Haftanın en önemli maçlarından biri olan Seattle Seahawks – Dallas Cowboys mücadelesinde kaybeden taraf sadece maçı değil, playoff şansını da kaybedecekti. Ezekiel Elliott’un yokluğundan en çok etkilenen isim olan Dak Prescott, Elliott ile beraber oynadığı maçlarda 16 TD, dört interception ve 97.9 reyting ile oynarken; Elliott’un olmadığı maçlarda beş TD, yedi interception ve 76.6 reyting ile oynamıştı. Seahawks takımında ise tamamen Russell Wilson’ın üzerine kalan hücum, son haftalarda onları epey zorlamıştı. Bu maça gelene kadar maç başına bulduğu 299 pas yardı ortalamasıyla NFL’in zirvesinde olan Wilson’ın takımında koşu hücumu hala vasat seviyeye bile çıkabilmeyi başaramadı. 2012-2016 yıllarında koşu yardı alanında NFL birincisi olan Seattle takımı, bu sezon 20. sırada bulunuyor ve 2016’dan beri tam 14 farklı koşucu deneyen Pete Carroll hala istediğini bulamamışa benziyor… Tüm bu ofansif sıkıntılar doğrultusunda hücum etmekte çok zorlanan Seahawks takımı maçın ilk yarısında sadece 46 yardda kaldı ve bu sayı 2013’ten sonra onlar için en düşük ilk yarı yardı anlamına geliyordu. Maç toplamında da 136 yard kazanan Seahawks, rakibinin yaptığı büyük hatalarla şaşırtıcı bir şekilde maçı kazanmayı başardı. Dak Prescott’ın kötü oyunu, Dez Bryant’ın kendisine atılan pas sayısını az bulup takım içindeki havayı olumsuz etkilemesiyle birleşince ortaya bu hataları çıkardı. Bu sezon dördüncü defa ikiden fazla interception attığı maçı oynayan Prescott için geçen sene bu sayı sadece bir idi. Sürekli mutsuz ve sinirli bir yapıda olan Dez Bryant oynadığı son 22 maçta da 100 yardı geçmeyi başaramadı. Maçı özetleyen ve son zamanlarda gördüğüm en ilginç istatistik ise şuydu: Seahawks bu maçta 136 yard kazanmasına karşın cezalarla 142 yard kaybetti ve maçı kazanmayı başardı… Böyle bir olay en son 1966’da Eagles’ın başına gelmişti. Cowboys’un da playoff’a veda etmesiyle birlikte, 1964 yılından beri ilk kez Cowboys, Redskins, Giants, 49ers ve Packers takımları aynı anda playoff dışı kalmış oldu. Seahawks ise playoff umutlarını son haftaya taşıdı.

Geçen hafta da belirttiğim gibi San Francisco 49ers – Jacksonville Jaguars mücadelesinin galibi NFL’deki aktif en yüksek galibiyet serisinin sahibi olacaktı. Bu maçı kazanmayı başaran 49ers serisini dört maça çıkarırken NFL gündemini meşgul eden isim ise tabii ki Jimmy Garoppolo oldu. İlk 11 olarak başladığı maçlarda 6-0 duruma gelen (iki maç Patriots, dört maç 49ers) Garoppolo; Daunte Culpepper, Ben Roethlisberger ve Kurt Warner sonrasında bunu başaran ilk oyuncu oldu. Takımında ilk 11 çıktığı ilk dört maçta 1,250 pas yardı kazanmayı başaran Jimmy GQ, bu alanda Kurt Warner’ı geride bırakmayı başardı.

Bu maça kadar açılış hücumlarında 21 maçtır touchdowna izin vermeyen Jaguars’ın bu serisi de bu karşılaşma ile son buldu. Son haftaların formda ismi Blake Bortles ise bu maçta kritik hatalar yaparak takımın yenilgisinde büyük rol oynadı. Garoppolo bu sezon Jaguars’a karşı 100 QB reytingini geçen ilk oyuncu olurken, Jimmy hakkında konuşan Myles Jack, “Tüm hafta boyunca Garoppolo’nun ismini duymak çok sinir bozucu ama o ülkedeki en iyi savunmayı yenmeyi başardı. Açıkçası tüm bu övgüleri hakediyor.” açıklamasını yaptı. Uzun bir aradan sonra playoff yapmayı başaran Jacksonville ise 2005 yılından beri pasifik zaman diliminde maç kazanmayı başaramadı. Garoppolo’nun bu performansı ve takıma getirdiği hava ben dahil tüm 49ers taraftarlarını uzun bir aradan sonra fazlasıyla mutlu etmeyi başardı. Sezonun sonunda yakaladığımız bu heyecanın kısa bir süre sonra bitecek olması biz 49ers’lıları üzse de artık gelecek seneler için yeni bir umudumuz var… Bu hafta The Ringer’da yayınlanan Garoppolo hakkındaki bu yazıyı okumanızı öneririm.

