NCAA, sporcu öğrencilerin isimlerinden, imajlarından ve tasvirlerinden para kazanmalarını artık engellemeyeceğini açıkladı! Böylece üniversitede Amerikan futbolu oynayan oyuncuların, profesyonel sporcular gibi reklam sözleşmeleri imzalamaları, ürün satmaları, video oyunlarında yer almaları serbest kaldı.

Yıllar yılı Amerika’da üniversite oyuncularının ticari işlere girmesini engelleyen, oyuncuların Youtube kanalı açmasını, para karşılığı imza vermesini, yemek yardımı ve hediye almalarını dahi ticari girişim sağlayan NCAA, sert tutumu sebebiyle oldukça eleştiriliyordu.

Kimi oyuncu dev reklam sözleşmelerinden maruz kaldığı için söylenirken, kimi oyuncular geçimlerini sağlamak konusunda oldukça zorlanıyordu. Ancak NCAA’in sistemi üniversitelerin oyunculara sadece burs vermelerine olanak veriyor, oyunculara yemek verilmesi, kira yardımı yapılması gibi konulara karşı çıkıyordu.

NCAA’in, California Valisi Gavin Newsom’ın, California eyaletindeki sporcu öğrencilerin, reklam sözleşmeleri imzalayabilmesine ve menajer tutmasına imkan veren “Adil Oyun Yasası”nı onaylamasından sonra bir böyle bir karar alması ise dikkat çekti. NCAA, her ne kadar California’daki bu yeni yasanın anayasaya aykırı olduğunu ileri sürse de, kendi kurulunda oybirliği ile vardığı karar ile oyuncuların gelir elde etmesinin önünü açtı.

NCAA, yaptığı açıklamada öğrenci sporculara hala normal öğrenci gibi davranılması gerektiğini, üniversitesinin bir çalışanıymış gibi görülmemeleri gerektiğini vurguladı. NCAA’in bu kararı genel olarak olumlu tepkilere yol açarken, ufak bir kesim ise kararın kolej futbolundaki amatörlük ilkesine aykırı olduğunu ileri sürdü.

Oyuncuların para kazanmasına izin vermeyen NCAA, EA Sports gibi firmalara satış rekorları kıran, NCAA Football tarzı oyunları yaptırmaktan uzun süre vazgeçmemişti. Bu oyunlarda bazı oyuncuların tasvirlerin yer verilmesi sonrası, 2014 yılında oyuncuların açtığı davalar ile NCAA içerikli Amerikan futbolu, basketbol gibi oyun serileri de durdurmuştu…

Daha önce ise Reggie Bush, Cam Newton, Dez Bryant, A.J. Green gibi oyuncuların üniversitede okurken, isimlerini kullanıp gelir elde etmeleri büyük skandallar olarak nitelendirilmişti. NCAA yönetimi oyunculara ve okullara bu tip olaylar sonrası cezalar yağdırırken, iş 2012 yılında USC Trojans’ın eski yıldızı Reggie Bush’un Heisman Kupası’nı NCAA’e iade etmesine kadar uzanmıştı…