Los Angeles Rams ve New Orleans Saints arasında oynanan NFC Finali’nin son çeyreğinde yaşanan bariz hakem hatası sonrasında haklarını arayan Saints taraftarlarının, karşılaşmanın tamamının veya bir kısmının tekrar oynanması talebi Amerika Birleşik Devletleri’nde federal mahkeme tarafından reddedildi.

Konferans finalinin bitimine bir dakika 49 saniye kala skor 20 – 20 iken Saints quarterback’i Drew Brees’in wide receiver Tommylee Lewis’i hedeflediği pas oyununda Lewis, top havada süzülürken Rams cornerback’i Nickell Robey – Coleman’ın kask darbesine maruz kalmış ve açık bir “pass interference” veya “unnecessary roughness” (gereksiz sertlik) ihlali hakemler tarafından çalınmamıştı.

Bu üçüncü hak hücumunda touchdown’a ulaşamayan Saints, her ne kadar alan golü ile 23 – 20 öne geçse de Rams’in takip eden drive’daki alan golüne engel olamamış ve karşılaşma 23 – 23’lük skorla uzatmaya taşınmıştı. Uzatmada ise Rams’in yıldız kicker’ı Greg Zuerlein, 48 yard’lık alan golü ile takımını Super Bowl’a taşıyan isim olmuştu.

Hakemlerin atladığı karar, maçın oynandığı 20 Ocak tarihinden beri fazlasıyla eleştirilirken hakem komitesinde, başhakem Bill Vinovich de dahil olmak üzere, dört ismin Los Angeles’ın yer aldığı Güney Kaliforniya’da ikamet ediyor oluşu, şaibe iddialarını da beraberinde getirmişti. Ancak NFL, hakemlerini koruyarak bu iddiaları şiddetli bir dille yalanlamıştı.

Takımlarını NFL’in en büyük organizasyonunda şampiyonluk için çarpışırken izleme ayrıcalığından mahrum kalan iki sezonluk bilet sahibi Saints taraftarı, Tommy Badeux ve Candis Lambert, bu kararın üzerine haklarını mahkemede aramaya karar verirken, NFL patronu Roger Goodell’i göreve çağıracak olan “Yüksek Mahkeme Emri” (writ of mandamus) için federal mahkemeye başvurmuşlardı.

Badeux ve Lambert’ın bu taleplerinin arkasındaki motivasyonları ise NFL’in 17. kuralının “olağanüstü haksızlık durumları”nda kendisine verdiği yetki sayesinde karşılaşmanın tamamını veya bir kısmını yeniden oynatma yetkisine sahip olan Goodell’i mahkeme kararı ile buna zorlamaktı.

Ancak Saints taraftarlarının bu talebi, federal mahkemenin nezdinde herhangi bir “Yüksek Mahkeme Emri”ne konu olamayacak bir durum olarak değerlendirildiğinden reddedildi.

Sezonluk bilete sahip Saints taraftarlarının haklarını müdafaa için onların adına açılan bir toplu dava ise Super Bowl’a sayılı saatler kalmasına rağmen halen mahkemede bekliyor.

Super Bowl öncesi New Orleans’ta NFL’e ve hakemlere olan nefret ise bir türlü dinmiyor. Şehrin billboard’larında hakemlerin kör tasvirlerini içeren görseller paylaşılırken, bazı restoran ve barlar sadece Amerika’nın değil dünyanın da en büyük spor aktivitelerinden biri olan Super Bowl’u yayınlamayacaklarını açıkladı.

Bakalım Tom Brady ve New England Patriots, Los Angeles Rams karşısında kazanıp büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Saints taraftarlarının gönlüne bir nebze de olsun su serpebilecek mi?