NFL’in en kötü şöhretli oyuncularının başında gelen Vontaze Burfict, Indianapolis Colts maçında tight end Jack Doyle’a yaptığı tackle sonrası tüm sezon men cezasına çarptırıldı!

Oakland Raiders’ın off-season’da savunmasına sertlik getirmesi adına Cincinnati Bengals’tan kadrosuna kattığı linebacker, takımının Indianapolis Colts’u 31-24 yendiği maçın ikinci yarısında savunmasız bir şekilde yerde olan Jack Doyle, yaptığı kask kaska hit’ten sonra oyundan atılmıştı. Burfict, ardından gülerek saha dışına çıkmıştı.

Maç içinde yapılan içinde yapılan bir harekete verilen en ağır ceza olarak tarihe geçen bu yaptırıma, Burfict’in itiraz edeceği açıklanırken, NFL yaptığı açıklamada Burfict’in önceki vukuatlarının da bu cezanın verilmesinde etkili olduğunu belirtti.

NFL’in Amerikan futbolundan sorumlu başkan yardımcısı Jon Runyan, Burfict’e gönderdiği mektupta, “Bu hamlede hiçbir hafifletici sebep bulunmuyor. Kontağınız gereksizdi, kasıtlıydı ve kaçınılması gerekirdi. Hareketleriniz yüzünden, ceza aldınız ve oyundan diskalifiye edildiniz.” ifadelerini kullandı. Mektubun devamında ise Burfict’in aldığı men cezasının sebebi şu şekilde açıklandı:

“Geçmişte yaptığınız kural ihlalleri uyarınca, ileride yapılacak ihlaller sebebiyle yaptırımlara tabi tutulabileceğiniz konusunda hem benim tarafımdan hem de ortaklaşa atanmış temyiz yetkililerince uyarılmıştınız. Ancak, şahsınızı ve rakiplerinizi gereksiz risklerden korumak için tasarlanmış kuralları, kasıtlı bir şekilde ihlal etmeye devam ettiniz. Kurallara aykırı davranma konusundaki kapsamlı geçmişiniz, sorumluluk yaptırımları hususundaki bu kararın alınmasında etkili oldu.”

Söz konusu men cezası Burfict’in sekiz yıllık NFL kariyerinde saha içindeki hit’lere ilişkin aldığı üçüncü, toplamda ise aldığı dördüncü ceza oldu. Burfict ilk olarak 2016 yılında saha içinde oyuncu güvenliğini ihlal eden birden fazla harekette bulunduğu için üç maç men cezası almıştı. Oyuncu, bir sonraki yıl ise savunmasız bir oyuncuya yaptığı darbe sebebiyle beş maç cezaya çarptırılmıştı ancak bu ceza daha sonra üç maça indirilmişti.

2018 yılına gelindiğinde ise Burfict, performans arttırıcı madde kullanımı politikalarını aykırı davranmaktan ötürü dört maç men cezası almıştı. 29 yaşındaki oyuncu aynı zamanda çoğu kez kural dışı hit’lerden dolayı para cezalarına çarptırılmıştı…

Cincinnati Bengals ile geçirdiği yedi sezonda yaşadıklarının ardından Oakland’a gelen oyuncu, off-season’da Paul Guenther’ın koordinatörlüğünü yaptığı savunmada gösterdiği performanslar ve aldığı olumlu geri dönüşler sebebiyle Raiders’ın takım kaptanlarından biri yapılmıştı.