Ligin sona ermesinin ardından NFL gündemi artık draft’a odaklanmış durumda. COVID-19 kısıtlamalarından dolayı iptal olan NFL Combine’ı yerine Pro Day olarak adlandırılan üniversiteler içinde yapılan testlerin önemi artmış durumda. Takımlar bu yıl oyun kasetlerine ve cesarete önceki senelere nazaran daha fazla ihtiyaç duyacak.

1983’ün ünlü quarterback sınıfında olan John Elway, Todd Blackledge, Jim Kelly, Tony Eason, Dan Marino ve Ken O’Brien’ın ilk turda seçilmesinin ardından bu yana draft’ta ilk turda altı quarterback seçilmedi. Gelin, 2021 NFL Draftı’ndaki ilk tur potansiyeli olan altı quarterback’i birlikte inceleyelim.

1. Trevor Lawrence, QB, Clemson
Boy: 1.98, Kilo: 100 kg
Tahmin: 1. Sıra

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Deshaun Watson

2020 İstatistikleri: 10 maç, 3,153 yard pas, 24 touchdown pası, beş interception, 203 yard koşu, sekiz touchdown koşusu

Son yıllarda draft’a birçok iddialı ve iyi quarterback girdi ancak Trevor Lawrence gibi komple bir quarterback ile çok fazla karşılaşmıyoruz. NFL’de bir takımı taşıyabilecek bütün yeteneklere sahip olan Lawrence, güçlü kolu, isabetli pasları, oyunu iyi okumasıyla gerçek bir cep pasörü ve baskı kurulması halinde cep dışında koşarken pas atmakta da zorlanmıyor.

Aynı zamanda kazanma zihniyetini oyununa oturtmuş olan Lawrance, kolejdeki ilk senesinde şampiyonluğu ulaştı. 2020’de tekrar şampiyonluk maçına çıkmayı başardı ve 2021’de bir kez daha playoff’larda yer aldı.

2. Zach Wilson, QB, BYU
Boy: 1.91, Kilo: 95 kg
Tahmin: 1-5. Sıra

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Kyler Murray

2020 İstatistikleri: 12 maç, 3,692 yard pas, 33 touchdown pası, üç interception, 254 yard koşu, 10 touchdown koşusu

2020 sezonundan önce Justin Fields, draft’ta iki numaralı quarterback olarak görülüyordu. Ancak Zach Wilson’ın hızlı yükselişi ile Trevor Lawrance’ın ardından seçilecek ikinci quarterback konusunda adından söz ettirmeye başladı.

2020 sezonunda yüzde 73,5’lik pas isabeti, karar verme ve uygulama noktasında ne kadar kaliteli bir oyuncu gösteriyor. Güçlü kolu, çok hızlı ve kompakt şekilde topu elinden çıkarması ile dikkat çeken Wilson, cep dışı atışlar yapmakta saf bir yeteneğe sahip. İlk beş sıra içinde seçileceğine garanti gözü ile bakılıyor.

Fiziksel olarak güçlü bir vücuda sahip olmayan Wilson, kolej kariyerinin ortalarında pas attığı omzundan ve 2020 sezonunda da elinden sakatlık yaşamıştı. Bu durum draft’ta quarterback seçecek takımlar için bazı soru işaretlerine neden olabilir.

3Justin Fields, QB, Ohio State
Boy: 1.91, Kilo: 103 kg
Tahmini Tur: 1-5. Sıra

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Dak Prescott

2020 İstatistikleri: Sekiz maç, 2,100 yard pas, 22 touchdown pası, altı interception, 383 yard koşu, beş touchdown koşusu

Kolej kariyerine istediği başlangıcı yapamayan Fields, Georgia’da bir yıl geçirdikten sonra Ohio State Buckeyes’a transfer oldu. İki sezon geçirdiği Ohio ekibinde 2020 sezonu pandemi nedeniyle kısa sürdü. Normal sezon ve playoff’ların toplamında sekiz maça çıkan Fields, kısa maç takvimi olmasına rağmen kalitesini göstermeyi bildi.

Draft’ın fiziksellik açısından en güçlü quarterback’lerden birisi olan Fields, güçlü ve isabetli bir kola sahip. Ayrıca ayaklarına hakim oluşu ve hareketlilik konusunda artı yeteneklere sahip olması onu ikili tehdide sahip bir oyun kurucu olarak öne çıkarıyor.

