2013 – 2016 sezonları arasında NFL’in en sansasyonel head koçlarından biri olan Chip Kelly, NCAA’in önemli ekiplerinden UCLA Bruins’in başına geçerek kısa bir aranın ardından koçluğa geri döndü.

UCLA Atletik Direktörü Dan Guerrero, Kelly’i takımın head koçu olarak basına duyururken Kelly’nin kontratının beş yıllık 23.3 milyon dolar olduğu açıklandı. Tecrübeli koçun kontrat fesih bedelinin ise dokuz milyon değerinde olduğu belirtildi.

Guerrero, yaptığı açıklamada, “Chip Kelly’e Westwood’a hoş geldin demekten oldukça mutluyum. Şu ana kadarki başarıları bir yana, oyuna tutkusunun ve öğrenci-sporculara karşı yenilikçi yaklaşımımızın programımıza tam uyacağına inanıyorum.” diye konuştu. Guerrero aynı zamanda aynı zamanda Kelly’nin UCLA’i tekrardan şampiyonluklar için mücadele edecek bir takım haline getireceğini sözlerine ekledi.

UCLA, geçtiğimiz haftalar bu sezon beklentileri karşılayamayan koçu Jim L. Mora ile yollarını ayırmıştı. Mora, 2009 yılında Seattle Seahawks’tan kovulduktan 2012 yılından beri UCLA’in başındaydı. Mora, daha önce üç sezon da Atlanta Falcons’ın head koçluğunu yapmıtşı. Chip Kelly’i ise son olarak geçtiğimiz sezon San Francisco 49ers’ın başında görmüştük.

NCAA’de Oregon Ducks’ı yönetirken başarıdan başarıya koşan Chip Kelly, 2013 sezonunda Philadelphia Eagles’ın başına geçerek NFL’e adım atmıştı. Kelly’nin hücum hızlı hücum anlayışı ilk sezonunda NFL’de onu manşetlere taşımış ve sezon Eagles’ın playoff yapmasıyla sonuçlanmıştı. Ardından Eagles’ta tüm yönetim yetkilerine de eline alan Kelly, LeSean McCoy, DeSean Jackson ve Jeremy Maclin gibi yıldızları takım göndererek oldukça tepki çekmişti. Takip eden üç sezonda Eagles playoff’ları kaçırınca Kelly’nin görevine 2015 sezonun ardından son verilmişti.

2016 yılında Eagles’tan kovulduktan birkaç hafta sonra soluğu San Francisco 49ers’ta alan Chip Kelly, 2-14’lük facia sezonun ardından tekrardan işsiz kalmıştı. Meşhur koçun bir sonraki durağının neresi olacağı uzun süre gündemden düşmemişti.

Oregon’da Marcus Mariota, Kiko Alonso gibi yıldızlar yetiştiren Chip Kelly’nin UCLA gibi NCAA’in en kötü defanslarından birine sahip bir takım ile nasıl performansları ortaya koyacağı merakla bekleniyor.

Öte yandan 2018 NFL Draftı’nda ilk sıralardan seçilmesi beklenen UCLA Bruins quarterback’i Josh Rosen’ın Chip Kelly’nin gelişinden sonra draft’a girmeyip bir yıl daha takımda kalabileceği de şimdiden konuşulmaya başlamış durumda…