Kolej futbolu NCAA’de her yıl en sezonun en iyi oyuncusuna verilen Heisman Kupası’nın bu yılki sahibi Oklahoma Sooners’ın quarterback’i Baker Mayfield oldu. Zaman zaman saha dışı sorunlarıyla da gündeme gelen Mayfield, 2017 sezonu için Stanford’ın running back’i Bryce Love’ı ve Louisville’in oyun kurucusu Lamar Jackson’ı geride bırakmayı başardı.

İlk sıra oylarının yüzde 78.8’ini alan Baker Mayfield toplamda aldığı 2,398 puan ile Heisman Trophy’i kucaklarken onu 1,300 puan ile Bryce Love takip etti. Geçtiğimiz yılın kazananı Lamar Jackson, 793 puan ile üçüncü sırada yer alırken Penn State’in running back’i Saquon Barkley ve San Diego State’in running back’i Rashaad Penny, bu isimleri takip etti.

22 yaşındaki Baker Mayfield, Heisman Trophy’i kazanan altıncı Oklahoma oyuncusu olurken, Oklahoma Üniversitesi, USC ile birlikte NCAA tarihinde en çok Heisman kazananı çıkaran üçüncü okul oldu. Notre Dame ve Ohio State ise yedişer Heisman ödüllü oyuncusuyla ilk sırada yer almaya devam ediyor.

Oklahoma Sooners’ın ilk üç Heisman kazananı running back pozisyonlarında oynarken (Billy Vessels, Steve Owens ve Billy Sims), son üç kazananının ise oyun kurucu olması dikkat çekiyor. Ancak Mayfield’dan önceki iki ismin NFL kariyerleri arasında dağlar kadar fark olması, Heisman kazanmanın iyi bir NFL kariyeri garantilemediğinin adeta kanıtı olur cinsten. Öyle ki bu ödülü 2003 yılında kazanan Sooners quarterback’i Jason White, NFL’e draft dahi edilmezken, 2008 yılında Heisman kazanan Sam Bradford ise 2010 yılında ilk sıradan draft edilmişti…

2017 yılının Heisman’ını kazanan Mayfield’ı tarihe geçiren unsur ise kendisinin kolej kariyerine hiçbir burs kazanmadan başlamış olması oldu. Kısa boyu sebebiyle çoğu kolej gözlemcisi tarafından görmezden gelinen Mayfield, Texas Tech’te katıldığı seçmeler sonucunda takımın as quarterback’i olmuştu. Mayfield, ikinci yılında Texas Tech’in kendisine yine burs vermemesi sonrasında Oklahoma’nın yolunu tutmuştu.

NCAA kuralları gereği Oklahoma’daki ilk yılını kenarda geçiren Mayfield, Oklahoma’daki ilk yılında 36 touchdown pası ve yedi interception ile oynamıştı. İkinci yılında istatistiklerini 40 touchdown pası ve sekiz interception’a çıkaran oyuncu adını Heisman adayları arasına adını yazdırmıştı. Bu sezon ise 13 maçta attığı 41 touchdown pası ve beş interception ile sonunda bu prestijli ödülü kucaklamayı başardı.

Mayfield’ın takımını 13 maçta 12 galibiyete, Big 12 konferansı şampiyonluğuna ve NCAA playoff’una taşıması da Heisman kazanmasındaki en önemli etkenler oldu.

Öte yandan rakip taraftarlarla ve oyuncularla girdiği tartışmalar da Mayfield’ın zaman zaman performansının önüne geçmeyi başarmış durumda. NCAA kariyerlerinde Mayfield’a benzer sorunlar yaşayan Heisman kazananlarını düşündüğümüzde akla gelen ilk isimler arasında Cam Newton, Johnny Manziel ve Jameis Winston yer alıyor. Genç oyuncunun kariyerinin hangisine benzeyeceği bilinmez ancak hepimiz NFL’in bir Johnny Manziel’e daha hazır olmadığımızı biliyoruz…