EMadden sadece bir bilgisayar oyunu ve gerçekten lanet ile açıklanacak mantık dışı bir olay gerçekleşmiyor. Ancak Madden serisini yıllardır takip edenlerin bileceği üzerine Madden kapağında çıkan oyuncuların ertesi seneyi kötü geçirmesi ve hatta kariyerlerinin sonlanması Madden kapağındaki oyuncuların lanetlendiğine dair bir söylentileri beraberinde getiriyor…

EA Sports, 1993 senesinde FIFA oyun kapağında David Platt ve Piotr Swierczewski’nin maç içinden çekilmiş bir fotoğrafını kullanmaya karar vermişti. Daha sonra gelenekselleşen ve her sene merakla beklenen oyunun kapak yüzü kim olacak sorusu giderek popülerleşmeye başladı. Gene EA Sports’un bir diğer bayrak gemisi oyunu Madden da, FIFA serisinden geri kalmayarak 1999 yılında oyunlarının kapaklarında daha evvel kullandığı John Madden fotoğraflarından vazgeçerek, aktif bir oyuncu almaya karar verdi. Ben de sizler için Madden oyunlarının kapak yüzleri ve lanetin ne kadar gerçek, ne kadar şehir efsanesi olduğunu biraz araştırdım. Yazıyı okumaya devam etmeden kafanızın karışmaması için size küçük bir hatırlatma; Madden NFL serisi yılları, her zaman çıktığı sezonun bir sene ilersindedir. Örneğin, Madden NFL 2000 oyunu 1999 sezonu başlamadan 1999 senesinin yaz sonunda piyasaya çıkmıştır…

Gelelim ilk Madden kapağına ve lanetine. Madden serisinin ilk kapak yüzü San Francisco 49ers running back’i Garrison Hearst olmuştur. 31 Temmuz 1998’de piyasaya çıkan Madden NFL 99’un kuzey Amerika sürümlerinde hala John Madden kullanılırken Avrupa için çıkan kapakta yer alan Hearts, aslında kariyerinin en iyi sezonunu geride bırakacak ve 500 yarddan fazla koşmuş olmasına rağmen playoff maçında Atlanta Falcons karşısında feci bir sakatlık geçirecektir. Ayak bileği kırılan oyunucunun tekrar sahalara dönmesi tam iki yıl sürecektir. Her şeye rağmen 2001 sezonunda tekrar 49ers ile sahalara dönen Hearst o sene 1,206 yard koşacak “Comeback Player of the Year’’ ödülünün de sahibi olacaktır.

Bir ilginç olay hemen ardından Madden NFL 2000 kapak yüzünü seçerken meydana gelmiştir. Tarihin en iyi running back’lerinden biri olarak kabul edilen Barry Sanders, Madden NFL 2000’in kapak yüzü olarak seçilse de Detroit Lions 1999 sezonu antremanlarına başlamadan sadece bir hafta önce sporu bıraktığını açıklamıştır. Bunun üzerine kuzey Amerika’da, John Madden’ın bir fotoğrafına geri dönen EA Sports’dan biraz beklemedik bir hamle ile oyunun Avrupa kapağı için ligin kalbur üstü kabul edilen Packers running back’lerinden Dorsey Levens seçilmiştir. Daha evvel “sadece’’ bir kere 1997 sezonunda Pro Bowl’a seçilmiş Levens için 1999 sezonu nispeten iyi ve sakatlıksız geçmiş olacak olsa da ilerleyen sezonlarda performansında sürekli bir düşüş görülecektir. Oyuncu, 2001 sezonunda Packers tarafından serbest bırakılacaktır. Daha sonra Eagles ve Giants formalarını giymiş olsa da Levens takımlarının ikinci running back’i olmaktan öteye geçemiyecektir.