Oyunu okumakta biraz yavaş kalması ve baskı altında doğru kararlar vermekte zorlanması Fields’ın göze çarpan zayıflıklarından diyebiliriz. Ancak gelişime çok açık olan genç quarterback üst sıralar seçilebilecek potansiyele sahip.

4. Trey Lance, QB, North Dakota State
Boy: 1.93, Kilo: 103 kg
Tahmini Tur: 5-10. Sıra

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Colin Kaepernick

2020 İstatistikleri: Bir maç, 149 yard pas, iki touchdown pası, bir interception, 143 yard koşu, iki touchdown koşusu

2019 İstatistikleri: 16 maç, 2,786 yard pas, 28 touchdown pası, sıfır interception, 1,100 yard kolu, 14 touchdown koşusu

Pandemiden en çok zarar görmüş quarterback’lerin başında Trey Lance geliyor diyebiliriz. 2019 yılında harika bir sezon geçiren ve sıfır interception ile oynayan Lance, 2020 senesinde COVID-19 nedeniyle sadece bir maça çıktı. Arından yaşanan pandemiden dolayı sezonun geri kalanında 2021 NFL Draft’ına hazırlanacağını açıkladı.

Trey Lance kol gücü, fiziksellik, koşma yeteneği ve iyi oyun okuma yeteneğine sahip ancak kolej kariyerinde sadece 18 maça çıkmış olması şüpheleri beraberinde getiriyor. Bir diğer soru işareti ise North Dakota’dan çıkmış olması nedeniyle NFL kalibresinde bir oyuncu olup olamayacağı yönünde. 2016 senesinde aynı üniversiteden çıkan Carson Wentz’in ikinci sıradan seçilmesi ve NFL’de göstermiş olduğu performans ise Lance’e olan güveni arttırıyor.

5. Mac Jones, QB, Alabama

Boy: 1.90, Kilo: 93 kg
Tahmini Tur: 10-15. Sıra

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Nick Foles

2020 İstatistikleri: 13 maç, 4,500 yard pas, 41 touchdown pası, dört interception, 14 yard koşu, bir touchdown koşusu

2020 NFL Draft’ında Tua Tagovailo’nın takım ayrılmasıyla Alabama ekibi quarterback pozisyonunda arayışa girmişti. Sezon öncesinde Mac Jones ile Bryce Young’ın ilk 11’deki yarışında önde gelen isim Jones oldu ve takımını ulusal şampiyonluğa kadar taşımayı bildi.

“Takımlar, etrafta koşan ve NFL savunmacılarına karşı çıkan bir mobil oyun kurucu almayacak” diyen Mac Jones, 2020 yılında yüzde 77,4 isabetli pas oranı ile oynadı. En büyük özelliklerinden olan hızlı karar vermesi ve topu hızlı bir şekilde elden çıkarması saf bir pasör olduğunu gösterdi.

Kendisinin de belirttiği üzere hareket konusundaki eksikliğinden hariç olarak ortalama bir kol gücüne sahip olan Jones, gelişime açık bir oyuncu.

6. Kyle Trask, QB, Florida
Boy: 1.96, Kilo: 106 kg
Tahmini Tur: 1-2. Tur

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Matt Ryan

2020 İstatistikleri: 12 maç, 4,283 yard pas, 43 touchdown pası, sekiz interception, 50 yard koşu, üç touchdown koşusu

2020 yılının en iyi çıkış yapan oyunculardan birisi olan Trask, Florida’da elindeki silahları değerlendirmeyi iyi bildi. Kadarius Toney ve Kyle Pitts gibi potansiyel ilk tur seçimi olan receiver kadrosuyla harika işler çıkardı.

Trask, NFL için ciddi bir cep pasörü yeteneğine sahip. İsabetli pas, zamanlama, saha görüşü ve karar verme açısından çok yetenekli. Elinde yetenekli receiver grubu olması halinde neler yapabileceğini bu sezon hepimiz gördük. Ancak birçok yorumcu tarafından hareket konusundaki eksikliğinden dolayı cepte adeta heykel gibi kaldığı konusunda eleştiriler alıyor. Ayrıca Mac Jones gibi ortalama bir kol gücü olduğu söylenen Trask, kariyerinin çok başında olduğunu düşünürsek gelecek vaat eden bir quarterback olabilir.