Altıncı haftayı geride bıraktığımız şu günlerde liste karışa karışa bir hal oldu. İlk üç hafta liderliğe oynayan Rams, Chiefs ve Cowboys şimdi orta sıralarda bize ne oldu diye kara kara düşünmeye başladı. Diğer taraftan üst üste ikinci galibiyetini alan Houston Texans ve Minnesota Vikings sağ kulvardan kopup üst sıralara doğru geldiler. Haftayı galibiyetle kapatan Broncos, Cardinals ve Steelers alt sıralardan sıkılıp biraz nefeslenmeye çıktılar. İki numara da ufak bir değişiklik yaşanan listenin son sıralarında ise alışık olmadığımız takımlar yer almaya başladı…

1- New England Patriots (AFC Doğu, 6-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Cidden bu Patriots’a helal olsun. O kadar sakatları olmasına rağmen hala ilk sırada kalmayı başarıyorlar. Josh Gordon, Philip Dorsett, Rex Burkhead ve Patrick Chung gibi isimlerden yaralanamayan Patriots’ta Tom Brady’de elinde sağlam olmayan pas opsiyonlarını da iyi kullanarak gücünün yettiğinden fazlasını yaptı. Julian Edelman’da takımının ihtiyacı olduğu yerde sahneye çıkıp 113 yard pas tuttu. Savunma yine üstüne düşeni yaptı. Stephon Gilmore’da yine öne çıktı. Kim bilir belki Gilmore bu performansını devam ettirse sezon sonunda bir ödül alabilir…

2- San Francisco 49ers (NFC Batı, 5-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Ve 49ers 5-0. NFC Güney’de lider. Daha ne diyelim artık. Takım koşu hücumlarında 899 yard ile üçüncü; sekiz rushing yard ile yedinci sırada. Pas oyunları biraz iyi değil ama şu an Garoppolo güzel idare ediyor. Yeri geliyor first down alıyor, yeri geliyor TD yapıyor. Takıma tam anlamıyla adapte olmuş durumda. Savunma da ise ligin en az passing yard veren takımı. Rushing yard konusunda da bu maç ilk defa bir rushing TD’a izin verdiler ki o da nazar boncuğu olsun. 49ers’ın bu başarısı kesinlikle coaching’in payı büyük. Kesinlikle çok iyi iş çıkardılar şu zamana kadar…

3- New Orleans Saints (NFC Güney, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2 

Saints, Jaguars karşısında biraz sert bir savunmayla karşılaştı ve epey bir zorlandı. Ancak büyük takım olma avantajını kullanarak maçı kazanmayı bildi. İki hafta önceki Cowboys karşılaşması gibi yine savunma da çok iyi bir görüntü çizdiler. Aşmaları gereken son iki sınav kaldı sonrasında bay haftası ardından Brees direksiyonu eline alacak tekrardan.

4- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Green Bay Packers, NFC Kuzey için kritik öneme sahip maçta Detroit Lions’ı maçın başında geriye düşmesine rağmen son saniyedeki alan golüyle yendi. Öve öve bitiremediğimiz savunma maçın içinde biraz bocalasa da ikinci yarıda Lions’a pek hücum şansı vermediler. Aaron Rodgers ise oynadığı oyunla takımına galibiyeti getiren önemli bir isimdi. Bu zafer onları üst sıralarda tutar ama bazı sakatlıklar can sıkmıyor değil. 

5- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Seattle, Browns karşısında 14 sayı geriye düştüğü maçta çok kritik bir galibiyet aldı. Russell Wilson yine çok iyi bir oyun ortaya koydu. Chris Carson 124 rushing yard elde etti. D.K. Metcalf, Tyler Lockett, Jaron Brown hepsi iyi bir oyun ortaya koydular. Savunmada da maç başında tökezleseler de sonrasında iyi toparladılar. Kısacası Seahawks gitti denilen maçı bir anda geri getirdi ve bize bir kez daha gerçek bir takım olduklarını gösterdiler.

