Bundan tam iki sene önce, Deshaun Watson’ın Hunter Renfrow’a attığı touchdown pasıyla Alabama karşısında şampiyonluğa ulaşan Clemson, geçtiğimiz günlerde de Trevor Lawrence liderliğinde bir kez daha mutlu sona ulaşmayı başardı. 2016 yılında Clemson ile şampiyonluk yaşayan Deshaun Watson’ın bir Clemson, hatta bir kolej futbolu efsanesi olduğu konusunda çoğumuz hemfikirizdir… Ancak şu an gündemde hepinizin tahmin ettiği üzere bir başka Clemson quarterback’i Trevor Lawrence var ve bu yazıda da hem şampiyonlukta kilit rol oynayan isimler, hem maçın kendisi, hem de playoff boyunca rakiplerine toplamda 74-19 üstünlük kuran Clemson’ın sezonu hakkında elimden geldiğince bahsetmeye çalışacağım.

Kim Bu Trevor Lawrence?

Herkesin merak ettiği soruyla başlayalım o zaman… Watson’ın draft’a girip Houston Texans’ın yolunu tutmasının ardından doğan boşluğu, yedeği olan Kelly Bryant ile dolduran Tigers, geçtiğimiz sezon playoff yapma başarısı gösterse de Alabama karşısında galibiyete ulaşmayı başaramamış ve iyi sayılabilecek bir sezonu geride bırakmıştı. Bu sezon başı ile birlikte Clemson kadrosuna katılan ve Cartersville lisesinde göstermiş olduğu performansla birlikte sınıfının en iyi oyuncularından biri olarak kolej kariyerine başlayan Lawrence’ın yolu, bir başka Clemson quarterback’i Deshaun Watson ile fazlasıyla benzerlik gösteriyordu. Cartersville Canes’in quarterback’i olarak dört yıl boyunca tam 13000+ yard, iki eyalet şampiyonluğuna ve 156 TD pasına imza atan Lawrence, 155 TD pası bulunan Deshaun Watson’ı geride bırakıp Georgia eyalet rekorunun yeni sahibi olmayı başarmıştı. Watson’ın rekorunu kırmasıyla birlikte benim de daha yakından takip etmeye başladığım Lawrence’ı Elite 11 ile birlikte daha da yakından tanıma fırsatı bulmuştum. Geçtiğimiz seneyi Georgia’da geçiren ancak Jake Fromm’un arkasında istediği süreleri bulamayıp geçtiğimiz günlerde Ohio State’e transfer olan Justin Fields ile birlikte sınıfının en iyi iki quarterback’inden biri olan Lawrence, Elite 11’da diğer lise QB’lerinden bariz bir şekilde daha iyiydi ancak yolun sonunda kazanan isim Fields olmuştu. Bu başarılarıyla birlikte çoğu kişi onun ne derece özel bir potansiyel olduğunun farkına varsa da kimse ondan kolej seviyesinde bu kadar çabuk bir etki beklemiyordu…

Yedek başladığı sezonda, Bryant ile snap’leri paylaşmayı başlamasının ardından Syracuse maçı ile birlikte starter olan Lawrence’ın bu başarısı, Kelly Bryant’ın okuldan transfer olması ile sonuçlanmıştı. Lisede olduğu gibi ilk sezonunda dümeni devralan Lawrence, ilk maçında sakatlanıp maçı yarıda bıraksa da sezonun kalan kısmında yükselen bir grafik ortaya koyup, Deshaun Watson’a ait bir başka rekoru daha kırmayı başardı. Clemson tarihinde en çok TD pası atan Freshman olan Lawrence sezonu, 3280 yard, 30 TD ve dört INT ile tamamlayarak etkileyici bir ilk sezonu geride bıraktı.

Lise maçlarını izlemek için farklı eyaletlerden maça gelen seyircilere, okula onu izlemeye gelen 100 farklı koleje ait koça ve ondan imza almak için saatlerce sıra bekleyen insanlara rağmen hayatında hiçbir değişiklik olmaması ve şöhretin getirdiği etkiye kapılmaması onun başarısının en büyük sırlarından biri. Sakin yapısını sahada avantaja çeviren ve sezon boyunca kafasını sadece futbola odaklaması sayesinde oyununu sürekli geliştirmeye devam ediyor Lawrence. Sezon içinde sosyal medya kullanımını minimuma indirdiğini de belirten genç quarterback, daha şimdiden Deshaun Watson’ın Clemson kariyerine benzer bir kariyere ulaşmış durumda. İki metreye yakın boyu, çok kuvvetli olan kolu, savunmayı okuyup doğru kararları verebilmesi, olgun yapısı ve ortaya koyduğu çalışma azmi… Tüm bunlar ve NFL takımlarının en az iki sene sonrası için de olsa onu takıma eklemeye yönelik planlar yapması onun hakkında çoğu şeyi anlatıyor ancak bu şampiyonluk onun kariyeri için sadece bir başlangıç…

