NFL’de geride bıraktığımız üç haftada taraflı tarafsız herkesi kendine hayran bırakan Patrick Lavon Mahomes II için işler daha iyi başlayamazdı belki de. Ancak onun bu noktaya gelebilmiş olmasında, kendi farklı yolunu çizmek istemesi yatıyor. 1992-2003 yılları arasında MLB’de pitcher’lık yapmış olan Patrick Mahomes’un (Evet, ismi aynı) oğlu olan Patrick Mahomes II, küçük yaştan itibaren baseball ve basketbol oynayarak büyüdü. Babasının, oğlunun Amerikan futbolu oynaması fikrine çok karşı olmasına rağmen lise üçüncü sınıfta QB olarak şansını denemek isteyen Mahomes, o günden itibaren adından fazlasıyla söz ettirmeyi başardı. Lisenin son yılını 55,00 yard ve 65 TD ile tamamlayıp MaxPreps Athlete of the Year seçilen Mahomes, kariyerine Texas Tech Üniversitesi’nin hem Amerikan futbolu hem de baseball takımında oynayarak devam etmeyi seçti. Detroit Tigers tarafından draft edilmiş olmasına rağmen, üniversite ikinci sınıfta toplam 5,500 yardlık sezon geçirmesi ve kolej tarihinde bunu başaran 13. FBS quarterback’i olmasının ardından tamamen futbola odaklanmaya karar verdi. Üç senelik kolej kariyerini toplam 12,097 yard ve 115 touchdown ile tamamlayan Mahomes, aynı zamanda birden çok kez 5000+ yardlık sezon geçiren üçüncü kolej quarterback’i oldu. Texas Tech Red Raiders tarihinin NFL’e gönderdiği oyuncular arasında, 2009 yılında 10. sıradan seçilen Michael Crabtree sonrasında en yüksekten seçilen Mahomes’un hikayesinin şimdilik son parçası ise geçtiğimiz hafta oynanan 49ers karşılaşması oldu.

Tüm bu başarının ardından: “Evet… Kabul etmeliyim ki Amerikan futbolunu seçerek doğru olan kararı verdi” diyen baba Mahomes ise şu sıralar oğlunu tribünden izlemeyi ihmal etmiyor. İlk üç maçta 13 TD pası atarak NFL tarihinin ilk üç maçtaki en iyi başlangıcını yapan Mahomes, bu alanda rekorun sahibi olan Peyton Manning’i geride bıraktı ve bu maçlarda yaptığı 13 touchdown’ı, dokuz farklı reciever ile yapan Mahomes’un bu rekoru kırması için önündeki isim ise 2016 yılında 13 farklı reciever’a TD pası atan Matt Ryan. NFC Doğu quarterback’lerinin toplamından daha fazla TD pası atan Mahomes’un başarısında büyük rol oynayan etkenlerden biri de onun görsel hafızası…

Okuduğu bir yazıyı daha sonrasında harfi harfine hatırlayan Mahomes, kelimelerin sayfadaki yerlerine kadar detay verebiliyor. Maça hazırlanış sürecinde izlediği film görüntülerini aklında canlandırıp maç sırasında savunmayı bu şekilde okuyabilme özelliği ise Chiefs hücumunun alametifarikası konumunda. “Greatest Show On Turf” (Çimdeki/sahadaki en büyük şov) olarak adlandırılan 1999 Rams hücumunu ilk üç maç itibariyle (118 sayıya-100 sayı) geride bırakan Chiefs hücumuna rağmen savunmanın 92 sayıya izin vermiş olması onlar için en büyük sorun olarak göze çarpıyor. MVP tartışmalarının arasında kendine en yukarıda yer bulmuş olan Mahomes için bu hızda devam edip edemeyeceği çoğu izleyici için en büyük soru olsa da babası oğlunun bu zamanı kadarki performansından tatmin olmuşa benziyor. “Beni biliyorsunuz, baseball kariyerimle fazlasıyla gurur duyarım ancak şunu söylemeliyim ki, o şimdiden beni geçti bile…” açıklamasıyla oğluyla gurur duyduğunu bir kez daha belirten baba Mahomes, şu sıralar hepimiz gibi Patrick Mahomes’u izlemenin keyfini çıkartıyor.

