Başta belirtmek isterim ki biz Amerikan futbolu severler adına güzel bir haftayı daha geride bıraktık. Bu hafta alınan sonuçlarla birlikte liste epey bir karıştı adeta, sil baştan yeniden yapıldı diyebilirim. Ligin ilk sırası aynı kalırken Saints, 49ers, Packers ve Seahawks ilk beşte yer aldılar. Favori takımlar Rams ve Cowboys büyük bir düşüş yaşarken, Buffalo büyük bir sıçrama yaptı. Son sıralarda takımlar kaybetmek için birbiriyle yarıştığı için orası da karman çorban oldu…

1- New England Patriots (AFC Doğu, 5-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Redskins karşısında ağır favori olan Tom Brady ve arkadaşları maçı anca üçüncü çeyrekte vites artırarak kopardı. Daha erken maçı bitirebilecekken bu şekilde oynamaları akıllara kendilerini gelecek maçlara mı saklıyorlar sorusunu getirmedi değil. Savunmada ise ilk beş maçta henüz hiç passing TD’a izin vermediler ve aynı zamanda 11 interception ile lig lideri konumundalar. Patriots bu savunmayla birlikte bir süre daha namağlup olarak yoluna devam edecek gibi gözüküyor.

2- New Orleans Saints (NFC Güney, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Teddy Bridgewater starter olarak başladığı üçüncü maçtan da galibiyet ile ayrıldı ve takımını hem Saints’i NFC Güney’de liderliğe hem de güç sıralamasında ilk ikiye taşıdı. Saints ilk iki maçını kazanırken belki Teddy bu galibiyetlerde önemli bir rol oynamadı ama son oynanan Tampa maçında 314 yard pas ve dört TD pası ile maçı kazandıran isim oldu. Dokuzuncu haftada maç yapmayacak olan Saints’in önünde üç maç var. Teddy Bridgewater bu üç maçı da kazandırıp direksiyonu o şekilde Brees’e bırakır mı acaba?   

3- San Francisco 49ers (NFC Batı, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Ligin yenilmeyen iki takımından biri olan 49ers, her maç üzerine koyarak devam ediyor ve izleyenleri kendilerine hayran bırakıyor. Hücumda Matt Breida, Telvin Coleman, George Kittle; savunma da Nick Bosa, Kwon Alexander ve Richard Sherman öne çıkan isimler olarak göze çarpıyor. Koç Kyle Shanahan ise mükemmel bir iş ortaya koyuyor ve 49ers’ın bu sene zirveye oynamasında büyük pay sahibi. Şimdi önlerinde Rams maçı var. Hem grubun hem de kendi sezonlarının kaderini belirleyecek bir karşılaşma olacak.

4- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Bir haftalık bir aradan sonra tekrardan Packers geri döndü. Cowboys karşısında baştan sonra öne götürdüğü maçı hem Aaron Jones’un olağanüstü oyunu hem de savunmadaki üst düzey performansla üstüne üstlük Dallas’ta kazanmayı başardı. Packers için önemli bir galibiyet fakat sormadan edemeyeceğim; Eagles’a yenilirken neredeydi bu takım?

5- Seattle Seahawks (NFC Batı, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Seattle Seahawks, Rams karşısında Russell Wilson fevkaladenin fevkinde oynadığı maçta ligdeki en önemli galibiyetlerinden birini aldı. Hücumda Lockett, Dissly ve Carson iyi iş çıkardı. Savunma da ise Rams’i koşuda sadece 82 yardda tutarak güzel iş başarsalar da pas savunmasına biraz daha yoğunlaşmaları lazım. Zor fikstürün bir maçı bitti şimdi diğerleri var. Birkaç dize ile Seattle’a başarılar dileyelim…

Russell Wilson MVP oldi mu?

Seahawks Super Bowl kazandi mu?

Chris Carson fumble yapti mu?

Şimdi Patriots düşünür.

6- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Ee hani Kansas City Chiefs’te Patriots gibi seri galibiyetler alacaktı sezonu yenilgisiz götürecekti… Ya da biz öyle düşündük. Patrick Mahomes ve arkadaşları Colts karşısında kendi evlerinde tökezleyerek bizleri şaşırttı. Kötü oynamalarının bir sebebi vardır mutlaka. Umarız bu sorunu çözerler de tekrardan alıştığımız Chiefs’i izleriz.

7- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Cowboys’un yine kaybettiği hafta da, Eagles rakibi Jets karşısında dominant bir oyun ve mükemmel bir savunma performansıyla rahat bir galibiyet aldı. 10 sack, bir fumble return TD ve bir interception return TD ile maçı tamamlayan Eagles savunması Packers maçından sonra yavaş yavaş potansiyeline ulaşmaya başladı. Biraz ağır toparlanan Eagles bu oyunu devam ettirebildiği sürece üst sıralarda kalacaktır.

8- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Tam geçen haftaki Raiders mağlubiyeti ile bitti dediğimiz Colts, Chiefs karşısında sürpriz bir galibiyete imza attı ve geçen yılki playoff maçının intikamını aldı. Frank Reich ve öğrencileri Cheifs’i pas oyunlarında 288 yardda, koşu da ise sadece 36 yardda tutarak büyük iş başardılar. Bu galibiyet onlara büyük moral getirecektir.    

9- Buffalo Bills (AFC Doğu, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Buffalo’yu Titans karşısında aldığı galibiyetle playoff heyecanı sardı. Dördüncü haftadaki Patriots karşısında etkili bir savunma ile oynamışlardı fakat Josh Allen’ın şansız sakatlığı sonrası maçı kazanmanın kıyısından dönmüşlerdi. Geçtiğimiz hafta ise Titans karşısında Patriots maçındaki gibi yine üst düzey bir savunma ile oynadılar ve bu sefer galip gelmeyi bildiler. Bu savunma onları hem kendi grubunda hem de diğer gruptaki takımlara karşı taşıyabilecek seviyede olduğunu kanıtladı. 2017 yılından sonra Buffalo’yu playoff’ta görebilir miyiz? Neden olmasın…

10- Houston Texans (AFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Deshaun Watson oyuna geri döndü. Ligin ilk haftasındaki Saints maçında etkili oyun ortaya koyduktan sonra yokları oynayan 24 yaşındaki oyun kurucu, Falcons maçındaki 28-33 pas isabeti, 426 yard ve beş TD pasıyla harikalar yarattı. Will Fuller’da 217 yard pas yakalama ve üç TD ile Watson’a destek veren isimlerin başında geldi. Savunma da ise koşu savunmasında iyilerdi fakat pas için teknikleri iyi ama biraz daha çalışmaları lazım.

11- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-2) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Geçtiğimiz yıl Rams’i Super Bowl’a gönderen kicker Greg Zuerlin, Seahawks karşındaki alan golünü atsaydı farklı şeyler söylüyor olabilirdik. Fakat bir konuda söylediklerimiz değişmeyecekti. O da Rams’ın savunması… Özellikle pas savunmasında ilk beş maçta 1,216 yarda ve dokuz TD’a izin verdiler ki bunlar hiç kendilerine hiç yakışmayan rakamlar. Bu sene grupları zor. Hem Seattle hem de 49ers sezona çok iyi başladı. Şimdi ise önlerinde 49ers maçı var. Bu maçtan gelecek bir mağlubiyet onları ne hale getirir düşünemiyorum.

12- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Üçüncü hafta Redskins karşısında Dallas Cowboys hücumuna övgüler yağdırdık dördüncü hafta Saints’e karşı çok kötü oynadılar. Saints karşısında da Cowboys savunmasını övdük bu sefer de beşinci haftadaki Packers karşısında savunmaları çok kötüydü. Hiç elle tutulur bir yanı kalmadı bu takımın. Takım sahibi Jerry Jones’ın söylemlerine göre Jason Garret’in koltuğu şu an rahat gözüküyor ama bence hiç öyle değil. Ayrıca Dak Prescott bu oyunuyla istediği kontratı rüyasında bile zor görür.

13- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:13

Minnesota Vikings’te Chicago karşısında alınan mağlubiyet sonrası içerisi biraz karışmıştı. İlk önce yıldız wide receiver Adam Thielen pas alamamaktan şikâyetçi olmuştu ardından Stefon Diggs hafta içi takım çalışmalarına katılmamıştı. Neyse ki Kirk Cousin, geçtiğimiz hafta Giants karşısında Adam Thielen’ı yedi kez topla buluşturdu ve iki TD pası atarak bir nebze baskıları üzerinden aldı. Cousins, Stefon Diggs’e ise sadece dört kere pas atmayı tercih etti. Fakat Vikings hakkında herkesin hem fikir olduğu bir düşünce olduğuna inanıyorum: Bu takım büyük maçları da kazanmalı!

