Geçtiğimiz hafta çok kaliteli oyuncu adaylarının seçildiği NFL Draft’ını izleme şansı bulduk. Profesyonel futbol kariyerlerine nerede başlayacağını merakla beklediğimiz birçok oyuncu uzun yıllar boyunca evim diyecekleri şehirleri öğrendi. Draft’taki kaliteli oyunculardan çoğu ilk sezonlarında hemen ligde büyük bir etki yaratmayacak, başta Sam Bradford’ın yedeği olacak olan Josh Rosen olmak üzere… Ancak Giants’ın yeni running back’i Saquon Barkley gibi bazı isimler birinci haftadan itibaren takımlarına seviye atlatacaklar.. Draft’ın yanında playoff’larda yaşananlar ve free agency dönemindeki gelişmeler de tabii ki en son geçen sezonun 17. haftasında yaptığım güç sıralamasındaki yerlerin değişmesine neden oldu. Normal sezonun başlamasına daha dört ay var ve tabii ki şimdiden kesin yargılara varmak imkansız ama takımlar hakkında kafamızda fikirler var ve yakın zamanda açıklanan fikstürlerine de bakarak takımların neler yapabileceklerini tahmin edebiliriz…

1) Philadelphia Eagles (NFC Doğu)

Playoff’lar başlamadan önceki son güç sıralamamda Eagles’a ne kadar güvenmediğimi ve divisional round’da kimle oynarlarsa onun kazanacağını söylemiştim. Nick Foles ile bu takımın bir yerlere gidebileceğini düşünmüyordum ama Eagles beni şaşırttı ve Lombardi Kupası’nı kazandı. Onlar bunu yaparken de Super Bowl gecesi kendimi Eagles’ı desteklerken buldum. Şimdi de Eagles’a, Wentz’in olmadığı son haftalarda, ellerinden aldığım birinci sırayı tekrar vermek istiyorum. Şampiyon Eagles sezon sonrası da Seahawks’ın yıldız defensive end’i Michael Bennet’i kadrosuna katarak sadece bir şampiyonluk ile yetinmek istemediğini gösterdi.

2) Los Angeles Rams (NFC Batı)

2017 sezonunun sonunda yaptığım sıralamadan da anlaşılacağı üzere playoff’ta Rams’e güveniyordum ve kesinlikle wild card turunda elenmelerini beklemiyordum. Eğer Rams, off-season’da takımı daha iyi bir duruma getirmemiş olsaydı, yine çok yüksek bir yerde sıralanacaktı. Ancak hali hazırda çok üst düzey olan kadroyu daha da iyileştirmeyi başardılar. Brandin Cooks, Aqib Talib, Marcus Peters ve Ndamukong Suh gibi yıldız oyuncular ilk günden takımı ateşleyecekler ve Rams’i yılın koçu Sean McVay, yılın hücum oyuncusu Todd Gurley ve yılın savunma oyuncusu Aaron Donald ile beraber başarıya taşıyacaklar.

3) Minnesota Vikings (NFC Kuzey)

NFC şampiyonluk maçında Eagles karşısında hezimete uğrayan Vikings 2018’de bu şansı tekrar yakalamak için daha da istekli olacak. Kazanma isteğinin yanında Vikings’e yardımcı olacak yeni oyuncular da var. Geçen sezon sakatlığı yüzünden uzun süre sahalardan uzak kalan running back Dalvin Cook geri dönecek ve en önemlisi artık takıma Case Keenum yerine rekor kontrat ile alınan quarterback Kirk Cousins liderlik yapacak.

4) New England Patriots (AFC Doğu)

Tom Brady, Super Bowl 52’de inanılmazdı. Oyununu başka herhangi bir şekilde açıklamak imkansız. Savunması 41 sayı yemeseydi Tom Brady’nin tarihin en iyi performansını sergilediğini konuşacaktık. Sezonun ikinci yarısında Pats’in formu düşmüştü ama playoff’lardan önce toparlandılar ve Super Bowl’da da iyi performanslarını sürdürdüler. Vikings, Rams gibi takımlar çok başarılı bir Mart ve Nisan dönemi geçirdiği için Pats’in önüne geçtiler. Patriots ise bu dönemde darbeler aldı: Danny Amendola, Malcolm Butler, Dion Lewis, Nate Solder gibi önemli oyuncuları başka takımlara kaptırdılar. Tom Brady ve Bill Belichick, New England’da olduğu sürece her zaman şampiyonluk adayı olacaklar ama ne yazık ki her şeyin bir sonu var. Patriots’ın dominantlığı sonsuza kadar sürecek gibi görünse de ellerinde sayılı yıllar kaldı.