Gereksiz Bilgi 1: Dinine fazlasıyla bağlı olan Lawrence’ın her maç öncesinde dinlediği şarkı “So Will I”

Gereksiz Bilgi 2: Lawrence’ın saç bakımı için kullandığı şampuan ise Pantene.

Kısaca Maç Hakkında:

Bu iki takımın son yıllarda çok sık karşı karşıya gelmesi bazı izleyiciler tarafından pek hoş karşılanmasa da en azından bu sezon için en iyi iki takımın karşı karşıya geldiği final eşleşmesi oldu Alabama-Clemson. Bir tarafta Tua Tagovailoa liderliğinde en ufak bir zorluk yaşamadan sezonu geçiren ve tarihin en iyi takımı tartışmalarında kendisine yer bulan Alabama Crimson Tide, diğer tarafta ise sezon boyunca Alabama kadar övgü almasa da sürekli yükselen bir grafik sergileyen ve Trevor Lawrence etrafında iyi bir yapı kuran Clemson Tigers…

Henüz maçın hemen başında kendi alanında, Clemson’ın yaptığı coverage tuzağına düşen Tua Tagovailoa’nın attığı pick six sonrası skor tabelasında 7-0 öne fırlayan Tigers için maç daha güzel başlayamazdı belki de. Interceptionı yapıp sayıyı bulan A.J. Terrell’in bu sayısı maçta yaşanacakların habercisi gibiydi ancak Alabama’nın cevap vermesi hiç uzun sürmedi. Sezon boyunca sıkça gördüğümüz oyunlardan bir yenisine daha imza atan Tua, Jerry Jeudy’ye attığı uzun pas ile skora hemen dengeyi getirmeyi başardı. Ardından maçın kazanılmasında çok büyük etkisi olacak üçüncü hak oyunlarından ilkini gördüğümüz Clemson hücumunda, Deionte Thompson’ın önde kaldığını gören Trevor Lawrence savunmayı cezalandırarak topu Tee Higgins ile buluşturdu ve devamında Travis Etienne ile tekrardan öne geçmeyi başardılar. Bu sayının ardından yine cevap vermekte gecikmeyen Alabama da touchdown’ı bulunca 10 dakikadan kısa bir sürede durum 14-13’e geldi. Maçın bir diğer belirleyici unsurlarından olan goal line durduruşlarından birini gerçekleştiren Clemson, Alabama’ya TD izni vermeyince alan golüyle birlikte skor 16-14 oldu. Bu dakikadan sonra ise maç tek taraflı bir dominasyona dönmeye başladı. Josh Jacobs’ın koşularıyla birlikte iyi kazançlar sağlayan Alabama’da Tua’nın sezon boyunca attığı uzun paslardan birinde yine savunmanın tuzağına düşmesi sonucu attığı Interception, maçın kırılma anlarından biri oldu. Üçüncü haklardaki başarısına devam eden Lawrence ve Tua üstünde ciddi baskı kurmaya başlayan Clemson defansı maça ağırlığını koyunca devre 31-16 Clemson üstünlüğüyle sonuçlandı. Nick Saban yönetiminde bir devrede izin verdiği en yüksek sayı miktarına bu maçta izin veren Alabama’nın ikinci devrede reaksiyon vermesi şarttı; nitekim Dabo Swinney yönetimindeki Clemson devreyi önde kapattığı 67 maçın 65’ini kazanmayı başarmıştı.