Haftanın kritik maçlarından bir diğeri ise Atlanta Falcons – New Orleans Saints maçıydı. Kazanan takımın playoffa kalmayı garantileyeceği maçta gülen taraf Saints oldu. Son 42 yılda aynı takımdan olup Pro Bowl’a seçilen ilk running back ikilisi olan Alvin Kamara ve Mark Ingram ikilisi bu maçta etkisiz kalsa da kazanmayı başardı Saints. Drew Brees bu maçla birlikte 70,000 pas yardına ulaşan üçüncü QB olurken, (diğer ikisi Peyton Manning ve Brett Favre) Falcons ise playoff umudunu son haftaya taşıdı. Öte yandan Michael Thomas, Drew Brees – Sean Payton dönemindeki Saints’in ilk Pro Bowl reciever’ı olma başarısını gösterdi.

Bu hafta Packers karşısına 2000 yılından beri ilk kez favori durumda çıkan (deplasman maçlarında) ve bu maçta rakibine sayı şansı tanımayan Minnesota Vikings, tarihte ilk kez Lambeau Field’da oynanan bir maçta Packers’ı sıfır sayıda tuttu. Vikings aynı zamanda 1993’ten sonra ilk kez bir maçta rakibine sayı imkanı tanımadı. Bu mağlubiyet sonrasında sezonu, galibiyet sayısı mağlubiyet sayısından az olarak bitireceği kesinleşen Packers bu durumu en son 2008 yılında yaşamıştı.

Chicago Bears karşısında kaybederek bu hafta da galibiyetle tanışmayı başaramayan Cleveland Browns’ın koçu Hue Jackson, takımının oynayacakları son maçı kazanması halinde Erie Gölü’nde yüzeceğini açıkladı. DeShone Kizer bu maçla birlikte NFL tarihinde maça başladığı ilk 13 maçı da kaybeden ilk QB oldu. 0-15 durumda olan Browns draft’tan birinci sırada seçmeyi de garantilese de üst sıralardan seçilmesi beklenen Josh Rosen’ın New York Giants’a gitmek istediği ve Browns’a gitmemek için draft’a girmeme ihtimalinin olduğu konuşuluyor. Sosyal medyada da konuşulan bu konu hakkındaki genel yorum ise, Cleveland’ın gelecek sene de aynı draft pozisyonunda olacağı… Draft konusunda bir rekora daha imza atan Browns, 1999/00 Cleveland Browns’dan sonra iki yıl üst üste birinci sıradan seçim yapacak ilk takım oldu ve kendi rekorunu egale etmeyi başardı.

Haftanın diğer istatistiklerine ve olaylarına bakacak olursak…

– Chicago Bears bu sezon AFC Kuzey takımlarına karşı oynadığı tüm maçları kazandı.

– Tom Brady son 15 yıl içinde ilk kez beş maç üst üste interception attı.

– Bill Belichick’in kariyerindeki ilk playoff galibiyeti aynı zamanda Browns takımının son playoff galibiyeti durumunda. Bellichick’in aldığı bu galibiyet ise Patriots’a karşıydı.

– Koşu yeteneğiyle sık sık adından söz ettiren Cam Newton’ın bu sezon kazandığı koşu yardı, bu sezonun Pro Bowl olmayı başaran yıldızı Alvin Kamara’dan sadece dokuz yard daha düşük.

– Cleveland Browns – New England Patriots arasında oynanan maçların toplamında Browns’un 13-11 üstünlüğü bulunuyor…

– Packers quarterback’i Brett Hundley’nin iç saha performansı: SIFIR touchdown pası ve yedi interception.

– Adam Vinatieri gelecek sezonda da oynayacağını açıkladı. Gelecek sezon tecrübeli kicker’ın kariyerinin 23. yılı olacak.

– Case Keenum bu sezonki 21. touchdown pasını atarak 2009 yılındaki Brett Favre’dan sonra Vikings adına bir sezonda en çok TD pası atan QB oldu.

– Jameis Winston, Joe Montana’yla beraber 24 yaşından önce en çok TD pası atan oyuncu oldu.

– Houston Texans, Steelers’a karşı ilk yarıyı -1 pas yardıyla kapattı.

– Larry Fitzgerald, 90+ pas tuttuğu sekizinci sezonuna ulaştı. Tarihte altı sezondan fazla bunu başarabilen bir oyuncu yok.

– NFL sekiz divison olduğundan beri division’ını kazanmayı başaramamış üç takım: Cleveland Browns, Buffalo Bills, Detroit Lions.

– Jets bu sezon maça başlarken onside kick deneyen ikinci takım oldu (Diğeri birinci haftadaki Tennessee Titans).

– Patriots, sekiz sene üst üste 12+ galibiyet almayı başardı. Gronk konu hakkında: “Ben sekiz sene önce buraya geldim. Belki de bu başarının sebebi budur.” açıklamasını yaptı. Peyton Manning’li Colts takımı bu başarıyı yedi sene boyunca devam ettirebilmişti (2003-2009).

– Vikings aldığı 12. galibiyet sonrası Super Bowl’a ev sahipliği yapacak takımın o sezon içinde aldığı en yüksek galibiyet sayısına ulaştı.

– Adam Thielen – Case Keenum draft edilmeyen QB-WR ikilileri arasında 1,000 yarda ulaşan üçüncü ikili oldu. Diğerleri: Romo-Austin (2009) , Kitna-Furrey (2006)

– Aaron Rodgers’ın son maçta oynamayacağının kesinleşmesinin ardından, 1991 yılından beri ilk kez bir Lions takımı Favre veya Rodgers’a karşı oynamadığı bir sezon geçirmiş olacak…