Haftaların adeta ışık hızıyla geçtiği normal sezon maratonunda artık MVP yarışı da iyice alevlendi. Lakin bu sezonki yarışın geçtiğimiz iki yıldaki gibi kesin bir favorisinin olmaması yarışı daha işleri bir hale getirirken bir yandan da kazanan tarafın aleyhine neden olabilecek bir ortam oluşabilmesi de gayet muhtemel gözüküyor.

Bahsi geçen bu yarışta sezonun ilk bölümlerinde Russell Wilson çok büyük bir aday olarak öne çıkmasına karşın hem Wilson’un performansını düşmesi hem de ilerleyen haftalarda Aaron Rodgers ve Tom Brady gibi iki elit isminde dahil olması MVP’nin kim olabileceğini tahmin etmede bir hayli zorlaştırmakta. Öte yandan istatistiklere bakıldığında 2019 Lamar Jackson ile hemen hemen aynı rakamları elde eden Kyler Murray de bu ödülün en büyük takipçisi anlamında öne çıkmakta. Fakat şu da söylenebilir ki bu saydığımız isimlerin oyunlarının geçtiğimiz iki yıl ki gibi dominant olmaması kesin bir favori göstermemize mani olan sebeplerin başını çekiyor. Yine de bu yarışın saydığımız bu isimler arasında geçtiğini ve ödülü alacak kişi için en belirleyici unsurun hangisinin kazanırken bir daha baskın olduğuna bakılacak gibi gözüküyor.

Haftanın Özeti  

Haftanın açılış karşılaşmasında Indianapolis Colts, misafir olduğu Tennessee Titans’ı geriden gelerek mağlup ederek AFC Güney’de liderliği kaparken rakibine karşı 1998 yılından bu yana 28-9’luk bir üstünlük kurdu.

Pazar erken seansta NFC Doğu derbisinde karşılaşan Philadelphia Eagles – New York Giants maçında ev sahibi Giants, iki hafta öncenin rövanşını almayı başarmasına rağmen yenilen taraf olan Eagles, 3-5-1’lik derecesiyle birinci sıradaki yerini korudu. Ronald Jones’un Tampa Bay Buccaneers tarihindeki en uzun koşu TD’ını (98 yard) yaptığı maçta Tampa Bay, Carolina Panthers’ı rahat mağlup etti. Şimşek çakma tehlikesi yüzünden geç başlayan Houston Texans – Cleveland Browns maçında ev sahibi Browns sahadan galibiyetle ayırılırken sekiz yıl sonra kazandığı bir maçta en az sayı attığı maçı oynadı. 21 sayılık üstünlüğünü koruyamayan Detroit Lions, Washington Football Team karşısında kickeri Matt Prater’ın maçın son saniyesindeki 59 yardlık alan golüyle galip geldi. Zayıf rakibi Jacksonville Jaguars karşısında son derece tutuk başlayan Green Bay Packers, Davante Adams’in dördüncü çeyrekteki TD’ı ile mağlup etti ve üst üste iki sezon 7-2’lik dereceyle lige başlamış oldu.

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece oynanan maçların ilkinde geçtiğimiz draft’ın beşinci ve altıncı sırasındaki oyun kurucuları karşı karşıya getiren maçta Tua’lı Miami Dolphins, Herbert’li Los Angeles Chargers’ı mağlup etmeyi başardı. Dolphins cephesi ise üst üste beş maç kazanılırken 2001 yılından sonra ilk defa sezona 6-3’lük derece ile başlamış oldu. Namağlup unvanını Cincinnati Bengals karşısında da sürdüren Pittsburgh Steelers, Bengals’a karşı üst üste onuncu maçından da galibiyetle ayrılmış oldu. Benzer şekilde daha önce Denver Broncos’a karşı evindeki dört maçı da kazanan Las Vegas Raiders, bu sezon altıncı galibiyetini almasının yanında bu seriyi de beş maça çıkardı. DeAndre Hopkins’in lig tarihine geçen TD’si ile maçın bitimine iki saniye kala Buffalo Bills karşısında kazanan Arizona Cardinals, iki yıl sonra bir sezonda altı galibiyete ulaşmış oldu. Geri düşmesine ve yıldız oyun kurucusu Drew Brees’i sakatlığa kurban vermesine rağmen San Francisco 49ers karşısında kazanmayı bilen New Orleans Saints, yedi galibiyetle büyük bir avantaj yakaladı. 49ers ise 2018’den bu yana ilk kez üç maç üst üste kaybetti. Son üç maçından iki mağlubiyet alan Seattle Seahawks, Los Angeles Rams önünde de kaybederek bu seriyi dört maçta üç mağlubiyete çıkarırken Rams ise Seahawks’a karşı oynadığı son altı maçın beşini kazanmayı bildi. Pazar gününün kapanış maçında ise Baltimore Ravens, New England Patriots’a yenilmesinin yanında bulduğu 17 sayı ile birlikte ligdeki en uzun 20 veya üzeri sayı atma rekorunu da 32 maç ile sonlandırmış oldu.

