Tom Brady bilindiği üzere 2000 yılından beridir bir hanedan kurduğu New England Patriots’tan 19 Mart’ta ayrılacağını açıklamyıp spor dünyasını şoke etmişti. Bu kararından bir gün sonra ise Tampa Bay Buccaneers ile anlaşmıştı.

Brady’nin bu sezon yeni takımıyla nasıl performans sergileyeceği şüphesiz sezonun en büyük merak konularından biriydi. Gelin hep beraber deneyimli oyuncunun yeni macerasının şimdiye kadar nasıl geçtiğine göz atalım…

Sezon Başlangıcı

Yarısını geride bıraktığımız NFL sezonunda genel olarak son oynanan New Orleans Saints maçı dışında eski prime performanslarından esintiler veren Tom Brady, bu sezon Tampa Bay’in, kendi stadında oynanacak Super Bowl için yarışabilecek bir takım olabileceğini gösterdi.

Geçtiğimiz sene Jameis Winston ile yüksek skorlu maçlar geçirse bile yaptığı top kayıplarıyla tabiri caizse NFL’in alay konusu takımdıydı Tampa. Brady’nin etkisi ile emeklilikten dönüp New England Patriots’tan takas ile alınan Rob Gronkowski, LeSean McCoy, sezon başında Jacksonville Jaguars’tan kesildikten sonra Tampa’ya gelen yıldız running back Leonard Fournette ve son olarak son iki senedir olaylarıyla gündeme gelen NFL’in problem çocuğu Antonio Brown’un takıma katılması ile tüm organizasyonun çehresinin değiştiğini söyleyebiliriz. Yukarıda saydığımız isimlerin tartışmasız tüm zamanların en iyisi olarak görünen Tom Brady ile oynamak için kelepir denilebilecek seviyelerde anlaşılmasını da göz ardı etmememiz gerekiyor.

Bucs, pre-season maçlarının iptal edilmesi ve sezon öncesi kamplarının kısıtlı yapılmasının etkisiyle Brady’nin receiver’ları ile iletişimi tam oturmamasından dolayı açılış maçında New Orleans Saints yenilgisiyle sezona başladı. İkinci hafta Leonard Fournette’in patlayıcı performansıyla Carolina Panthers karşısında rahat bir galibiyet alan Buccaneers’ta Tom Brady’nin Denver Broncos karşısındaki performası ile birlikte pas hücumunda büyük bir ivme yakalandı. Broncos karşısında üç TD pasından sonra Los Angeles Chargers karşısında ilk çeyreğin sonlarına doğru pick six atmasına, birinci devrenin bitimine bir buçuk dakika zaman kala 24-7 gerie düşmesine rağmen, New England Patriots zamanından aşina olduğumuz clutch performans ile geri dönüşe öncülük ettti. 43 yaşındaki oyuncu Chargers karşısında beş TD pası ve 369 yard ile maçın yıldızı oldu. Saha içinde Scotty Miller ile Patriots’ta Edelman ile oluşturduğu bağlantı gibi bir uyum yakaladığı gözden kaçmadı. Red zone’da bir yarddan Mike Evans ile bulduğu iki TD ile takımın en büyük yıldızı ile de uyum sağlamaya başladığını gösterdi. Bu karşılaşmada Bucs için kötü haber ise tigh end pozisyonunda O.J. Howard’ın sakatlığı nedeniyle sezonu kapatması oldu.

Midway’de Yol Kazası ve Yeniden Yükseliş

Sezonun beşinci haftasında Soldier Field’da Brady’nin Eli Maninng’ten sonraki kriptoniti olarak görülen Nick Foles’lu Chicago Bears maçına iyi başlamasına rağmen yapılan birkaç hata ve ofansif line’da verilen gereksiz penaltılar (11 penaltı ile 109 yard kaybı) ile ligin en iyi savunmalarından biri olan Chicago Bears defansı karşısında zorlandı ve Nick Foles’un maç içinde yaptığı iyi game manager’lık ile Bears karşısında ikonik bir son ile maçı kaybetti. Brady, maçın sonunda attığı isabetsiz pas sonrası down’ları karıştırarak, yaptığı dört hareketiyle çoğu NFL sayfalarına hafta boyunca meme olarak geçti. Bu karşılaşmadaki en büyük kayıp defensive tackle’ı Vita Vea’nın, David Montgomery’ye yaptığı tackle sonrası sağ ayağındaki kırık nedeniyle sezonu kapatması oldu.