İkinci devrede ise Alabama için işler daha da kötüye gitti. Maçın en çok konuşulan anlarından olan fake field goal denemesi hem koçların hem de oyuncuların mental olarak maçtan ne kadar uzak olduğunu gösteriyordu. Fake field goal denemesine karşı önlem alınan bir dizilişle sahaya çıkan Clemson defansına rağmen kararından vazgeçmeyen Nick Saban çok kötü bir karar vermiş oldu bu oyunla birlikte. Devamında Trevor Lawrence yeniden bir üçüncü hakta maçın yıldızı Justyn Ross’u bulmayı başararak Clemson hanesine bir TD daha yazdırmayı başardı. Dördüncü haklarda çok kritik pozisyonlara geçiş izni vermeyen Clemson savunmasının özellikle goal lineda yaptığı üst üste üç durduruş Alabama’nın tüm umutlarını kırarken, Justyn Ross’un yapmış olduğu bu müthiş catch maçın en çok konuşulan anlarından biri oldu. Maçı belirleyen en önemli faktörler top kayıpları, üçüncü hak başarısı, penaltılar ve red zone hücumu olurken; Clemson tüm bu alanlarda Alabama’nın fazlasıyla önünde bitirdi maçı. 2016’daki Deshaun Watson-Mike Williams ikilisini, Trevor Lawrence-Justyn Ross ikilisi ile yeniden yakalayan Clemson’ın sezonu 15-0 durumda bitiren ve FBS tarihinde bunu başaran ilkokul olduğu 2018 sezonu çıtayı şimdiden çok yükseğe koymayı başardı.

Şampiyonluktaki Kilit Faktörler:

Trevor Lawrence:

Kısa süre önce lise maçlarına çıkan bir oyuncunun Ulusal Şampiyonluk Maçı’nda bu denli olgun bir performans sergilemesi çok etkileyiciydi. Playoff boyunca neredeyse hatasız oynayan ve kritik anlarda reciever’larının da desteğiyle her zaman doğru oyunu sahaya yansıtan Lawrence, Notre Dame ve Alabama karşısında toplamda 674 yard, altı TD ve sıfır INT ile oynayarak şampiyonluktaki aslan payının sahibi oldu.

Clelin Ferrell:

ACC konferansının en iyi savunma oyuncusu seçilen ve NFL Draft’ında da üst sıralardan seçilmesine kesin gözüyle bakılan Ferrell, sezonu 11.5 sack ile tamamlamayı başardı. Alabama karşısında da pas baskısıyla rakibe zor anlar yaşatan Ferrell, Clemson savunmasının iskeletini oluşturan en önemli parçalardan biriydi.

Dabo Swinney:

Clemson organizasyonunun bu noktaya gelmesinde en büyük pay şüphesiz koç Dabo Swinney’e ait. Bu şampiyonluk sonrasında, 2015 yılından itibaren 55-4 duruma gelen Clemson, yine aynı dereceye sahip Alabama ile birlikte kolej futbolunda bir süper güç haline geldiğini kanıtladı. Son üç yılda Bama karşısında 2 final kazanan eski bir Alabama’lı Dabo Swinney’nin hikayesi de araştırılmaya değer cinsten. Alabama doğumlu olan, daha sonrasında Alabama Üniversitesi’nde wide reciever olarak görev yapıp ardından da asistan koç olarak çalışan Dabo Swinney için Clemson hikayesi bundan tam 10 yıl önce başlamıştı. 2003 yılında wide reciever koçu olarak girdiği Clemson’da 2008 yılında head koç olan Swinney, o günden bugüne okula getirdiği kültür ve recruiting başarısı ile Clemson’dan bir süper güç yaratmayı başardı.

Justyn Ross:

Trevor Lawrence gibi bundan tam yedi, sekiz ay öncesinde lise futbolu oynayan Justyn Ross şüphesiz playoff’un en dikkat çeken oyuncularından biri oldu ancak Alabama karşısında gösterdiği performans, içerisinde güzel de bir hikâye barındırıyor. Alabama doğumlu olan Ross, kolej seçimini Alabama’yı es geçip Clemson’dan tarafa kullanınca, Crimson Tide’ın recruiting serisi de son bulmuştu. Alabama’dan çıkan en iyi oyuncuyu renklerine bağlamada çok başarılı olan Nick Saban, 2013-2017 yılları arasında her sene Alabama’dan çıkan en iyi lise oyuncusunu Alabama’ya katmayı başarsa da 2018 yılında elinden kaçırdığı Justyn Ross, finalde gösterdiği 153 yardlık performansla adeta Alabama’yı şampiyonluktan etti. (Ross öncesinde de 2012 yılında Jameis Winston’ı Florida State’e kaptırmışlardı.) Bu sezon maçlara sonradan dahil olmasına rağmen 1,000 yardlık sezon geçirmeyi başaran Ross, Tigers’ın bu konuda en başarılı ismi olmuştu. Tee Higgins ile birlikte güzel bir uyum yakalayan Ross, playoff boyunca tuttuğu 12 pasta, 301 yard ve üç TD bularak takımına çok ciddi bir katkı sağlamayı başardı.

