Geçtiğimiz hafta oynanan Rose Bowl ve Sugar Bowl maçları seyir zevki açısından taraftarları ve izleyicileri fazlasıyla tatmin etti. Alabama Crimson Tide, Notre Dame Fighting Irish’i rahat geçerken, Ohio State Buckeyes, Clemson Tigers’a karşı sürpriz bir skorla galibiyete ulaştı. Aldıkları galibiyetlerden sonra National Championship’e katılmaya hak kazanan takımlar 2015’te oynanan Sugar Bowl’dan sonra ilk defa karşı karşıya gelecek…

Rose Bowl

Alabama Crimson Tide ile Notre Dame Fighting Irish’in kozlarını paylaştığı maçta gülen taraf 31-14 üstünlükle Alabama ekibi oldu.

Florida Gators maçında sakatlanan yıldız center’ı Landon Dickerson’dan yoksun olarak karşılaşmaya başlayan Crimson Tide’da koşu oyunlarındaki verimlilik büyük soru işaretiydi. Ancak Alabama’nın muhteşem üçlüsü -Mac Jones, Najee Harris ve DeVonta Smith- takımı taşımayı bildi.

Maça hızlı başlayan Alabama, Mac Jones’un üç touchdown pası ile ilk yarıyı 21-7 önde kapattı. İkinci yarıda dominant performansına devam eden Alabama, üçüncü çeyreğin ortasında Notre Dame quarterbeck’i Ian Book’ında interception yaptı. Maçın kırılma noktası olan bu pozisyonun devamında skoru 28-7 yapan Alabama ekibi, üstünlüğünü korumayı bildi ve karşılaşmayı 31-14 almayı başardı.

Notre Dame’in bu kadar silik performans göstermesinin en büyük nedenleri; Alabama defansını pas oyunlarında zorlayamamış olmaları ve bu sezon kazandıkları birçok maçta büyük rol oynayan koşu oyunlarını, ön yedilisinde Christian Barmore ve Dylan Moses gibi oyuncuları olan Alabama’ya karşı kullanamamaları.

Alabama tarafına gelecek olursak, 130 receiving yard ve üç touchdown ile harika performans sergileyen DeVonta Smith’in yanı sıra maçı 125 koşu yardı ile tamamlayan Najee Harris, koşu oyunları hakkında düşünülen soru işaretlerini boşa çıkararak kalitesine ortaya koydu. Mac Jones ise 297 pas yardı ve dört touchdown ile maçı tamamlayarak harika bir performans sergileyerek takımının galibiyetinde öncü oldu.

Aldıkları galibiyet sonucunda son altı sezonda beşinci kez National Championship’e gitmeye hak kazanan Tuscaloosa ekibi, önceki maçlarda göstermiş olduğu üstün performansı yineleyip şampiyonluğa ulaşmak istiyor…

Sugar Bowl

Sezonun en çok tartışılan takımı olan Ohio State Buckeyes, playoff’lara katıldıktan sonra tartışmalara son noktayı sahada koydu. Bu yılın belki de en büyük sürprizlerinden birinin yaşandığı maçta Clemson Tigers’ı 49-28 yenen Ohio ekibi, adını finale yazdırarak Alabama Crimson Tide’ın rakibi oldu.

Ohio ekibi, Northwestern maçında Chris Olave dahil birçok oyuncusundan yoksun oynayıp galibiyete ulaşmakta zorlanmıştı. Trey Sermon’ın takımının galibiyetinde çok büyük rol üstlendiği maçta, receiver grubundaki büyük eksiklerden dolayı Justin Fields vasat bir performans sergilemişti. Ancak Clemson maçından önce eksiklerin takıma dönmesiyle Justin Fields’ın nasıl performans sergileyeceği merak konusu olmaya başladı.

Clemson’a nazaran maça daha arzulu başlangıç yapan Ohio State, ilk yarıda sadece bir drive’da punt kullandı ve kalan drivelarda touchdown’u bularak harika bir sekans yakaladı. Clemson secondary hattının maçı elleriyle Ohio State’e vermesine birde ilk yarının sonlarına doğru yaptığı targeting faulünden dolayı oyundan atılan James Skalski’de eklenince, ilk yarı 35-14 gibi farklı bir skorla tamamlandı.