Madden NFL 2001’de ise bir önceki sezonun en iyi running back’lerinden biri olarak kabul edilen Titans’ın yıldız oyuncusu Eddie Geroge’un fotoğrafı kullanılmıştır. George gene çok iyi bir sezon geçirmesine rağmen playoff maçında elinden bir pas kaçıracak ve topu Ray Lewis’e kaptıracaktır. Devamında gelen touchdown ile takımının sezonunu sonlandıracaktır…

Bir sonraki Madden sürümünde bir ilk yaşanacak ve Daunte Culpepper ile ilk kez bir quarterback oyun kapağındaki yerini alacaktır. Vikings’in genç oyun kurucusu 33 touchdown pası ile 2000 sezonunda en çok touchdown pasını atmakla kalmamış, yedi kere de koşarak TD’a imza atmıştır. Madden kapağına çıkışının hemen ertesi sezonunda 11. haftada sakatlanan ve sezonu kapatan Culpepper’ın sakatlıktan dönme süreci de sancılı olacaktır. 2002 sezonunda 18 touchdown pasına karşı 23 interception atan Culpepper daha sonraki sezonlarda giderek toparlayarak sakatlıktan önceki günlerini aratmayacaktır. Ancak sakatlıklar Culpeper’ın yakasına 2005 sezonu itibariyle tekrar yapışacak ve oyuncunun yıldız olduğu günler 28 yaşında son bulacaktır. Culpepper’in sakatlıkları ve devamında aniden düşen performansı Madden oyuncularının, ilk defa “Acaba bir Madden laneti olabilir mi?” demelerinin başlangıcı olacaktır.

Madden NFL 2003’ün kapak yüzü ise kuşkusuz şu ana kadarki en ünlü isim, “The Gratest Show on Turf” Rams hücumunun running back’i Marshall Faulk. Faulk, Madden yüzü olmadan önce iki kere en iyi hücum oyuncusu ödülünü almış, bir defa şampiyonluk yaşamış ve kariyerinin zirvesinde bulunmaktadır Ancak Faulk’un performansı kapak olduğu 2002 sezonundan itibaren ani bir düşüşe geçecektir. Yıldız oyuncu kariyerini, 2005 sezonu ile noktalayacaktır.Gelelim lanetlerin en büyüğüne… Atlanta Falcons oyun kurucusu Michael Vick 2002 sezonunda 777 koşu yardı ve sekiz TD koşusu ile quarterback pozisyonunda yeni bir boyut katacaktır. Bu performansın 2003 yılında da devam edeceğini tahmin eden EA Sports, Madden NFL 2004 için Vick’i seçmiştir. Vick, Madden kapağı olacağı açıklandıkdan sadece bir aç hafta sonra sezon öncesi hazırlık maçında bacağını kırarak sezonun 11 maçını kaçıracak ve sadece beş maç oynayacaktır. Yıldız oyuncunun 2006 sezonu sonrası, NFL’in en çok kazanan ismi iken bir köpek dövüşü ringi işlettiği iddiasıyla iki seneye yakın hapis cezası alması ise Madden lanetinin en üst noktası olarak kabul edilir. (Oyun adına da kısa bir değerlendirme yapmak gerekirse Madden tarihindeki en durdurulamayan *hatta kimilerine göre “buglu’’- oyuncu olarak Madden NFL 2004’ün Michael Vick’i kabul edilir.)

Madden 2005 yılı sürümünde ise gene bir ilk yaşanmış ve ilk kez bir savunma oyuncusu kapak oyuncusu olarak seçilmiştir. Ray Lewis, Baltimore Ravens savunması ile hali hazırda son yılları zaten domine etmektedir. Super Bowl 35’de MVP de seçilen ve yüzüğünü takan Ray Lewis’in Madden yüzü için seçilen ilk savunma oyuncusu olmasına şaşırmamak gerekir. Ray Lewis’in 2004 sezonu kötü geçmeyecek olsa da o zamana kadar kariyerinde ilk defa top kapamadan bitirdiği sezonu olacaktır. Baltimore ile playoff’a da kalamayan Lewis ertesi sezon ayağından sakatlanarak sadece altı maç ile sezona veda edecektir. Tabii Madden lanetinden öte Ray Lewis’ın sporun dışında çok daha başka sorunları olduğunu hatırlatmalıyım, ancak bu başka bir yazının konusu…

Madden NFL 2006 kapağında ise o zamana kadar beş defa Pro Bowl olmuş ve bir önceki sezon Eagles’ı Super Bowl’a taşımış Donovan McNabb yer alacaktı. McNabb’e de Madden şöhreti yaramayacak, iki sezon boyunca sakatlıklar ile boğuşacak ve 2008 sezonuna kadar kendini toparlayamacaktı. Philadelphia şehrini 2009 sezonu sonrası terk eden oyun kurucu kısa süreli Washington ve Minnesota duraklarının ardından sahalara veda edecekti.

