NFL’de 12. hafta geride kalırken, bu haftayla birlikte üç takımın playoff şansı da son buldu. 12 hafta boyunca playoff şansını devam ettirme başarısı gösteren Browns, Niners ve Giants için bu olay geç oldu ama güç olmadı. Bu üç takımda yaşanan gelişmelerden kısaca bahsetmek gerekirse; Josh Gordon’ın Los Angeles Chargers maçıyla birlikte sahalara dönme ihtimali bize Browns maçı izletmeyi başarabilir… 49ers’ta C.J. Beathard sakatlanınca oyuna Jimmy Garoppolo, dahil olmuştu. 49ers formasıyla ilk oyunlarında 2/2 pas, 19 yard, bir TD pası atmayı başaran Garoppolo için 49ers kariyeri mükemmel başladı desek yanlış olmaz. :) Kyle Shanahan’a göre franchise tag alması yüksek ihtimal olan Garoppolo seneye 49ers için starter QB olacak gibi. New York Giants’ta ise bir devir son buldu. Arka arkaya 210 maçtır starter olarak sahaya çıkan Eli Manning’in serisi, 13. haftada yerine Geno Smith’in oynayacağının açıklanması üzerine son buldu.

Haftanın en önemli maçlarından birinde Los Angeles Rams, New Orleans Saints’in sekiz maçlık galibiyet serisini sonlandırmayı başardı. Bu galibiyetle birlikte 2006 yılından sonra ilk kez .500 galibiyet oranı veya daha üstünde bitirmeyi garantilemeyi başardı Rams. 26 – 20 sonuçlanan maçta, skorun aksine rahat bir galibiyet almayı başaran Rams’te Jared Goff’un üstün oyunu bu maçta da devam etti. Hücumunun üstün performansı işin savunma kısmını gölgede bıraksa da, Rams savunmasının etkili performansından da bahsetmek gerek. Bu maçta 13 third down’da sadece üç başarıya izin veren ve Alvin Kamara dışında neredeyse tüm hücumu durduran Rams savunması hakkında şu yazıyı okumanızı öneririm.

Saints’in tek etkili oyuncusu olan Kamara ise ulaşılması çok zor bir istatistiğe imza attı. Bu sezon taşıdığı 123 topta, taşıma başına 8.1 yard ortalama tutturan Kamara dışında son 25 yılda sekiz artı yard yapabilen bir oyuncu yok. (100+ top taşıma için geçerli ) Saints ise Fox kanalında yayınlanan maçlarda kazanmaya devam ediyor. Bu sezon Fox’ta yayınlanmayan üç maçını da kaybeden Saints, Fox’ta yayınlanan sekiz maçını da kazanarak ilginç bir istatistiğe imza attı. Şu anda NFC Batı’nın zirvesinde bulunan Rams’in playoff hasreti ise tam 13 senedir devam ediyor (Rams en son playoff yaptığında Sean McVay bu haldeydi). Sean McVay önderliğinde yoluna sağlam bir şekilde devam eden Los Angeles Rams’in bu playoff hasreti son bulacak mı, bekleyip göreceğiz…

New England Patriots ise Tom Brady önderliğinde inanılmaz bir performans gösterse de, bu durum kimseyi şaşırtmadığı için hak ettiği kadar konuşulmuyor. Tom Brady’nin yaşına rağmen inanılmaz performansı hala devam ediyor ve onun da durmaya niyeti yok gibi… Brady bu sezon 26 touchdown pasına imza atarak 40 yaşından sonra bir sezonda en çok TD pası atan QB oldu (Favre ve Moon’u geçerek). Patriots ise bu haftaki galibiyeti sonrası üst üste 17 sezon boyunca .500 üstü dereceyle sezonu bitirerek 16 sezon ile Niners ve Cowboys’la paylaştığı rekorun tek sahibi oldu. New England Patriots şuan aynı zamanda pas yardında ve interception (en az) alanında NFL’in lideri durumunda. Bunu en başaran takım 1963 Colts’tu.

Eagles bu hafta da rahat bir galibiyet alarak galibiyet serisini dokuz maça çıkardı. Son üç maçını da 28 sayı farkla kazanmayı başaran Eagles’ta, Carson Wentz’in iyi performansı devam ediyor. Atılan touchdown pası sayısında 28 TD ile lig lideri olan Wentz’in bu başarısını daha da yükselten durum ise ikinci yılında olan bir QB olması. 1970 yılından beri çaylak veya ikinci yılında olan oyuncular arasında TD pası alanında ligin zirvesinde olan sadece iki oyuncu var (Dan Marino, Kurt Warner). Red Zone’da ise 28-43 pas isabetiyle 17 TD pası atıp hiç interception atmayan Wentz bu sezon MVP ödülünün en büyük adayı konumunda. Sezonun dikkat çeken oyuncularından Zach Ertz ise kazandığı 103 yard ile bu sezon 100 yardı geçen ilk Eagles reciever’ı oldu. Bu galibiyetle beraber 10-1 duruma gelen Eagles, kulüp tarihinde bunu dördüncü kez başardı. Son 10-1’lik sezonunda Super Bowl oynayan Eagles için senaryo aynı mı olacak göreceğiz…

Haftanın bireysel performansı ise Atlanta Falcons reciever’ı Julio Jones oldu. Kariyerindeki üç 250+ yardlık maçını çıkaran Jones dışında bunu birden fazla başarabilen bir oyuncu yok. Oynadığı ilk 90 maçta en çok pas yardı kazanan oyuncu unvanını da eline geçirmeyi başaran Jones, 99.9 PFF puanı alarak, bu sezon takım arkadaşı Adrian Clayborn’dan sonra bunu başarabilen ilk oyuncu oldu.