14- Carolina Panthers (NFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Panthers için iyi haber Cam Newton gelecek hafta da oynamayacak. Kyle Allen ise Panthers’ta bu sezon çıktığı üçüncü maçını da kazandı. Allen’ın en büyük yardımcısı Christian McCaffrey. 23 yaşındaki running back öyle bir oyun ortaya koyuyor ki MVP adayları arasında gösterilmeye başlandı bile.

15- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Chicago, Minnesota Vikings karşısında kazanırken savunmada gösterdikleri performansla kazanmışlardı ve ligin en iyi savunmanın kendilerine olduğunu göstermişlerdi ki Raiders maçına kadar. İlk dört maçta hiç 100+ rushing yard’a izin vermeyen Chicago savunması Raiders karşısında 169 yarda izin verdi. Hücumda ise ne koşu da varlar ne de pasta. Trubisky’i arar oldu Chicago Bears.

16- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Birisi ligin ilk üç haftasındaki Baltimore ne olduğunu söyleyebilir mi? Bu takım ilk üç hafta boyunca tüm otoriteler tarafından övülmesine rağmen son iki maçtır yüzümüzü kara çıkardı. İlk önce Browns karşısında savunmada rakibine 337 pas yardı ve 193 rushing yard gibi bu sezonun en yüksek rakamlarına izin vererek evinde farklı kaybetti. Sonrasında sakatlıklarla boğuşan ve bu sezonu kapattı gözüyle bakılan Pittsburgh’a karşı özellikle hücumda kötü bir performans gösterdi. Neyse ki ligin en iyi kicker’larından birine sahipler ki maç kazandılar. Yere göğe sığdıramadığımız Lamar Jackson üç interception atarak bizleri şaşırttı. Baltimore böyle devam etmemeli.

17- Detroit Lions (NFC Kuzey, 2-1-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Maç oynamadan geçilen hafta Lions için sakatların iyileşmesi ve yapılan hataların gözden geçirilmesi için isabetli bir zamanda geldi. Şimdi önlerinde ciddi rakipler var. Bu sezonki Chicago ve Minnesota performanslarını gördükten sonra Lions belki NFC Kuzey’de bir sürpriz yapabilir desek yanlış olmaz.

18- Oakland Raiders (AFC Batı, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Eğer NFL izin verirse, benim naçizane önerim Raiders, Las Vegas yerine Londra’ya taşınsın. Raiders, Londra’daki son maçta Chicago Bears karşısında inanılmaz bir oyun ortaya koyarak herkesi şaşırttı. Burada maçın ilk yarısını 17-0 önde kapatan bir Raiders’tan bahsediyoruz. Running back Josh Jacobs harikalar yaratmaya devam ediyor. Yalnız dikkatimi çeken bir nokta ise Raiders ilk yarıları mükemmel oynarken ikinci yarıları da bir o kadar kötü oynuyor. Geçen hafta Colts’u yenerken yine ikinci yarının hemen başında buldukları TD ile 21-7 başlamış fakat yine zar zor kazanmışlardı. Belki bu sorunu da çözebilseler neler yapacaklar neler…

19- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Sakatlıkların bir başka kurbanı olan Chargers, sezon başında grubunda Kansas City Chiefs’e karşı en büyük tehdit olarak gözüküyordu. Lakin bu Chargers’ın ligde hiç galibiyeti olmayan Broncos’u yenecek hali bile yok. Bu sezon yüzde elli galibiyet yüzdesini aşmaları şu an çok zor gözüküyor.

20- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Browns’un o kadar çok sorunu var ki hangisini saysak. Baker Mayfield’ın giderek düşen performansı mı, Odell Beckham Jr.’ın saatle maça çıkması mı, head koç Freddy Kitchens’ın oyuncuları hala bir takım haline getiremeyişi mi yoksa yapılan bireysel hatalar mı..? Say say bitmez. Bir de bu takım sezon başında Super Bowl oynar mı deniyordu değil mi?

21- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Jacksonville maçlarını kazanırken hep öne çıkan savunma oyuncuları Panthers hücumunu durduramadılar ve mağlubiyet kaçınılmaz oldu. Fakat her zaman maçın içinde kalmayı başardılar. Minshew yine iyi bir oyun çıkardı ama yeterli olmadı. Kısaca Jaguars yenildi ama ezilmedi.

22- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Eğer Tampa Bay, New Orleans’ta galip gelebilseydi kendi grubunda lider olacaktı ama tabii ki bu çok zor ve amansız bir görevdi. Yine de Tampa hala yarışın içinde ve takibi sürdürecekler. Yalnız Mike Evans ne kadar kötü oynadı öyle…

23- Tennessee Titans (AFC Güney, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21 

Bir haftalık aradan sonra Mariota’yı tekrar eleştirsek pek bir fark olmayacak. Onun yerine Titans için en mantıklı yorum ligin en tutarsız takımı olduğu gerçeği. Bir hafta sizi vezir eder diğer hafta rezil. O yüzden çok fazla yorum yapmanın bir anlamı yok. Bu sene bir aşağı bir yukarı gidip gelirler artık.

24- New York Giants (NFC Doğu, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Çaylak oyun kurucu Daniel Jones, Vikings karşısında ilk mağlubiyeti tattı. Karşısında ligin iyi savunmalarından biri olunca sadece 65,9 QB reyting elde edebildi. Jones, mağlubiyetleri tatmaya devam edecektir fakat bu yıl onun gelişimi için verimli bir yıl olacak.

25- Denver Broncos (AFC Batı, 1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Denver Broncos ve Vic Fangio’dan beklediğimiz savunma performansını sonunda Los Angeles Chargers karşısında gördük. Chargers’ı 35 rushing yardda tutmayı başaran savunma aynı zamanda Flacco’nun 14-20 pas tamamlama ve 182 yardlık performansıyla bu sezonun en yüksek sayılarını elde ederek kazandı. Acaba Broncos biraz toparlanır mı dersiniz?

26- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

İlk önce Big Ben’i şimdi de ikinci oyun kurucuları Mason Rudolph’ı korkutucu bir sakatlık sonrası kaybeden Pittsburgh’ın bu sezonu kâbus sezonu olarak tarihlerine geçecek. Fakat son maçta savunmaları iyi sinyaller verdi ki sonuçta sahadaki birçok oyuncunun birinci tur seçimi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Gelecek sezon Big Ben’in iyileşmesi ve bir iki hücuma takviye ile özlediğimiz Steelers’ı görebiliriz.

27- Arizona Cardinals (NFC Batı, 1-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Cardinals ve Kyler Murray, sonunda istediği galibiyeti aldı ama nasıl aldı… Az kalsın kaybediyorlardı. Cardinals, 23-9 önde girdiği son çeyreğin yedi dakikasında skoru koruyamayarak 23-23’e getirdi. Neyse ki kicker Zane Gonzalez son saniyedeki alan golünü atmayı başardı. Yoksa o galibiyeti de alamayacaklardı.

28- Atlanta Falcons (NFC Güney, 1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Dan Quinn’in koltuğu o kadar ısındı ki ben buradan hissedebiliyorum şu an ama Dan Quinn hala nasıl oturabiliyor şaşırıyorum. Texans karşısında fark yiyerek maçı kaybettiler ve takım hiçbir şey yapmıyor. Her hafta daha da kötüye gidiyorlar. Acil bir değişiklik şart oldu.   

29- New York Jets (AFC Doğu, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Jets için bu sezon başında o kadar pozitif yorumlar yapılmıştı fakat kimsenin aklından takımda bu kadar sakatlık olabileceği geçmemişti. Jets taraftarları umutlu girdikleri sezonu da maalesef ki hayal kırıklığı ile kapatacak gibi gözüküyor. İyi haber Sam Darnold bu hafta artık sahalara geri dönüyor…

30- Miami Dolphins (AFC Doğu, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Miami bu hafta maç kaybetmeyerek herkesi şaşırttı. Bir dakika Dolphins bu hafta maç yapmadı ki… Neyse şaka bir yana şimdi önlerinde Washington Redskins var. İlk galibiyeti almak için savaşacak bir Miami göreceğimize inanıyorum. Şimdi Redskins düşünsün!

31- Washington Redskins (AFC Doğu, 0-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32 

Beklenen koç ilki değişikliklerinden biri gerçekleşti ve Washington Redskins, Jay Gruden ile yollarını sonunda ayırdı. Şimdi Redskins için ciddi bir karar verme aşaması var. Miami gibi rebuilding mi yapacaklar yoksa Gruden’ın açtığı yaralarını sarmaya mı çalışacaklar… Tabii ilk önce iyi bir koç bulmaları gerekecek.

32- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 0-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Bu takım daha evinde Cardinals’ı yenemiyor ki ne diyelim daha… Artık Cincinnati ile ilgili olumlu olarak söyleyebileceğim hiçbir şey kalmadı. Olumsuz da kalmadı. Söyleyecek bir şey kalmadı aslında. Sadece Joe Mixon oynasa fantasy’de puan getirse yeter.