Herkese merhaba NFLTR okurları… Uzun bir yol kat ettiğimiz NFL normal sezon macerasında artık her şeyin netleşeceği son iki aydan biri olan Kasım ayına da resmen giriş yapmış bulunuyoruz. Telafisi olmayan bu ayı da galibiyetlerle kapatan takımlar artık playoff hesaplarını yapmaya başlarken, hedeflerine ulaşamayan takımlarda gelecek sezonu düşünmeye başlayacak. O yüzden Kasım ayı maçları NFL için kritik bir zaman dilimi olduğunu söyleyebiliriz.

Hemen geçtiğimiz haftanın turuna başlayacak olursak; ilk maçımız Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan geceydi. San Francisco 49ers, rakibi Arizona Cardinals’ı yenerek namağlup unvanını devam ettirdi. Jimmy Garoppolo elde ettiği 136,9 QB reytingi ile bu sezonki en yüksek sayısına ulaştı. Londra’da oynanan karşılaşmada ise Houston Texans, Jacksonville Jaguars’ı sadece üç sayı da tutarak maçı kazanmayı bildi. Jaguars’ta da sakatlığı geçen Nick Foles, Gardner Minshew yerine sahada olacağı da maçtan sonraki gün açıklandı.

Pazar 21.00 maçlarında ise, Patrick Mahomes olmadan ikinci maçına çıkan Chiefs, güçlü rakibi Minnesota Vikings’i son dakikadaki alan golüyle geçmeyi başardı. Buffalo Bills, Washington Redskins karşısında zafere uzanırken bu sezon ilk defa savunma da hiç TD’a izin vermeden kazandı. Carolina Panthers, franchise tarihinde ilk defa Tennessee Titans’ı kendi evinde yenmeyi başardı. Ayrıca Panthers’ta Cam Newton IR’a gönderildi ve Kyle Allen sezonun geri kalanında starter olacağı kesinleşti. Carson Wentz üst üste 12. maçında da TD pası atarken Eagles, Bears’ı geçmeyi başardı ve playoff iddiasını sürdürdü. Pittsburgh Steelers, Colts karşısında aldığı galibiyetle üst üste üç maçını da kazandı ve playoff umutlarını diri tuttu. Ligin galibiyetsiz iki takımından biri olan Miami Dolphins, New York Jets’i yenerek bu sezonki ilk galibiyetini elde etti.

Pazar gece seansında ise Oakland Raiders, Detroit Lions’u geçerken Josh Jacobs, Raiders’ın en çok yard kat eden çaylak running back’i olmayı başardı. Russell Wilson beş TD pası maçı attığı maçta Seattle Seahawks, Tampa Bay Buccanneers’ı uzatmalarda yendi. 2016’da lige giriş yapan fakat bir snap’lik bile olsa oyuna girmeyen Brandon Allen, Denver Broncos’ta starter olarak başladığı ilk maçta Cleveland Browns’u mağlup etmeyi başardı. Los Angeles Chargers ise Green Bay Packers’i franchise tarihinde ilk defa kendi evinde alt etti. Son olarak Pazartesi gecesi oynanan maçta Cowboys, daha önce New York Jets’e kaybettiği MetLife Stadı’nda bu kez New York Giants’ı geçmeyi başardı.

Kötü Giden Takımlar ve Isınan Koltuklar

NFL’de iyi takımlar ve kötü takımlar arasındaki farkın bu kadar açık olması çok beklenen bir durum değildir. Ancak bu sezon özelinde o kadar kötü takım var ki sezon öncesi yaptığınız tüm tahminlere şu anda bakınca şaşırdığımıza eminim. Örneğin, Cleveland Browns için Super Bowl adayı diyeneler şu an Browns için bambaşka şeyler konuşuluyor. Durum böyle olunca da hedefine ulaşamayan veya epey bir uzaklaşan takımlardaki koçların da koltukları ısınmaya başlıyor.

