Tarihin en büyük quarterback’lerinden biri olan Tom Brady ve sezonun son bölümünde Carson Wentz’in sakatlığı sonrasında dümene geçen Nick Foles… İsim olarak pek ilgi çekici gibi görünmese de sahadaki performanslar fazlasıyla etkileyiciydi.

Patriots tarafı Super Bowl’u altıncı kez kazanıp bu alanda Steelers’ı yakalamak üzere maça çıkarken, NFL’in köklü takımlarından Eagles’ın amacı ise tarihlerinde ilk kez mutlu sona ulaşmaktı. Maç öncesinde konuşulan ve bilimsel bir temeli olmayan istatistiklere göre (bu tarz istatistiklerin Super Bowl’da kaç tavuk kanadı yendiğinden daha ilgi çekici olduğunu düşünüyorum) maçı kazanması gereken taraf Eagles’tı. Bazılarını geçen haftaki yazımda da belirttiğim bu ilginç istatistiklerden örnekler vermek gerekirse…

– 2008 yılından beri Saints’in playoff yaptığı yıllardaki Super Bowl’ları NFC, yapamadığı yıllardakini AFC kazanıyordu.

– Alabama koçu Nick Saban’ın şampiyonluk yaşadığı hiçbir yılda Bill Belichick şampiyon olamıyordu.

– 2000 yılı sonrası Super Bowl oynayan son sekiz MVP de Super Bowl’u kaybetmişti.

– Son 15 yılda Super Bowl öncesinde düzenlenen tahmin simülasyonlarının, 24-20 skor tahmin ettiği iki seferde de kazananı bilememiş olması ve bu maç için 24-20 Pats üstünlüğü tahmin etmesi (diğer Super Bowl’ların tamamını doğru tahmin etmişti)…

Bu tarz istatistikler maçın henüz başlarında ve maçın içinde de kendinden söz ettirmeyi başardı. Maç öncesindeki para atışında kazanan taraf olan Patriots, şimdiye kadar bu atışı kaybettiği her maçı kazanmış, atışı kazandığı her maçı da kaybetmişti. Aynı zamanda Jake Elliott’ın ekstra sayı kaçırdığı her maçı kazanan Eagles’ta Elliott, bu maçta da bir ekstra sayıdan faydalanamamıştı.

Maça hızlı giren taraf Eagles oldu ve etkili oyunu ilk yarıda da devam edince ilk yarı 22-12 Eagles üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçın geri kalanında da iki takım da karşıda savunma yokmuşçasına hücum edince maçta toplam 1,151 hücum yardı kazanıldı ve bu sayı tüm NFL tarihindeki toplamda kazanılan en yüksek hücum yardı oldu (Önceki rekor 1950 yılındaki 1,133 yarddı). Bu kadar çok yard üretilen bir maçta da tahmin edebileceğiniz üzere takımlar first down almakta zorlanmadı ve maçta sadece bir kez punt yapıldı. Bu punt’ı yapan Eagles Super Bowl maçlarında sadece bir kez punt yapan dördüncü takım olurken Patriots ise punt yapmadan Super Bowl maçını tamamlayan ilk takım oldu.

Maçın kritik anlarından biri de Tom Brady’nin tutamadığı pas oldu.  Kariyerinde ilk kez bir pası düşüren Brady, internetin diline düşmekten kurtulamazken, bu pozisyonu biraz daha öne çıkaran etken ise 4th down’da çok cesur bir karar veren Eagles koçu Doug Pederson oldu. Pederson’ın Foles ile birlikte karar verdiği bu oyunda, takımın üçüncü tight end’i olan Burton’ın, takımın quarterback’i Nick Foles’a attığı pasla touchdown’ı bulan Eagles’a bu oyunun getirisi büyük oldu (Nick Foles’un lise yıllarında da aynı oyun ile touchdown buluşu). Burton, attığı bu TD pası sonrasında Super Bowl tarihinde TD pası atan üçüncü raft edilmemiş oyuncu oldu. Bu cesur kararlar hakkında konuşan Pederson, “Agresif ve cesur kararlarla koçluk yapmak sizi Super Bowl şampiyonluğuna götürür, temkinli ve riske girmeden yapacağınız koçluğun sonucu ise normal sezonu 8-8 bitirmek olur.” dedi.

