Merhaba sevgili NFLTR okurları bu haftaki yazımızda Pazar günü oynanan ve bu sezon NFC West takımlarının başına adeta musallat olmuş Miami Dolphins’in, Arizona Cardinals ile olan karşılaşmasında, Cardinals’in yaşadığı sıkıntıları, bu zorlu haftalarda alınan 34-31’lik bu sürpriz yenilginin nelere mal olduğunu ve gidişatı nasıl etkileyeceğini değerlendireceğiz.

Geride bıraktığımız Pazar günü, Miami Dolphins maç boyunca rakibinin ne zaman bir hatasını görse, üstüne bastıra bastıra o taktikleri kullanmaktan çekinmedi. Maçın başında koşu ile ilerlemeye çalışan Dolphins hücumu başarılı olamayıp hızlı bir şekilde durdurulunca keyfimiz yerine gelmiş ve maça dair endişelerimizi bir kenara bırakmıştık. Ardından gelen Cardinals hücumu güzel bir şekilde ilerlerken Dolphins QB üzerinde baskı kurarak başarılı oldu ve Kyler Murray’nin ligdeki ilk fumble’ını yaptırarak üst üste ikinci maçlarında da defansif touchown yapmayı başardılar. Bu sayede maça hızlı başlayan Dolphins yazının başında da belirttiğimiz gibi QB üzerindeki baskıyı maç boyu azaltmadan devam ettirerek başarılı oldular. Bu baskı sayesinde Kyler Murray maçın son çeyreğine kadar çok zorlandı. Cardinals, fumble return TD’dan sonraki drive’da ise hızlı bir şekilde touchdown bularak  bu kaybı telafi etmeyi başardı. Ve o anda maçın shoot out’a gideceği belli oldu. Sezonun ilk yarısında en az verim alınan TE mevkiinden, sakatlıktan yeni dönen TE Maxx Williams topu ilk alışında sayı yaparak güzel bir şekilde “tekrar hoşgeldim” dedi.

Dolphins’in ikinci drive’ı maçın dönüm noktası oldu diyebiliriz çünkü Cardinals’in iki starter CB oyuncusu olan Dre Kirkpatrick ve Byron Murphy maçta değildi. Kirkpatrick sakattı Murphy’e ise COVID-19 teşhisi konulmuştu. COVID-19 dan teşhis konulan ve maçta oynayamayan bir diğer isim ise Devon Kennard idi. Şöyle bir baktığımız zaman üç tane maça önemli etkileri bulunan oyuncunun bu maçta olmaması da Cardinals savunmasını ciddi anlamda sıkıntıya soktu… Bunu fırsat bilen Brian Flores ilk drive’ındaki koşu oyunlarını durdurup maç boyunca sadece pasa odaklandı gayet de başarılı oldu. Kirkpatrick ve Byron Murphy’nin yerine oynayan Jace Whittaker, DeVante Bausby ve Kevin Peterson’ın maç boyunca performansları gerçekten kötüydü hatta maç esnasında adeta ne yaptıklarını bile bilmiyorlar, kimleri tutacaklarını şaşırıyorlardı. Durum böyle olunca Dolphins maç boyu neredeyse sadece pas oyunları oynadı. Bunun haricinde önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi endzone savunmamız ligin en iyi ikinci defansıydı ve bu başarıyı sağlayan en önemli oyunculardan Devon Kennard da olmayınca en çok güvenilen endzone savunması bile sıkıntıya girdi. Fakat hatalar bitmiş değildi.

Kliff Kingsbury ile ilgili aramızda konuşurken bazen onun yerine başka bir koç olsaydı ne olurdu diye düşünüyoruz. Açıkçası Kyler Murray ile uyumundan ve onu çok iyi bir seviyeye çıkartmasından memnunuz fakat bazen oyundaki play call’ları çok iyiyken bazen de o kadar kötü olabiliyor ki insan gerçekten hayret ediyor. Dolphins defansı koşuya neredeyse hiç izin vermemesine rağmen en kritik noktalarda hücumu koşuya zorlaması ve kaybetmesi bunlardan bir tanesi. İlk yarının sonunda “3&9” oynanırken first down alındığını zannederek yanlışlıkla son molasını alması ve süreyi durdurması, sonra da “4&1”i denemeden punt yaptırması Dolphins’in field goal mesafesine gelecek zamanının kalmasını sağladı. Biz açıkçası hala ligdeki ikinci yılına veriyoruz bunları ama hatalar da bir yere kadar tabi umarız kendini bir an önce toparlar.

