Cumartesi gecesi Baltimore Ravens’i yenip adını finale konferans finaline yazdıran Buffalo Bills’in rakibini belirleyecek olan karşılaşmada Cleveland Browns, bu kez ligin en zor deplasmanlarından olan Kansas City Chiefs’e konuk olacak.

En son 2018 sezonunun 9. haftasında kozlarını paylaşan bu iki takımın mücadelesinde kazanan taraf Kansas City Chiefs olmuştu. Nitekim bu maç özelinde öne çıkan hikaye ise yine 2018 sezonu oynanırken saha dışı olaylar sebebiyle Chiefs tarafından takımdan gönderilen Kareem Hunt’ın soğuk bir Kansas City akşamı intikam maçına çıkacak olması. 2018 sezonundaki karşılaşmada Kareem Hunt, Browns’a karşı ikisi koşu olmak üzere üç TD ile maçı tamamlamıştı. Misafir ekip olan Browns’un, Chiefs’e karşı son galibiyeti ise 2012 sezonunun 14. haftasında 30-7’lik skorla gelmişti ki o sezon Chiefs 2-14 ile ligin dibini boylamış takip eden sezonda ise Andy Reid ile anlaşmıştı.

CLEVELAND BROWNS: Makus talihini 2020 sezonu ile birlikte kıran Cleveland Browns, yıllar sonra çıktığı ilk playoff maçında deyim yerindeyse peri masalı gibi bir başlangıç yaptı. Daha ilk snap’tan TD’ı bulan Browns, maçın ilerleyen bölümlerinde rakibinin eksikleri üzerine çok iyi giderek daha ilk çeyrekten fişi çekti ve bunu da kenarda head koçu olmadan yapmayı başardı. Bireysel anlamda Nick Chubb ve Kareem Hunt ikilisi üst düzey bir oyun ortaya koyarken savunma eksiklerine rağmen üretken bir oyun oynadı. Yine de farkın fazla açık olmasına güvenip işleri rölantiye almaları da playoff tecrübelerinin olmadığının bir göstergesiydi.

KANSAS CITY CHIEFS: Super Bowl sarhoşluğuna takılmadan yine bildiği yoldan giden Andy Reid ve öğrencileri, bu sezon ligin fazla galibiyet alan takımı olmayı başardı. Her ne kadar ligin ikinci yarısındaki performansları “mükemmel” olmasa da artık kazanma alışkanlığının ve kültürünün takımın genlerine işlemesiyle galibiyetleri ilk tur bay hakkını ve ev sahipliği avantajını da kaptılar. Patrick Mahomes sezonu 38 TD pasıyla tamamlarken tight end Travis Kelce, All-Pro oyunla 1,416 yard ve 11 TD ile kariyer yılını geçirdi. Öte yandan çaylak koşucu Clyde Edwards-Helaire’nin takıma adaptasyon konusunda sıkıntı yaşamaması ve ilk günden itibaren hücumun ana parçalarından biri haline geldiği söylenebilir. Savunma anlamında ise genel olarak rakamlara bakıldığında lig ortalamaları seviyesinde gezinmeleri sezon içinde kendilerine yeterli bir performans oldu. Bireysel anlamda ise Chris Jones ve Frank Clark yine savunma liderliğine soyunurken safety Tyrann Mathieu’da altı interception ile kariyer rekorunu kırmayı başardı.

 Kansas City Chiefs Hücumu vs. Cleveland Browns Savunması  

  Chiefs Hücumu   Browns Savunması  
Değer NFL Sıralaması Değer NFL Sıralaması
Maç Başı Sayı 29,6 6 26,2 21
Maç Başı Yard 415,8 1 358,4 17
Oyun başı yard 6,3 2 5,5 17
Maç Başı Pas Yardı 303,4 1 247,6 22
QB Puanı 107,3 4 94,8 19
Sack 24 5 38 15
Maç Başı Koşu Yardı 112,4 16 110,8 9
Oyun Başı Koşu Yardı 4,5 12 4,3 12
Third Down% 49% 3 43,90% 23


Patrick Mahomes’un her an şapkadan tavşan çıkaracak paslar atması Chiefs hücumunun maç öncesinde bir iki adım önde olmasının nedenlerinden belki de en önemlisi. Nitekim Mahomes’un bu oyununu destekleyici parçalar olan Tyreek Hill, Mecole Hardman ve Demarcus Robinson’un arka alanda coverage’lardan kurtulmaları Mahomes’un fazla zorlanmadan oyununu sahaya yansıtmasına yardımcı olacaktır. Mahmoes’un uzun paslardan maç boyunca vazgeçmemesi recevier’ların katkısıyla skoru erkenden Chiefs lehine çevirebilir ki Browns savunması karşı arka sahada receiver’ların yapacağı yatay veya çapraz koşularına karşı sezon içinde epey zorlanmıştı. Bunula birlikte ligin yıldızı Travis Kelce bu maçta da Browns linebacker’larıyla eşleşmelerini kazanması ile Mahomes’un her zaman olduğu gibi yine birinci opsiyonu olacaktır. Koşu oyununda ise Edwards-Helaire yokluğunda Le’Veon Bell’e büyük iş düşecek.

