Tarihin en güzel Super Bowl’ları arasında gösterilebilecek bir Philadelphia Eagles – New England Patriots maçının üzerinden yaklaşık bir ay geçti. Çoğumuz her sene olduğu gibi hala maçın etkisindeyken, başta takım yöneticileri olmak üzere, birçok kişi şimdiden yeni sezonu düşünmeye başladı.

Kulağa erken gelebilir, ama bir hafta sonra resmi olarak 2018 sezonu içerisinde olacağız ve NFL’de free agency dönemine gireceğiz. Bu süreçte birçok takım uzun zamadır takip ettikleri serbest oyuncuları takımlarına katmaya çalışacak.

Bu off-season’da serbest olan en önemli isim Washington Redskins quarterback’i Kirk Cousins. Çok büyük ihtimalle, yakın bir süre sonra onu bu sıfatla anmayı bırakacağız. Cousins, direkt olarak Washington’da kalmak istemediğini veya başka yerde oynayacağını söylemese de free agency’de takımdan ayrılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Redskins organizasyonu da seneye takımda kalmayacağını kabullenmişe benziyor ki onun yerine geçmesi için Kansas City Chiefs’ten quarterback Alex Smith takasla kadroya katıldı.

Cousins’in 2018’de nerede oynayacağı çok uzun zamandır konuşulan bir konu. Sezon içerisinde quarterback sıkıntılarından kurtulan birkaç takım Cousins yarışından çıksa da free agency’e girilirken 29 yaşındaki quarterback ile anlaşması muhtemelen takım sayısı az değil. Şimdi ise Kirk Cousins ile sözleşme imzalayabilecek takımlara göz atalım…

Denver Broncos: 2015’teki Broncos savunması ile aynı seviyede olmasa da, seneye Denver adına sahaya çıkacak olan savunma da hala can yakabilecek bir ekip. Geçen sene üç quarterback’i Trevor Siemian, Paxton Lynch veya Brock Osweiller’dan da beklediğini alamayan John Elway’in bir kez daha draft’ten quarterback seçme riskine girmek isteyeceğini düşünmüyorum.

New York Jets: 2017 sezonunda New York Jets takımındaki en önemli eksiklik quarterback değildi. Josh McCown tüm beklentileri karşıladı ama Jets’in uzun vadede bu pozisyonda aradığı cevap o değil. Bu yaz serbest olacak olan oyuncu, sezon başladığında 39 yaşında olacak. Takımın ileriye dönük olarak onu istemeyeceğini tahmin etmek zor değil. Çok büyük bir cap space’e sahip olan New York takımının Cousins’e ilk yılı için 60 milyon kazandığı bir kontrat teklif edebileceği konuşuluyor. Bu reddedilemeyecek bir teklife benziyor.

Arizona Cardinals: Cardinals, Nisan’daki draft’te 15. sıradan seçecek ve buradan bir ilk 11 quarterback’i almamaları yüksek bir ihtimal. Carson Palmer’ın emekliliğini açıklamasından sonra quarterback marketine hızlı bir giriş yapan takım bu eklemeyle David Johnson ve Larry Fitzgerald’ın yanına bir de süperstar quarterback koyarak kendisini, anında şampiyonluk yarışının içine sokabilir. Ancak, Cousins’in fiyatının Arizona için fazla gelmesi veya kendisinin NFC Batı rekabetinden uzak durmak istemesi çok mümkün. Onun için Cardinals’ın çok gerçekçi bir aday olduğunu düşünmüyorum.

Minnesota Vikings: Vikings, NFC Finali’nde Eagles’a farklı yenildikten ve kendi sahalarında, elendikleri takımın kupa kaldırmasını izledikten sonra yeni sezonda geçen senekinden çok daha motive olacaklar. Bu motivasyonun yanında, mevcutta zaten çok üst düzey olan kadroyu daha da geliştirmek isteyeceklerdir. Vikings, Case Keenum’un quarterback’liğinde bu kadar başarılı olmuşken Cousins ile neler yapabilir sorusu eminim diğer 31 takımı korkutuyordur. Cousins ve Vikings organizasyonu da bu soruyu düşünmüştür, onun için Cousins’in Vikings ile kontrat imzalamasını en yüksek olasılık olduğunu düşünüyorum.

Broncos, Jets, Cardinals ve Vikings, Cousins ile anlaşma şansı en yüksek olan dört takım olarak konuşuluyor. Ancak bence birkaç takımın daha bu yarışta şansı var; en önemli ikisi de Cleveland Browns ve Buffalo Bills.

Cleveland Browns: Konuşma içinde olan takımlar arasında Cardinals ile beraber Browns’un şansı da diğerlerine göre düşük. Browns’un bu yarışta pek şansı yokmuş gibi gözükse de kadroda kaliteli oyuncuları barındırmadıkları için Cousins’e sunabilecekleri bolca paraları var. Ancak tabi tecrübeli quarterback, Browns’un son iki sezonda toplam 1-31 olduğunu göz önünde bulundurursa Cleveland’ı hemen seçenekler arasından çıkaracaktır.

Buffalo Bills: Buffalo, beklenenden çok daha başarılı bir sezon geçirse de bu takımı yakından takip edenler daha cüretkar bir quarterback ile çok daha ileri gidebileceklerini biliyor. Sean McDermott’un takımı genç ve kesinlikle çok potansiyelli. Kirk Cousins, kesinlikle takıma Tyrod Taylor’dan daha çok fayda sağlar. Çok konuşulmasa da Bills’in Cousins için çok uygun olduğuna inanıyorum.

Daha önce Cousins için uygun görünen Indianapolis Colts, Jacksonville Jaguars, San Francisco 49ers gibi takımlar, mevcut quarterback’leri ile devam etmeye karar verdiği için yarıştan çıktılar…

Kalan takımlar arasında en mantıklı seçim Minnesota olarak gözüküyor olsa da Cousins’in seneye Denver Broncos formasıyla sahada olması da oldukça yüksek bir olasılık. Bekleyip, göreceğiz…