Merhaba sevgili futbolseverler, 2020 NFL sezonunun üçüncü haftası bitip dördüncü haftası başlarken hepimizi korkutan bir gelişme oldu ve Tennessee Titans personelinin bir kısmının COVID-19 test sonuçları pozitif çıktı. Bunu New England Patriots’ın yıldız quarterback’i Cam Newton takip etti. Sizi bilmem ama bu beni bu sezonun geri kalanı için epey endişelendirdi. Neyse ki NFL yönetimi krizi şimdilik kontrol altına almışa benziyor: Titans’ın bay haftası değiştirilerek, Steelers ile olan maçları ertelendi ve Patriots’ta başka vaka olmayınca Pazartesi günen ötelenen maçlarına yedek oyuncuları ile çıktılar. Bu takımlar için karantina önlemlerinin arıttırıldığı ancak halen vakaların çıkmaya devam ettiği bilgisini de ekleyelim.

Virüs salgını bu sezon için (şimdilik) maçları erteletmekle kalmadı; sezon öncesi hazırlık kamplarını da kısa tutup, hazırlık maçlarını da iptal ettirdi ve ilk dört haftada daha önce hiç yaşanmadığı kadar sakatlık yaşanmasına neden oldu. Ancaka yeni sezona dair sadece iç karartıcı haberler yok; Las Vegas, Nevada’ya taşınan Raiders’ın yeni sahası Allegiant Stadium güzel, parıldayan haberlerden biri. 72.000’e yükseltilebilen 65.000 kişilik kapasitesi ile o kadar göz alıcı ki; “1.84 milyar dolara değmiş” dedirtiyor. Hoover barajının ürettiği binlerce megavatlık enerjiden payına düşeni alarak bir obsidyen taşı gibi parlayan yeni mabetlerinde Raiders’a başarılar diliyoruz. Vegas’a yolu düşecek olanlar için çok akılda kalıcı bir adresi var: 3333 Al Davis Yolu…

Sezonun üçüncü, Allegiant Stadium’un ikinci galibiyetini almak isteyen Derek Carr ve arkadaşlarına bu şansı tanımayan takım ise yazımızın konusu Buffalo Bills oldu. Bills’i yakından takip edenler bu sezon takımın tuhaf bir alışkanlık edindiği konusunda bana hak vereceklerdir. Tamam, takım çok iyi, QB Josh Allen çok büyük bir gelişme gösterdi, off-season’da eklenen yeni hücum silahları ile uyumu göz kamaştırıyor, savunma zaten iyiydi draft ile takviye edildi ama ilk çeyrek gaza basıp, ikinci çeyrek vites düşürüp, üçüncü çeyrek tatile çıkarak rakibi maça ortak etmek ve ancak son çeyrekte dizginleri ele almak, üst üste üç maçtır tekrarlanan bir senaryo. Bu takım gözünü konferans finaline diktiyse bu duruma mutlaka bir çözüm bulunmalı çünkü o seviyedeki rakiplere bu senaryo işlemeyecektir.

İlk çeyreğe fırtına gibi girip 14 sayı üreten Bills hücumunu nasıl yavaşlatacağını düşünen Raiders head coach’u Jon Gruden’ın aklı savunmada kalmış olacak ki; ikinci çeyreğin ortalarında Raiders hücumunun yaktığı kıvılcımı görmedi. Bu sezon zaman zaman uyguladıkları, çift tight end’li dizilim (Waller+Witten veya Waller+Moreau şeklinde) Bills savunmasının göbeğinde büyük bir boşluk açtı. Bu şekilde dizilmeye alışık olmayan nickel’lar Levi Wallace ve Siran Neal birbirlerine bakıyorlardı. İlk yarının sonlarında bu şekilde gelişen bir başka hücumda Bills maçlarını boş geçmeyen ihtiyar kurt Jason Witten boyalı alanda topla buluştu ve devre 17-13 sona erdi.

Üçüncü çeyrekte iki takımın hücumuna birer mercek tutacak olursak; Bills cephesinde geçen sezonlardan farklı olarak inanılmaz bir özgüven göze çarptığını söylemek gerek. Sahanın tam ortasında üç hakta 10 yard alamayıp “4th and inches” konumuna düştüler. Herkes punt ile topu karşı takıma vermelerini beklerken (çünkü skor olarak önde ve rahattılar) WR Isiah Mckenzie çok iyi tasarlanmış bir L koşuyla beş yard birden alarak topu takımında tuttu. Bu özgüven uzun yıllardır takımda yoktu ve dört maçın sonunda ulaşılan rekordan çok, taraftarı sevindirenin bu yeni “takım kimliği” olduğuna emin olabilirsiniz. Raiders cephesinde ise Derek Carr cep içinde o kadar rahattı ki tüm sahayı bazen iki kez 180 derecelik açı ile tarayacak zamanı oldu. Buffalo savunmasının nasıl bir uykuda olduğunu anlamanız için, cep içine kahve siparişi bile verilebilirdi diyebilirim. Nitekim son çeyrekte uyanmasalardı maçın momentumu Raidsers’a dönmüştü.

Son çeyrek Buffalo savunmasının sazı eline aldığı ve head koç Sean McDermott’un koltuklarının kabardığı çeyrek oldu. Maçın bitimine 12 dakika 30 saniye kala daha önce Carolina Panthers’tan öğrencisi olup bu sene Buffalo’ya getirttiği Josh Norman, TE Waller’dan topu çalarak maçın kırılma anına imza attı. Dokuz dakika 50 saniye kala geçtiğimiz yıl draft edilen defensive end Ed Oliver, RB Josh Jacobs’un bir yard bile almasına izin vermeyerek “turnover on downs” ile takıma bir top daha kazandırdı. Beş dakika 29 saniye kala ise DB Quentin Jefferson sahneye çıktı ve Derek Carr’a fumble yaptırmakla kalmayıp topun üzerine atlayarak maça noktayı koydu.

Buffalo 2008’den beri ilk kez bir sezona 4-0 başladı ve AFC East’in favorisi olduğunu herkese gösterdi. Bu güzel oyunu sezon geneline yaymalarını bekliyor ve “Vegas’ta olan Vegas’ta kalmasın” diyoruz…