5) Jacksonville Jaguars (AFC Güney)

Jaguars’ın elinde Blake Bortles’dan biraz daha iyi bir quarterback olsa, AFC şampiyonluk maçında New England Patriots’ı geçebilirlerdi. Patriots o akşam yine geriden gelerek kazandı ama Jags’i muhteşem sezonlarından ötürü tebrik etmek lazım. Jaguars’ın iyi bir takım olduğu sürecin tamamlandığını düşünmüyorum. Aksine, Sacksonville daha yeni başlıyor. Savunma ile ilgili konuşulacak pek bir şey yok bence, her anlamda müthişler. Carolina Panthers’ten gelen guard Andrew Norwell’i O-Line’a önemli bir takviye yaptılar. Jaguars’ın bu sene en az geçen seneki kadar başarılı olmasını bekliyorum.

6) New Orleans Saints (NFC Güney)

Saints’in Marcus Davenport’u almak için draft’ta yukarı çıkması kimseyi şaşırtmasın. Bu takım şu an kazanmak için savaşıyor. Drew Brees’in bir tane daha şampiyonluk için ne kadar şansı olacak bilmiyoruz ama Saints organizasyonu ona bu konuda yardımcı olmaya çalışıyor. Sezonları çok şanssız bir savunma hatası yüzünden divisional round’da bitmişti, bakalım daha ilerilere gitme şansı bir daha New Orleans’a gelecek mi…

7) Atlanta Falcons (NFC Güney)

Super Bowl 51 yenilgisinden sonra bir hangover yaşaması beklenen Falcons 2017’de neredeyse aynı seviyede geri döndü ve divisional round’a kadar çıkmayı başardı. Draft’tan önce bile çok güçlü bir kadroya sahiplerdi. 26. sıra’dan receiver Calvin Ridley’i seçmeleri çok opsiyonlu hücumlarına bir tane daha yetenekli oyuncu kazandırdı. Bu seçimin kötü bir fikir olduğunu düşünenlere bu konuda Elliott Harrison’ın NFL.com’daki yazısında verdiği örneği aktarmak istiyorum; 1998’de Minnesota Vikings, Chris Carter ve Jake Reed’i barındıran çok güçlü bir receiver kadrosuna sahip olmasına rağmen draft’ın ilk turundan bir wide receiver seçti. Vikings’in sonraki yıllarda gelen başarılı sezonları ve Randy Moss’un 2018’de Hall of Fame’e girmesi bu seçimin ne kadar doğru olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor.

8) Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey)

Leveon Bell’i bir sezon daha takımda tutmayı başardığı için Steelers çok başarılı bir off-season geçirmiş sayılmalı. Steelers, Raiders’a giden Martavius Bryant’ın yerini, draft’ta ikinci turda James Washington’ı seçerek doldurdu ve bir sezon daha ligin üst düzey receiver kadrolarından birine sahip olacağa benziyor. Steelers’ın draft’taki şaşırtıcı olan seçimi ise üçüncü turdaki Mason Rudolph seçimi oldu. Takımda Big Ben’in varlığı tek başına seçimi ilginçleştirmeye yeterken, takımın geçen seneki draft’ta da quarterback seçimi yapmış olması organizasyonun gelecek planları ile bizleri düşündürüyor. Ryan Shazier’in yokluğu onları biraz geriletecektir ama AFC Kuzey’de onları rahatsız edebilecek çok güçlü bir takım yok.