Karşılaşma Browns savunmasının belki de oynayacağı en zor maç olacak. Bunun temel nedeni bilindiği üzere Chiefs hücumunun bireysel anlamda lig kalibresinin üzerinde playmaker oyunculularının olması. Browns savunması bir şekilde Chiefs koşu ve paslarını durdursa bile Tyreek Hill’in yapacağı bir derin koşuyla tekrardan momentumu Chiefs’e verebilir. Ancak yine de Chiefs’in sezon içindeki zorlandığı bir iki maça bakıldığında ortak nokta ön taraftaki baskıda yatıyor. Browns’un bu anlamda Myles Garrett önderliğinde savunma hattından maksimum verim alması şart fakat Browns savunmasının “Man-to-Man” oynadığı savunma şemasında bu da pek yeterli olmayabilir. Patrick Mahomes bu ligdeki en iyi kol gücüne sahip oyun kurucusu ve özellikle birebir eşleşmelerdeki receiver’lara attığı isabetli paslar bir bakıma 25 yaşındaki oyun kurucunun süper yeteneği. Maç boyunca alan savunmasını veya Cover-3 gibi arka alanda üç defensiveback bırakan şemaları tercih edip mümkün mertebede linebackerlardan da coveragelarda destek almasıyla Chiefs hücumu yavaşlatma şansları var…

Cleveland Browns Hücumu vs. Kansas City Chiefs Savunması  

Browns Hücumu Chiefs Savunması
Değer NFL Sıralaması Değer NFL Sıralaması
Maç Başı Sayı 25,5 14 22,6 10
Maç Başı Yard 369,6 16 358,3 16
Oyun başı yard 5,8 11 5,6 18
Maç Başı Pas Yardı 221,2 24 236,2 14
QB Puanı 96,6 12 89,4 10
Sack 26 8 32 19
Maç Başı Koşu Yardı 148,4 3 122,1 21
Oyun Başı Koşu Yardı 4,8 5 4,5 17
Third Down% 44,90% 7 41% 17

Kevin Stefanski’nin hücumu ise maçın kaderini değiştirebilecek tek ekip olarak öne çıkıyor. Karşılaşma içinde Browns hücumunun olabildiğince topu sahada tutarak ya koşu ya da kısa yardlarla ilerlemesi ve Chiefs hücumunu saha dışında tutması gerekecek. Normal sezona bakıldığında bu taktiğin bir benzerini dördüncü hafta John Gruden’in Raiders hücumu yapmış ve 35 dakika sahada kalarak Chiefs hücumunu olabildiğince sahadan uzak tutmuştu. Browns adına bunu yapabilecek iki önemli koşucusunun olması ve Baker Mayfield ile birlikte line arkasında kendisine boşluk bulabilecek tight end Austin Hooper ve receiver Jarvis Landry’nin olması bir avantaj. Nitekim asıl soru bu planı sahaya ne denli verimli yansıtabilecekleri… Koşu demişken Browns hücum hattının Chiefs defansif tackle’ı Chris Jones’u en az iki kişiyle bloklaması ve mümkünse koşuları Jones’un olmadığı yerden yapmaları önemli. Yine de takımın sağ tackle’ı Jack Conklin’in yokluğunu hissedeceklerdir.

Chiefs savunması adına ise dikkat edilmesi gereken ilk isimler eski oyuncuları Kareem Hunt ve ligin formda koşucularından Nick Chubb olacak. Chubb’ın hücum hattının açtığı koridorları çok iyi okuyup anlık olarak çabuk karar alması en büyük özelliğiyken bu boşlukları gerek linebacker gerekse secondary’den gelecek destekle durdurmaları Chiefs adına oldukça önemli. Kareem Hunt’ın ise iç koşular dışında pas tutabilme özelliğinin olmasından dolayı 25 yaşındaki oyuncuyu linebacker’larla eşleştirmeleri olası bir ters eşleşme ihtimalini önlemesi gayet olası bir durum. Bunun dışında Baker’ın play action hücumları da Chiefs’in durdurması gereken bir başka hücum aksiyonu olacak. Genel anlamda Browns savunmasını kalabalık bir line of scrimmage oluşturarak durdurmaları mümkün ancak arka tarafın öne desteğiyle coverage hataları yapmamaya dikkat etmeleri gerekiyor…

Tüm bunları dikkate aldığımızda her şeye rağmen son şampiyon Kansas City Chiefs etkileyici hücumuyla bir adım öne çıkıyor diyebiliriz…

Skor Tahmini: Cleveland Browns 24  – Kansas City Chiefs 32