Koltuğu epey bir ısınan hatta cayır cayır yanan koçlardan ilki Freddie Kitchens. Sezon başında göreve getirilen Kitchens, Browns’ta hedeflerinden uzaklaşmanın dışında artık gelecek için de hiç umut vermiyor. Kitchens iyi bir hücum koçu olabilir ama oyuncu yönetimi konusunda ligin en kötüleri arasında olduğunu da belirtmem gerek. Bir ısınan koltuk ise New York Jets’ten Adam Gase. Sadece coaching olarak değil genel anlamda da ligin en kötü yönetilen takımı olan New York Jets’te, Adam Gase artık takımı idare edecek seviye de bile değil. Sezon başında ki CJ Mosley ve Le’Veon Bell hamlesi için ne gerek vardı diyen, takas döneminin sonunda Jamal Adams’ı göndermeye çalışan, hücum planı konusunda Miami Dolphins döneminden de geri kalan Adam Gase’in sonu çoktan geldi. Jets yönetimi ne görüyor da biz göremiyoruz orasından emin değilim. Son olarak daha üç yıl önce Super Bowl oynayan Falcons’un bu sezonki kötü gidişatının bir numaralı sorumlusu Dan Quinn artık bu takımda yapmayacağını defalarca gösterdi. Koltuğu belki haftalar öncesinden ısınan Quinn bence artık uzatmaları oynuyor ve hakem düdüğü çalmak üzere.

Bu üç koçu takip edenler ise Cincinnati Bengals koçu Zac Taylor, Jacksonville Jaguars koçu Doug Marrone, New York Giants koçu Pat Shurmur, Los Angeles Chargers koçu Anthony Lynn… Koltukları da şu an için rahat gözükse de sezon sonundaki başarılara göre ısınabilir.

Haftanın Maçı: New England Patriots (20) – Baltimore Ravens (37)

Maçın Adamı: Lamar Jackson (17/23 pas isabeti, 163 pas yardı, bir TD pası, 61 yard koşu, iki TD koşusu)

New England Patriots ile Baltimore Ravens arasında oynanan maç ise kuşkusuz haftanın sonucu en çok merak edilen karşılaşmasıydı. Bir tarafta hiç mağlubiyeti olmayan ve bu sezonki savunmasıyla göz dolduran Patriots; bir tarafta ise sezonun en göze çarpan oyuncusu olan Lamar Jackson. Patriots için maçın son derece sıkıntılı geçebileceği tahmin ediliyordu fakat karşılaşmanın Baltimore Ravens kontrolünde olması ve bu üstünlüğünü maçın tamamına yayılması maç öncesi senaryolarında düşünülen bir şey değildi.

Öncelikle koç Belichick’in aslında her şeyi planladığını düşünüyorum. Daha geniş bir perspektiften baktığımızda New England Patriots, şu an playoff’u garantilemenin dışında aynı zamanda ev sahibi avantajını da kaptı. Fakat AFC’de ise Patriots’a rakip olabilecek en yakın takımlardan biri olarak şu an için Baltimore Ravens. Tam da bu nokta da koç Belichick için bu maç bir mağlubiyetten de öte Baltimore Ravens ve Lamar Jackson’ın oyununu incelemek için bulunmaz bir nimetti. Bu sebepten dolayı Patriots cephesinde alınan bu mağlubiyetin büyük önemi olduğunu düşünmüyorum. Asıl olay, olası bir playoff eşleşmesinde Ravens karşısında daha hazır çıkmak.

