Yine 2018 draft’ı yaklaşırken bir başka yetenek pozisyonu olan wide receiver sınıfını değerlendirmeye çalışacağım. Öncelikle WR en farklı değerlendirmelerin olduğu pozisyon ama bu sınıf son senelerde gördüğüm en zayıf WR sınıflarından bir tanesi olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden şu an serbest WR piyasası bu kadar hareketli. Baya tartışmalı isimlerin olduğu bu sınıftan ancak bir ya da iki isimin ilk turdan gidebileceğini düşünüyorum. Hemen incelemeye başlayalım…

Calvin Ridley, Alabama

Bana göre bu sınıfın en iyi ismi. Ridley’i diğer adaylardan ayıran en büyük özelliği ise kısa alandaki çabukluğu. Genelde hızlı receiver’lar için derin koşu hızına daha çok bakılsa da kısa alandaki çabukluk da çok önemli.  Jerry Rice da çok hızlı bir oyuncu değildi ama kısa alandaki hızlı yön değiştirmesi ve CB’ten ayrım yakalayabilmesi bu Hall of Fame kariyerinin sebebiydi. Ridley’e dönersek Rice’a artı olarak derin hızını da ekleyebiliriz. Topu yakaladıktan sonra iyi mesafe kat edebiliyor ya da sahanın ortasına olan rotalarda da çok başarılı. Yine durup yeniden hareketlenmeli rotaları da hiç fena koşmuyor. En zayıf özelliği ise Julio Jones’ın da ilk senelerinde olan darbe alacağını anladığı zaman topu yere düşürmesi. Eğer iyi bir QB bulursa bir Marvin Harrison olmaması için hiçbir sebep yok. Chicago ya da San Francisco’ya baya yakışacağını düşünüyorum ama bu takımlar seçmezse 16. sıradaki Ravens’ı geçmesine pek ihtimal vermiyorum.

Rota ağacındaki her rotayı koşabilen bir oyuncu ve bust olması için hiçbir neden göremiyorum. Yine rota koşma becerisinden bahsedeceğim ama iyi rota koşan receiver’lar 40 yaşlarına kadar oyunda kalabiliyor. Ridley’de bu zamanlara kadar oynarsa, o zaman 2018 senesinde Cihan bunu yazmıştı dersiniz. Zayıf bir özelliği ise kolej seviyesindeki üretimi. Ancak bunu Ridley’den çok içinde oynadığı Alabama sistemine bağlamak lazım. Maç başına en çok 15 kere pas atılan ve sadece QB’nin tek bir hedefe bakıp sonrasında koştuğu bir hücumda oynadı. Değerlendirmelerde genelde press savunmaya karşı sorun yaşayacağı düşünülüyor çünkü 185 cm boy ile bazı fiziksel CB’lere karşı mücadele zor olabilir ama her şey fizik olsaydı Antonio Brown bu kadar dominant olmazdı ve hiçbir zaman line of scrimmage’da mücadele kazanamazdı. Ridley’nin hareketlerinin keskinliği, ellerini ve ayaklarını doğru kullanması burada mücadeleleri kazanmasına sebep oluyor.

Yine Marvin Harrison’a döneceğim ancak Deion Sanders, Marvin Harrison için ne yapacağını nereye gideceğini biliyor çünkü her zaman sahanın aynı tarafında oynuyor demişti. Ancak Harrison 10 sezonunda da 1,000 yardı geçip her yıl 10 üzerinden TD pası yakaladı. Ridley de benzeri olabilir. Zaten genel olarak çok fazla kolej istatistiklerine bakmamak lazım. Darren McFadden rekor üzerine rekor kırmasına rağmen, NFL’de ortalamada kaldı. Diğer taraftan Matt Forte rezil bir kolej kariyerine rağmen NFL’de gayet başarılı oldu. Ancak Ridley’nin kasedini açınca CB’ler ile çoğu pozisyonda 5-10 yard mesafede olduğunu ama QB’nin onu görmediğini görürsünüz. Bir de tabi şu an 23 yaşında olduğundan ötürü scout’lar biraz yaşlı olduğunu o yüzden daha aşağıdan gidebileceğini düşünüyorlar ancak gerçekten Ridley, NFL’e hazır. Son olarak Steve Smith ve Michael Irvin, oyun hızını ayarladığı zaman kesinlikle bir elite WR ola0cağını düşünüyor, ben de katılıyorum tabi ki.