İbrenin Ohio State’e doğru kaydığı maçın ikinci yarısında Clemson defansı hızlı bir başlangıç yaptı. Justin Fields’a endzoneda interception yaparak maça tekrar ortak olmak için bir ışık yakan Clemson, aradığı devamlılığı bulamadı ve maç 49-28 skorla tamamlandı.

Big Ten Championship maçındaki harika performansına bir yenisini ekleyen Trey Sermon maçı 193 koşu, 61 pas yardı ve bir touchdown ile tamamladı. Chris Olave’nin öne çıktığı receiver grubu ile harika işler çıkaran Justin Fields ise maçı toplamda 427 yard (385 pas yardı ve 42 koşu yardı) altı touchdown ve bir interception ile tamamlayarak maçın MVP’si oldu.

National Championship Tahmini

2015 Sugar Bowl maçından sonra ilk defa karşı karşıya gelecek iki takım namağlup şampiyon olmak için kozlarını paylaşacak. Bu sahneye alışık olan Alabama Crimson Tide final maçlarında son 11 yılda 5-2’lik skor sergiledi. Ohio State Buckeyes ise en son şampiyonluğunu Alabama’yı mağlup ettiği sene, Oregon Ducks’ı yenerek ulaşmışlardı.

Peki Pazartesi gecesi Miami’de tarih tekerrür edecek mi?

En son maçta Alabama’daki Blake Sims, Derrick Henry ve Amari Cooper’a karşı Ohio State’te Cardale Jones, Ezekiel Elliot ve Michael Thomas karşı karşıya gelmişti. 2015’teki kaliteli oyuncu kadrolarından eksik bir yanı olmayan her iki takımda da birçok oyuncu önce çıkıyor.

Alabama adına Mac Jones, Najee Harris ve DeVonta Smith bu sezon takımlarının aldıkları galibiyetlerde büyük pay sahibi oldular. Sezon başında starter quarterback konusunda birçok soru işareti olan Alabama Crimson Tide’da Mac Jones görevi üstlenerek harika bir sezon geçirdi ve sezonun en iyi quarterback ödülü olan Davey O’Brien National Quarterback Award’i kazandı. Öte yandan takımının koşu oyunlarındaki en önemli silahı olan Najee Harris’te her sene en iyi running back’e verilen Doak Walker Award’ı kazanarak sezon içindeki performansını taçlandırmış oldu. Alabama adına bu sezon en önemli oyuncu olarak öne çıkan isim ise DeVonta Smith oldu. Bu sezon kırdığı rekorlar ve aldığı ödüllerle adından çokça söz ettiren yıldız wide receiver takımı adına pas oyunlarının vazgeçilmezi oldu. 6 Ocak’ta düzenlenen ve sezonun en iyi oyuncusuna verilen Heisman Trophy’yi kazanan DeVonta Smith, 1991 yılında Desmond Howard’dan sonra bu ödülü kazanan ilk wide receiver oldu. Bu ödüle ek olarak birde sezonun en iyi wide receiver’ına verilen Fred Biletnikoff Award’ı kazanan Smith, National Championship’te kendisini karşısında istediğini söyleyen Ohio State Buckeyes’ın yıldız cornerback’ine zor anlar yaşatacak gibi gözüküyor.

Defans hattında ise Christian Barmore, Patrick Surtain II ve Dylan Moses gibi isimleri kadrosunda bulunduran Alabama, Ohio State’i bu sezon en çok zorlayacak defans ekibi gibi gözüküyor.

Ohio State Buckeyes’ta ise bu sezon öne çıkan isimler Justin Fields, Chris Olave ve Trey Sermon… En son maçta göstermiş olduğu performans ile Alabama’ya gözdağı veren Justin Fields, rakibinin görece en zayıf noktası olan secondary hattını delebilirse skor üretmek konusunda çok zorlanmayacak gibi gözüküyor. Öte yandan son iki maçta takımı adına öne çıkarak 524 yard koşan Trey Sermon aynı performansı sergilemesi durumunda Ohio State tarihi tekerrür ettirebilir…

Miami Dolphins’in sahası Hard Rock Stadium’da oynanacak olan dev karşılaşma, Türkiye saati ile Pazartesi gününü Salı sabahına bağlayan gece saat 04.00’da başlayacak…