Haftanın kapanış maçında ise Minnesota Vikings, deplasmanda Chicago Bears’ı mağlup ederken Kirk Cousins, kariyerindeki ilk “Pazartesi Gecesi Futbolu” maçını kazanmış oldu. Ev sahibi Bears ise 5-1’lik derece sonrası üst üste dört maçını da kaybetti.

HAFTANIN İLGİ ÇEKEN OLAYI: DeAndre Baker Hakkındaki Tüm Suçlamaların Düşmesi  

New York Giants’in 2019 NFL Draftı ilk tur seçimi olan cornerback DeAndre Baker’ın aleyhine, yaz döneminde şu an Seattle Seahawks’ta oynayan bir diğer cornerback Quinton Dunbar ile silahlı soyguna karışma suçundan soruşturma başlatılmıştı. Nitekim Dunbar, delil yetersizliği sebebiyle aklansa da Baker’ın mahkemesi devam etmişti. Bu olaylar neticesinde lig yönetimi tarafından ilk önce Commissioner’s Exempt List yani özel durumlar için inceleme altına alınan oyuncu grubu listesine dahil olmuş hemen akabinde ise Giants tarafından serbest bırakılmıştı.

Devam eden duruşmasında, davanın Baker’ın lehine olmasını sağlayan durum ise olaya şahit olan dört tanıktan üçünün ifadelerini değiştirmesiyle gerçekleşti. İlk başta Baker’ın bu suçu işlediğini söyleyen Julius Lamar, Steven Compton ve Tommy J. Hartshaw isimli kişiler, sonrasında genç oyuncunun herhangi bir şekilde ve herhangi bir yerde hırsızlık yapmadığını veya ortak olmadığını belirtmeleri üzerine sanıkların güvenilirliklerinin sarsılması sebebiyle Broward Eyalet Savcılığı, Baker hakkındaki tüm suçlamaları düşürdü. Davanın kaderini kendisi lehine değiştiren bu olay sonrası tekrardan lige dönüş planları yapmaya başlayan 23 yaşındaki oyuncunun ise yeni durağının şampiyonluk adayı Kansas City Chiefs olmasının konuşuluyor olması Baker adına lige güzel bir yeniden başlangıç olabilir.

HAFTANIN MAÇI: Seattle Seahawks (16) – Los Angeles Rams (23)  

Maçın Adamı: Leonard Floyd (Üç sack, beş QB hiti, beş tackle, bir fumble)  

Haftanın maçlarına geniş bir pencereden baktığımızda Los Angeles Rams ile Seattle Seahawks arasında oynanan bu karşılaşmanın haftanın maçı olduğunu söylemek zor. Lakin son dört maçından üçünü yenilgi ile kapatmış, sezon başlangıcındaki oyunundan çok uzak ve sürekli düşen bir performansa sahip olan Seahawks’ı incelemek adına da iyi bir fırsat olarak düşünülebilir. Nitekim Rams karşısında kazanıp liderliğini sürdürmek isteyen Seahawks, biraz önce de belirtildiği üzere son derece tutuk oyunuyla yenilgiden kurtulamadı. Rams cephesi ise mükemmel bir oyun ortaya koymasa da doğru işler yaparak ve bunlardan da istediği verimi alarak galibiyeti hanesine yazdıran ekip olmayı başardı.

