2020 sezonuna şampiyonluk iddiası ile başlayan New Orleans Saints, tecrübeli savunma oyuncusu Kiko Alonso’yu, 2021 NFL Draftı beşinci tur draft hakkı ile birlikte San Francisco 49ers’a göndererek yıldız linebacker Kwon Alexander’ı kadrosuna kattı.

NFL’de pek görmeye alışık olmadığımız, aynı pozisyonda oynayan iki oyuncunun karşılıklı olarak yer aldığı bu takastaki iki linebacker da sakatlıktan yeni dönmüştü. Geçen hafta antrenmanlara dönen Alexander son üç haftayı ayak bileği burkulmasıyla nedeniyle kaçırmıştı. Diğer taraftan Ocak ayında ön çapraz bağları yırtılan Alonso, sakatlığı yüzünden bu sezon hiçbir maça çıkamamıştı.

Geçtiğimiz sezonun başında Tampa Bay Buccaneers’ta ayrılan Kwon Alexander dört yıllığına 54 milyon dolar karşılığında free agent olarak 49ers ile anlaşmıştı. 26 yaşındaki oyuncu geçtiğimiz sezon sekiz maç kaçırmış ancak playoff’larda sahalara dönerek, Super Bowl’a yükselen 49ers’ın önemli parçlarından biri olmuştu.

Alexander ile yolların ayrılması San Francisco için halihazırda fazlaca seçeneğin bulunduğu linebacker pozisyonundaki maaş yükünü azaltmaya yönelik bir hamle olarak yorumlandı. Özellikle takımda ikinci yılını Dre Greenlaw, Alexander ne zaman sakatlansa onun yerini sorunsuz bir şekilde doldurarak dikkat çekiyordu.

Öteki taraftan Saints, NFL’de koşuyu en iyi durduran takımlardan biri pozisyonunda iken Alexander’ın takıma katılmasıyle birlikte ekibin pas sasvunmasında da seviye atlayacağına inanılıyor.

Sezonun bitmesine dokuz maç kala Saints, Alexander’ın sezonun kalanı için bir milyon dolarlık maaşı ve primlerini salary cap’te karşılayabilir durumda. Ancak önümüzdeki sezon maaş yükü 13.4 milyon dolar olacak Alexander’ın takımdaki geleceği için önemli bir karar vermeleri gerekecek. Son yıllarda sürekli sakatlıklarla boğuşan oyuncunun New Orleans’taki geleceği için kalan dokuz maçta göstereceği performans oldukça kritik olacak…

İlk olarak 2015’te dördüncü turdana Tampa Bay Buccaneers tarafından draft edilen LSU Tigers çıkışlı Alexander, 2017 sezonunda Pro Bowl olma onuru yaşamıştı. Yıldız oyuncunun kariyerinde 59 maçta 444 tackle, yedi interception ve sekiz fumble bulunuyor.

Takasın diğer tarafındaki Kiko Alonso, sekiz yıllık kariyerinde Buffalo’dan Philadelphia’ya, Miami’ye, New Orleans’tan San Francisco’ya derken dört kez takas edildi. 1.90 boy ve 108 kilo ölçülerine sahip olan Alonso, kariyerinde 67 maçta 588 tackle, 10 interception ve yedi fumble ile oynamıştı.

Alonso, 2019 sezonundan hemen önce takas ile Saints’e katılmıştı. Başarılı oyuncunun playoff’larda Minnesota Vikings’e karşı kaybettikleri playoff maçında şağ çapraz bağları kopmuştu. Üniversite döneminde de aynı sakatlığı yaşayan Alonso’nun böyelece toplamda üçüncü kez çapraz bağları kopmuş oldu (sağ diz iki kez ve sol diz bir kez). 2013 sezonun yılın çaylak savunma oyuncusu seçilen Alonso’nun bu sezon 850.000 dolarlık kalan maaşı bulunuyor ve sözleşmesi 2020 sezonu bitince sona eriyor…