Christian Wilkins:

Takımın hem saha içi hem saha dışı liderliğini üstlenen Wilkins, sezon boyunca yaptığı 6 sackin yanında iki de touchdown yapmayı başardı. Trevor Lawrence’ın okula ve takıma alışma sürecinde büyük rol oynayan Wilkins, Alabama karşısında da etkili bir oyun ortaya koydu. Kolej kariyeri boyunca defans hattının ortasında Dexter Lawrence ile birlikte oynayan Wilkins, Lawrence’ın playoff’ta aldığı ceza nedeniyle oynayamamasına karşın onu aratmadı ve okula şampiyon olarak veda etmeyi başardı.

Travis Etienne:

Bu sezon ACC konferansının en değerli oyuncusu olan Etienne, sezonun da en etkili ve verimli koşucularından biri oldu. Lawrence’ın sakatlandığı Syracuse maçında galibiyetin mimarı olan Etienne, Alabama karşısında da kritik TD’lara imza atmayı başardı. Sezonu 1658 yard ve 24 TD ile tamamlayan başarılı oyuncunun koşu başına kazandığı yard ise 8.1’di.

Tee Higgins – Hunter Renfrow:

Clemson’ın emektar reciever’ı Hunter Renfrow, okulda geçirdiği beşinci ve son senesinde ikinci şampiyonluğunu elde etmeyi başardı. 2016 yılında şampiyonluğu getiren pası yakalayan Renfrow, bu sezon da her zaman olduğu gibi hem liderlik hem de görev adamı olma konusunda eksiksiz bir sezonu geride bıraktı. Clemson kariyeri boyunca en aşağıdan başlayıp okulun sembol isimlerinden biri haline gelen ve çalışma azmiyle herkesin saygısını kazanan Renfrow’un yanı sıra takımın en yetenekli oyuncularından biri olan Tee Higgins’in katkısı da çok fazlaydı. Sezonu 936 yard, 12 TD ile tamamlayan Higgins, Alabama karşısında üç pas yakalamasına karşın 81 yard elde etti ve maçın skorunu belirleyen TD’a imza attı.

Offensive Line:

Alabama maçı öncesi en çok merak edilen konulardan biri Clemson O-Line’ının Alabama savunmasına karşı ne yapacağıydı. Sezon boyunca en korkutucu savunmalardan biri olan Alabama savunmasına karşı sezonun en iyi maçını çıkaran Clemson offensive line’ı şampiyonluğu getiren en önemli faktörlerden biri oldu. Alabama karşısında Lawrence’ı çok iyi koruyan ve sack’e izin vermeyen Robbie Caldwell yönetimindeki offensive line ünitesi en kritik maçta sahneye çıkmayı başardı. Beklentilerin çok ötesinde oynayan O-Line ünitesinin başarısındaki en büyük paylardan biri de sezon boyunca antrenmanlarda Clemson savunma hattına karşı çalışmış olmasıydı. Alabama seviyesinde bir pas baskısına sahip olan Clemson defansına karşı dersine iyi çalışan O-Line hattı, müthiş bir iş yaparak şampiyonluğun görünmez kahramanı oldu.

Secondary:

Trayvon Mullen gibi NFL Draftı’nda yukarılardan seçilecek ve A.J. Terrell gibi çok potansiyelli cornerback’lere sahip olan Clemson’da bu ikili maçın kaderini doğrudan etkiledi. Maçın henüz başında yaptığı INT sonrasında sayı bularak takımını öne geçiren Terrell ve Mullen’ın yaptıkları interception’lar Alabama’nın direncini kırma konusunda çok etkili oldu. Isaiah Simmons’ın takımın tackle yükünü çekmesiyle birlikte savunmaya çok önemli bir katkı vermesi de hem sezon boyunca Clemson’ı rahatlatan hem de bu maçta Alabama’yı zorlayan önemli bir unsur oldu.

Dabo Swinney’nin okula getirdiği kazanma kültürü ve Clemson’ın elinde bulundurduğu yetenek havuzu onları önümüzdeki seneler için de en büyük şampiyonluk adaylarından biri olarak göstermemiz için fazlasıyla geçerli bir sebep. NFL’in drafta girme koşullarından dolayı iki sene daha okulda kalması kesin olan Trevor Lawrence ve Justyn Ross ikilisi önümüzdeki yıllara damga vuracak gibi gözükse de Clemson’ın geldiği bu seviyeye başta Alabama olmak üzere diğer okulların vereceği karşılığı hep beraber bekleyip göreceğiz…