Şu ana kadar gerçekten Madden kapağına çıkan oyuncuların kariyerlerinin beklendiği gibi gelişmediğini söyleyebiliriz. Fakat Madden sonrası kariyerleri düşüşe geçen oyunculara en bariz örneğin Madden NFL 2007’nin kapağı olan Shaun Alexander olduğunu söyleyebiliriz. Ligi o dönemde yıllarda kasıp kavuran Seahawks’ın running back’i Alexander, Madden kapağı seçilmeden önceki sezonunda tam 27 koşu touchdown’u ile MVP seçilmişti. Madden kapağı olduktan sonra 2006 sezonuna ise korkunç bir başlangıç yapacak olan oyuncu, daha sezonun üçüncü haftasında sol ayağını kıracak ve altı yıl aradan sonra ilk kez 1,000 yard barajının altından kalacaktı. Bir sezon sonra da şansı yaver gitmeyen oyuncunun, henüz ilk haftadan el bileği kırılacak ve ertesi sezon da NFL kariyerini sonlanacaktı.

Takip eden yıl ise belki Madden lanetinin ilk somut etkisi yaşamıştı. 2006 sezonuda sakatlıklarla boğuşan bir yıl evvelin kapak yüzü Alexander’ın tacını San Diego Chargers’ın running back LaDainian Tomlinson çalmıştır. Bir önceki sezon kırılan 27 TD koşusu rekorunun da üzerine koyan Tomlinson, 28 TD koşusuna imza atıp, üç defa ta TD pası yakalamış ve bütün bunlar yetmezmiş gibi iki de TD pası atmıştır. Doğal olarak MVP seçilen Tomlinson, EA Sports ile bir sonraki Madden kapağı olma konusunda görüşmelere başlamıştı. Chargers taraftarları ise Madden lanetini dikkat çekerek Tomlinson üzerinde, Madden kapak yüzü olmaması adına yoğun bir baskı kurmuşlardı. En sonunda Tomlinson, EA Sports ile parada anlaşamadık açıklamasını yaparak teklifi geri çevirmişdir.Bu gelişmelerin üzerine EA Sports başka yüzler aramaya başlamıştır. University of Texas adına geçirdiği müthiş kolej kariyeri ve hemen ardından bu ivmesini NFL’deki ilk sezonuna taşıyan Titans’ın genç oyun kurucu Vince Young, bu “onura” layık görülecektir. 2007 sezonunun altıncı haftasında bacak kasından bir sakatlık yaşayan oyun kurucu mobiletisini kaybedecek ve oyunu tek yönlü bir hale dönüşecektir. 2008 sezonun ilk haftasında diz kapağından da sakatlanan oyuncu yedeğe çekilecek ve kendisini kariyerinin devamında kenarda bulacaktı. Bütün bunların üzerine bir de piskolojik problemler de yaşadığı iddia edilen Young sadece altı sene süren kariyeri boyunca çaylak sezonundaki performansına bir türlü erişemiyecektir. Oyunun İspanyolca çıkan sürümünde kapak oyuncusu olarak seçilen Chargers defensive end’i Luis Castillo da bir sonraki sezonu sakatlıklarla boğuşarak geçirecektir. Young’un aksine daha sonra performansını toparlayacak olan Castillo’nun da kariyeri çok uzun sürmeyecek ve 2011 yılında oyuncu sahalara veda edecektir.

Bir enteresan olay da Madden NFL 09 kapak ismi adına yaşanacaktır. Packers’ın efsanevi oyun kurucusu Brett Favre 2007 sezonu sonunda olaylı bir şekilde de Amerikan futbolunu bıraktığını açıklamıştı. EA Sports da Favre ve görkemli kariyerini taçlandırmak ilk defa faal olarak oynamayan (ya da oynamacağı düşünülen) bir ismi kapağına taşır. Fakat çoğumuzun bildiği üzere Favre, emeklilikten vazgeçip isminin özdeşleştiği Green Bay Packers’tan New York Jets’e gönderilecektir. 11. haftada omuz tendonlarından sakatlanacak olan efsane oyuncu ve oynamaya devam etse de performansının düşüşüne engel olamayacaktır. Son iki senesini Vikings ile Minnesota’da geçirecek olan Favre 2010 sezonun sonunda Amerikan futbolunu bu sefer kesin olarak bırakacaktır.

