Salgın hastalık gölgesinde tarihi bir NFL sezonu devam ederken takımların başarısız olan koçlara nasıl davranacağı merak konusuydu çünkü normal bir sezon geçirmiyoruz ve başarısızlıklar konusunda takımların bir nebze daha anlayışlı olabileceği gibi tozpembe bir görüş vardı. Ancak işler tabii ki bu şekilde yürümüyor. Houston Texans, tüm gücü kayıtsız şartsız teslim ettiği GM/Koç Bill O’Brien’ı sürpriz bir şekilde kovarak ilk kanı erken dökmüş oldu. Erken dememin sebebi şimdiye kadar kovulmadığına göre hiç kovulmayacak sanıyordum.

Kovulacak koçların bununla sınırlı kalmayacağını zaten biliyoruz ve diğer adaylar aşağıda değindim. O yüzden gelin bu giriş bölümünde olayları ters çevirip en ciddi koç adaylarına bakalım. Önümüzdeki sezon koç olarak görmezsem çok şaşıracağım üç isim var. Bunlar Chiefs hücum koordinatörü Eric Bieniemy, 49ers savunma koordinatörü Robert Saleh ve Bills hücum koordinatörü Brian Daboll. İlk iki isim geçen sezon sonunda da ciddi koç adayları olarak öne çıkmış ve işe alınmamaları sürpriz olarak nitelenmişti. Özellikle Joe Judge ve Matt Rhule gibi isimlerin ilk koçluk işlerini aldıkları dönemde tam da bu iki takımla görüşen ve işi alamayan ligin en iyi hücum takımının koordinatörü olan Bieniemy’nin takımda kalması tam bir skandaldı. Panthers, Joe Brady destekli Rhule ile iyi bir başlangıç yapsa da Judge’un Giants’ının hali ortada. Bieniemy hakkında yapılan en saçma yorum oyunların hepsini Andy Reid’in vermesi.

Reid’in önceki astları Doug Pederson ve Matt Nagy çok rahat iş bulurken Bieniemy’nin bekletilmesi akıllara kötü düşüncüler getiriyor.

Brian Daboll ise hem Bill Belichick hem de Nick Saban’ın altında çalışmış, geçmişinde çeşitli pozisyon koçlukları da bulunan çok değerli bir hücum beyni. Hücum koçları günümüzde hiç olmadığı kadar değer görürken Bills’in bu performansını sürdürdüğü olası bir senaryoda çok talep görmesini bekliyorum.

Atalanta Falcons’ın düzelmesi için ne gibi radikal kararlar alması lazım? Matt Ryan, Calvin Ridley, Julio Jones ve Todd Gurley olan bir hücumun 0-4 olmaması lazım… – @mattsaracennnn

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde rivayete göre 2012 yılında yeni stadyum kararıyla birlikte Falcons’ın laneti başlar çünkü Mercedes-Benz stadyumunun inşa edildiği alan önceden Mount Vernon Baptist kilisesine ait olan iki adet siyahi kilisesine sahiplik yapmıştır ve Falcons, bunların yıkımına sebep olup kutsal değerlere saygısızlık ettiğinden sonsuza dek lanetlenmiştir. Takımın son yıllardaki halini başka türlü açıklamak zor olsa da bu lanet işleri elbette bir batıl inanç. Hatta bir başka lanet sebebi olarak Falcons efsanesi Michael Vick’in yedi numaralı formasının Koreli bir kicker’a verilerek bir başka kutsala hakaret edilmiş olması taraftarlar arasında popüler bir inanç. Bunlara inanıp inanmamak size kalmış.

Saha içine dönecek olursak Falcons’ın problemleri daha sahaya girmeden başlıyor ve bana kalırsa problemin ana kaynağını oluşturuyor. Evet, Dan Quinn’den bahsediyorum. Super Bowl LI’deki epik kaybedişten sonra bu takım bir daha belini doğrultamadı. Baktığımız zaman sadece bu yıl değil, tüm bu süreç boyunca Falcons’ın her zaman iyi kadroları oldu hatta bazı sezonlarda ligin en iyi kadrolarından bazılarına sahip oldular. Tüm bunlara rağmen en ufak bir başarı bile gösterememiş olmak doğrudan koç grubuna yazar. Quinn bu takımı kaybedeli yıllar oluyor ve Arthur Blank ile Thomas Dmitroff bunu hala kabullenmiş değil. Matt Ryan 35, Julio Jones 31 yaşına gelmişken tecrübeli bir koçla bu takımın son bir başarı penceresi daha var ve bunu heba etmemeleri gerekiyor.

