Artık normal sezonun sonuna geldik sayılır. Birkaç haftadır sürekli çekişmeli geçen ve takımların playoff kaderini belirleyecek çok önemli maçlar oynanıyor. Division liderlerinin alışılmışın dışında olmasıyla beraber, seyircinin farklı bir hikaye izleme isteği ise bu sezon gerçekleşecek gibi.

Jacksonville Jaguars’ın Seattle Seahawks karşısında aldığı galibiyet, onların ne kadar kuvvetli bir takım olduğunu gösterir nitelikteydi. AFC’deki Patriots – Steelers dominasyonuna karşı gerçekçi bir rakip olduklarını açıkça ortaya koyan Jaguars için bu galibiyet aynı zamanda division liderliğine yükseldikleri maç oldu. Son haftalarda yükselen bir performans grafiği ortaya koyan Blake Bortles bu maça gelene kadar yüzde 59.8 pas isabet oranıyla en iyi sezonunu geçiriyordu. Nitekim bu maçta da iyi bir görüntü veren ve 268 yard ve 2 TD ile oynayan Bortles, bu iyi performansını devam ettirmeyi başardı (Bortles’ın Aralık ayında yaptığı istatistikler ise şu şekilde: 477 yard, yüzde 71 pas isabeti, dört TD, sıfır interception ve NFL’deki en yüksek pas reytingi). Leonard Fournette’in başarılı oyunu sayesinde bu sezon kazanılan koşu yardı alanında 149 yard ile birinci sırada bulunan Jaguars, bu maçta da 156 koşu yardı kazanmayı başardı. 27 ve daha fazla koşu denemesi yaptıkları maçlarda 8-1 durumda ve 26 veya daha az koşu denemesi yaptıkları maçlarda ise 0-3 durumda olan Jaguars, bu maçta da 27 koşu denemesini geçerek kazanmayı başardı.

Öte yandan ilk altı yılında 64 galibiyet alan Seahawks QB’si Russell Wilson bu alanda rekorun sahibi olmayı başarmıştı. Maça basit pas hatalarıyla başlayan ve üç kez interception atan Wilson, tüm bunlara rağmen en iyi olduğu çeyrek olan son çeyrekte iki TD pası atmasına rağmen mağlubiyete engel olamadı. Bu sezon son çeyreklerde 16. touchdown pasını atan ve bu alanda rekorun yeni sahibi olan Wilson’ın takımı ise tüm ligde son çeyreklerde en çok sayı bulan takım konumunda. Sezonun en formda isimlerinden olan Jimmy Graham ise bu maçta hiç top yakalayamayarak sıfır yardda kaldı. Maçın son saniyelerinde ise tansiyon fazlasıyla yükseldi. Oyuncular arasında yaşanan gerilim sonrası oyundan ihraç edilen ve soyunma odasına giderken bazı taraftarlarla tartışmaya giren Quinton Jefferson, kendisine atılan içecek kutularına sinirlenerek tribünlere çıkmaya kalkıştı. Bu olayın ardından bu taraftarların bir daha maça alınmayacağını açıklayan Jaguars takımında, oyuncular arasındaki gerilim hakkında yorum yapan Bortles, “Takımlar Jaguars’a yenilmeye alışık değil. 60 dakika boyunca onlara gerekli dersi verdik” şeklinde bir açıklama yaparak Jacksonville’i yenmenin artık o kadar da kolay olmadığını açıkça belirtti. Bu galibiyetle beraber sezonu .500’ün üstünde bitirmeyi garantileyen Jaguars, bu başarıyı son 10 yılda ilk kez yakaladı ve playoff yolunda çok önemli bir adım attı.

