İlk kez 8-8 bir takımın olmadığı, 69 maçın üç veya daha az sayı farkıyla bittiği bu ilklerle dolu NFL sezonunda, playoff yapan takımların belli olduğu 17. hafta, hem güzel maçlara hem de ilginç olaylara sahne oldu.

MVP ödülünün en büyük adayı olan Patrick Mahomes, son hafta Raiders karşısında bulduğu TD pasları ile bu sezonki 50. touchdown’ına ve 5000. yardına ulaşarak, başarılması güç bir istatistiğe imza atmayı başardı. Texas Tech günlerinde Big 12 konferansı takımlarına karşı oynarmışçasına bir performans sergileyen Pat Mahomes, hem kolejde hem de NFL’de 5,000 yardlık sezon geçiren ilk oyuncu oldu. MVP ödülünün bir diğer büyük adayı Drew Brees ise bu sezon tutturduğu 74.4% pas isabet oranı ile kendi rekorunu geliştirerek yeni bir rekora imza attı. Kariyerinin artık sonuna doğru gelen Drew Brees’in bu sezon, şampiyonluk kazandığı 2009 yılı ile aynı derece, kaybedilen takımlar ve playoffa giriş sırasına sahip olması da ilginç bir tesadüf oldu.

Bu sezon en dikkat çeken olaylardan biri de sezona kötü giren takımların sezon içinde durumu toparlamaları oldu. Houston Texans 0-3 başladığı sezonu 11-5, Chicago Bears 3-3 başladığı sezonu 12-4, Dallas Cowboys 3-5 başladığı sezonu 10-6, Philadelphia Eagles 4-6 başladığı sezonu 9-7, Seattle Seahawks 4-5 başladığı sezonu 10-6, Indianapolis Colts 1-5 başladığı sezonu 10-6 ve Baltimore Ravens 4-5 başladığı sezonu 10-6 bitirdi. Böylelikle tüm bu takımlar sezon içinde etkileyici bir geri dönüşe imza atarak adlarını son 12 takım arasına yazdırmayı başardı…

– Louisville Cardinals’taki performansıyla Heisman ödülü kazanan en genç oyuncu olan Lamar Jackson, Chargers karşısında oynayacağı playoff maçıyla birlikte de playoff maçına başlayacak en genç çaylak QB olacak. Jackson aynı zamanda, sadece 11. haftadan itibaren starter olmasına rağmen bir sezonda en fazla koşu denemesi yapan QB oldu.

– Vic Fangio önderliğindeki ve son hafta Vikings için çok önemli olan maçta Kirk Cousins’ı sadece 132 yardda tutan Chicago Bears savunması bu sezon 22 touchdown pasına izin vermesine karşın, tam 27 kez Interceptiom yapmayı başardı.

– Baker Mayfield, bu sezonki 27. touchdown pası ile birlikte, Peyton Manning ve Russell Wilson’a ait rekoru kırarak çaylak sezonunda en çok sayıda pas Touchdown’ı atan oyuncu oldu.

– NFL tarihinin en iyi kicker’larından biri olan ve 46 yaşında hala oynamaya devam eden Adam Vinatieri NFL’de ilk maçına çıktığında takvim 1 Eylül 1996’yı gösteriyordu. Bugün aynı sahayı paylaştığı Sam Darnold, JuJu Smith-Schuster ve Lamar Jackson o tarihte henüz doğmamıştı.

– Saquon Barkley bu sezon toplamda 2000 yarda ulaşmayı başardı ve NFL tarihinde bunu başarabilen üçüncü çaylak oldu. Barkley aynı zamanda tackle kırma istatistiğinde 94 tackle kırma ile açık ara NFL birincisi olurken, en yakın rakibi olan Christian McCaffrey’e 32 fark attı.

– Son hafta Baltimore’a kaybeden Cleveland Browns eğer Ravens’ı mağlup etseydi, 1926 Duluth Eskimos sonrasında galibiyet alamadığı bir sezondan sonraki sezonu galibiyet derecesi ile bitiren ilk takım olacaktı.

– Andrew Luck, Titans’a karşı takımına playoff’u getiren galibiyeti alarak, kariyerinde Titans’a karşı 11-0 duruma geldi ve NFL tarihinde tek bir takıma karşı elde edilen en iyi dereceye sahip oldu.

– Seattle’ın başarılı recieverı Tyler Lockett, hedeflendiği paslarda 158.3 yani mükemmel pas reytingi tutturarak ulaşılması güç bir istatistiğe imza attı.

– Miami Dolphins, son 10 yılda sadece 6-10 ve 10-6 arasında dereceler aldı.

– Bu sezon tüm snaplerde oynayan tek Quarterback Russell Wilson oldu.

– Falcons reciever’ı Mohamed Sanu’nun Nathan Peterman’dan daha fazla TD pası bulunuyor.

– Bu sezon Richard Sherman’a karşı TD pası atabilen tek QB Russell Wilson oldu.

– Kirk Cousins’ın galibiyet derecesine sahip takımlara karşı derecesi 4-25 duruma geldi.

– NFL tarihinde ilk üç sezonunda 30+ maç kazanıp 25 interception’dan az INT atan tek QB Dak Prescott.

– Chicago Bears bu sezon izin verdiği 283 sayı ile en az sayıya izin veren takım oldu.

– 2002 yılından itibaren divisionlarında hiç sonuncu olmayan takımlar; Patriots, Steelers ve Seahawks.

– Philadelphia Eagles’ta hiçbir Qb hiçbir sezonda 4000+ yard pas atamadı ancak Eagles’ın son 10 yılının 6’sında takım olarak 4000+ pas yardı bulunuyor.

– Nick Foles, üst üste 25 pasında da isabet bularak bu alandaki NFL rekorunu egale etti.

– Detroit Lions bu sezon Green Bay’e karşı oynadığı maçların ilk yarısını toplamda 45-0 önde kapattı.

– Sezonun en beklenmedik performanslarından birine imza atan George Kittle, NFL tarihinde bir sezonda en çok pas yakalama yardı kazanan tight end oldu.

Haftaya tekrar görüşmek üzere, herkese iyi haftalar…