9) Houston Texans (AFC Güney)

2017’de 4-12 olan takım, 2018’de rekorunu tamamen tersine çevirebilir hatta daha ileri bile gidebilir. Geçtiğimiz yıl, Houston’da çok ciddi sakatlıklar yaşandı. Eksikler döndüğü zaman Texans kadrosu ligin en iyileri arasında. Ben dahil çoğu kişi Deshaun Watson ve J.J. Watt önderliğindeki Texans’ın oyununun iki tarafında da potansiyelinin çok yüksek olduğunu biliyoruz. Tyrann Mathieu’nun da kadroya katılmasıyla birlikte savunmanın Vikings, Jaguars gibi takımlarla aynı seviyeye ulaştığını söyleyebiliriz. 2017’de ligi son beş sıranın içinde bitiren Texans, bu sene en iyi beş takım içinde olursa kimse şaşırmasın.

10) Carolina Panthers (NFC Güney)

2016’daki ciddi çöküşten sonra geçen sezon yine şampiyonluk adayları arasında olan Panthers’ın 2018’de de Super Bowl’a geri dönmek için savaşacak. Draft’ta ilk turda seçtikleri receiver D.J. Moore’un pas oyununa güç katacak ve Cam Newton’ın omuzlarından biraz da olsun yük alacak.

11) Los Angeles Chargers (AFC Batı)

Los Angeles’taki diğer takımın aksine Chargers free agency dönemini çok sessiz geçirdi. Takım draft’ta de göze çarpan isimler seçmedi. Bunlara rağmen yine göreceli olarak yüksek bir sırada olmalarının sebebi geçen sezon playoff’a giremeyen en iyi takım olmaları. Phillip Rivers ve ekibinin 2017 sezonuna 1-4 başlamış olması sezon sonunda LA’de çok can yaktı. 2018’de bunun tekrarlanacağını sanmıyorum. Futbol stadında playoff maçı izleyebiliriz, hazırlıklı olun.

12) San Francisco 49ers (NFC Batı)

49ers, 2017 sezonunun başında bütün maçlarını yakın bir şekilde kaybediyordu ama herkes o kadronun hiçbir yere gitmediğini biliyordu. Jimmy Garropolo’nun gelişiyle ise San Francisco adeta küllerinden doğdu ve herkes tarafından konuşulmaya başladı. Sürpriz bir şekilde Richard Sherman’ı da kadrosuna katmayı başaran takım, NFC Batı şampiyonluğu için Rams ile savaşacağa benziyor. Şu an söylediğimde çok klasik olacak ama Jimmy G, San Francisco’ya geldiğinden beri bunu düşündüğüm ve söylediğim için rahatça söyleyebiliyorum: 49ers’ın bu sezon şampiyonluk için ciddi şansı var.

13) Green Bay Packers (NFC Kuzey)

Packers geçen sene neden başarılı değildi çünkü Rodgers oynayamadı. 2018’de neden başarılı olacaklar çünkü Rodgers geri dönüyor. Aslında Green Bay için durum tamamen böyle. Rodgers, ona yardımcı olacak birkaç oyuncu olsa da olmasa da, takımı bir yerlere getiriyor. Hücumda Jordy Nelson gibi önemli bir ismi kaybetseler de tight end Jimmy Graham ve defensive end Muhammad Wilkerson gibi isimleri kadrolarına kattılar. NFC Kuzey’de Vikings başta olmak üzere diğer takımlar güçlense de Packers her zamanki istikrarlı başarısını sürdürecektir.

14) Tennessee Titans (AFC Güney)

Sezon içinde yazdığım çoğu sıralama yazımda da söylediğim gibi Titans’ı seviyorum, Marcus Mariota’nın ve takım arkadaşlarının iyi mücadele ettiklerinin farkındayım ama bu takımın yolun sonuna kadar gidebilecek bir takım olduğunu düşünmüyorum. Özellikle de geçen sene sakatlıklar yüzünden tam gücünde olamayan Texans’ın bu sene sağlıklı bir biçimde sahada olacağı düşünülürse 2017’de yaptıkları gibi playoff oynamaları zor görünüyor.