EA Sports, artık “Madden Laneti”nin dramasından bıkmış olacaktır ki Madden NFL 10 kapak yüzü için bir değil iki oyuncu seçmeye karar verir. Çoğunluk ‘Herhalde ikisinden birinde lanet tutmaz düşüncesi’ hakimdir. Steelers’ın yıldız safety’si Troy Polamalu ve Cardinals’ın yaşlanmayan wide reciever’ı Larry Fitzgerald kendilerini yeni sürümün kapağında bulmuşlardı. İki oyuncu da o zaman için pozisyonlarındaki en başırılı isimler gösterildikleri gibi Super Bowl XLIII’de kozlarını paylaşmış, gülen taraf Steelers adına Polamalu olmuştur. Ancak 2009 sezonu Polamalu için gerçekten kötü başlayacaktır ve yıldız oyuncu daha ilk haftada dizinden sakatlanacaktır. Sezon boyunca sakatlıklar Polamalu’nun yakasını bırakmayacak, sadece beş maç oynayabilecek, son şampiyon Steelers iseplayoff’a dahi kalamayacaktır. Ancak Polamalu bu kötü sezonu çabuk atlatıp hemen ertesi sezon yılın en iyi savunma oyuncusu seçilecektir. Diğer yandan Fitzgerald adına 2009 sezonu çok başarılı geçecek yılı 13 touchdown ve 1000’den fazla yard ile kapatacaktır. Ancak bu sefer de takımı Super Bowl’un uzağında kalmıştır. EA Sports’un en azından iki oyuncudan birisi lanete maruz kalmaz düşüncesi ise bireysel performanslar açısından isabetli bir fikir olarak gözükür. Kişisel bir not ekleyecek olursam benim kendi konsoluma alıp ilk derinlemesine Madden oynamaya başladığım ve Madden zehrini kaptığım sene bu senedir. Belki de Polamalu ve Fitzgerald ikilisine özel bir sempati beslememim sebebi de budur.

Belki de bütün lanetin sorumluluğunu tek başına sırtlanmamak için 2010 senesinde EA Sports yeni çıkacak oyun kapağı ismi için bir oylama düzenlemeye karar vermiştir. Adaylar arasında 49ers oyun kurucusu Alex Smith, Viking defensive end’i Jared Allen, Colts wide reciever’ı Reggie Wayne ve New Orleans quarterback’i Drew Breese bulunuyordur. Çok da şaşırılmayacak bir sonuç ile Madden NFL 11 için seçilen isim sıcağı sıcağına Super Bowl MVP’si olan New Orleans oyun kurucusu Drew Brees olmuştur. Brees kapak olduktan sonra kariyerinde en çok top kaybı yaptığı sezonu geçirmiştir. Fakat sezon sonunda 4,600 yarddan fazla pas atacak ve yüzden 68 ile ligin en isabetli pas atan oyun kurucusu olacaktır. Ciddi bir sakatlık da geçirmeyen Brees için sezon belki fena değildir ancak playoff’larda tarihin en büyük hayal kırıklıklarından olan bir yenilgiyi Madden kapağı olduğu sezon yaşamıştır. Sadece yedi alibiyet ile playoff’a çıkmış olan Seahawks karşısında açık ara favori gösterilen Saints maçı kaybedecek ancak bu maç Beast Mode Marshawn Lynch’in unutulmaz koşularından biri ile de tarihe geçecektir…EA Sports, oylama ile kapak yüzü seçme uygulamasının popülerliğini de göz önünde bulundurarak Madden NFL 12 kapak yüzü için bu sefer 32 takımdan, 32 oyuncu arasından seçilebilen bir anket düzenlemiştir. 32 takımlık playoff sistemi gibi düzenlenen anket etkinliğinde seçilen süpriz isim finalde Michael Vick’i yüzde 66’ya yüzde 34 gibi bir oranla geride bırakan Browns running back’i Peyton Hillis olmuştur. Peyton Hillis daha evvel çok popüler bir isim olmasa da 2010 sezonunda Denver’dan fullback olarak gelip Cleveland’da running back’e evrilmiş ve 11 koşu, iki de touchdown pası tutarak en başarılı sezonunu geçirmiştir. 2011 sezonu öncesinde Browns’dan yeni sözleşme isteyen Hillis takımı ile anlaşamayacak ve sezona sorunlu bir şekilde başlayacaktır. Sezonun üçüncü haftasında boğaz ağrılarını bahane ederek oynamamayı tercih eden Hillis daha sonra dizinden sakatlanacak ve o sezon altı maç kaçıracaktır. Browns, 2012 sezonu için soyunma odasında da pek sevilmeyen Hillis’e yeni anlaşma önermeyecek ve Hillis, Chiefs’in yolunu tutacaktır. Hillis, Madden yüzü seçildikten sonra bir daha o seneki performansına yaklaşamayacak ve 2014 senesine kariyerini sonlandıracaktır.