Patriots tarafından maça bakarsak, son yılların en tutuk Tom Brady performanslarından birisini izledik. Özellikle Ravens pass rusher’larının baskısı altında epey bir bocalayan Brady pek bir varlık göstermedi ve maçı 30-46 pas isabeti, 285 yard ve bir TD ile tamamladı. Ayrıca Brady ve arkadaşları birinci çeyrekte sadece iki hücum drive’ı yapıp DÖRT yard elde edebildi. Fakat ikinci çeyrekten itibaren oyuna ağırlığını koyan Julian Edelman ve takıma yeni katılan Mohammed Sanu ile Patriots hücumu biraz hareketlenmeyi başardı. Julian Edelman kritik yerlerde yine sorumluluk alıp takımın hücumunda bir numaraları ismiyken, Mohammed Sanu’nun Patriots’un hücumuna kolayca uyum sağladığı da gözlerden kaçmadı. Edelman maçı 10-11 pas yakalama ve 89 yard ile Sanu ise 10-14 pas yakalama ve 81 yard ile tamamlarken Patriots forması altında ilk touchdown’nı yaptı. Koşu oyunlarında ise Patriots hücumu Ravens savunmasını pek aşamadı ve sadece 74 rushing yard elde edip sadece bir td imkânı bulabildiler. Lakin Patriots hücumu için iki dönüm noktası vardı. Birincisi Julian Edelman’ın üçüncü çeyrekte yaptığı fumble ve dördüncü çeyrekte Tom Brady’nin attığı interception idi. Bu turnover’ların Ravens TD’ı olarak dönmesi de maçı koparan noktaydı.

Patrios savunması ise beklenenden daha kötü bir performans sergiledi. Bu sezon ilk defa bir takıma 200 rushing yard ve üzeri koşmasına izin veren Belichick’in öğrencileri Lamar Jackson’ı ve Mark Ingram’ı durdurmakta zorlandı. Özellikle sezon başından beri herkesin çok beğendiği Stephen Gilmore bu sezon ki en kötü oyununu ortaya koydu. 60 QB hit’i bulunan ve ligde bu alanda üçüncü olan Patriots’un Lamar Jackson karşısında sadece üç QB hit’i elde etmesi de dikkatlerden kaçmadı.

Kazanan ekipte ise Lamar Jackson fevkalade bir oyun ortaya koydu. Attığı 163 yard pasın dışında 61 yard koşmayı da ihmal etmeyen genç oyun kurucu birisi pas ve ikisi koşu olmak üzere maçı üç TD ile tamamladı. Lamar Jackson’ın maç başına sadece 29 pas denemesi gelecek maçlar özellikle bir playoff için sorun teşkil edebilir. Ancak Lamar Jackson’ın koşularının ilk maçlarına göre deli dana gibi değil de daha doğru noktalara olması da bu alanda ne kadar geliştiğini gösterdi.

Ravens savunması ise Patriots’u durdurma konusunda mükemmel bir iş çıkardı. Zaman zaman cornerback pozisyonunda da savunma yapan Earl Thomas bazı pozisyonlarda zorlansa çok iyi bir maç oynadı ve savunmanın lideri olarak öne çıktı. Linebacker Patrick Onwuasor’un yaptırdığı fumble’ın cornerback Marlon Humphrey tarafından TD ile sonuçlanması maçın dönüm noktasıydı. Takıma yedinci hafta katılan Marcus Peters, Ravens’ın savunma planına uygun bir oyuncu olduğunu bu maçla beraber kanıtladı. Kısacası tüm parçalarıyla beraber savunma da bütün bir performans ortaya koyan Ravens savunması alkışları hak etti.

Sonuç olarak Baltimore Ravens, New England Patriots’a ilk mağlubiyetini yaşattı ve son dört maçını da kazanarak AFC’nin zirvesine aday oldu. Yine de Lamar Jackson ve arkadaşlarının önünde zorlu bir fikstür olduğunu hatırlatmak gerek. Patriots ise bu mağlubiyet sonrası bay haftasına girdi. Muhtemelen bu kötü savunma performansının sebebi koç Belichick tarafından sorgulanacaktır…

Haftanın Oyuncusu: Russell Wilson (29/43 pas isabeti, 378yard, beş TD pası)

Seattle Seahawks, Tampa Bay Buccaneers karşısında galibiyete uzanırken Russell Wilson oynadığı oyunla yine göz doldurdu. 30 yaşındaki oyun kurucu bu sezon attığı 22 TD pasıyla ligde lider konumda bulunuyor. Sahadaki duruşu ve takımını yönlendirmesiyle de ne kadar iyi bir lider olduğunu da kanıtlayan Russell Wilson bence artık MVP olma yolunda ciddi bir eşiği atladı.