Los Angeles Rams’ten bir girizgah yapacak olursak öncelikle Jared Goff’un hiç 134 milyon dolarlık bir oyun kurucu gibi oynamadığını söyleyerek başlamak gerek. Geçtiğimiz sezondan bu yana oyununu bir hayli tek düze haline getiren 26 yaşındaki oyun kurucu, bu sezon Sean McVay’in de koşuyu ön plana çıkarmasıyla iyice arka planda kalan bir isim oldu. Bu maç özelinde bahsedecek olursak attığı en uzun pas 19 yarda olan oyun kurucu, bol bol play-action oyunlarında line arkasına hareketlenen Josh Reynolds veya Cooper Kupp’ı görmekten başka bir şey yapmadı. Bazı hücumlarda cep içinde yeterli zamanı bulmasına rağmen genellikle line arkası ya da check-down pasları tercih etmesi ve uzun pası hiç düşünmemesi de Rams hücumunun sahada daha fazla kalmasını sağlamasına karşın skor anlamında üretkenliğin bir hayli gerisinde kaldı. Sean McVay’in de bu sezon sık sık tercih ettiği screen-pas oyunlarında ise genellikle sahneye Robert Woods ve Cooper Kupp çıkarken bu hususta hücum hattının da bloklardaki zamanlamasının yerinde olduğunu belirtmek gerek. Koşuda ise çoğunlukla outside koşuları Darrell Henderson ve Malcolm Brown ile tercih eden McVay, geçen maç olduğu gibi bu maçta da çaylak koşucu Cam Akers’ı bir tık daha fazla kullandı. Hücumda yapılan tek ekstra iş ise bu sezon sıklıkla görülen uzun Tyler Higbee koşuları oldu.

Savunmada ise ön alandaki baskı ve arka alandaki doğru adam ve alan paylaşımı meyvesini verdi. Maçı üç sack ile tamamlayan Leonard Floyd, blitzlerde sık sık hücum hattının zayıf karnına doğru hareketlenirken secondary’nin de zaman zaman verdiği destek hem Russell Wilson’un bu sezon en fazla sack olduğu hem de en çok kötü pas attığı maçı tamamlamasına vesile oldu. Secondary’de ise Jalen Ramsey’in D.K. Metcalf’i maç boyunca zorlaması galibiyetin kilit noktalarından biriydi. Neden ligin en iyi cornerbacklerinden biri olduğunu bir kez daha kanıtlayan Ramsey, coveragelarda hemen hemen hiç hata yapmadı. Sadece oyun bilgisi değil aynı zamanda fizik olarak da Metcalf gibi bir isme karşı koyabilen Ramsey, Wilson’un da ilk pas opsiyonunu engellemiş oldu. Yaptığı iki INT ile maça damgasını vuran Darious Williams ise Russell Wilson’u uzun paslarda hataya zorlayan isim oldu.

Seahawks cephesine gelecek olursak… Russell Wilson’ın düşen performansından iki kelam etmemek olmaz. Chris Carson ve Carlos Hyde’ın yokluğunda Seahawks hücumunun koşudan beklediği desteği çaylak DeeJay Dallas’tan 49ers karşısında almış olsalar da bu oyunu sürdürülebilir hale çevirememeleri hücumu Russell Wilson’un omuzlarına yıkmış durumda. Hücum hattının yeterli seviyede olamaması üzerindeki oyun kurucu baskısını arttırırken receiverların sıkı coverage altında olması da Wilson’u birçok oyunda ya hatalı pas atmaya ya da koşmaya itiyor. Hücumun fazlaca tek boyuta indirgenmiş ve sadece Wilson’ın şapkadan tavşan çıkarmasına bağlı olması tecrübeli oyun kurucuyu sık sık uzun pasa veya hızlı fakat hatalı opsiyona pas atması da 31 yaşındaki oyun kurucuyu rakip cornerbacklerin tuzağına düşürdüğü de maç içinde açıkça gözüküyor ki attığı ikinci INT’te de bu durum ilk bakışta kendini gösteriyor. Bu hususta ilerlemeyi sadece line arkasına atılan kısa paslarda bulması da Seahawks hücumunun verimini epey bir düşüren etmenlerden biri.