Oylama işini giderek bir etkinliğe dönüştüren EA Sports, Madden NFL 13 için her takımdan ikişer oyunculu toplam 64 isimden oluşan elemeli bir playoff sistemi geliştirmiştir. Finalde Cam Newton’u kıl payı geçen Megatron lakaplı Lions wide reciever’ı Calvin Johnson seçilmiştir. Calvin Johnson’un 2012 sezonunda göstereceği performans Madden laneti diye bir şeyin gerçekten olmadığının ve bizim aslında sadece eğlenmek için Madden yüzü olan oyuncuların performanslarına daha dikkatli baktığımızın bir kanıtı olabilir. Megatron 2012 sezonunu 1,964 yard ile bitirip bir NFL rekoru kıracak ve kariyeri boyunca da ciddi bir sakatlık yaşamayacaktır. Ancak Calvin Johnson’ın, Madden kapağı seçildikten sadece üç sene sonra, kariyerinin zirvesinde henüz 30 yaşındayken emekliye ayrılması herkesi şaşırtacaktır…

Oyun bir sonraki sene ise Madden NFL 14 ismini kullanmak yerine 25. sürümünü kutlayan Madden serisine itafen Madden NFL 25 ismi altında piyasaya sürülür. 2013 yılının Ağustos ayında hazırda piyasalarda bulunan Playstation 3 ve XBOX 360 uyumlu sürümünde, faal futbol hayatını bırakmış Barry Sanders kapağa taşınır. Aynı yılın Kasım ayında yeni jenerasyon oyun konsolları ile birlikte piyasaya çıkan sürümde ise Adrian Peterson, Madden NFL 25’in kapağında yer bulur. 2011 sezonunda ağır bir sakatlık geçiren ve sekiz aylık bir rehabilitasyon sürecinden sonra 2012 sezonunda 2,000 yarddan fazla koşan Peterson, Madden kapağı seçildikten sonra da ayağındaki sakatlığa ve iki maç oynayamamasına rağmen 1,200 yardın üstünde koşacak fakat takımı Vikings playoff’lara taşıyamayacaktır. Bir sonraki sezon sakatlıktan daha büyük bir sorunu olduğu ortaya çıkan Peterson çocuğuna şiddet uyguladığı için sadece ilk hafta oynadıktan sonra sezonun geri kalanında NFL tarafından açığa alınacaktır. Daha sonra lige geri dönecek olan Peterson geride bıraktığımız 2020 sezonunu Lions ile tamamlamıştır…

Madden NFL 15 yüzü için bu sefer oylamada Richard Sherman çıkmıştır. Hali hazırda son yılları domine eden Seahawks, “Legion of Boom” pas savunmasının en önemli isimlerinden olan Sherman seçiminden sonra lanet hakkında,    Ben lanetlere inanmam ben Tanrı’ya inanırım” açıklaması yapmıştır. Lanetlere inanmamasının ne kadar mantıklı olduğunu gene muhteşem bir performans ve Super Bowl bileti ile kanıtlayan Sherman maalesef Super Bowl’da Malcolm Butler’ın son saniye interception’ı ile takımının şampiyonluktan oluşunu izlemek zorunda kalmıştır…