NFC’de playoff’u yakından ilgilendiren maçta Panthers, Vikings’i konuk etti. Bu maç öncesinde Vikings’e karşı kariyerinde 1-3 olan Cam Newton, bu galibiyetle birlikte Aralık ayındaki iyi performansına devam edip Aralık ayında oynadığı maçlarda 20-6 durumuna geldi. Bu sezon kariyerinin en kötü ortalaması olan koşu başına sadece 3.2 yard ortalama ile oynayan Jonathan Stewart, bu maçta 103 yard koşup üç touchdown’a imza attı. Tüm bunları maç başına 77.7 koşu yardına izin veren Vikings’e karşı yapması ve bu sezon Vikings savunmasına karşı 100 koşu yardını geçen ilk oyuncu olması onu galibiyetin mimarlarından biri yaptı. Galibiyeti getiren isim ise Cam Newton oldu. Maçın bitimine 2:33 kala tam 61 yard koşan Newton takımını red zone’a taşıyarak maçı kazandıran touchdown’ın mimarı oldu. Bu sezonun en iyi third down defansı olan Vikings’in bu maçta third down’dan üç TD yemesi ise haftanın ilginç olaylarından biri oldu. Vikings cephesinde ise düşürülen paslar maçın kaybedilmesindeki en büyük etken oldu. İlk 12 maçta sadece beş top düşüren Kyle Rudolph bu maç tam dört kez top düşürdü. Panthers’ın veteran ismi Julius Peppers ise Panthers kariyerinde 90.5 sack sayısına ulaşmayı başardı.

1970 yılından sonra ilk kez NFL ’in bir numaralı hücumları (maç başına atılan skor bakımından) bir maçta karşı karşıya geldi. Bol skorlu geçen ve seyir zevki olarak gayet keyifli olan bu maçta ise keyifleri kaçıran olay Carson Wentz’in yaşadığı sakatlık oldu. Sezonun en büyük MVP adaylarından olan Carson Wentz’in hikayesi de aynı Deshaun Watson’a olan şekilde son buldu… Çapraz bağ kopması… Eagles taraftarının umutlarını çok azaltan bu sakatlığa rağmen maçı Nick Foles ile tamamlayıp kazanmayı başardı Eagles. Sakatlananmadan önce attığı touchdown pasları ile bu sezonki 33. touchdown pası sayısına ulaşan Wentz takım rekorunu kırmış oldu. İki takımın da 30+ sayı attığı maçlarda 7-0 durumda olması sonrası maçı 43-35 kaybeden Rams’in bu serisi son bulmuş oldu. Bu galibiyet sonrası NFC Doğu konferansını kazanmayı garantileyen Eagles’ta Nick Foles, sezonun geri kalanında elinden geleni yapacağını belirtti ve Wentz’in onu kapıda karşılayıp onunla birlikte kutlama yaptığını da söyledi. Artık bu sezonun geri kalanı için Nick Foles’a bel bağlayan Eagles takımının kaderi nasıl çizilecek göreceğiz…

Drew Brees ve Matt Ryan’ı karşı karşıya getiren ve playoff yarışını doğrudan etkileyen Falcons – Saints maçında gülen taraf Ryan oldu. Bu maça kadar yüzde 71 pas isabet oranı ile NFL’in zirvesinde bulunan Brees’in Ryan’a karşı aldığı 10 galibiyete karşın Ryan’ın Brees’e karşı yedi galibiyeti bulunuyordu. New Orleans’ın en kilit parçalarından biri olan ve bu sezon ona karşı yapılan 179 tackle’dan 46’sından kaçıp bu alanda yüzde 26 oranla NFL’in zirvesinde bulunan Alvin Kamara’nın maçın henüz başında beyin sarsıntısı geçirmesi maçın kaderini belirledi. 2010-2016 arasında maç başı 41.4 pas denemesi ile NFL’in en yüksek sayısına ulaşmış olan Saints’in, bu sezon yalnızca 33.9 pas denemesi Alvin Kamara ve Mark Ingram’ın önemini açıkça belirtiyor. Maçın çok büyük bir bölümünde, son beş haftada sekiz TD yapmış Kamara’dan yoksun oynamak zorunda kalan Saints’in skor üretmekte zorluk çekmesi de sürpriz olmadı haliyle. Devonta Freeman’ın iyi oyunu ve Saints’e karşı oynadığı maçlarda üst üste altı maçtır TD yapması maçın önemli notlarından biri oldu. Maçta facia bir bölüm geçiren ve dört pasta üç interception atan Matt Ryan’ın bu oyununa rağmen maçı kazanmayı başaran Falcons, çok kritik bir galibiyete uzanmış oldu böylece.