15) Dallas Cowboys (NFC Doğu)

Jason Witten da Dez Bryant da Cowboys hücumunun en kritik parçalarındandı. Yerlerine geçecek oyuncular mevcut ama bu ikili kadar katkı verebilirler mi bilmiyoruz. 2017’de Ezekiel Elliott’ın cezası ve çok önemli oyuncuların sakatlıkları sebebiyle beklenenin altında performans sergileyen Cowboys’un tekrar üst seviyelerde oynayacaktır. Fikstür yine kolay değil ama tam kadro çıktıklarında yenemeyecekleri takımlarla oynamıyorlar. Eagles ve Giants çok gelişti ve NFC Doğu hiç olmadığı kadar güçlü. 2018’de gruptan en az bir wild card takımı çıkacağını düşünüyorum.

16) Detroit Lions (NFC Kuzey)

2017’de Detroit’i playoff’tan eden en önemli faktör güçlü bir koşu oyunun var olmayışıydı. Son dört yılda üç Super Bowl yüzüğü kazanan RB LeGarrette Blount’ın takıma katılması onları bu konuda güçlendirecektir. Matthew Stafford çok yetenekli bir oyuncu ancak sadece koşu oyunu ona yardım ederse Lions çok iyi bir hücuma sahip olabilir. Yine de ne kadar iyi olsalar da Vikings, Packers hatta Bears’ın da güçlenmesiyle beraber artık çok zor bir gruptalar. Bunun yanında çok zor bir fikstürleri de var ve ben bunun üstesinden gelebileceklerini düşünmüyorum.

17) Buffalo Bills (AFC Doğu)

Tyrod Taylor’dan vazgeçmeleri Bills’in geleceği için çok iyi oldu. Josh Allen yakın gelecekte hücumun başına geçecek ve onları başarılara taşıyacaktır. Yeni sezonda Bengals’tan gelen A.J. McCarron’ı oynatmanın çok iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Draft’ın en güçlü kolu olarak gösterilen Allen’ın oynaması onlar için daha iyi olacaktır. Çaylak oyuncunun running back’i LeSean McCoy iken çok zorlanacağını sanmıyorum. Bills genç ve potansiyelli bir takım, 2018’de playoff’a tekrar girmeleri zor ama gelecek için umutlu olmaları lazım.

18) Baltimore Ravens (AFC Kuzey)

Unutmamak gerek ki Baltimore geçen sene playoff’a bir 4th down savunması uzaktaydı. Draft’taki en beğendiğim oyuncu Lamar Jackson’ı da kadrosuna ekleyen Ravens geleceği için çok önemli bir adım attı. Bence Joe Flacco’yla bir daha başarılı bir playoff macerası yaşayamayacaklarını anlamışlardır. Ravens’ın savunmasının büyük şeyler yapma potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Bu sene Jackson’ı geliştirebilirlerse yakın gelecekte Ravens’ı çok konuşabiliriz.

19) Chicago Bears (NFC Kuzey)

Bir süredir Bears’in 2018’de Eagles’ın geçtiğimiz sezon yaptığını yapabileceğini düşünüyordum. Genç bir takım var, kağıt üzerinde kaliteli oyunculara sahipler ve iyi de bir draft geçirdiler. Sekizinci sıradan alınan Roquan Smith de savunmadaki linebacker eksiğine çözüm olacaktır. Ancak çok zor bir division’da oynuyorlar, Vikings çok daha güçlendi, Packers her zamanki gibi Rodgers ile büyük bir tehlike, Lions da her zamanki gibi ortalama üstünde bir takım. Bears’in başarılı olması için şaşırtıcı galibiyetler alması gerekiyor. Ayrıca ikinci senesinde Mitch Trubisky’den takımını playoff’a taşımasını istemek ağır olabilir.

20) Denver Broncos (AFC Batı)

Broncos için aynı hikaye devam ediyor. Savunma çok iyi, Von Miller ve takım arkadaşları hala çok yüksek seviyede katkı veriyor. Draft’ın en iyi savunma oyuncusu olarak gösterilen Bradley Chubb da çok iyi bir seçim ama oyunun diğer tarafında sıkıntıları halen devam ediyor. Case Keenum quarterback pozisyonunda işlerini görecektir, ama yine de onları nereye kadar götürebilir bilmiyorum.