Haftanın istatistiklerine bakacak olursak…

– Drew Brees, 6300 isabetli pası bulunan Brett Favre’ı geride bırakarak NFL tarihinde en çok isabetli pas atan oyuncu oldu. Brees aynı zamanda 177 maçtır en az 16 pas isabeti bularak bu konuda en yakın rakibi Stafford’ın 160 maç önünde bulunuyor.

– Kariyerindeki 101. koşu touchdown’ını yapan Adrian Peterson, Marshall Faulk ve Shaun Alexander’ı geride bırakmayı başardı. Bu hafta Packers’a karşı yine çok etkili bir oyun sergileyen Adrian Peterson, kariyerinde Green Bay’e karşı oynadığı 18 maçta; 365 top taşımada,1899 yard 15 TD ve 25 pas yakalamada, 226 yard, bir TD.

– Detroit Lions’ın çaylak running back’i Kerryon Johnson, Patriots’a karşı oynadıkları maçta 101 yard koşarak, 2013 yılı sonrasında bir maçta 100+ yard koşan ilk Lions Running Back’i oldu. Lions’ın bu süreçte tam 70 maçtır 100+ yard koşabilen bir koşucusu yoktu. Matthew Stafford ise kariyeri boyunca 100+ yard koşan bir takım arkadaşı olduğu maçlarda 8-1 durumda.

– Bahis şirketlerine göre 16.5 sayı farkı ile kaybetmesi beklenen Buffalo Bills, bu hafta herkesi şaşırtmayı başardı ve Vikings deplasmanından galibiyetle döndü. Bu galibiyet NFL tarihindeki en büyük üçüncü upset (favori olmayan takımın favori olan takımı yenmesi) olurken, aynı zamanda 1995 yılı sonrası yaşanan en sürpriz sonuç oldu. 2003’ten bu maça kadar 16.5 ve daha fazla sayı farkıyla favori olan takımların bu maçlardaki durumu 23-0’dı.

– Matt Ryan, istatistiksel olarak muhteşem oynadığı bir maçtan daha mağlup ayrıldı. Saints karşısında 148.1 pas reytingi yapan Matt Ryan’ın bu performansı, NFL tarihinde kaybeden takımın quarterback’inin yaptığı en yüksek reyting oldu. Hepimizin hatırladığı üzere 28-3’ten maçı kaybeden Matt Ryan’ın o Super Bowl’daki 144.1 pas reytingi de Super Bowl tarihinde kaybeden quarterback’ler arasındaki en yüksek reyting olmuştu. Son 30 yılda, 350+ yard pas atıp, beş TD ve sıfır INT ile maçı tamamlamasına rağmen maçı kaybeden sadece iki QB var (Eli Manning ve Matt Ryan) ve bu ikilinin bir başka ortak özelliği de bu maçları Drew Brees’e karşı kaybetmiş olmaları…

– New England Patriots’ın, arka arkaya iki maçı çift haneli farkla kaybettiği en son yıl 2002 yılıydı. Geçtiğimiz iki haftada Jaguars ve Lions’a kaybeden Patriots, bu maçlara kadar 244 maçtır arka arkaya çift haneli farkla kaybetmiyordu.

– Josh Allen, Minnesota Vikings’e karşı yaptığı bir koşuda 32 km/saat hıza ulaşmayı başardı. Bu koşu ile birlikte sezonun en yüksek hıza ulaşan oyuncuları listesinde de Christian McCaffrey ve Saquon Barkley arasında kendine yer buldu.

