2019 NFL sezonu açılış gününden herkese merhaba (tabi bu yazıyı zamanında bitirdiysem). Ölü sezon etkisini, benim üzerimde de fazlasıyla hissettirdi ve bu dönem boyunca yazı ve yazılarla karşınızda olamadım. Sezonun nihayet saha içinde başlıyor oluşu şerefine, beni seven siz sevgili okurlarım (böyle bir şey gerçekten varsa) için ufak bir sürpriz olarak bu yazıyı yazmaya karar verdim. Ayrıca uzun zamandır, üzerinden zaman geçince kendimi rezil etmiş olacağım bir yazı yazmıyordum. Birazdan aşağıda okuyacağınız 10 maddenin belki hepsi belki birkaçı size deli saçması olarak gelebilir ve çoğu büyük ihtimal gerçek olmayacak. Bunlar benim yeni sezonda gerçekleşme ihtimali gördüğüm ve cesur davranarak o ufak ihtimali alıp, olacağını iddia ettiğim bazı olaylar. Hadi o zaman başlayalım…

1- Karşınızda 2019 NFL Sezonu MVP’si Carson Wentz!

Çok değil sadece bir sezon önce Carson Wentz herkesin en değerli oyuncusuydu. 2017 sezonunun 14. haftasına kadar 3,296 pas yardı, 33 TD pası ve yedi INT ile oynayan Wentz’in MVP ödülünü alması kesindi. Ancak o hafta Rams karşısında çapraz bağ sakatlığı yaşayınca bu gerçekleşemedi. Devamında Nick Foles’un mucizevi performansları sonucu gelen Super Bowl ve geçtiğimiz sezon Wentz’in bir sakatlık daha yaşayarak sezonu yarıda bırakması bir nebze unutulmasına neden oldu. Dediğim gibi Wentz’in tartışmasız MVP performansı gösterdiği sezon hiç uzakta değil ve yeni sezona sağlıklı bir şekilde giriyor. Yine etrafında muazzam bir yetenek pozisyonu havuzu var. Hâlihazırdaki Ertz, Jeffery ve Agholor’a DeSean Jackson ve JJ Arcega-Whiteside katıldı. Jordan Howard, Miles Sanders, Corey Clement ve Darren Sproles’tan oluşan geniş bir RB grubu var. İlk tur seçimi Andre Dillard ile birlikte sağlıklı kaldıkları takdirde ligin en iyi ve geniş offensive line’larından birine de sahip. Anlayacağınız tüm ihtimaller Wentz’ten yana. Sadece sağlıklı kalması ve topunu oynaması gerekiyor.

2- Ezekiel Elliott, rushing yards lideri olacak

Tüm off-season’ın en büyük hikayelerinden birisi de Ezekiel Elliott’ın çaylak sözleşmesinin bitimine daha iki yıl olmasına rağmen yeni kontrat için holdout yapmasıydı. Tüm kamp dönemi boyunca bırakın takımı, ülkeden bile uzakta kalan Elliott’ın blöfü başarılı oldu ve geçtiğimiz günlerde kendisini NFL tarihinin en çok kazanan running back’i olmasını sağlayan kontratı kaptı. Tabi bu süre zarfında Zeke’in Cowboys için önemi tartışıldı durdu. Jerry Jones, kontratı vererek gerekli cevabı vermiş olmasına rağmen arkasından sözlü bir şekilde de Elliott’ın en iyi ve en değerli oyuncuları olduğunu ifade etti. Bunu zaten ceza aldığı sezonda net bir şekilde görmüştük. Zeke oynarken Cowboys çok daha farklı bir takım ve Zeke’in oynaması için de beslenmesi gerekiyor. Dolayısıyla yine ligin en çok top gören running back’i olmasını bekliyorum ve bu sayede bir kez daha ligi koşu yardı lideri olarak birtirmesi oldukça mümkün.

3- Cleveland Browns 17 yıl aradan sonra playoff yapacak

Evet, burada biraz kolaya kaçmış olabilirim. Off-season’da yapmış olduğu hamlelerle kağıt üzerinde AFC North için ciddi bir favori haline geldi Browns. Ancak burada bahsettiğimiz takım Browns olduğu için iddiam yeterince cesur o yüzden sayılır, devam. Baker Mayfield, çaylak sezonunda kurtarıcı olabileceğini gösterdi ve artık bir sezon daha tecrübeli. Hücumda yıldız playmaker eksiği NFL’in en iyilerinden Odell Beckham ile kapatıldı. Gruptaki rakiplerinden Bengals, son yılların en kötü dönemini yaşıyor ve Ravens’ın bir geçiş döneminde olduğundan bahsedebiliriz. Browns ile AFC North arasında ve dolayısıyla playoff arasında duran en ciddi engel Pittsburgh Steelers. Bu Cleveland Browns takımının o engeli de aşacağına inanıyorum.

