Justin Jefferson, CeeDee Lamb, Jerry Jeudy, Henry Ruggs ve Tee Higgins gibi isimlerin yer aldığı 2020 wide receiver sınıfı kesinlikle çok büyük yeteneklerle doluydu fakat 2021 sınıfının da onlardan aşağı kalır bir yanı olmayacak gibi gözüküyor. Gerek Ja’Marr Chase gerekse Jaylen Waddle’ın, draft’ın üst sıralarından seçileceği ön görülüyor fakat bu senenin istatistiklerine göz attığımızda kolej futbolunun en iyi wide receiver’ının DeVonta Smith olduğu konusunda hepimiz aynı kanıdayızdır diye düşünüyorum.

Kolej kariyerine başlamadan önce Amite High School’da oynayan DeVonta Smith, 2017 yılında Alabama Crimson Tide’a katıldı. Her ne kadar iyi bir profili olsa da kolej futbolundaki freshman sezonunda çoğu oyuncu gibi fazla şans bulamamıştı. Bunun yanı sıra Calvin Ridley ve Robert Foster gibi o sezonun iyi wide receiver’ları arasında adından çokça söz ettiremedi. Alabama’daki ilk sezonu olan 2017 sezonunda ulusal şampiyonluk maçında Georgia Bulldogs’a karşı uzatmalarda yakaladığı game-winning touchdown ile öne çıkan DeVonta Smith, sophomore sezonundaysa ortalama bir performans (42 pas yakalama, 693 yard ve altı touchdown) sergiledi.

Smith, junior sezonuna geldiğinde takımın starter quarterback’i Tua Tagovailoa ile çok iyi bir ikili oluşturdu. Sezonun beşinci maçında Ole Miss’e karşı 274 yard ve beş touchdown ile hem rakip takımlara hem de rakip cornerback oyuncularına gözdağı verdi. Sezon sonunda Jerry Jeudy ve Henry Ruggs III gibi takımın as receiver’larını 1,256 top yakalama mesafesi ve 14 touchdown ile geride bırakarak yıldızlaştı.

Smith, Ole Miss maçındaki başarılı performansını LSU Tigers’a karşı 213 yard ve iki touchdown’lık dev bir istatistikle süslese de alınan mağlubiyet Alabama Crimson Tide’ın playoff şansını kaybetmesine neden oldu.

2019 sezonunu kişisel olarak çok iyi geçiren Smith’in oldukça fazla kalitede wide receiver oyuncusunun yer aldığı 2020 NFL Draft’ında kaçıncı sıradan seçileceğiyse merak konusuydu. Ancak Smith, sürpriz bir kararla üniversitede kalarak senior sezonuna hazırlanacağını açıklayarak herkesi şaşırtmıştı. Birçok yorumcuya göre Smith bu kararı, kaliteli 2020 sınıfında draft’ta üst sıralardan seçilemeyeceğini düşündüğü için almıştı ancak Smith, kendisinin NCAA’de yarım kalan işleri olduğu ve zamanının dolmadığını söyleyerek bu yorumlara son noktayı koymuştu.

Takip eden sezonda Smith, 2020 NFL Draftı’nda ilk turdan draft seçilen Henry Ruggs III ve Jerry Jeudy ikilisinin takımdan ayrılmasıyla Jaylen Waddle ile birlikte takımının as oyuncularından biri konumuna geldi.

Sezona starter quarterback konusunda çokta güven veremeyen Mac Jones ile başlayan Alabama, DeVonta Smith ve Jaylen Waddle’ın ustalıkları ve Najee Harris’in koşu oyunlarındaki performanslarıyla iyi bir yıl geçiriyor.

Senior sezonuna güzel bir başlangıç yaparak giren DeVonta Smith için kırılma noktasıysa, normal sezonun beşinci maçında Jaylen Waddle’ın sakatlık geçirerek sezonu kapatması oldu. Bu süreçten sonra takımın neredeyse tüm pas oyunu yükünü sırtlayan Smith, normal sezonun geriye kalan beş maçının dördünde 140 yard ve üstünde pas yakalamayı başardı. Tarihler, 22 Kasım’ı gösterdiğinde Smith, Kentucky Wildcats’a karşı çıktıkları maçta eski bir Alabama oyuncusu olan Amari Cooper’ın rekorunu kırırak hem Alabama hem de kendi konferansında tüm zamanların en çok receiving touchdown’u yapan oyuncusu oldu.

Sezonun dokuzuncu haftasına gelindiğinde Alabama’yı geçen sezon playoff’lardan uzaklaştıran LSU Tigers karşısında 231 yard ve üç touchdown ile oynayan Smith, geçen sezonun intikamını alırcasına bir performans sergiledi.

Normal sezonun sonunda SEC Konferans Şampiyonluk maçına çıkan Alabama’da yine DeVonta Smith rüzgara esti (15 top yakalama, 184 yard ve iki touchdown). Smith, Alabama tarihinde en çok receiving yarda ulaşan oyuncu olarak Amari Cooper’ı bu alanda da geçerek yeni bir rekora daha imza attı.

Oyuncu profiline geldiğimizde ise DeVonta Smith’in çabukluğu ve hızı onun güçlü yanları olarak öne çıkıyor. Pas oyunlarında rakip secondary oyuncularını ekarte etmek için bu özelliklerini kullanan Smith, topu yakalamak için kendisine kolayca boş alan yaratıyor. Bu durum rakip defansın çoğu zaman kendisi üzerinde iki kişi ile savunma yapmasına neden oluyor. Bu gibi durumlarda fazladan bir defans oyuncusunun kendisine odaklanması olası koşu oyunlarında running back’ine büyük alanlar yaratıyor.

DeVonta Smith’in zayıf yanlarıysa, akla ilk gelecek olan fiziksellik anlamında zayıf olduğudur. Topu yakaladıktan sonra ilk tackleda çok kolay yere alınan Smith, aynı zamanda koşu oyunlarında rakip secondary oyuncularına blok yapmakta çokta iyi olduğu söylenemez. NFL’de elite seviyede wide receiver olması için fiziksel olarak kendini biraz daha geliştirmesi gerekecek.

Bu özellikleri ve oyun stili göz önüne aldığında NFL’de kendisine en çok benzeyen oyuncuysa eski bir Alabama oyuncusu olan Calvin Ridley denilebilir. Matt Ryan ve Julio Jones gibi NFL’in önde gelen ofans oyuncularının yanına eklendiğinde harika işler çıkaran Ridley, Devonta Smith’in iyi bir ofansa eklendiğinde neler yapabileceğinin adeta fragmanı gibi.  2021 Draft’ında, wide receiver’a en çok ihtiyacı olan takımların başında gelen Miami Dolphins’e draft olması halinde, kolejde de birlikte oynadığı eski dostu Tua Tagovailoa ile harika işler çıkarabilir.

Son olarak, normal sezona namağlup devam ederek playoff’ları garantileyen Alabama Crimson Tide ile gözünü şampiyonluğa diken ve geçen sezon yarım kalan işlerini tamamlamak adına 2020 NFL Draftı’ndan vazgeçen DeVonta Smith, bu sezon draft’ta üst sıralardan rahatlıkla seçilebilecek gibi gözüküyor. Genç oyuncu NFL’e gelmeden önce adını, NCAA ve Alabama tarihine yazdırdı, bakalım aynı başarıyı NFL’de de gösterebilecek mi…