Ailesi ve arkadaşları ile toplamda 69 kişiyi Super Bowl’u seyretmesi için Minnesota’ya götüren Rob Gronkowski ikinci yarıda Patriots hücumlarına damga vurdu. Brady’nin attığı tüm pasları tutan Gronk ile kolayca sayı bulan Patriots, savunmada Eagles’ı durduramayınca maç iki tarafın hücumlardan sürekli sayı bularak ayrılmasıyla devam etti. Eagles’ın da çok rahat hücum etmesiyle birlikte Bill Belichick’in Malcolm Butler’ı sadece special team’lerde oynatma kararı da fazlasıyla konuşuldu. Normal sezonda snaplerin yüzde 97.8’inde oynayan ve bu alanda NFL’deki en yüksek yüzdeye sahip olan Butler, bu maçta oynatılmayarak büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Maçın sonlarına doğru da belki de maçtaki ilk savunma kaynaklı aksiyon gerçekleşti ve Brandon Graham’in pas atmaya hazırlanan Brady’e müdahalesi sonucu topu kazanan takım Eagles oldu. Bu hücumun devamında field goal bulan Eagles böylece maçın bitimine 1:05 kala farkı sekiz sayıya çıkarmış oldu ve Brady için son sözü söylemek adına yeterli süre kaldı. Son pozisyona kadar 505 pas yardı kazanıp kendi Super Bowl rekorunu kıran ve son pozisyonda Hail Mary deneyen Brady başarılı olamayınca da Eagles bütün sezon boyunca oynadığı maçların son iki dakikası içinde hiç sayı yememiş oldu! Bu galibiyetle birlikte üç playoff maçını da favori olmadan kazanan Eagles, 1980 Raiders ve 2007 Giants sonrasında bunu başaran ilk takım oldu.

Super Bowl Sonrası Notlar…

– Eagles, yüzde 50 galibiyet oranının altında bitirdiği sezonun ardından şampiyon olan dördüncü takım oldu. Bunu en son başaran takım 2001 yılındaki Patriots’tu.

– Doug Pederson, kariyerindeki ilk iki sezon içinde Super Bowl kazanan sekizinci koç oldu.

– Patriots oynadığı 10 Super Bowl’un beş tanesini kaybederek bu alanda Denver Broncos’u yakaladı.

– Patriots’ın kazandığı 613 yard, kaybeden takımın bir maçta kazandığı en yüksek yard olarak tarihe geçti.

– Eagles’ın galibiyetiyle birlikte NFC Doğu divisionı, tüm takımlarının Super Bowl şampiyonluğu olan tek division oldu.

– Patriots’ın bulduğu 33 sayı, Super Bowl’u kaybeden takımlar arasında atılan en yüksek sayı oldu.

– Nick Foles’un kariyerindeki playoff pas reytingi 113.2 ve bu reyting NFL tarihinin en iyisi (Minimum 100 pas denemesi olan oyuncular arasında).

– Brady, Super Bowl tarihinde 500 yard pas atan ilk isim oldu. Aynı zamanda bir maçta 500+ pas yardı kazanıp hiç interception atmamasına rağmen maçtan mağlup ayrılan ikinci oyuncu oldu (Diğeri Philip Rivers 2015 Green Bay maçı).

– Foles öncesinde en son şampiyon olan yedek QB Tom Brady’ydi (SB XXXVI).

– Eagles, 2003 Patriots sonrasında 1000 yardlık sezon geçirmiş bir rusher ve reciever’ı olmadan Super Bowl kazanan ilk takım oldu.

– Doug Pederson, Bill Belichick’i hem QB hem de koç olarak yenen ilk kişi oldu.

– Philadelphia şehri bu galibiyetle birlikte, World Series, Stanley Cup, Nba Finals ve Super Bowl kazanan beşinci şehir oldu.

– Super Bowl’u kazanmaları halinde takımın linebacker koçu Ken Flajole’nin portresini dövme yaptıracağını söyleyen Chris Long’un yeni bir dövmesi olacak…

– Geçen yıl Bears’tayken, bu sezon için şampiyonluk sözü veren Alshon Jeffery sözünü tuttu.

– Çoğunda starter olmasa da, Carson Wentz son yedi senede altı kez şampiyonluk yaşadı (Kolej ve NFL).

– Eagles taraftarlarının yoğun ilgisiyle birlikte, tarihteki en yüksek şampiyonluk ürünü satış sayısına ulaşıldı.

Bu seneki draft’ta Eagles’ın ilk 100 sırada sadece bir draft hakkı bulunuyor…

Sonuna kadar rekabetin devam ettiği, bir sürü rekorun kırıldığı ve bunların yanında birkaç bireysel hikayeyle de süslenen bir maç izledik… İşte o hikayelerden en büyüğünü ise Nick Foles yazdı. Los Angeles Rams’te oynadığı dönemde Jeff Fisher tarafından takımdan kesildikten sonra ciddi anlamda emekli olmayı düşünen Foles, şu günlerde Philadelphia şehrine ilk Super Bowl kupasını getiren isim olmanın keyfini yaşıyor. “Hala Giants’a kaybettiğim Super Bowl’ların etkisinden kurtulamadım” diyen Brady’nin ise etkisinden kurtulması gerecek yeni bir mağlubiyeti daha oldu…

Bu sezon “Şudur Budur Facts” adı altında yazdığım yazılarla, ilginç olayları ve istatistikleri sizlerle paylaşma şansı buldum. Önümüzdeki sezon yeni “Şudur Budur Facts” yazılarında görüşmek üzere herkese iyi bir off-season diliyorum…