Bu sezon ligin en kötü savunmalarından olan Seahawks savunmasının defoları ise Rams karşısında da yine ortaya çıktı. Ön alanda tahmin edebilir blitz şemaları kullanan Seahawks’ın asıl sorunlarından birisi ise sürekli aynı stil oyun kurucu baskısı ile savunma yapmaya çalışmaları söylenebilir. İstatistiklere bakıldığında ligin en çok blitz takımı yapmalarına müteakiben topun havada en çok yarda kat ettiği takım da olmaları bu tarz bir savunmanın ne kadar verimsiz olduğunu da gözler önüne sermekte. Nitekim bu blitzlere çoğunlukla Jamal Adams gibi secondary oyuncularının da katılması arka alanda rakip hücumculara istediği koşu alanlarını vermesi savunmanın en büyük yanlışlarından birisi. Öte yandan alan savunmasında iletişim anlamında da çok sıkıntı yaşayan Seattle ekibinde, bu tarz hatalar çoğu zaman uzun paslarda doğru isimlerle eşleşememe yahut koşan receiverin paylaşılamaması gibi ciddi sorunlarda ortaya çıkarmakta. Bu manada secondary’deki oyuncular arasında köprü olabilecek bir isim olmaması da kadro kurulumundaki hataları da gözler önüne seriyor.

En nihayetinde, Seattle Seahawks gerek hücumdaki efektifsizliği olsun gerek savunmadaki hem bireysel hem de takım olarak yaptığı hatalar olsun son dört maçından üçünü kaybederek rakipleri olan Los Angeles Rams ve Arizona Cardinals’ı yarışa kendi elleriyle ortak ederken iyi başladığı sezonda işlerin tepetaklak olmasını da vesile oldular. Los Angeles Rams cephesinde ise her ne kadar Goff çok sönük bir oyun ile oynasa da koşudan alınan verim ile maçları kazanmaları şu şartlar altında NFC Batı’da yeterli gibi gözükmesine rağmen bundan daha üretken olmaları da ilerleyen haftalarda yarış için fark yaratan nedenlerden birisi olabilir.

HAFTANIN OYUNCUSU: Ronald Jones II (192 yard koşu, bir TD koşusu)  

2018 draftının ikinci turundan seçilip takıma katılan USC çıkışlı koşucu, ilk senesinde forma şansı bulamamasına karşın ikinci yılında sorumluluğu biraz daha artmıştı. Nitekim bu sezon, rüya takım kuran Tampa Bay Buccaneers’ta kendisinden üst seviyede bir koşucu daha takıma katılmasına karşın forma şansını kaybetmeyen 23 yaşındaki oyuncu, takımının Carolina Panthers’ı yendiği karşılaşmada deyim yerindeyse kendini buldu. Genellikle hücumda pasa dayalı bir oyun planı tercih eden Bruce Arians’ın sisteminde bu maçta iyi işlere imza atan Ronald Jones, 192 koşu yardasından da öte Bucs tarihinin en uzun koşu TD’sini de yine bu maçta gerçekleştirdi. Her ne kadar Tom Brady ve receiver ekibi bu takımın tüm gücü olarak düşünülse de genç koşucunun bu tarz performansları belirleyici olacaktır.

HAFTANIN HÜCUM VE SAVUNMA 11’İ  

QB  Ben Roethlisberger (PIT)DE  Jason Pierre-Paul (TB)
RB  Ronald Jones II (TB)DT  Akiem Hicks (CHI)
WR  DeAndre Hopkins (ARI)DT  Reakwon Davis (MIA)
WR  Diontae Johnson (PIT)DE  Montez Sweat (WAS)
WR  Justin Jefferson (MIN)OLB  Leonard Floyd (LAR)
TE  Richard Rodgers (PHI)ILB  Terrell Lewis (LAR)
LT  Duane Brown (SEA)OLB  Demario Davis (NOR)
RT  Jack Conklin (CLE)CB  Darious Williams (LAR)
LG  Joel Bitonio (CLE)CB  Nevin Lawson (LV)
RG  Austin Corbett (LAR)S  Bobby McCain (MIA)
C  Garrett Bradbury (MIN)S  Jeff Heath (LV)

GELECEK HAFTANIN MAÇLARI  

Cuma: 04.20Arizona CardinalsSeattle Seahawks
Pazar: 21.00Pittsburgh SteelersJacksonville Jaguars
Tennessee TitansBaltimore Ravens
Detroit LionsCarolina Panthers
Philadelphia EaglesCleveland Browns
New England PatriotsHouston Texans
Atlanta FalconsNew Orleans Saints
Cincinnati BengalsWashington Football Team
Ptesi: 00.05New York JetsLos Angeles Chargers
Denver BroncosMiami Dolphins
Ptesi: 00.25Dallas CowboysMinnesota Vikings
Green Bay PackersIndianapolis Colts
Ptesi: 04.20Kansas City ChiefsLas Vegas Raiders
Salı: 04.15Los Angeles RamsTampa Bay Buccaneers