6- Houston Texans (AFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Dördüncü haftadaki Panthers mağlubiyetinden sonra eleştirilen Houston Texans geçen haftaki farklı kazandığı Falcons maçından sonra bu hafta Kansas City Chiefs karşısında da iki kere geriye düştüğü mücadeleyi kazanmasını biliyor ve üst sıralara tırmanıyor. Hücumda Watson güzel işler yapıyor. Koşuda Hyde ve Johnson ikilisinin yanı sıra pas oyunlarında da Hopkins, Fuller, Fells, Coutee ve Akins gibi isimler sahne onlara geldiği zaman rollerini güzel oynuyorlar. Hücum hattı ise iki haftadır rakip savunmacılara sack yapma şansı tanımadı. Savunmada da son dört karşılaşma da rakiplerine 100+ rushing yard imkânı vermediler. Üzerindeki ölü toprağını atan Texans yine iddialı konuma geldi.   

7- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Kirk Cousins’in dört TD pası atıp yıldızlaştığı maçta Vikings, Eagles karşısında çok kritik bir galibiyet aldı. Cousins sonunda yüzde elli galibiyet yüzdesi olan bir takımı yendi. Bir ara takımdan ayrılması gündemde olan Stefon Diggs 167 yard pas tutup üç TD yaptı. Savunmada da Eagles’a bazı anlarda izin verseler de genelde çok iyi bir oyun ortaya koydular ve yükselmeyi başardılar. Kirk Cousins böyle oynasın canımız yesin.

8- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Indianapolis için bay haftası çok güzel bir zamana denk geldi. Savunmadaki sakatlıklar biraz daha düzelmiştir diye umut ediyorum. Çünkü bu saatten sonra wild card için çetin bir mücadele verecekler.    

9- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

İlk çeyrekte 17-3 öne geçmişsin. Sakatlıktan dönen Tyreek Hill mükemmel bir oyun ortaya koymuş. Ne diye daha maçı tutamazsın ki Chiefs. Geçen hafta Colts bu hafta Texans karşısındaki mağlubiyetler ve bunların bir de kendi evlerinde olması bir anda onları fazla mı abarttık diye düşündürmeye itti. Savunmada ilk altı hafta itibari ile toplam 2437 yarda izin verdiler ve sıralamada sondan dördüncü durumdular. Ayrıca izin verdikleri sekiz rushing TD ile ligdeki en kötü ikinci takımlar. Bu şekilde devam etmez, etmemeli.

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Buffalo galibiyetle girdiği bay haftasından dönüşte üç hafta üst üste kendi evinde (sırasıyla Dolphins, Eagles, Redskins) maç yapacak. Bu üç maçtan alınabilecek minimum iki galibiyet onları güçlü bir konuma getirir.

11- Carolina Panthers (NFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Carolina Panthers demek Christian McCaffrey demek. Christian McCaffrey demek Carolina Panthers demek. Bu ikisi birleşince de galibiyet demek. İlk iki maçından mağlup ayrılan Panthers Tampa Bay karşısında Londra’da zaferiyle birlikte iyice rüzgârı arkasına aldı ve üst üste dördüncü galibiyetini elde etti. Kyle Allen yeri geldiğinde eli titremeden pas atmaya başladı. Savunma zaten daha derli toplu bir görüntü sergiliyor. Cam Newton sen biraz daha otur kenarda rica etsem.

12- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

İki haftadır övdüğümüz Eagles savunması, Vikings karşısında kötü günlerinden birini geçirdi. Carson Wentz istediği gibi oynayamadı ve maç içinde baya sinirli gözüktü. Kısacası Eagles için şanssız bir mağlubiyetti ama toparlanacaklarına ve tekrardan yükseleceklerine inanıyorum.

13- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Son iki maçını kaybeden Baltimore Ravens, Bengals karşısındaki galibiyetle biraz nefes aldı. İki haftadır nerede dediğimiz Lamar Jackson bize bu hafta biraz da running back özelliklerini sergiledi ve 152 rushing yard elde edip bir de bir rushing TD yaptı. Sekizinci hafta maç yapmayacak olan Ravens’ın önünde zorlu Seattle deplasmanı var. Oradan bir galibiyet çıkarırlarsa tadından yenmez ama orası biraz zor.   

14- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-3) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

“No Gurley, No Party.” Rams’ın buralarda olmasını ben istemedim ama maalesef kötü performansları ait olmadıkları yerlere düşürdü. Hücumda Todd Gurley olmayınca Goff’un elinde kaç tane kaliteli wide receiver ve tight end olursa olsun Rams hücumu çalışmıyor. Sağlam 49ers karşısında da bunu açıkça gördük. Fakat bu takımın savunmasının kötü olmadığını düşünenlerdenim. Sonuçta Rams savunması 49ers karşısında yaklaşık 39 dakika sahada kalmak zorunda kaldı. Bu epeyce bir süre. Rams’te alışmadığımız şeyler oluyor. Takım çok kötü. NFC Güney’de ise yarış kıran kırana geçiyor. Bu sene Rams playoff yapamazsa kimse şaşırmasın.

15- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Cowboys, bu sezon hiç galibiyeti olmayan Jets karşısında aldığı şok galibiyetle iyice karıştı. Fakat sorun sadece takımın üst üste üç maç kaybetmesi değil. Jason Garrett’in bu sezonki performansı, Dak Prescott’un takıma liderlik edememesi, hücum anlamında ilk üç haftadaki oyundan uzaklaşmaları, Cowboys savunmasının sorun yaşaması…  Eksikler say say bitmez. Cowboys’ta bir değişiklik olacak mı olursa neler değişecek merakla bekliyoruz.

16- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Acaba Chicago Bears, Londra’da ki Raiders maçını nasıl kaybettiğini düşünüp üzülüyor mudur? Bence üzülmeliler çünkü hem fikstürleri bir hayli zorlu hem de NFC Kuzey’deki diğer rakipleri de bu sene iddialı. Neyse ki Trubisky takıma gelecek haftayla beraber dönecek. Özlemişiz Trubisky’i…  

17- New York Jets (AFC Doğu, 1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Sam Darnold bir döndü pir döndü. Jets kendine geldi resmen. İki pası bir araya getiremeyen takım Darnold’un dönüşü ile 92 yardlık passing TD bile yaptı. Darnold-Crowder bağlantısının çalışmasıyla Le’Veon Bell’de biraz rahatladı. Eğer bu takım bu istikrarı sürdürür ve sakatları da dönerse bu takım AFC Doğu’da ciddi iş yapar.       

18- Denver Broncos (AFC Batı, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Broncos neler yapıyorsun öyle. Üst üste ikinci galibiyet mi? Şımartma şimdi bizi. Hem de hiç sayı yemeden yok artık. Ayrıca son iki hafta da rakiplerini sırasıyla 35 ve 39 rushing yard’ta tutmakta güzel iş. Vic Fangio’da bu galibiyetlerle baskıları biraz azalttı.   

19- Oakland Raiders (AFC Batı, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Umarım koç John Gruden Londra dönüşü dinlenme haftasında takımının ikinci yarıdaki maçtan düşmelerini incelemiştir. Çünkü bu sezonki Los Angeles Chargers’ın da durumunu düşünecek olursak, Raiders bir sürpriz yapabilir.

20- Detroit Lions (NFC Kuzey, 2-2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17 

Lions, Packers karşısında belki de tartışmalı hakem kararları yüzünden kaybetmiş olabilir. Fakat asıl konuşulması gereken konu, Lions’un eline geçen fırsatları bir türlü değerlendirememesi. Hücum anlamında yetenekleri olan Lions, Packers’a karşı bunları gerektiği anda kullanamadı ve Packers’ta bir yerden sonra skoru eritmeye ve maça ortak olmaya başladı. Bay haftasından da yeni çıktı bu takım. Bu sorunu çoktan çözmeleri gerekirdi.

21- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Steelers belki draft edilmemiş çaylak oyun kurucusu oynuyor olabilir ama bu takımın savunmasının çoğu, ilk tur seçimlerinden kurulu. Yeri geldiğinde kesinlikle çok iyi iş çıkarıyorlar. Chargers karşısında ise mükemmel bir performans koydular ve Chargers’ı dört çeyrek boyunca üç sayıda tuttular. Ayrıca running back James Conner’da bu hafta iyi bir oyun ortaya koydu. Steelers için güzel bir galibiyet. Şimdi dinlenme vakti. 

22- Arizona Cardinals (NFC Batı, 2-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Kliff Kingsbury Cardinals’ın başında ikinci galibiyetini aldı. Kyler Murray şu ana kadar en güzel oyununu ortaya koydu. Running back Chase Edmonds ve David Johnson’ın galibiyette payları büyüktü. Fakat işin garip tarafı bu sene ligin iyi olmayan takımları arasında gösterdiğimiz Cardinals bu galibiyetle Rams arasındaki farkı bir maça indirdi.

23- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Bu takım olmamış. İlk yarıda kendi evinde 20 sayı atan takım ikinci yarıda nasıl ise sadece sekiz sayı bulabiliyor anlamak güç. Olaya hücum veya savunma olarak değil de Browns’a takım olarak bakmak lazım. Takımda ciddi bir lider ve coaching eksikliği var. Tabii sezon başında çıtayı o kadar yüksek koyunca bu oyun ve sonuçlar hayal kırıklığı yaşattı. Freddie Kitchens’ın da koltuğu bu saatten sonra ısınmaya başladı.

24- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Gardner Minshew ve arkadaşları bu hafta Saints karşısında bir sürpriz için sahaya çıktılar. Maçı üç çeyrek boyunca baş başa götürdüler. Hücumda tıkansalar da savunma iyilerdi. Ama karşında da Super Bowl adayı takım var. Bazen yapacak bir şey olmuyor. Yine de tebrik etmek lazım kendilerini.  

25- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22 

Jameis Winston sana neler oldu öyle. Hani Rams karşında o dört TD pasını atan adam. Yok oldu ortalıktan. Onun yerine Panthers karşısında beş kez interception atıp yedi kez sack olan bir Winston izledik. Hele ki Luke Kuechly’e attığı bir pas (!) var. Resmen topu Luke Kuechly’e teslim etti desek daha doğru olur. O-Line, running back’ler, savunma kısaca takım olarak çok kötü bir Tampa Bay izledik. Tampa Bay çok fazla tutunamadı üst sıralarda maalesef.   

26- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Chargers’ta işler hiç iyi gitmiyor. Hücumda pas oyunlarında iyiler ama sonuç alamıyorlar. Koşu da ise yoklar. Melvin Gordon döndü ama form tutana kadar lig bitebilir. Savunmada genç safety Derwin James’in yokluğunu fazlasıyla hissediyorlar. Unutmak istedikleri bir sezon geçiyor Chargers için.   

27- New York Giants (NFC Doğu, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Yeni prensi Daniel Jones ile iki maç kazandıktan sonra tekrardan iki maç kaybeden Giants biraz duruldu. Takımda sakat fazla, head koç Pat Shurmur’un koltuğu sorgulanıyor, Saquon Barkley ne zaman dönecek ve dönerse eski performansında olacak mı? Cevaplanması gereken bir sürü soru, çözülmesi gereken birçok sorun var Giants’ta. 

28- Tennessee Titans (AFC Güney, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Titans’ın Broncos maçında yapmış olduğu toplam 14 drive’ın sırayla nasıl sonuçlandığını yazacağım. Punt, Punt, Punt, Punt, Punt, Punt, Interception, İlk yarı sonucu, Punt, Interception, Punt, Punt, First Down ve sonuncusu Interception. Geçiniz lütfen geçiniz.

29- Atlanta Falcons (NFC Güney, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Bana kimse bu takımın savunma yaptığına inandıramaz. Savunma takımı sahaya adeta öylesine takılmak için çıkıyor. Birisi sağa koşuyor birisi sola koşuyor, iletişimsizlik desen zaten had safhada. Kısacası kimin ne yaptığı belli değil. Matt Ryan’da anca Falcons geriye düşünce oynamayı akıl ediyor. Dan Quinn bu savunma işini çözemedi. Böyle devam ederse daha da dibe gidecekler.

30- Washington Redskins (AFC Doğu, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32 

Koç değişikliğine giden ilk takım olan Redskins, nihayet ilk galibiyetini aldı. Takımdaki tek olumlu işaret çaylak receiver Terry McLaurin. Miami Dolphins karşısında tutmuş olduğu 100 yard ve iki TD’lık oyunu ile bu sezon 408 yard top tutup beş TD yapmış oldu. Kötü giden sezonda bir ışık olabilir bu adam.

31- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 0-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30 

Cincinnati, Baltimore Ravens karşısında maçın başında yaptığı kickoff return TD ile karşılaşmayı yaklaşık üç dakika önde götürdüğü için bu hafta bir süre yükseldi. Yok, tabii ki de ondan değil. Sadece Miami çok kötü olduğu için. Neyse, bu Andy Dalton ile olmayacağı milyonuncu kez belli oldu. Artık Cincinnati Bengals için de rebuilding çanları çalıyor.

32- Miami Dolphins (AFC Doğu, 0-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Kenyan Drake’i bile takaslamayı düşünen takım için yapılacak tek şey:

Takım Sayfası – Takım Ayarları – Takımı Düzenle – Takımı Sil – “Takımı silmek istediğinize emin misiniz?” – “EVET!”