21) Oakland Raiders (AFC Batı)

Jon Gruden’ın Raiders’ı nasıl bir hale sokacağını çok merak ediyorum. Ancak dürüst olmak gerekirse Raiders, Jon Gruden’ın yanında Jordy Nelson, Martavius Bryant gibi oyuncuları almış olsalar da playoff oynayabilecek bir takım değiller. 2016’da Derek Carr sakatlanmadan önce başarılı olma potansiyelleri olduğunu gördük ama 2017’de bambaşka bir haldelerdi. Raiders’ın -Panthers’ın geçen sezon yaptığı gibi bir bounce-back sezona imza atabileceğini inanmıyorum.

22) Seattle Seahawks (NFC Batı)

2017’de playoff’u kıl payı kaçıran Seahawks free agency’de çok ağır darbeler yedi. Richard Sherman, Jimmy Graham gibi oyuncular Seattle’dan ayrılarak Russell Wilson’ın sırtına binen yükü daha da ağırlaştırdı. Birkaç gün önce de Cliff Avril’in de takımdan kesildiğini öğrendik. Rams ve 49ers, NFC Batı tahtını kazanmak için tam gaz gelişirken Seattle’ın böyle güç kaybetmesi tabii ki de onların playoff şanslarını sıfıra yakın hale getirecektir. Russell Wilson’ın ne kadar ligin en iyi beş quarterback’inden biri olduğunu düşünsem de tek başına Seattle’ı başarıya taşıması zor gözüküyor.

23) New York Giants (NFC Doğu)

Geçen sezon Giants için tamamen bir çöküş oldu diyebiliriz ama bir yıl başarısız olmanın ödülü olarak takımın kimliğini değiştirebilecek kalitede bir running back’i kadrolarına kattılar. Saquon Barkley ve Odell Beckham Jr. seneye Giants hücumunu ligin en iyileri arasına sokacaktır. Sezon içinde çok daha yukarılarda sıralanacaklar ama ilk maçlarına dört aylık bir süre var. İyi oynayabildiklerini sahada görmeden hemen yukarılarda olmalarını istemedim.

24) Arizona Cardinals (NFC Batı)

Arizona belli ki Sam Bradford ile ilgili uzun vadeli planlar yapmamış çünkü onunla sözleşme imzaladıktan bir ay sonra quarterback Josh Rosen’ı draft ettiler. Rosen, draft günü verdiği röportajlardan da anlaşılacağı üzere 10. sıradan seçildiği için çok kızgındı. Şahsen ben de onun daha önce seçilmesini bekliyordum ama çok da düşük bir sıradan seçildiğini söyleyemeyiz. İçimde nedensiz bir dürtü Rosen’ın kısa dönemde Cardinals’a çok katkı vereceğini söylüyor. Tyrann Mathieu’nun Texans’a gitmesi ile savunmada biraz daha güç kaybeden Cardinals’ın Rosen’ın durumuna yardımcı olacak gücü yok ama yine de Cardinals ekibi küçük de olsa başarılar yaşayabilir.

25) Kansas City Chiefs (AFC Batı)

Kariyerinin ikinci senesine girmeye hazırlanan quarterback Patrick Mahomes’u çok beğeniyorum. Hücumları 2017’de Alex Smith ile olduğundan daha da iyi olacaktır ve Smith’in seneye nasıl başladığını da düşünürsek bu yüksek bir standart. Wide receiver Sammy Watkins’i kadroya katmaları Mahomes’a yardımcı olacaktır. Ancak savunmada çok daha büyük sıkıntıları var. Marcus Peters başta olmak üzere savunmada büyük kayıplar yaşadılar. Herkesin kafasındaki Chiefs’le ilgili soru “Mahomes’la bu iş olur mu?” iken asıl soru “Savunma bu haldeyken Phillip Rivers’ı, Derek Carr’ı hatta Case Keenum’u nasıl durduracaklar?” olmalı…

26) Washington Redskins (NFC Doğu)

Redskins’i özellikle savunmasındaki potansiyel ve Kirk Cousins’in oyunu yüzünden beğeniyordum ama çok uzun zamandır bildiğimiz üzere Kirk Cousins’in takımdan ayrılacağı konuşuluyordu ve Mart ayında da beklendiği üzere başka bir takımla sözleşme imzaladı. Alex Smith, Kirk Cousins’le kıyaslandığında çok büyük bir düşüş olarak gözükmese de Smith ile seneye bu takımın başarılı olabileceğine inanmıyorum.