4- Miami Dolphins sezonu 0-16 bitirecek

Miami Dolphins’in esrarengiz hamleleri geçen haftaki takaslarla birlikte zirve noktasına ulaştı. Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki Laremy Tunsil ve Kenny Stills karşısında aldıkları iki birinci tur ve bir ikinci tur hakkı artı iki oyuncu yeniden yapılanan bir takım için muazzam varlıklar. Özellikle bir sezon önce Khalil Mack için geçen sene verilenleri düşündüğümüzde Dolphins inanılmaz karlı bir alışveriş yaptı. Ancak bu alışveriş sonrası zaten yetenek fakiri olan kadroları daha da kötüye gitti. Evet, NFL tanking yapmanın pek mümkün olmadığı bir lig ancak Dolphins yönetimi yaptığı hamleler ile kadronun yetenek eşiğini NFL seviyesinden SEC seviyesine düşürdü. Evet, oyuncular maçlara kazanmak için çıkacaklar, koçlar pozisyonlarını korumak için çıkacaklar ama eldeki yetenek varlığıyla bu ne kadar mümkün olacak. Üstelik geçtiğimiz sezonun sonundan beri Dolphins’in yeni bir yapılanma ve 2020’de bunu simgeleyecek bir QB hakkında konuşmalar yaptığını da biliyoruz. En azından üst yönetimin bu yaptığı şeyin ne olduğu konusunda takdiri sizlere bırakıyorum.

5- En az dört çaylak RB 750 yard barajını geçecek

Son yıllarda çaylak running back’lerin ilk sezonlarından ligi domine ettiklerine pek çok kez şahit olduk. 2016’da Zeke Elliott ve Jordan Howard, 2017’de Kareem Hunt, geçtiğimiz sezon Saquon Barkley ve Philip Lindsay çaylak sezonlarında 1,000 yard barajlarını geçen oyuncular olmuşlardı. Bu sezon sadece Josh Jacobs ilk turdan seçilse de yine ciddi bir RB potansiyelinden bahsetmek mümkün. Chicago Bears’ın çaylağı David Montgomery tüm kamp boyunca Bears kenar yönetimini fazlasıyla etkilemiş görünüyor. Eagles’ın çaylağı Miles Sanders, önünde takıma yeni katılan bir başka oyuncu olan Jordan Howard’a rağmen çok yönlü oyun tarzı sayesinde öne geçebilir. Bills’te ise LeSean McCoy’un takımdan kesilmesiyle birlikte tüm gözler Devin Singletary’nin üzerinde olacak. Bu dört oyuncunun 750 yard barajını geçmesini bekliyorum ve ayrıca Ravens’ın çaylağı Justice Hill de bu sınır ile flört ederse şaşırmam. Ayrıca Jacobs ve Montgomery’nin 1,000 yardı da geçmesini bekliyorum.

6- Julio Jones, 2,000 receiving yards’ı geçen ilk WR olacak

Belki de gerçekleşmesi en zor iddiam bu. Şu ana kadar NFL tarihinde hiçbir wide receiver 2,000 yard barajını geçemedi. Buna en çok yaklaşan ve rekoru hala elinde bulunduran isim ise 1,964 yard ile Calvin Johnson. NFL her sene daha çok pas odaklı bir lige doğru evrilirken bu rekorun yakın zamanda kırılmasını bekliyorum ben ve o yakın zaman bu sezon olabilir. Peki neden Julio Jones? Öncelikle Julio, yard konusunda son yıllarda ligin en istikrarlı receiver’ı. Son beş sezondur 1,400 yard altına hiç düşmedi. İkincisi kendini ispatlamış bir QB ile yüksek hücum gücüne sahip bir hücumda oynuyor. En önemlisiyse Megatron’un rekorunu kırmaya en çok yaklaşan oyuncunun yine Julio Jones olması. 2015 sezonunda 1,871 yard ile. Eğer birisi bu rekoru kırıp 2,000 yardı geçecekse en iyi seçeneğiniz Julio Jones olmalı.