– Green Bay Packers, 2010 yılından beri hiçbir maçta ikiden fazla pass interference cezası almamıştı ancak geçtiğimiz hafta sadece tek bir driveda üç kez bu cezayı aldılar.

– Michael Thomas bu sezon kendisine atılan 40 topun 38’ini yakalamayı başardı. Yakalanan pas sayısı alanında ona en yakın isim ise 37 pasın 20’sini yakalayan Jarvis Landry.

– Baltimore Ravens NFL tarihinde ilk 12 red zone ziyaretinin hepsinde TD yapabilen ilk takım oldu.

– Ryan Fitzpatrick, üst üste üç maçta 400+ yardlık maç çıkaran ilk QB oldu. Fitzpatrick aynı zamanda yedinci çocuğunu kucağına almaya hazırlanıyor ve bu alanda en büyük rakibi sekiz çocuklu Philip Rivers (Antonio Cromartie’yi saymıyorum:)).

– Dak Prescott son 11 maçın dokuzunda 200 pas yardını geçmeyi başaramadı.

– Los Angeles Rams’in ilk üç maçını da çift haneli farkla kazandığı son yıl 1999 yılıydı ve o yılın sonunda Rams, Super Bowl’u kazanmıştı

– A.J. Green, çaylak sezonundan itibaren her sezonda Pro Bowl olmayı başaran tek reciever konumunda.

– İkinci haftada ofansif snap’lerin yüzde 94’ünde sahada olup kariyer rekorunu kıran Christian McCaffrey, geçtiğimiz haftada tüm ofansif snap’lerde oynayarak kariyer rekorunu geliştirdi.

– Alvin Kamara geçtiğimiz hafta tam 20 kez hedeflenerek 15 pas yakalamayı başardı. Hedeflenen pas istatistiği tutulmaya başlandığından beri hiçbir running vack tek bir maçta 18 defadan fazla hedeflenmemişti.

– Baker Mayfield, 1999 yılı sonrası Browns için sahaya starter olarak çıkacak 30. QB olacak.

– Ryan Tannehill serisini geliştirmeye devam etti ve son starter olarak başladığı son 11 maçın 10’unu kazanmayı başardı.

– Chicago Bears, 2013’ten bu yana ilk kez divison liderliğine yükselmeyi başardı. Bears’ın aynı zamanda 2014 sonrasında ilk kez sezondaki galibiyet sayısı mağlubiyet sayısını geçti.

– New England Patriots, 2002 yılından sonra ilk kez AFC Doğu grubunun liderine iki maç uzaklıkta bulunuyor.

– Sean McVay öncesi altı sezonda toplam 12 kez 30+ sayı atabilen Rams, McVay sonrası sadece 19 maçta bu sayıyı yakaladı.

– Oakland Raiders’ın ilk üç maçta son çeyreklerde bulduğu sayı üç iken, yediği sayı ise 37.

– Bugüne kadar evinde 37+ sayı bulup top kaybı yapmayan takımlar 386-0 durumdaydı. Geçtiğimiz iki haftada hem Steelers hem de Falcons, bu kriterlere uymasına rağmen kaybetti.

– Miami Dolphins, 3-0 olarak başladığı son sezon olan 2013 sezonunu 8-8 olarak tamamlamıştı.

– 2009-2017 arasında sadece dört kez “roughing the passer” cezası alan Clay Matthews, bu sezon ilk üç maçta üç kez bu cezayı aldı.

– Houston Texans oynadığı son 13 maçta sadece bir kez kazanabildi.

Haftanın “Fun Fact”i:

Kansas City Chiefs’in başarılı reciever’ı Chris Conley, babasının Amerikan Hava Kuvvetleri’ndeki görevi nedeniyle Adana İncirlik Hava Üssü’nde dünyaya gelmiş… (Bu bilgiyi benimle paylaşan Burak Ocak’a teşekkür ediyorum)

Haftaya bir başka yazımda görüşmek üzere, herkese iyi haftalar…