27) Miami Dolphins (AFC Doğu)

Jay Cutler ile beklendiği gibi çok başarısız geçen bir sezondan sonra Ryan Tannehill’in dönebilecek olmasıyla Dolphins, tekrar ciddiye alınabilecek bir takım olacaktır. Draft’ın ilk turundan gelen Minkah Fitzpatrick, Reshad Jones ile beraber savunmada korkutucu bir görünüm veriyor. 2016’da playoff oynayan bu takımın geçen sene de bazı haftalarda iyi performans sergileyebildiğini gördük. Playoff’a sızmaları mümkün ama bence çok da gerçekçi bir ihtimal değil.

28) Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney)

Tampa’yı daha yukarı koymak istiyorum ama division’daki diğer üç takım bu durumdayken ve running back’te hala bu kadar sıkıntılar varken gerçekten bunu yapmanın bir yolunu bulamıyorum. Yıldız wide receiver Mike Evans’ın kontratını uzatmak önemliydi ve bunu başardılar ama onun dışında Saints, Falcons ve Panthers ile kapışmalarını sağlayacak birkaç oyuncuya daha ihtiyaçları var. Bir tane daha yeniden yapılanma yılı geçirecekler gibi gözüküyor.

29) Cincinnati Bengals (AFC Kuzey)

Bengals gerçekten iyi bir noktada değil. Şu anki formülleri, açıkça görüldüğü üzere işe yaramıyor, A.J. Green’in takımı sırtlayıp bir yerlere götürmesi de mümkün gözükmüyor. Andy Dalton ve diğerlerinin ona çok yardımcı olduğu da söylenemez. Draft’ta başarılı görünen seçimler yapmış olsalar da Bengals’ın çok konuşulmamasının bir sebebi var…

30) New York Jets (AFC Doğu)

Jets, draft’ta üçüncü sıraya yükselmek için takas yaptığında eleştirilmişti. Ancak Sam Darnold’ı seçebildiklerini gördükten sonra çoğu kişi bu takasın yapılmaya değer olduğunu söyleyebilir. Quarterback pozisyonunda 39 yaşındaki Josh McCown ve çaylak Sam Darnold ikilisi ile yapmaları gerekenin açık olduğunu düşünüyorum. Darnold, tecrübeli oyuncunun arkasında bir süre oyunu öğrendikten sonra sezonun sonuna doğru ilk 11 başlamalı.

31) Indianapolis Colts (AFC Güney)

Colts için unutmak istedikleri bir 2017 sezonundan sonra, yine çok ümitli olunmaması gereken yeni bir sezona giriyoruz. Jacoby Brissett, Andrew Luck’ın yerini elinden geldiğince doldurmaya çalıştı ama beklendiği üzere yıldız quarterback kadar başarılı olamadı. Dürüst olmak gerekirse Colts’un sıralamanın sonunda olmamasının tek sebebi Andrew Luck’ın hala bu organizasyonun çatısı altında olması. Her geçen yıl güçlenen AFC Güney grubu seneye her zamankinden daha çekişmeli olacak. Colts, bu karmaşanın içinde ezilip, yıllar içinde dibe çökmek istemiyorsa acilen Luck’a yardım etmek zorunda. Draft’ta onu korumak için offensive line yardımı aldılar, umarım bundan sonra da bu doğrultuda ilerlerler.

32) Cleveland Browns (AFC Kuzey)

Browns’ın draft’ta birinci sırada Baker Mayfield yerine seçebilecekleri daha iyi oyuncular olduğunu vardı ama yine de Heisman sahibi quarterback’in de Cleveland’a önemli katkıları olacaktır. Dördüncü sıradan yaptıkları Denzel Ward seçimini çok beğendim ve Browns savunmasını üst seviyeye çıkarabilecek bir ilave olduğuna inanıyorum. Free agency’de kadrolarına kattıkları Jarvis Landry, Carlos Hyde gibi oyuncular da Browns’a yardımcı olacağa benziyor. Ofistekiler işini çok iyi yaptı, geriye kalan tek şey oyuncuların sahaya çıkıp “maç” kazanması…