Gönül isterdi ki, Dolphins’in galibiyeti ile ilgili cümlelerle başlayayım yazıya. Fakat konu Miami Dolphins olunca maalesef olumlu bir şey söylemek zor oluyor. Kim daha fazla punt yapacak ya da hangi takım daha kötü hücum kullanacak diye birbiriyle yarışan iki takımın maçını da anlatmak bir o kadar zor. Ayrıca Miami’nin dokuzuncu haftadaki New York Jets maçından sonra bu sezonun en sıkıcı ikinci maçı oldu Jacksonville Jaguars maçı için. İzleyenlerin adeta sıkıntıdan patlamasına sebep olan bu maçları özellikle uyku sorunu yaşayanlara tavsiye ediyorum. Eğer uykunuz yoksa hemen Miami’nin 16. haftadaki Jacksonville ile oynadığı veya dokzuncu haftadaki Jets ile oynadığı maçları açın ve izleyin uyku sorununa birebir çözüm.

Uzun lafın kısası, NFL’in 16. haftasında Florida derbisinde Jacksonville Jaguars ile karşılaşan Miami Dolphins maçı 17-7 kaybetti. Baltimore Ravens’ın Los Angeles Chargers’ı 22-10 ile yenmesinden sonra Vikings mağlubiyetinden kalan ufacık playoff umudu da mucizenin mucizesine kalmıştı. Fakat sahadaki Dolphins’in bunun pek umursadığını sanmıyorum. En azından bir galibiyet bile çıkarmak takım adına önemliyken sahada her anlamda eksik oyuncu grubu resmen bu sezonun en kötü takımları arasında gösterilen Jaguars’a sezon bitmeden moral vermiş oldu. Maçtaki en ilginç olay ise Blake Bortles’ı tekrar sahada görmek oldu.

Vikings karşısında alınan ağır mağlubiyetten sonra bütün hafta bir değişiklik olmasını bekledim. Ne yazık ki herhangi bir değişiklik gerçekleşmedi takımda. Fakat iyi haber, şu ana kadar yedi interception’ı bulunan Xavien Howard hafta içinde Pro Bowl’a seçildi ve bu kötü sezonda bizleri gelecek adına umutlandıran isimlerden biri oldu. Patriots ve Vikings maçlarında sakatlığından dolayı oynayamayan Howard hafta içi antrenmanlara başlamıştı herhalde Pro Bowl için olsa gerek (!) bu maçta da oynamadı. Fakat Howard’dan daha önemlisi savunmanın atar damarı olan Kiko Alonso hafta içinde sakatlığından dolayı antrenmanlara çıkmamış sadece bireysel çalışmıştı ve maalesef Jaguars karşısında da forma giymedi. Açıkçası Kiko’nun eksikliği savunmada çok hissedildi. Zaten pozisyon bilgisi ve fiziksel kapasiteleri yeterli olmayan linebacker’ların defosu da Alonso’nun yokluğu ile iyice ortaya çıkmış oldu.

Ryan Tannehill… Yazacak pek fazla bir şey yok sanırım artık bu adam için. Açıkçası Dolphins kariyerinin son maçına çıktığına inanıyorum. Belki son haftadaki Buffalo Bills karşısında oynasa da Dolphins’te ki kariyerinin artık bitmesi gerektiği bir gerçek.15-22 pas tamamlama, bir TD ve bir interception ile oynayan 30 yaşındaki oyun kurucuya bu facia mağlubiyetin tek suçlusuymuş gibi davranmak işin kolayı tabii ki. Fakat bir gerçekte var ki sahada bir ruh ortaya koymasını ve gerektiği yerde takımı toparlamasını beklerdim. Onun yerine Tannehill, her sack oluşunda birisi yerden kaldırsın diye takım arkadaşlarına bakıyordu. Birçok pozisyonda pas opsiyonu varken topu bir türlü elinden çıkarmaması ve kendi hücum hattı oyuncuları ile arasındaki iletişimsizlikten kaynaklanan ne yapacağını bir türlü karar verememe Tannehill’in sonunu getiren sebeplerden sadece birkaçı. Özellikle attığı interception sadece maçı değil aynı zamanda Dolphins kariyerini bitiren pas bile olabilir. Son 4 maçta 19 kere sack olan bir oyun kurucudan takımı playoff’a taşımasını beklemek belki de biz taraftarların hatasıdır. Zaten taraftarlar da bunun farkına varmışlar ki Tannehill’in sosyal medya hesaplarına elveda mesajlarını yazmaya başladılar bile. Bu saatten sonra takımın başkan yardımcısı Tannenbaum’un da bu mesajlara kayıtsız kalacağını sanmıyorum.

Diğer taraftan as oyun kurucusu ile sorun yaşayan bir diğer takım olan Jacksonville Jaguars, bu maçla beraber belki bazı şeyleri aşmış olabilir. Maç içindeki bir pozisyonda omzundan sakatlanan Cody Kessler’ın yerine oyuna giren Blake Bortles geçen haftalara göre nispeten daha iyi performans gösterdi. Jaguars yönetimi ve taraftarları, geçen sene New England Patriots ile oynadıkları konferans finalinden sonra üç yıl 54 milyon dolarlık kontratı kapan Bortles’tan doğal olarak bu sene de en azından playoff kovalayan bir takım beklediler. Fakat onun yerine Blake Bortles Jacksonville taraftarlarına yedi maç üst üste mağlubiyet sununca haklı olarak 12. haftadan sonra yedeğe çekildi. Yerine geçen Cody Kessler ise ilk maçında bu senenin en dikkat çeken takımlarından olan Colts’a karşı galibiyet ile başlamıştı. Ancakt iş işten geçtikten sonra gelen bu galibiyet bu sezon için pek bir anlam ifade etmese de gelecek için bir işaret olabilirdi. Fakat Dolphins galibiyeti takıma iyi gelmiş olacak ki maç içinde son bölümlere girerken Cody Kessler, Blake Bortles ve Jaguars koçu Doug Marrone’nın keyifli sohbeti kameralardan kaçmadı.

Bu sene evinde bir başka oynuyor dediğimiz Dolphins hücumu geçen hafta 41-17 lik ağır mağlubiyetten daha kötü bir performans sergilediler. İlk hücumlarında  oyun ve 78 yard sonunda Brandon Bolden’in dokuz yardlık TD ile sayı bulduktan sonraki altı hücumunda 23 oyun ve 66 yard yapabilen hücum oyuncuları maçın geri kalanında sayı bulamadı ve bu sezonki en kötü iç saha performansına da imza atmış oldu. Maçtaki en büyük beklentim olan Kalen Ballage ise katı Jaguars savunmasını aşamadı. Açıkçası bu sadece Ballage’in hatası değil, koşu hücumlarında hücum hattı oyuncularının running backlere yeterli koridoru oluşturacak şekilde alan açamaması sadece bu maç için bu sezonki en büyük sorunlardan biri. Aynı zamanda tight end pozisyonunda oynayan oyuncuların bu bloklara yardımcı olamaması rakip takımların bu koridorları hızlıca kapatmasına sebep olmakta. Biz izleyenlerin kolayca fark edebileceği bu hataları koç ekibinin fark etmemesi ise tam bir komedi. Tekrar Ballage’a gelecek olursak, koşu oyunlarında sadece dokuz top taşıma ve 10 yard; pas oyunlarında ise iki pas yakalama ve 39 yard ile oynayan 23 yaşındaki çaylak running back gene de bu takımın önemli potansiyellerinden biri ve ileriki zamanda çok faydalı olacağına inandığım bir oyuncu. Patriots maçının gizli kahramanı Brandon Bolden ise bu maçta da TD yaptı. Açıkçası koç Gase’in Bolden’ı niye daha fazla kullanmadığını merak etmiyor değilim. Umarım gelecek maçlarda Bolden’a biraz daha şans verir.

Wide receiver’lar ise bu maçta Vikings maçı gibi sahada hiçbir varlık gösteremediler. Albert Wilson sakatlandıktan sonra koşu hücumlarındaki verimliliği yarı yarıya düşen ve sadece elindeki en verimli oyuncu olarak Kenyan Drake kalan Dolphins’te sezon sonu bu pozisyon için ciddi değişiklikler olacak gibi. Özellikle bu alanda mutlaka çaylak bir oyuncuya ihtiyacı olan Dolphins’te Albert Wilson ile beraber oynayacak oyuncuyu iyi seçmeleri gerekir. Kenny Stills’in git-gel performansı, 32 yaşını geçen Danny Amendola, Dallas’tan gelen fakat fiziksel anlamda ciddi eksikliği olan Brice Butler Dolphins’in pas oyunlarına ilaç olan oyuncular gibi durmuyorlar.2019 NFL Draft’larından mutlaka bir pas yakalayıcı seçilmesi gerektiğine inanıyorum. Takımın deyim yerindeyse jokeri olan Kenyan Drake’ten ise her maçtan Patriots maçındaki gibi bir mucize TD beklemeyeceğimize göre takımın neredeyse tüm hücumlarını onun üzerinden değerlendirmeye çalışan hücum koordinatörü Dowell Loggains’ın da yeteneklerinin sorgulanması gerekiyor.