New York Jets’in 0-16 yapması muhtemel olup ilk sıradan Trevor Lawrence seçimi gelir mi? Sam Darnold, Trevor Lawrence karşısında gözden çıkarılmaya değer mi? – @murat1690

Burada duruma Darnold – Lawrence kıyaslamasından ziyade Jets’in o zaman nasıl bir yönetimsel vaziyet halinde bulunacağından bakmamız gerekiyor. Adam Gase’in bırakın Jets’i hala NFL’de koçluk yapabiliyor olması başlı başına araştırılması gereken bir konuyken sezonun bitmesiyle birlikte GM Joe Douglas da işini kaybetmiş olabilir. NFL’de bu gibi rejimin değiştiği durumlarda eğer kendinizi kanıtlamış bir QB değilseniz ne kadar çok potansiyele sahip olursanız olun kendinizi kapı önünde bulmanız fazlasıyla muhtemel. Hele olası bir birinci sıra seçimine sahiplik durumunda bu ihtimal neredeyse kesinleşir. Şahsen Darnold’ın çok yetenekli bir QB olduğunu ve daha sağlıklı bir organizasyonda (mesela Steelers) çok başarılı olabileceğini düşünüyorum. Öte yandan Lawrence da çok büyük bir potansiyel. Dediğim gibi burada olası bir yönetim kadrosu değişiminde yeni rejimin kendi adamlarıyla yeniden yapılanması oldukça yüksek bir ihtimal.

Buffalo Bills quarterback’i Josh Allen’ın maksimum çıkabileceği nokta nedir? – @tataroglu31

İlk dört hafta sonunda sezonun en büyük hikayesi kesinlikle Josh Allen’ın gelişimi ve buna bağlı olarak Buffalo Bills’in şampiyonluk adayı olarak gözükmesi. Allen’ın ilk sezonunu hatırlayın, sahip olduğu fiziksel yetenekleri nasıl kullanacağını bilmeyen, ilk opsiyonu alındığı an sahayı taramaya devam etmeden direkt koşmaya çalışan bir oyuncuydu. Aradan geçen iki senede ise henüz çok erken olmasına rağmen güçlü bir MVP adayına dönüşmüş bir oyuncudan bahsediyoruz. Allen’ın gelişimindeki birden fazla pay sahibinden bahsedebiliriz, örnek vermek gerekirse yönetim her sene etrafındaki oyuncu kalitesini kademeli olarak arttırdı vs. ancak burada aslan ayı kuşkusuz Brian Daboll’un. Başarılı hücum koordinatörü, Allen formayı aldığı andan itibaren hücum dizaynlarını onun güçlü yanlarına göre sürekli eğdi ve büktü. Çoğu hücum koordinatörü bunu yapmak yerine oyuncuyu kendi sistemine adapte etmeye çalışır ve bu da oyuncunun gelişimini ciddi anlamda baltalayabilir. Kısacası burada Daboll’u yaptığı sen gelişimine odaklan ve gerisini bana bırak oldu ve bunun meyvelerini de fazlasıyla alıyorlar.

İlk dört hafta sonunda Allen 1,326 pas yardı ile ligde ikinci, 12 touchdown pası ile üçüncü sırada. İki senede “koşan QB” etiketi yemiş olmasına rağmen sadece 83 koşu yardı ve üç de koşu touchdown’ı var. Tüm bu istatistikleri daha değerli kılan iki not var ki Allen’ın asıl gelişim orada saklı. Bunlardan ilki Allen’ın bu sezon şimdiye kadar endzone içine attığı tüm pasların isabetli olması. Diğeri ise ilk iki sezonda yüzde 59 isabet oranına dahi ulaşamayan oyuncunun şimdiye dek paslarını yüzde yetmiş bir oranında tamamlıyor oluşu. Hatırlayacak olursak kendisinin en büyük sorunu isabet sorunuydu ve bu sezon bunu aşarak oldukça verimli oynuyor.

Açık konuşmak gerekirse bu gelişim benim için büyük sürpriz oldu çünkü Josh Allen’a inanan birisi değildim. Elimizdeki dçrt maçlık örnek erken konuşmak için yeterli değil fakat bu gelişimin beni heyecanlandırdığını da söylemeliyim. Bu hafta Titans sonraki hafta ise Chiefs karşısında göstereceklerine göre daha sağlıklı bir yorum yapabiliriz.

Houston Texans’ın Bill O’Brien’ı kovması doğru bir hamle miydi? Bundan sonra kovulması gereken koçlar hangileri? 