Courtland Sutton, SMU

193 cm boyunda 100 kg ağırlığında prototip bir numaralı receiver fiziğinde. Tabi bu fiziği görünce işte bir sonraki A.J. Green ya da Julio Jones deniyor ama çok farklı değerlendirmeler var Sutton ile ilgili. Kimi scout’lar en iyi WR diyor, kimileri ise en kötüsü. Bunun en büyük sebebi elleri ve koşarken büyük adımlar ile koşması. Tabi adımlar bu kadar büyük olunca, pek keskin olmuyor. Buna bağlı CB’lerden kopamıyor. Bu yüzden bust olma potansiyeli çok çok yüksek. Bazen efsanevi toplar yakalasa da, yanlış yakalama tekniğinden ötürü topu bazen düşürebiliyor. Parmakları topun spinini durdurmak yerine böyle alkış yapar gibi oluyor topu tutarken. Tabi ki el göz koordinasyonu ile çoğunu tutabiliyor ama bazen göğsüne çarpabiliyor. Bu yakalama özelliği elit receiver’ları ortalama receiver’lardan ayıran başlıca özellik. Yine boyuna göre rota koşması iyi ama elite seviye de değil. El sorununu çözerse eğer Brandon Marshall gibi olabilir. Yoksa kısa sürede ligden kaybolup gidecektir.

Sutton, kolejde de dengesiz istatistiklere sahip. 2017’de oynadığı altı maçta 100 yardı geçen Sutton, diğer altı maçta ise 50 yardın altında kaldı ama red zone hedefi olmasını da kesinlikle göz ardı etmemek lazım. Bir de bazen çok eleştiri aldığı bir nokta da topu yakaladıktan sonra çok yard alamaması ama zaten 30-40 yardlık bir pası tutunca o kadar yüksek noktada, genelde çok bir şey yapılmıyor sonrasında. Aynı eleştiri zamanında Mike Evans’a da yapılmıştı. Genelde RB’lere kıyasla WR’ların hangi takıma gidecekleri çok daha önemlidir. En yakın örnek Robert Woods olabilir. Bills oyuncusu iken takımda üçünncü ya da dördüncü tercihti çünkü hem sistem izin vermiyordu hem de quarterback’leri, Robert Woods gibi iyi rota koşan bir oyuncuya yardımcı değildi. Ancak bu sene Los Angeles Rams’de sistem Woods’u Sammy Watkins’in önüne koydu.

James Washington, Oklahoma State

Washington, çoğu kişiye göre Sutton’dan daha kötü ama ben daha iyi bir receiver olduğunu düşünüyorum. Fiziksel olarak bakınca acaba bu adam bir RB’mi diyorsunuz. Ancak filme bakınca geçer not alıyor. Fiziksel olduğu için press CB’ler ile pek sorun yaşayacak bir oyuncu değil. Hızı gayet iyi o yüzden CB’ten ayrıldıktan sonra derin topları tutabilecek kalitede. Top takibi çok iyi bu yüzden trafik içinde zor pasları da yakalayabilir. Combine rakamlarına bakınca 40 yardı 4.50 üzerinde koştuğunu görüp acaba yavaş mı diyorsunuz ama filme bakınca oyun içindeki hızı hiç fena değil. Line of scrimmage’da gösterdiği patlayıcılığı biraz ortalama kalıyor, o da biraz soru işaretleri oluşturuyor.

Washington’ın en ilginç özelliklerinden birisi ise kısa mesafede CB’ten kurtulup sonra topa göre kendini çok iyi ayarladığı için baya bir pass interference cezası aldırması. Bir de pas yakaladıktan sonra kat ettiği mesafelerde çok iyi. Bu özelliği de onu bir RB’ten ayıran en belirleyici özellik. Senior Bowl’da sıkı CB savunmasına karşı en iyi WR olduğunu herkese göstermişti. Gerek ellerini kullanması, gerekse line of scrimmage’da yaptığı hareketler çok iyi ve farklı farklı pek çok yol ile CB’leri alt edebiliyor. O yüzden bu özellikleri geçen seneki Cooper Kupp’ı andırdı. Benim en yakıştırdığım yer Dallas Cowboys, umarım Baltimore Ravens’a gitmez.