Müthiş bir çaylak performansının ardından oylama finalinde Rob Gronkowski’yi geride bırakarak Madden NFL 16 yüzü olan isim ise New York Giants’ın renkli wide reciever’larından Odell Beckham Jr. olmuştur. OBJ, Madden kapağında kendini bulan en genç oyuncu olmakla beraber lanetin artık geride kaldığını (ya da hiç olmadığını) kanıtlarcasına çaylak sezonunu bile geride bırakan bir performans sergileyecektir. Ancak 2017 sezonunda ciddi bir sakatlık yaşayıp sadece dört maça çıkabilen OBJ, geride bıraktığımız 2020 sezonunda da Cleveland Browns forması ile çapraz bağlarından sakatlanmıştır ve takımının yıllar sonra playoff’lara geri dönmesini uzaktan izlemiştir.

EA Sports, bir sene önce oylamada kıl payı oyunun yüzü olmayı kaçıran Patriots’un tight end’i Rob Gronkowski’nin seçildiğini bu sefer bir anket oylama açıklamıştır. Gronk zaten, lige geldiği 2010 sezonundan beri tight end pozisyonundaki muhtemelen en başarılı oyuncudur.  İrili ufaklı sakatlıklar yaşamasına rağmen 2014 yılında Super Bowl sevinci de yaşayan Gronk’un Madden NFL 17 kapağında yer aldıktan sonraki sezonu ise kariyerinin istatiksel açıdan en kötü sezonu olacaktır. Sakatlıklar nedeni sadece sekiz maça çıkabilen tight end, sezonun ortasında omur iliğinden ameliyat olacak ve takımının Super Bowl zaferini kenardan izleyecektir. 2018 sezonundan sonra Amerikan futboluna bir yıllığına ara veren oyuncu 2020 sezonunda Tom Brady’i takip edip Tampa Bay ile anlaşacak ve bir Super Bowl daha kazanacaktır…Madden NFL 18 için de anket düzenlemeyen EA, bir önceki sezon beşinci yüzüğünü kazanan Tom Brady’i oyunun kapak yüzü olarak seçmiştir. Madden serisinde gene bir ilk yaşanmış ve ilk defa arka arkaya aynı takımdan oyuncular kapak olarak seçilmiştir. Ancak herhalde bu Brady için yapılabilecek bir istisnadır. Brady, oyun kapağında olduktan sonra adeta “Lanet benden korksun!” dedirten bir sezon geçirecektir. 2017 sezonunda yani 40 yaşındayken 4,500 yarddan fazla pas atmakla kalmayıp sezon sonunda ligin en değerli oyuncusu seçilen Brady bir kez daha takımını Super Bowl’a taşıyacaktır. Ancak lanet efsane oyuncuyu o sezonluk Super Bowl’da bulacaktır. Brady, finalde Nick Foles ve Eagles’a yenilecektir ama lanete rağmen 505 yard ile Super Bowl pas rekoru kıracak ve üstüne üç touchdown pası ile performans açısından herkesin takdirini kazanacaktır. Bu Super Bowl’da ikinci çeyrekte bomboşken tutamadığı bir pas ve maçın sonunda yaptığı fumble, Super Bowl’ların efsane isminin o yılki performansının kötü yanları olarak görülebilir. Ancak bu Super Bowl’dan hemen sonra başarılarına başarı katmaya hızlıca devam Brady, ertesi yıl New England ile bir yüzük daha kazanır. Efsane oyuncu 2020 sezonu öncesinde ise Tampa Bay’e gidip ve parmaklarına yedinci yüzüğünü ekler…