Bay Takımlar: Chicago Bears, Buffalo Bills, New York Giants, San Francisco 49ers  

Ligin 11. haftasının takvimine baktığımızda ise haftayı ehemmiyeti bir hayli kritik bir karşılaşma ile açmış olacağız. Son dört maçından üçünü kaybeden ve ilk haftalardaki oyunundan eser olmayan Seattle Seahawks, evinde Arizona Cardinals ile tamam mı devam mı tarzında bir maç oynayacak. Bu iki ekibin kozlarını paylaştığı ilk maçta Cardinals, uzatmalarda rakibini mağlup ederek ciddi bir avantaj yakalamıştı. Eğer bu maçtan olası bir mağlubiyet çıkarsa Russell Wilson ve arkadaşlarının playoff şansı da ciddi şekilde sıkıntıya düşmesi muhtemel.

Pazar günü 21.00 seansına baktığımızda ise son iki maçını kazanıp bir çıkışa geçen New England Patriots, Houston Texans’a konuk olduğu maçta kuşkusuz bu seriyi devam ettirmek isteyecek. Maçın favorisi anlamında Patriots’un rakibine oynanan tüm maçlarda 10’a 2’lik bir üstünlük kurması ve Texans’ın maç başı 167,4 koşu yardası ile ligin en kötü takımlarından olması misafir takımı bir adım öne çıkaran etmenlerden birisi. Benzer şekilde iki 6-3’lük takımı karşı karşıya getirecek olan maçta Tennessee Titans, Baltimore Ravens’a konuk olacakken bu maç bir bakıma da geçen sene oynanan playoff karşılaşmasının da bir rövanşı niteliğinde olacak.

Öte yandan üst üste beş maçını kaybeden Carolina Panthers, son beş maçtan üçünü kazandığı Detroit Lions’u evinde ağırlayacakken bu sezonun tek namağlup takımı olan Pittsburgh Steelers’ta üst üste sekiz maçını kaybeden Jacksonville Jaguars’a konuk olacak. Philadelphia Eagles, Cleveland Browns ile kozlarını paylaşacakken rakibine karşı son beş maçını da kazanması öne çıkan istatistiklerden birisi. Drew Brees’in sakatlıktan dolayı yerini Jameis Winston’a bıraktığı maçta ise New Orleans Saints, son dört maçından üçünü kazanan Atlanta Falcons ile önemli bir karşılaşmaya çıkacak.

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece oynanacak maçlarda ise son üç maçından dördünü kaybeden Denver Broncos, kendi sahasında Miami Dolphins’i ağırlaması geç saatin dikkat çeken ilk müsabakalarından birisi. Bay haftasından çıkan Dallas Cowboys’un son üç maçını üst üste kazanan Minnesota Vikings’e konuk olması da haftanın zevkli karşılaşmalarına aday. Ancak bu seansta bu sezon savunmasıyla adından sık sık söz ettiren Indianapolis Colts’un, Aaron Rodgers’lı Green Bay Packers’ı ağırlaması sonucu merak beklenen karşılaşmalarından birisi. Bu iki takımın aralarındaki rekabette Colts 22-21 üstünlüğü bulunurken Aaron Rodgers’ın da Colts karşı daha önce üç maç oynadığını ve ikisini kaybettiğinin notunu da buraya bırakalım.

Pazar gecesinin kapanışında ise bay haftasından dönen Kansas City Chiefs, beşinci haftada sahadan yenik ayrılmasına vesile olan Las Vegas Raiders’a konuk olacak. Oynadığı son 15 maçın 14’ünü kazanan Chiefs bu maçın favorisi olarak nitelendirilirken Raiders’ın son haftalardaki çıkışı da yine bir sürprizi meydana getirebilir.

Haftanın kapanışında ise Tom Brady’li Tampa Bay Buccaneers, evinde Los Angeles Rams ile kozlarını paylaşacak. Jared Goff ile 2018 Super Bowl’undan sonra ilk kez oynayacak olan Tom Brady, yine maçın favorisi.

Herkese iyi haftalar…