Merhaba sevgili NFLTR okurları. Arizona Cardinals’ın bay haftasında, sezon ortası değerlendirmemiz ile karşınızdayız.

Sezon başlamadan hemen önce yayınlanan ilk yazımızda sezona dair beklentilerimizi belirtirken galibiyet öngördüğümüz maçlar neticesinde bay haftasına 5-2’lik bir derece ile ulaşacağımızı tahmin etmiştik. Her ne kadar kazanılan kaybedilen bazı maçlarda yanılsak da eğrisi doğrusuna denk geldi ve Cardinals 5-2’lik derece ile bay haftasına ulaştı.

Değerlendirmemizi öncelikle hücum ve savunma takımları açısından başlayalım…

HÜCUM 

Cardinals hücumunun bu yıla başlarken geçtiğimiz sezona kıyasla daha ileriye gideceği çok belliydi. Çaylak sezonunun özellikle ikinci yarısında umut veren bir performans göstermiş olan QB Kyler Murray’nin gelişiminin devam edeceğini ve koçuyla olan uyumunun da artmasıyla birlikte ikinci yıllarında vites artıran Patrick Mahomes, Lamar Jackson gibi bir hikayesi olacağını bekliyorduk. Kyler Murray genel olarak beklentilerimizi karşılayan bir performans çıkararak yedi maç sonunda 1,847 yard pas atarak 13 TD pası ve yedi interception 93.7 QB reytingine ulaştı. Ancak Murray esas etkinliğini koşu oyunlarında gösterdi ve toplamda 437 yard koşarak toplam yedi TD koşusu yapmayı başardı ve şu anda bu performansıyla da ligin en fazla koşan QB’i konumunda. Murray bu performansıyla Alvin Kamara, Joe Mixon, Miles Sanders, Aaron Jones gibi ligin kalbur üstü RB’lerini dahi geride bırakmış durumda. Kendisinin en fazla eleştirilecek yönü ise her maç bir interception atma hastalığına yakalanması ve bunu adeta alışkanlık haline getirmesiydi fakat son üç haftadır sadece bir interception atıp bu sorunu halletmiş görünüyor.

Beklentilerimizi artıran bir diğer husus ise elbetteki off-season döneminde takas ile takıma katılan DeAndre Hopkins’in sağlayacağı katkıya dayanıyordu. Hali hazırda kadroda bulunan Larry Fitzgerald gibi bir efsanenin yanı sıra Christian Kirk ve Andy Isabella gibi yetenekli ve gelecek vaadeden receiver ekibine Hopkins gibi bir ekleme yapılması “Air Raid Offense” in çok daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktı. RB pozisyonunda ise geçtiğimiz sezon takıma katılan Kenyan Drake’in başarılı performansı sonrasında transition tag ile takımda tutulması sonucunda koşu hücumunda da beklentilerimiz yükselmişti.

Koşu hücümunda ise Kenyan Drake her ne kadar geçen yıl sergilediği patlayıcılığında olmasa da özellikle  Dallas Cowboys maçındaki 164 yard ve iki TD’lık performansının sayesinde toplamda 512 yard ve dört TD ile lig genelinde dokuzuncu sırada yer alıyor. Chase Edmonds ise 176 yard ve bir touchdown’lık katkı sağladı. Cardinals koşu hücumu açısından taşıma başına 5.2 yard ve maç başına 160.7 yard ortalama ile lig genelinde ikinci sırada yer alıyor.

WR ünitesi ise sezon öncesi beklediğimiz şekilde başarılı performanslar ortaya koydu. DeAndre Hopkins, 704 yard top tutuşu ve ile ligin zirvesinde yer alırken üç de TD yaptı. Christian Kirk 277 yard beş TD,  Larry Fitzgerald 207 yard, Andy Isabella’da 154 yard ve iki TD ile Hopkins’e destek verirken yedek RB Chase Edmonds’da 222 yard top tutarak pas hücumuna sürpriz bir destek sağlamış oldu. Geçen sezon da David Johnson’a sürekli pas atan Kyler Murray RB’lere pas atmayı çok seviyor gibi duruyor.

Sezon başında skill positionlar açısından görünen tek eksikliğin olduğu TE pozisyonunda ve geçtiğimiz yıl başarılı olamamış bir O-Line ünitesi sezona başlarken başarıyı en fazla etkileyecek konular olarak görünüyordu.

TE pozisyonunda Dan Arnold ve Darrell Daniels ikilisi toplamda 216 yardlık top tutuşları ile pas hücumuna sınırlı bir katkıda bulundular. Dan Arnold’un son oynanan Seattle maçında yaptığı bir kritik top tutuşu haricinde kayda değer bir etki sağladıklarını söyleyemeyiz.

Offensive line ekibinin ise geçtiğimiz yıla kıyasla büyük bir gelişim gösterdiğini söyleyebiliriz. 2019 sezonunda toplamda 50 sack’e izin veren Cardinals offensive line ünitesi 8 hafta sonunda Kyler Murray’nin sacklenme sayılarının 9’da kalmasını sağlayarak sack sayılarının makul düzeye inmesini sağladı. Bunun sonucunda “adjusted line yard” hesaplamalarına göre yapılan değerlendirmelerde koşu bloklamasında lig genelinde 21. Sıradayken pas bloklamasında ise 10.sırada yer alıyorlar. Özellikle pas korumasında geçtiğimiz yıl 26. sırada yer aldıkları düşünüldüğünde bu konuda önemli bir gelişim sağlandığını söyeleyebiliriz.