7- Indianapolis Colts, sezonu en az .500 galibiyet yüzdesiyle bitirecek

Andrew Luck’ın şok edici emeklilik kararı ilk bakışta Colts için her şeyin sonu olarak gözükse de durum aslında o kadar vahim değil. Luck’ın emekliliğine kadar ligin en iyi yedek QB’si kim diye soracak olsak yüz kişiden doksan dokuzu Jacoby Brissett’in adını verirdi. Gerçi artık yedek olmayacak ancak yine de Brissett, bu takımı şampiyon yapamayacak olsa bile en azından mücadelenin içinde tutabilecek yetenekte bir oyuncu. Luck gitti Colts bitti gözüyle bakanlara şunları hatırlatmakta fayda var; bu takım geçtiğimiz sezon ligin en iyi offensive line’ına sahipti ve hala öyleler. Ayrıca gayet iyi bir savunma, geliştirilmiş receiver grubu ve çok iyi bir koç grubu Brissett’in destekçisi olacak. Çok zor olmayan fikstürün de katkısıyla Indianapolis Colts, ligi en az sekiz galibiyetle bitirecektir.

8- LeSean McCoy, Chiefs ile yeniden 1,000 yard RB olacak

31 yaşında ve ciddi sakatlık geçmişi olan bir oyuncu için oldukça cömert bir iddia bu ve bu listedeki iddialarım arasında en zor ikincisi belki de. Ben dahil büyük çoğunluk McCoy, Bills tarafından kadrodan kesildiği zaman kariyerinin artık bittiğini düşünüyorduk. Ancak Shady’nin hayata dönmesi gerekli olan tek şey hemen bir gün sonra gerçekleşti, Andy Reid aradı. LeSean McCoy, 2009 tarafında Andy Reid tarafından draft edildi ve en iyi performanslarını Andy Reid’in sisteminin bir parçası olarak gösterdi. Evet, artık genç değil ve o eski atletizmine sahip olmayabilir ancak yeteneği hala yerinde. Üstelik muazzam bir hücum takımının bir parçası olacak. Riski almaya değer.

9- Los Angeles Charges, playoff yapamayarak büyük sürpriz yaratacak

LA Chargers, NFL’in son yıllardaki en bahtsız takımlarının başında geliyor. Bu takımın başından kara bulutlar bir türlü eksik olmuyor. Takımın en büyük hücum silahlarından birisi olan Melvin Gordon, yeni kontrat için holdout’a devam ediyor ve bu mesele yakın zamanda çözülecekmiş gibi değil. Austin Ekeler ve Justin Jackson iyi birer tamamlayıcı parça olsalar da tam bir sezonda ana rolü ne kadar üstlenebilecekleri meçhul. Savunmada yükselen yıldız Derwin James’in sakatlığı can sıkıyor ve sezonun yarısını kaçıracak. Bunlar zaten önemli kayıplarken left tackle Russell Okung’un akciğerlerindeki kan pıhtısı nedeniyle ölümden dönmesi ve ne zaman döneceğinin belli olmaması son darbe oldu. Okung’un yokluğunda Rivers’ın kör noktasını geçen sezon draft edilmeyen çaylak olarak takıma katılan Trent Scott koruyacak. Ayrıca takımın hücum gücünü oluşturan diğer parçalar Keenan Allen, Hunter Henry ve Mike Williams’ın kabarık bir sakatlık geçmişine sahip olması benim Chargers’a temkinli yaklaşmama neden oluyor.

10- New Orleans Saints, hak ettiği şampiyonluğa bir yıl gecikmeli ulaşacak

New Orleans Saints’in geçtiğimiz sezon NFC Şampiyonluk maçında hakemlerin enteresan kararları sonucu elenmesi uzun bir süre NFL gündemini meşgul etmişti. Eğer Super Bowl’a çıkan taraf Rams değil de Saints olsaydı belki de farklı bir şampiyondan bahsediyor olacaktır. Bunlar artık geçmişte kaldı ve artık geleceğe bakma zamanı. Favorisi bol olan NFC konferansının en güçlü adayı olarak New Orleans Saints’i görüyorum ben. Mark Ingram dışında ciddi bir kayıp yaşamadılar ve sakatların iyileşmesiyle daha iyi bir savunmaya sahip olduklarını da söyleyebiliriz. Drew Brees ile Hall of Fame olması kesin bir quaterback’e sahip olmalarının yanı sıra hücumda Alvin Kamara ve Mike Thomas gibi dinamik bir ikiliye sahipler. Savunmada vites bir tık daha artarsa bunlar Super Bowl’u müzeye götürmek için yeterli koşullar gibi gözüküyor…