Haftanın Hücum ve Savunma 11’i

QBRussell Wilson (SEA)DEJoey Bosa (LAC)
RBChristian McCaffrey (CAR)DTChris Jones (KAN)
WRMike Evans (TAM)DTDJ Jones (SF)
WRD.J. Moore (CAR)DEJerry Hughes (BUF)
WRTyreek Hill (KAN)LBBrennan Scarlett (HOU)
TEZach Ertz (PHI)LBPatrick Onwuasor (BAL)
LTTyron Smith (DAL)LBBud Dupree (PIT)
RTTytus Howard (HOU)CBJourdan Lewis (DAL)
LGQuinton Spain (BUF)CBDavontae Harris (DEN)
RGBrandon Brooks (PHI)SMinkah Fitzpatrick (PIT)
CBradley Bozeman (BAL)SEarl Thomas III (BAL)

Gelecek Haftanın Maçları

Cuma – 04.20Los Angeles ChargersOakland Raiders
 Pazar – 21.00Atlanta FalconsNew Orleans Saints
Detroit LionsChicago Bears
Baltimore RavensCincinnati Bengals
Buffalo BillsCleveland Browns
New York GiantsNew York Jets
Kansas City ChiefsTennessee Titans
Arizona CardinalsTampa Bay Buccaneers
Pazartesi – 00.05Miami DolphinsIndianapolis Colts
Pazartesi – 00.25Los Angeles RamsPittsburgh Steelers
Carolina PanthersGreen Bay Packers
Pazartesi – 04.20Minnesota VikingsDallas Cowboys
Salı – 04.15Seattle SeahawksSan Francisco 49ers

 

Bay Takımlar: Philadelphia Eagles, New England Patriots, Washington Redskins, Denver Broncos, Jacksonville Jaguars, Houston Texans

Los Angeles Chargers ile Oakland Raiders arasında oynanacak AFC Batı derbisiyle ligin 10. haftasına start vereceğiz. İki takım arasında sadece bir mağlubiyet fark olması ve kazanan takımın wild card yarışı için avantaj sağlayabileceği maç bence haftaya güzel bir başlangıç olacak.

Pazar günü 21.00 seansında önce çıkan maçlar da ise, bay haftasından çıkan New Orleans Saints, Atlanta Falcons’u ağırlayacak. NFC Kuzey’in iki hayal kırıklığı takımı Detroit Lions ve Chicago Bears arasındaki maç ise kaybedenin bir çığ gibi yuvarlanarak daha da kötüye gidebileceği maç olarak göze çarpıyor. Patriots’u yenerek gücünü kanıtlayan Ravens ligin tek galibiyetsiz takımı olan Cincinnati Bengals’i ağırlarken, Bengals’te çaylak Ryan Finley ilk maçına çıkacak. New York derbisinde ise Sam Darnold ve Daniel Jones, New York’un yeni prensi olmak için mücadele verecek.

Yine Pazar günü bu sefer gece seansında ise geçtiğimiz hafta ilk galibiyetini alan Miami Dolphins, Indianapolis Colts deplasmanına giderken Los Angeles Rams, son üç maçını kazanan Steelers’a konuk olacak. Bu sezonki savunmasıyla öne çıkan Packers, Christian McCaffrey’i durmaya çalışacak.

Fakat haftanın en dikkat çeken karşılaşmaları ise Minnesota Vikings – Dallas Cowboys ve Seattle Seahawks – San Francisco 49ers maçları olacak. Kirk Couisins – Dak Prescott ve Russell Wilson – Jimmy Garoppolo eşleşmeleri bu hafta kesinlikle izlenmesi gereken maçlar olarak notlarımıza alalım.

Bir sonraki hafta Haftalık’ta görüşmek üzere…