Bir enterasan olay da Madden NFL 19’un yüzü olarak belirlenen Steelers oyuncusu Antonio Brown için yaşanacaktır. Brown, 2017 sezonunda 1,500 yarddan fazla pas tutarak bir kere daha ligin en iyi wide reciever’larından biri olduğunu göstermiştir. Madden yüzü olduktan sonraki sezon 15 touchdown pası tutarak bu katogoride lider olarak sezonu tamamlayacaktır. Oyun kapağında bulunduktan sonraki sezonu iyi geçmiş olsa da sezon boyu saha dışında yaşadığı sorunlara bir de son hafta, oyun kurucusu Ben Roethlisberger ile antremanda tarıışması da eklenince Brown, Steelers’ın son hafta mücadelesine çıkamayacaktır. Ertesi sezon Raiders’a takas olan oyuncu oradan da yaşadığı “enterasan”’ olaylar zinciri ile sezon başlamadan ayrılacaktır. Daha sonra Patriots ile anlaşan Brown, yeni takımı ile sadee bir maça çıkabilecek ve bir touchdown pası tutacaktır. Hakkın çıkan cinsel saldırı ve tecavüz iddiaları ile Patriots’tan kesilen Brown, mahkemeye 2021’in Aralık ayında çıkacak. 2020 sezonunun başında NFL’in ona verdiği sekiz maçlık cezasının bitmesinin ardından Tampa Bay Buccaneers takımı ile anlaşan Brown, bu takım ile kariyerinin ilk yüzüğünü kazanmış durumda.

Madden NFL 20’de ise ligin yükselen yıldızı ve yeni yüzü olarak kabul edilen Patrick Mahomes oyunun yüzü olarak seçilir. İlk sezonunu Alex Smith’in yedeği olarak tamamlayan Mahomes, Smith’in Washington’a gidişi ile Kansas City Chiefs’in quarterback pozisyonunu tamamen ele geçirmiş ve 2018 sezonunda tam 50 touchdown pası atarak en değerli oyuncu ödülüne layık görülmüştür. 2019 sezonun başlarında Mahomes’un dizinden bir sakatlık geçirmesi “Madden lanetinin yeni kurbanı Mahomes mu?” dedirtir ancak genç oyun kurucu, sadece iki maç kaçıracak ve sezon sonunda ilk Super Bowl yüzüğünü takar. Ertesi sezon başlamadan Chiefs ile rekolar kıran bir sözleşme imzalayan ve 2020 sezonunda kendini tekrar Super Bowl’da bulan olan Mahomes bu sefer Tampa Bay savunmasına finalde boyun eğer. Genç oyuncuyu çok büyük bir şanssızlık olmaz ise ilerleyenler yıllarda tekrar Super Bowl’larda göreceğiz gibi gözüküyor…

Gelelim bu yazının yazıldığı an itibari ile en son çıkan Madden’a ve kapağına. 2019 sezonun en değerli oyuncusu seçilen Baltimore Ravens oyun kurucusu Lamar Jackson’un Madden NFL 21’in kapağında olmasına şaşırmamak gerekir. Madden oynayanlarında Jackson gibi bir quarterback ile oynamak ne kadar zevkli ise ona karşı savunma yapmak da bir o kadar çıldırtıcı olabiliyor. Lamar Jackson’un Madden kapağı olduktan sonraki sezonu yani 2020 sezonuna dair lanet hakkında yorumlar yapmayı ise sizlere bırakıyorum. Jackson, bu sene MVP seçildiği sezondaki gibi dominant bir performans sergileyemese de iki sezon üst üste 1,000 yarddan fazla koşan ilk oyun kurucu olarak tarihe geçmiştir. Titans karşısında kariyerinin ilk playoff galibiyetini de kazanan Lamar Jackson, konferans yarı finalinde ise Buffalo Bills maçının son çeyreğinde beyin sarsıntısı geçirip karşılaşmayı tamamlayamamıştır. Bunun sonunca Ravens sahadan mağlup ayrılan takım olmuştur…

Teker teker Madden tüm sürümlerinin ve kapak oyuncularının üzerinden geçtikten sonra Madden lanetinin olup olmadığına karar vermek size kalmış. Ancak unutmayın ki NFL Oyuncular Birliği’ne göre bir NFL oyuncusunun ortalama kariyeri sadece 3.3 sene sürüyor. Madden yüzü oldu diye bir oyuncuyu daha yakından ve ilgi ile takip ederken, fark etmediğimiz birçok oyuncunun kariyerinin de sessiz sedasız bittiğinin altını çizelim…