Bu hafta maçı kazandıran touchdown’a imza atan Packers wide reicever’ı Davante Adams’ın NFL’de çaylak reciever olmanın zorluklarını anlattığı, şimdiye dek karşılaştığı en iyi cornerback’lerden ve onların güçlü yanlarından bahsettiği, son olarak da Packers taraftarlarına mesaj verdiği bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Haftanın diğer istatistiklerine bakacak olursak…

– Eğer NFL Draftı bugün olsaydı Cleveland Browns’ın birinci ve altıncı sıradan seçim hakkı olacaktı.

– Cleveland Browns iki sezon üst üste 0-13 başlayan ilk takım oldu.

– Ben Roethlisberger, kariyerinde üç kez 500+ pas yardlık maç çıkaran ilk QB oldu.

– Jimmy Garoppolo kariyerinde, maça as oyuncu olarak başladığı ilk dört maçı kazanmayı başardı. Şuanda aktif QB’ler arasında bunu başaran diğer isimler: Drew Brees, Trevor Siemian :) ve Ben Roethlisberger.

– Antonio Brown, bu hafta oynayacakları Patriots maçında 115 yard pas tutarsa Megatron’u geride bırakıp 10,000 pas yardına en kısa sürede ulaşan oyuncu olacak.

– Chris Boswell son beş haftada dört kez maç kazandıran alan golü atmayı başardı. Kariyerinde ise maç kazandıran alan gollerinde 6/6.

– Kariyerinde, sahanın tamamen karla kaplı olduğu iki maçta LeSean McCoy’un istatistikleri: 373 yard ve üç touchdown.

– 2015 yılındaki dominantlığıyla bilinen Broncos savunması, o sezon maç başına 200 yarda izin verirken, bu seneki Jacksonville için bu sayı sadece 178…

– Larry Fitzgerald tüm zamanların en çok pas yardı kazanan üçüncü wide reciever’ı oldu.

– Frank Gore, 31 top taşıma ile 34 yaşında kariyerinin en yüksek top taşıma sayısına ulaştı.

– 1981 Joe Delaney’den sonra Chiefs takımında 1,000 yardı geçen ilk çaylak oyuncu Kareem Hunt oldu.

– 28 Aralık 2014 sonrasında bir sezonda ilk kez Chargers’ın galibiyet sayısı mağlubiyet sayısından fazla oldu.

– Tom Brady, Miami’ye karşı oynadığı deplasman maçlarında 7-9 durumda.

– 0-4 başlayıp playoff yapan tek takım 1992 Chargers. Bu sezona da 0-4 başlayan Los Angeles Chargers şu anda playoff için gayet iddialı bir konumda.

– Sözleşmesindeki madde sebebiyle yüzde 90 alan golü başarısı tutturması halinde $500,000 kazanacak olan Adam Vinatieri, Buffalo maçına dek yüzde 95.7 durumdaydı. Karlı hava sebebiyle kaçırdığı alan golleri nedeniyle ise bu oran şimdi yüzde 88’e düştü.

– Brock Osweiler bu sezon Texans’tan dokuz milyon dolar, Cleveland Browns’tan 15.225 milyon dolar ve Denver’dan da 775,000 dolar kazanarak bu sezon attığı her touchdown başına sekiz milyon dolardan fazla kazanmış oldu…