Altıncı haftanın beklenen eşleşmesinde Aaron Rodgers’lı Green Bay Packers karşısında Tampa Bay savunmasının öne çıkmasıyla ikinci çeyrekte alınan skorlarla beklenenin aksine rahat bir galibiyet aldılar. Karşılaşmayı iki pas TD’ı ile tamamlayan Tom Brady, 9 Aralık 2018’de oynanan Miami Dolphins karşılaşmasından sonra ilk kez Rob Gronkowski ile TD bağlantısını kurdu.

Yedinci haftada ise Las Vegas Raiders karşısında Tom Brady sezon içindeki en iyi bireysel performansını sergiledi ve dört TD pası ve bir yarddan aldığı, yaptığı en iyi işlerden biri olan QB sneak ile bir TD koşusu yaparak 45-20’lik galibiyette başrol oynadı. Tampa Bay’de artık iyice bir Edelman görevi gören Scott Miller’ın 109 yard pas yakaladı ve bir TD ile bu maçta öne çıktı.

Brady ve Bucs, sekizinci aftada başabaş geçen New York Giants karşılaşmasında sezon başından beridir sakatlıklardan etkilenen Chris Godwin’in eksikliğini hissetti. New York Giants’ın maçın sonundaki iki sayı deneyişinde Daniel Jones’un Dion Lewis’e pasını kesen çaylak Antoine Winfield Jr. sayesinde karşılaşmayı 25-23 kazandılar. Karşılaşmanın dikkat çeken noktalarından biriyse ilk beş maçta end zone’u bulamayan Rob Gronkowski’nin ard arda üç maçta touchdown yapması oldu.

Son olarak geçtiğimiz hafta Pazar gecesi Prime Time karşılaşmasında New Orleans Saints karşısında Tom Brady attığı üç interception ile hem bireysel olarak en kötü performansını sergiledi. Takımın geri kalanı da Brady’e katılınca sahadan 38-3 gibi ağır bir mağlubiyet ile ayrıldılar. Saints maçı, takıma en son eklenen yıldız wide receiver Antonio Brown’un yaklaşık bir buçuk yıl sonraki ilk karşılaşması oldu. Offensive-line’ın en önemli ismi Ali Marpet’ın bu karşılaşmada olmaması Saints savunmasının yaptığı blitz’ler ile cep içinde rahat edememesi nedeniyle Brady’nin maç içinde iyi kararlar alamadı. Bu sonuçla Tom Brady 20 yıllık kariyerinde ilk defa bir division rakibine karşı normal sezonu 0-2 ile tamamlamış oldu.

Genel olarak Tom Brady’nin 43 yaşında ilk dokuz haftada 2,398 pas yardı, 20 touchdown pası ve yedi interception ile başarılı bir sezon geçirdiğini söyleyebiliriz. Sezonun geri kalanında Antonio Brown’ın takıma adapte olması, Ronald Jones’un son zmanlarda fumble problemi çözmesi, Leonard Fournette’in koşu ve pas oyununda performansını arttırması, Chris Godwin’in sakatlıktan kurtulmasıyla ligin etkin ve izlemesi en eğlenceli takımlardan biri olmaya devam edecekler gibi gözüküyor. Aynı zamanda ligin koşuya karşı en iyi takımlarından bir olan Tampa Bay savunması, her ne kadar backfield’da tecbrübesiz olarak görülse bile linebacker performansı ve tecrübeli pass rush’ıyla ligin iyi savunmaları arasında yer alıyor.

Bu hafta division rakibi Carolina Panthers ile oynayacak Buccaneers, ardından Los Angeles Rams ve Kansas City Chiefs maçlarına çıkıp bay haftasına girecek. 6-3 derecesiyle NFC Güney grubunda şu anda ikinci olan Tampa Bay’in, özellikle Chiefs karşılaşması merakla bekleniyor. Tampa Bay, her ne kadar Saints’in bir fazla yenilgi ile gerisinde de olsa da halen Super Bowl’un en önemli adaylarından. Kim bilir belki iki hafta sonra Patrick Mahomes ve Tom Brady bu seneki Super Bowl’un bir fragramanını bizlere izlettirirler…