Kesinlikle doğru bir hamleydi hatta doğru olmasını geçtim fazlasıyla geç kalınmış bir hamleydi. O’Brien’ın yıllarca rekabet seviyesi düşük AFC South’ın ekmeğini yediğini düşünüyorum. O’Brien’daki asıl sorun şuydu; koç olarak bile tartışılan bir adama tüm franchise’ın sorumluluğunu vermek. Koç olarak yaptığı hatalar belirli bir noktaya kadar tolere edilebilirken GM olarak yaptıkları Texans’ı içinden çıkılası zor bir kuyuya sokuş durumda. Clowney’nin takası, Laremy Tunsil’in iki birinci tur ve bir ikinci tur karşılığı takas edilmesi, sadece bir sene önce Amari Cooper birinci tur karşılığı takas olmuşken ligin en iyi wide receiver’ı DeAndre Hopkins’in sadece ikinci tur ve David Johnson karşılığı takas edilmesi sonucunda oluşan kadronun henüz maç kazanamamış olması takımın geleceği adına büyük sıkıntı çünkü Tunsil karşılığı verilen iki birinci önümüzdeki iki senenin hakları. DeShaun Watson’a üzülüyoruz.

Sıradaki kovulması gerekenlere gelirsek yukarıda bahsettiğim gibi Adam Gase ve Dan Quinn bu listede ilk iki sırada olmalı. Bu ikilinin hemen arkasından ise Matt Patricia ve Vic Fangio geliyor. Bu Patricia’nın Lions’ın başındaki üçüncü sezonu ve bu sezon da yüzde elli galibiyet yüzdesinin yanına dahi yaklaşamayacak gibi görünüyor. Fangio’yu ise savunma koordinatörü olarak çok başarılı bulsam da her iyi koordinatörden iyi koç olmuyor maalesef.

NFC East’te Phialdelphia Eagles, tek galibiyeti olmasına rağmen zirvede. Ne oldu bu gruba, kaç galibiyet playoff için yeterli olur?

Çok değil bundan beş, altı sezon öncesine kadar ligin en zor, en rekabetçi grubu olarak gözüküyordu NFC East. Gelinen şu nokta gerçekten inanılmaz. AFC South’un en kötü zamanlarından bile kötü durumdalar üstelik daha kaliteli kadrolara sahip olmalarına rağmen. Giants ciddi bir coaching sıkıntısı yaşıyor, Redskins QB pozisyonundan verim alabilirse bu grubu kazanmak için ciddi favori olur ki Ron Rivera da tam olarak bu yüzden elindeki diğer QB seçeneklerini değerlendirmeye başlıyor. Eagles’ın Super Bowl sonrasında devam eden sorunları aynen devam ediyor. Yani şu takımın ihtiyaçları iki sezondur gece ile gündüz kadar netken nasıl olurda en ufak bir hamle yapılmaz anlamakta zorlanıyorum. Maçlara hala XFL seviyesinde reciverlar’la çıkmaya devam edip Wentz’in neyi var diye sorgulamaya devam. Dallas Cowboys ise başlı başına bir tez konusu olmalı. Açık ara en iyi kadroya sahip takım onlar ancak bunu sadece hücum tarafında gösterince bir anlamı kalmıyor. Lafı fazla uzatmadan sadede gelecek olursak bu grubun Redskins ve Cowboys arasında geçmesini bekliyorum. Uzun zaman sonra da yüzde ellinin altında galibiyet oranıyla grup kazanan bir takım görmemiz muhtemel.

İlk dört hafta sonunda şampiyonluk ve MVP adayları kimler?

MVP adaylarından başlamak gerekirse ilk dört hafta itibariyle oldukça keyifli bir yarış izleyecekmişiz gibi geliyor. Ben Russell Wilson’ı şu an bir adım önde görsem de Patrick Mahomes ve Aaron Rodgers’tan oluşan üçlü en ciddi adaylar olarak öne çıkıyor. Bu grubun hemen arkasında Josh Allen var. Mevcut formunu devam ettirdiği takdirde Allen’ın MVP ihtimali hiç az değil. Son MVP Lamar Jackson bu sezon bu etkileyici performansların gölgesinde kalmış olsa da işleri her an tersine çevirebilecek yeteneğe sahip. Sürpriz bir isim olarak ise Dak Prescott’tan bahsedebiliriz. Takımının kaybeden bir takım olması bunun önünde en büyük engel olsa da Prescott eğer bu hızla giderse sezonu 6,760 pas yardıyla bitirecek. NFL rekorunun Peyton Manning’in 2013 yılındaki 5,477 olduğunu düşünürsek bu ödüllendirilmesi gereken bir başarı olur.

Şampiyonluk için bir aday göstermek henüz erken olsa da Kansas City Chiefs çok güçlü bir aday olarak öne çıkıyor. NFL gibi bir ligde arka arkaya şampiyon olmak çok zor olsa da Chiefs’i tamamen durdurabileceğini çözmüş bir takım göremiyorum şu an…

– Posta Kutusu köşesinde cevaplanmasını istediğiniz NFL ve NCAA ile ilgili sorularınızı yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz…