NFL’i Amerika kıtası dışından takip edenler için geçtiğimiz Perşembe oynanan Şükran Günü maçları güzel saatlere denk geldi (belki Avustralya hariç). Bu yazıda bu üç maçtan birine; “Amerika’nın takımı” Dallas Cowboys ile oynamak için Texas’a uçan “Amerika’nın en göz ardı edilen takımı” Buffalo Bills’in maçına mercek tutacağız.

Buffalo’da bir anket yapılsa en sevilmeyen NFL takımı Patriots’tan sonra muhtemelen Cowboys çıkacaktır. Bu durumu, 90’ların başında ligin tozunu atan lâkin üstüste oynadığı dört Super Bowl’un dördünü de kaybetmekten kurtulamayan Bills’in, bu dört maçtan ikisini Cowboys’a kaybetmiş olması ile açıklayabiliriz (SB XXVII, SB XXVIII).

NFLTR.com’da bir ay kadar önce bir yazı dizisini okuduğunuz bu efsane Cowboys kadrosundan QB Troy Aikman, ilk Şükran Günü maçını yorumlamak için Detroit’e gitmişken, RB Emmith Smith, AT&T Stadyumu’ndaydı. Hatta bir ara yayın odasında, yine Cowboys’un son yıllarına damga vurmuş QB’si Tony Romo’nun konuğu oldu. Smith’in ulusal kanalda olduğunu unutup Bills kicker’ı Stephen Hauschka’nın kaçırdığı alan golüne sevinmesi biraz uygunsuz kaçtı…

Kameraların sık sık ekrana getirdiği şeref tribününde Cowboys’un sahibi (aynı zamanda CEO’su ve GM’i) Jerry Jones, Cowboys çatısı altında maaşa bağladığı çocukları ile keyifli bir şekilde görüntülenirken, maça iyi başlayan ev sahibi ekip oldu.

Ligin en iyi üçüncü savunması da olsa, Bills savunmasının da zayıf yönleri var ve Cowboys’un maça başlama şekli koç Jason Garrett’in dersine iyi çalıştığı izlenimi verdi. Nitekim, QB Dak Prescott’ın RB Ezekiel Eliott’a attığı screen paslar ile “Zeke” son haftalarda alamadığı koşu yardlarını daha ilk çeyrekte almıştı. Prescott’ın, “ihtiyar kurt” tight end Jason Witten’a attığı touchdown pası ile Cowboys, ilk çeyreği 0-7 önce tamamladı.

İkinci çeyrekte Buffalo hücumu topu elinde tutmaya başlayınca, savunma da dinlenip kendine geldi ve alıştığımız top çalmalarına başladı. Bu noktada Garrett paniklemiş olabilir çünkü maçın dönüm noktası; ikinci çeyreğin ortalarında Dallas’ın koşudan vazgeçip uzun pas arayışlarına başlaması oldu (Maç öncesi Jerry Jones’un koç Garrett’a aba altından sopa gösteren bir açıklaması olduğunu hatırlayalım). Derken Josh Allen ilk TD pasını Dallas camiasının yakından tanıdığı, geçtiğimiz sezon “Dallas’ta oynayacak kadar iyi değilsin” denilerek takımdan gönderilen, sırma saçlı WR Cole Beasley’a attı.

Devrenin bitmesine 02:15 kala yaşanan pozisyonu izlemenizi tavsiye ediyorum. Buffalo hücumda, bir yard gitmeleri gerekiyor ve çoğu takımda çoğu zaman olduğu gibi QB, offensive line’ın bloklamalarından faydalanarak bu bir yardı kendisi alacak. Ancak işler ters gidiyor, top bir şekilde center’dan QB’ye iletilemeyip yere düşüyor. İşte bu anda topa üşüşen Dallas D-Line’ı, Buffalo O-Line’ı, kısaca ortalama 135 kiloluk bir sürü adamın arasından Josh Allen topu alıyor ve çökmüş cebe rağmen, bir de değil; tam üç yard birden kazandırıyor.

İlk paragrafta “Amerika’nın en göz ardı edilen takımı” demiştik. İşte hücum koçu Brian Daboll tam da bunun için bu sezon ilk kez ulusal kalana çıkmanın fırsatını bir “Buffalo Special” ile değerlendirdi ve ikinci TD’ı, Josh Allen’dan topu alan Andre Roberts’tan topu alan John “Smokey” Brown’ın attığı pas ile boyalı alana giren RB Devin Singletary’ye yaptırdı. Aklı evindeki Şükran Günü sofrasında kalan Hauschka’nın kaçırdığı ekstra sayı ile ilk yarı 13-7 sona erdi.

İkinci yarıyı bu kadar detaylı anlatmaya gerek yok sanıyorum. Buffalo bir alan golü ve artık Josh Allen klasiği haline gelen 15 yardlık bir qb koşu TD’ı ile üçüncü çeyrekte 23 sayıya, dördüncü çeyreğin başında yine bir alan golü ile 26 sayıya çıktı.

Kalan zamanda vitesi rolantiye alarak 26-15 ile kontrollü bir galibiyet alan Buffalo, 9-3’e gelerek nihayet ulusal medyanın dikkatini çekmeyi ve takımın sahibi Terry Pegula’nın hep istediği winning record’a ulaşmayı başardı. Buffalo 1996’dan beri ilk kez bir sezona 9-3 başlamış oldu.

Maç henüz tamamlanmamışken Jerry Jones akşam trafiğine takılmamak için stadı erken terk ediyor, CB Tre’Davious White saha kenarında Dak dansı yapıyor ve Moskova’da bir Buffalo taraftarı aşağıdaki şiiri kaleme alıyordu…

“89 yılında verdin takıma start,

Üç tane yüzük taktın, yaşıtların oynarken dart

Sonra yavaşladın, harcandı seninle her bir draft

Gel bırak artık, zaten yaptın takımı family chart

Jerry Jones’um benim, seni gidi old fart”