Cardinals açısından maçtaki güzel olaylara gelecek olursak Kyler Murray bu maçta yeni bir rekor kırdı. Bir maç içerisinde 275+ passing yard, 100 rushing yards, üç passing TD ve bir rushing TD ile tarihte bir ilke imza attı ve dört maç üst üste takımına 30’dan fazla sayı yaptırması MVP adayı olma yolunda çok net ilerlediğini gösteriyor fakat takımda çıkan bazı sıkıntılar maçın kaybetmesine sebep oluyor. Dolphins maçındaki bu sakatlıklara ve hatalara rağmen 34-31 biten maç her şeye rağmen uzatmaya kalacak duruma gelmişti. 2018’de çok kötü bir sezon geçirip, defalarca maç kaybettirdiği için Browns’un takımdan kestiği fakat Cardinals’da geçen senenin yıldız kicker’larından olan Zane Gonzalez bu yıl yeniden eski Browns günlerinde dönmüş gibi. Seahakws maçında maçın en kritik anında FG kaçırıp neredeyse maçın kaybedilmesine sebep olacakken Cardinals defansının tam kadro Seahawks ofansını tutabilmesi sayesinde ikinci kez bulduğu şans sayesinde zor bela golu atmayı başarabilmişti. Fakat bu sefer maçın sonundaki field goal’ü kaçırarak kaybın baş aktörü oldu ve bu gidişle yakın bir zamanda takımdan kesilmesini bekliyoruz.

Peki bu maç nelere mal oldu ve gelecekteki planlar neler?

Seahawks’ın Bills’e karşı büyük farkla kaybetmesi bir yandan sevindirici diğer yandan ise üzücü bir haber oldu. Sevindirici tarafı Cardinals’in grupta birinci sıraya geçmek için şansının artmasıydı fakat Dolphins’e de yenilince durumlar eşitlenmiş oldu. İşin üzücü tarafı ise Cardinals’in secondary sorunu. Tua ve Dolphins ofansı bu secondary’lere karşı böyle oynayabildiyse bu hafta Josh Allen ve Bills ofansı Cardinals’e karşı neler yapabilir düşüncesi bile çok kötü. Bu yüzden Cardinals’in acilen bu sorunu çözmesi gerekiyor. Gelecek planlarına ve tahminlere gelirsek; 49ers’in ve Seahawks’ın da kaybetmesi sayesinde division’da ikinciliğini koruyan Cardinals’in hala birinci sıraya çıkmak, 1. sıra olmasa da ikinciliğini korumak için büyük şansı var. Bu nedenle bu hafta diğer divison takımlarının kaybetmesi, Cardinals’in hatasını biraz örttü diyebiliriz. Secondary sorununa gelecek olursak; kötü performas sergileyen CB’lerden DeVante Bausby takımdan kesildi fakat ertesi gün antrenman ekibine tekrar alındı. Covid-19’dan dolayı oynayamayan Devon Kennard ve Byron Murphy bu hafta yeniden sahaya çıkabilecek gibi görünüyor. Byron Murphy’nin yeniden sahalara çıkması pas defansı problemini bir nebze çözecektir fakat Dre Kirkpatrick’in kalça sakatlığının durumundan yeni bir haber yok fakat antrenmanlara çıkmaya başladı. Aynı şekilde Kenyan Drake de antrenmanlara döndü. Diğer sevindirici haber ise yeni bir transfer haberi. 15 yıllık tecrübeli CB Jonathan Joseph ile anlaşma imzalandı. Pas defansı probleminin çözülmesi bu noktada çok önemli eğer bu sorun çözülmezse bu haftaki Buffalo Bills maçına mağlubiyet yazmamız kaçınılmaz olacak.

Hepinize zevkli bir NFL hafta sonu diliyoruz…