Haftanın diğer istatistiklerine bakacak olursak…

– Randy Moss’tan sonra Kasım ayı bitmeden 1,000 yarda ulaşmaya başaran ilk Vikings reciever’ı Adam Thielen oldu.

– Matthew Stafford, Şükran Günü’nde atılan pas yardlarında Tony Romo’yu geride bırakarak bu alanda zirveye çıkmayı başardı.

– Hiçbir Detroit Lions running back’i 63 maçtır 100+ koşu yardı kazanamadı (Aktif en yüksek sayı).

– Blaine Gabbert, sözleşmesindeki madde gereği Cardinals’ın kazandığı bir maçta ofansif snaplerin yüzde ellisinde oynadığı için $40,000 bonusun sahibi oldu.

– Russell Wilson’ın kaybettiği maçlar sonrasındaki maçlarda kazanma durumu 23-4. Bu istatistik 1970 sonrasındaki starter quarterback’ler arasında en iyisi (Min. 15 maç için).

– Bengals’ın ofansif koordinatör değişikliği sonrasında Andy Dalton; 1,978 pas yardı, yüzde 64 pas isabeti, 18 TD pası ve dört interception istatistikleriyle oynadı.

– Mohamed Sanu’nun kariyerindeki pas reytingi 158.3. Attığı toplam altı pasta altı isabet bulan Sanu aynı zamanda üç de TD pası atmayı başardı. Cleveland Browns aradığı quarteback’i bulmuş olabilir mi?

– Rob Gronkowski 2010’dan beri tam 25 maç kaçırmasına rağmen şu anda aktif oyuncular arasında en çok touchdown pası yakalayan oyuncu durumunda (74 TD ile).

– Jimmy Graham, Sehawks tarihinde en çok TD yapan tight end olmayı başardı. Aynı zamanda bu sezonki sekiz touchdown’ı ise bir Seahawks tight end’inin bir sezonda yaptığı en yüksek TD sayısı oldu.

– Ezekiel Elliott’un cezası sonrası üç maçını da kaybeden Cowboys, bu maçlarda sadece 22 sayı bulabildi ve rakiplerinden toplam 70 sayı fark yedi. Bu üç maçta offensive line’da da ciddi sıkıntı çeken Cowboys quarterback’i Dak Prescott tam 13 kez sack oldu.

– Chiefs sezona 5-0 başlayıp daha sonrasında 1-5 veya daha köyü sonuç elde eden dört takım oldu. Daha önce bunu yapan tüm takımlar sezonu 8-8 bitirdi ve playoff yapmayı başaramadı.

– Son iki sezonda Nathan Peterman ve Tom Brady’nin attığı interception sayısı eşit.

– Colts ilk yarıyı önde kapadığı sekiz maçın altı tanesini kaybetti. İki kez daha bu şekilde kaybederlerse bu alanda NFL rekorunun sahibi olacaklar. Bu sezon Colts’un son çeyrek skor toplamları 117-28 ve eğer Colts maçları üçüncü çeyrekte sona erseydi şu anki dereceleri 8-3 olacaktı…

– NFL tarihinin en iyi reciever’larından biri olan Larry Fitzgerald, ligin en iyi conerback’lerinden olan Jalen Ramsey karşısında dört hedeflemede iki top yakaladı ve -4 yard ile oynadı.

– Tom Savage bu sezon Ravens karşısında 250 pas yardını geçen ilk QB olsa da performansı hiç de tatmin edici değil. Bu sezon yedi kez fumble yapan ve bu alanda NFL’in zirvesinde olan Savage, bu hafta oynadıkları Ravens maçının sonlarında da kritik bir interception yaparak takımının maçtan galip ayrılmasını sağlayamadı. Maç sonrası ise basın toplantısına ilgi bir hayli fazlaydı…

– Michael Crabtree bu hafta karşılaştığı Aqib Talib’in zincir koparma gibi bir huyu olduğunu bildiği için maçtan önce taktığı zinciri vücuduna bantladı. Buna rağmen maçta zinciri koparan Talib’in bu hareketi sonrası çıkan kavgada iki oyuncu da iki maç ceza aldı. Bu maç aynı zamanda Crabtree’nin 121 maçlık kariyerindeki pas tutamadığı ilk maç oldu.

– New England Patriots şu an pas yardında ve interception (en az) alanında NFL’in lideri durumunda. Bunu en başaran takım 1963 Colts’tu.

– Jaguars’a karşı attığı beş interception’ın ardından, “Belki de artık bende kalmamıştır” diyen Ben Roethlisberger, bu maç sonrası oynadığı altı maçta 103.6 pas reytingi yaptı. Bu süreçte attığı pasların yüzde 64.8’inde isabet bulan ve maç başı 279.8 pas atan Big Ben, aynı zamanda 14 touchdown pasına da imza attı…