Michael Gallup, Colorado State

Colorado State’de oynadığı QB’ye rağmen bu kadar kendinden bahsettirmesi bile iyi. Çoğu pozisyonda CB ile arasında 10 yard mesafe olmasına rağmen QB’si overthrow yapıyor, o yüzden bunların hiçbiri maç görüntülerinde çıkmıyor. Fiziksel olarak iyi, hareketlerinde baya akışkan, press CB’lere karşı ellerini iyi kullanabiliyor, çok efsane olmasa da patlayıcılığı da iyi. Kolej kariyerine düşük sınav notları sebebiyle halk eğitim kolejinde (community college) başlamış, o yüzden düzgün bir koleje gitmesi biraz vakit almış bir oyuncu. Çok oyun değiştirici bir isim değil. Hani tavanı çok yüksek değil ama tabanı da diğerlerine göre yüksek. Yine gittiği takımın QB’sinin çok önemli olacağı bir aday. Bir başka bilinen özelliği de alan savunmalarını çok iyi okuyup gerektiğinde rotasını kesip bomboş pozisyonlara çıkması. Bu da QB’si ile olan yakınlığını ve maç videolarına ne kadar yoğun çalıştığını gösteriyor. İyi bir zamanlama receiver’ı olacaktır diye düşünüyorum. Kesinlikle bir numaralı WR olmayacak ama 70-80 top yakalayacağı sezonlar görebiliriz.

Christian Kirk, Texas A&M

Çoğu CB’i hızı ile yenebilecek bir oyuncu değil ama baya kalın bir slot receiver. Line of scrimmage’da ellerini çok iyi kullanıyor. Sahanın ortasını iyi kullanıyor ve zamanlamalı rotalarda çok iyi. 50/50 dediğimiz mücadele gerektiren topları çok iyi tutuyor. Topu yakaladıktan sonra ise cut’ları ve stiff arm’ları ile oldukça koşu sonrası yard alabiliyor. Bir de tabi ki koşu bloğunda belki de sınıfın en iyisi. Bunların hepsini bir araya koyunca hemen akla Golden Tate geliyor ama Golden Tate’ten en büyük farkı tackle kıramaması. Bazen kaçmaya çalışsa da kalınlıkla alakalı olabilir pek kaçamıyor DB’lerden. Bir de çok topun kontrolünü tam sağlayamıyor (juggle) o yüzden kesinlikle vücuduna yakın top tutmayı öğrenmesi lazım. İkinci ya da üçüncü gün draft’ı olması gerekir. Ancak bazı mock draft’larda ilk turdan gidecek diyorlar o yüzden durumu çok belirsiz diyebilirim.

Dante Pettis, Washington 

Rota koşması vasatın bir tık üstü. Yön değiştirmeleri akışkan ve ilk adımı gayet hızlı. Toplara göre ayarlama yapabiliyor ama bazen darbenin geldiğini görünce korkup topu düşürebiliyor ama kesinlikle akrobatik pas yakalama konusunda bu sınıfın bir numarası. O özellikleri biraz Marvin Jones’u andırıyor ancak topu yakalama noktasındaki sertliği Jones’un yakınından bile geçmiyor. Rota ağacını kesinlikle çok geliştirmesi lazım, bu konuda oldukça çiğ. Benim en benzettiğim oyuncu Terrence Williams ama dinamizmi bir tık yukarıda.

Anthony Miller, Memphis

Miller, çok büyük bir receiver değil ama alan savunmalarını okuma da çok etkili. Savunmada açıklığı bulduğu anda oraya atak yapması en iyi özelliklerinden biri. Kesinlikle iyi bir slot receiver adayı. Çok kuvvetli değil, hızlı da değil. Bu nedenle CB’i ilk hamle de yenmesi gerekiyor. Başka bir sıkıntısı da mücadele gerektiren topları genelde düşürmesi ama bu konularda kendini geliştirirse benzettiğim isim Julian Edelman. Bu kalitelere sahip çok fazla slot receiver var ancak sadece Edelman bu kadar öne çıkıyor.

D.J. Moore, Maryland

Yine bu sınıfın en çok tartışılan isimlerinden birisi Moore. 180 cm boyunda, 97 kg ağırlığında. Dengesi ve elleri topu yakalamada çok iyi ama rotalarında ve genel olarak oyununda bir istikrarsızlık söz konusu. Yine benzettiğim isim Golden Tate ancak kesinlikle onun kadar fiziksel değil. Fade rotasında çok zayıf. Hani nerede durması gerektiğini ya da  topun nerede olması gerektiğini tam anlamış gibi görünmüyor. İyi bir proje oyuncusu. Çoğu takımda ikinci ya da üçüncü receiver rolü için ideal. Bir de press coverage CB’lerine karşı çok kötü, kenarlara sıkışıp kalıyor ve o hakta iptal oluyor. İyi WR koçu olan bir takım tarafından seçilmesi çok iyi olacaktır, diğer türlü takımdan takıma dolaşan bir oyuncu olabilir…