Kolej futbolunun en büyüğünü belirleyen maçta Alabama Crimson Tide ile Ohio State Buckeyes karşı karşıya geldi. Rakibine karşı dominant bir oyun ortaya koyan Tuscaloosa ekibi 52-24’lük skor ile şampiyon olmayı başardı.

Maçın daha çok başlarından köprücük kemiğinden sakatlanarak oyun dışında kalan ve geri dönemeyen Trey Sermon, takımının koşu oyunlarında ne kadar zorluk çekeceğinin adeta göstergesi oldu. Bu andan itibaren ofansif oyunlardaki çeşitliliğini bir nevi kaybeden Ohio ekibi, rakibine karşı pas oyunlarını arttırarak oyunda kalmaya çalıştı. Öte yandan rakibinin en büyük koşu silahını kaybetmesini iyi değerlendiren Alabama, pas defansına yoğunlaşarak rakibinin bu alandaki en büyük silahları olan Chris Olave ve Garrett Wilson’a karşı daha agresif oyunlar sergilemeye başladı. Rakibinin baskılarına ilk yarının sonlarına kadar iyi dayanan Ohio ekibine bir darbede yıldız ofansif guardı Wyatt Davis’ten geldi. İlk yarının son dakikalarında dizinden sakatlanan yıldız oyuncu, maça bir daha geri dönemedi.

Ohio ofansı zorluklarla boğuşurken, Alabama tarafında ise işler sezon içinde olduğu gibi yolunda gitti. Rakip defansın 4-4 formasyonu (dört defensive lineman ve dört linebacker) ile sahaya çıkmasıyla Najee Harris koşu oyunlarında büyük zorluk çekti. Ancak bu formasyonun en büyük açığı olan pas oyunlarını iyi gören Mac Jones, DeVonta Smith’i kullanarak cezayı kesmeyi iyi bildi. Daha ilk yarıda 12 top yakalama, 215 yard ve 3 touchdown ile oynayan DeVonta Smith, takımının ilk yarıyı 35-17 önde kapatmasındaki en büyük etken oldu.

İlk yarıdaki muazzam performansının ardından daha neler yapabileceğini düşündüğümüz Smith, ikinci yarının ilk dakikalarında başparmağından sakatlanarak oyun dışında kaldı ve maça geri dönemedi. DeVonta Smith’in yokluğunda kontrolü kaybetmeyen Mac Jones, top dağıtımındaki etkinliğini devam ettirerek ofansını ayakta tutmaya iyi bildi. İkinci yarıda Najee Harris ile dönüşümlü oynayan Brian Robinson Jr. ise koşu oyunlarında etkili performanslar sergileyerek ofansına çeşitlilik kattı.

Alabama’nın baskın performansına karşı temposunu yavaş yavaş kaybeden Ohio ekibi, ikinci yarıda ilk yarıya görece daha silik bir performans sergiledi. Christian Barmore’un line hattında daha efektif performans sergilemeye başlamasıyla Justin Fields cep içinde zorlanmaya başladı. Bu andan itibaren pas oyunlarını devam ettirebilmek için sürekli cep içinden çıkan Fields, isabetsiz paslar atmasıyla Ohio ofansı oyun içinde daha az süreler alarak skor üretmekte zorlandı. Bu durumdan iyi faydalanan Alabama ofansı ise süreyi iyi kullanarak hem skor üretti hem de zamanı eriterek Ohio’nun olası geri dönüş şansını azalttı. Alabama defansının ikinci yarıda baskınlığını sürdürmesi ve ofansının üstlerine düşen görevi iyi yapmasıyla 52-24 skor üstünlüğüne ulaşan Crimson Tide, kolej futbolunun 2020-2021 sezonu şampiyonu oldu.

Kolej kariyerinin son maçına çıkan Alabama oyun kurucusu Mac Jones, maçı 464 pas yardı ve 5 touchdown pası ile tamamladı. Najee Harris ise koşu oyunlarında her ne kadar sezon içinde alışık olduğumuz performansını sergileyemese de toplamda 158 yard (79 koşu yardı ve 79 receiving yard) ve üç touchdown ile maçı noktaladı. İkinci yarıda sakatlığından dolayı süre alamayan DeVonta Smith ise istatistiksel olarak ilk yarıdaki performansı ayakta alkışlanmaya değerdi. Sezonun beşinci haftasında sakatlanan ve geri kalan maçlarda kadroda bulunmayan Jaylen Waddle ise şampiyonluk maçında sahaya çıktı. Ancak maç esnasında fiziksel anlamdaki kötü durumundan dolayı birçok yorumcu ve NFL oyuncusu tarafından tepki çeken yıldız wide receiver maçı üç top yakalama ve 34 receiving yard ile bitirdi.

Maç sonunda hücum oyuncusu MVP ödülünün kazananı ise DeVonta Smith oldu. Defansif MVP yarışında ise geride hiçbir soru işareti bırakmayan yıldız defensive tackle Christian Barmore ödülün sahibi oldu.

Almış oldukları şampiyonluk ile Alabama kariyerindeki altıncı, kendi kariyerindeki yedinci şampiyonluğa ulaşan Nick Saban, bu alanda rekoru elinde bulunduran 1958-1982 yıllarında Alabama head koçluğunu yapmış Paul “Bear” Bryant’ı geçerek kolej futbolunda en çok şampiyonluğa ulaşmış head coach oldu.

Sezon sonunda birçok oyuncusunu NFL’e gönderecek olan namağlup şampiyon Alabama Crimson Tide’ın gelecek sezon neler yapacağını hep birlikte göreceğiz…