Ligin en kötü savunmaları arasında olan Dolphins savunması ise bu maçta Kiko Alonso’nun eksikliğini çok hissetti. Ancak aynı zamanda bu sezon ki en iyi QB savunmasını yaptığı maçı oynadı ve toplamda altı sack ile bu sezonki en yüksek sayıya ulaştı. Tabii bu performansta Jaguars takımının hücum anlamında sadece Fournette ile şans bulmaya çalışmasının da büyük payı var. Emekliliği yaklaşan ve hafta içi açıklamalarında turkuaz formadan başka formada kendisini hayal edemediğini söyleyen Cameron Wake abimiz dört maç aradan sonra tekrar sack yaparak bizleri mutlu etti. Fakat artık defensive end’lerin de atletik olduğu ve özellikle kısa mesafede hızlı oyuncular olmaları gerektiği hususu aklımıza getirince Cameron Wake’de güzelinden bir emeklilik yakışır diye düşünüyorum.

Kallen Ballage gibi çok umutlu olduğum diğer bir çaylak olan Minkah Fitzpatrick ise hiç de fena oynamadı açıkçası fakat Vikings maçı kadar pas oyunu olmayınca takıma sadece tackle ile destek veren 22 yaşındaki safety ilerleyen yıllarda kesinlikle parlayacak. Fakat diğer safety Reshad Jones ile ilgili birkaç sorun olduğu hafta içi haberlerde çıktı. Savunmada en dışta free safety oynamaktan biraz şikâyetçi olan Jones eğer biraz daha linebackerlara yakın strong safety oynarsa daha faydalı olabileceğini söyledi. Aslında yaptığı açıklamada haksız da sayılmaz çünkü genellikle 4-3 savunma dizilişinde oynayan Dolphins savunmasında fiziksel olarak takımın en atletik oyuncularından biri olsa da pozisyon bilgisi açısından gerçekten çok zayıf bir oyuncu olduğu için bazı pozisyonlarda hamle hatası çok yapıyor. Minkah Fitzpatrick ise Jones kadar güçlü bir oyuncu olmasa da pozisyon bilgisi kesinlikle Jones’tan daha iyi olduğunu düşünüyorum free safety oynamak için hazır olmaması da bir başka sorun. Eğer Matt Burke kovulmaz ise mutlaka bu konuda Jones ile Fitzpatrick ile yeni sezona hazırlanırken epey ilgilenmeleri gerekecek.

Jacksonville Jaguars için ise ne yazık ki söylenecek fazla bir şey yok. Blake Bortles geçen sene konferans finaline kadar çıkardı kontartı aldı ve ardından takım tepetaklak gitti. Bu saatten sonra Jaguars yönetiminin nasıl bir yol alacağı ve Blake Bortles ile devam edilip edilmeyeceği Jacksonville’ın geleceğini belirleyecektir. Fakat geçen haftaki Minnesota Vikings maçından sonra Vikings için yazdıklarımın aynısını şimdi de Jaguars için söylüyorum. Bu maçı kendileri için referans almaları pek doğru olacağını sanmıyorum. Sadece kazandıkları için değil kaybetselerdi eğer aynı şeyi söyleyecekti çünkü Miami Dolphins ligin en dengesiz takımlarından biri. Neden mi böyle söylüyorum kısaca anlatmak gerekirse Chicago Bears’ı,Tennessee Titans’ı ve New England Patriots’u yenip, Detroit Lions’a, ardından Bengals’a mağlup olan bir takım gerçekten dengesiz bir takım olmaya adaydır diye düşünüyorum.

Artık sezonun bitmesine sadece bir maç kaldı ve Miami Dolphins’te iç sahadaki maçlarını tamamladı. Gelecek hafta Buffalo Bills maçı ile sezonu tamamlayacak olan Miami Dolphins’in Buffalo’ya da sezon sonu hediyesi olarak bir galibiyet armağan edeceğini düşünüyorum. Fakat maç son bölümünde ekranlara gelen bir kare var ki o kare aslında Dolphins’in sezon özeti diyebiliriz. Ekrana gelen isimler Hall of Fame olan Miami’nin yaşayan efsane oyun kurucusu Dan Marino ve Dolphins’in sahibi Stephen Ross. Bu iki ismin yüz ifadesi adeta her şeyi kendiliğinden anlatıyor. Ne diyelim o zaman sezonun sonunun gelmesini dört gözle bekliyoruz ki bu işkence de bitsin bizim için…