SAVUNMA

Off-season döneminde LB ekibine Lions’dan Devon Kennard ve Falcons’dan DeVondre Campbell’ı, defensive line’a Bills’den Jordan Phillips’i ekleyen Cardinals sezon başlamadan hemen önce sakatlanan CB Robert Alford’ın boşluğunu doldurmak için Bengals’dan ayrılan tecrübeli CB Dre Kirkpatrick’i kadrosuna katarak dört önemli free agency hamlesi yapmıştı. Bu hamleler sonucunda güçlenen defans takımı özellikle redzone savunmasında 31 kez redzone’a ulaşan rakip hücumlara sadece 12 kez TD izni vererek yüzde 42.4 ile bu alanda Bears’ın ardından ikinci sırada alıyor. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl toplam 38 pas TD’una (maç başına ortalama 2.37) izin vererek pas savunmasında ligde 31. sırada yer alan Cardinals, şu ana kadar sadece 12 pas TD’ununa izin vererek (maç başına ortalama 1.71) bu alanda 13. sıraya yükselmiş durumda.

Bu noktada ve ligin en iyi safety’si olduğunu düşündüğümüz Budda Baker’a ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. 48’i solo olmak üzere 59 tackle, 2 interception, 2 sack, bie forced fumble ve iki pas engellemesi ile savunmaya liderlik eden Baker sezon başında aldığı 59 milyon dolarlık rekor kontratın hakkını fazlasıyla veriyor.

Beşinci haftadaki NY Jets maçında sakatlanan ve sezonu kapatan yıldız oyuncumuz Chandler Jones’un boşluğunu Dennis Gardeck ve Haason Reddick performansları ile kapatan Cardinals savunması ligin kalan bölümü için oldukça ümit veriyor.

BEKLENTİLER

Ligin en güçlü division’u olduğunu düşündüğümüz NFC West’de play off yarışı olanca hızıyla devam ediyor. San Francisco 49’ers dışındaki üç takımın da playoff için oldukça iddialı olduklarını ve sezon sonunda üç takımın birden playoff’ta yer alabileceklerini düşünüyoruz.

Sakatların durumuna baktığımızda Seattle maçında sakatlanan Kenyan Drake’in durumu ağır görünüyor ve Chase Edmonds’ın starter olarak oynayacağı bekleniyor. Jordan Philips’in durumu sakatlık raporunda hamstring olarak görünüyor yani muhtemelen oynayacağını tahmin ediyoruz. Zach Allen’ın ise en az üç hafta lige dönmeyeceği söylendi fakat 2020 draft’ından seçilen Leki Fotu ve Rashard Lawrence’ın kendilerini gösterme şansı elde ettiler bunun için mutluyuz.

MAÇ TAHMİNİ

Gelelim maç gününe. Her türlü zorluğa, her türlü hataya rağmen bir şekilde hatalarını düzeltip sağlıklı 49ers’ı ve en önemlisi de o haftalarda ligin en güçlü takımı sayılan, maçın dördüncü çeyreğinden itibaren yüzde 99 kazanma ihtimalini elinde bulunduran Seahawks’ı yenerek 5-2 skoruna ulaştı ve ligdeki her takımı yenebileceğini gösterdi.

Cardinals çoğu NFL sitesinde ve NFLTR olmak üzere çoğu raking’inde ilk 10’a girmeye başladı ve üstelik Kyler Murray’nin de MVP yarışı yavaştan başladı. Bay haftasından gelen Cardinals dinlenmiş ve daha çok çalışmış bir şekilde Miami Dolphins’in karşısına çıkacak fakat tahmin yaparken Seahawks maçındayken bile bu kadar düşünmemiştik. Patriots, Seahawks gibi takımlara az farkla yenilip 49ers ve Rams maçlarını rahatlıkla kazanan Dolphins, çoğu NFL güç sıralamalasında Cardinals’in hemen arkasında bulunuyor. 49ers ve Rams’i yendiler sıra bize mi geliyor acaba diye düşündürttü biraz. Dokuzuncu haftaya gelirken çoğu ofansif istatistiğinde henüz ilk 20’yi aşamayan Dolphins hücumu pek korkutmuyordu fakat COVID-19 testi pozitif çıkan iki önemli defans oyuncu Devon Kennard ve Byron Murphy bu maçta oynamayacaklar. Devon Kennard’ın yerini alacak oyuncu acaba şimdilik idare edip edemeyeceğini merak ediyoruz. Byron Murphy’nin yerine şimdilik safety Jalen Thompson aldı fakat Cardinals büyük bir CB arayışı içinde. Şu sıralar gündemde dolaşan Cardinals’in, Texans’ın tecrübeli CB’si Johnathan Joseph’i transfer etmesinin beklendiği söylentileri olsa da henüz pek bir şey kesinleşmiş değil. Bu haftaki tahminimize, kazanan tarafa dinlenmiş, çalışmış ve çok hırslı bir şekilde Super Bowl kazanmak isteyen Kyler Murray’i yani Cardinals’i yazıyoruz. Sevgilerle…