NFL tarihinin en önemli koçlarından olan, dört farklı takım ile toplamda 200 maç kazanmış Marty Schottenheimer, 8 Şubat 2021 günü hayata gözlerini yumdu. 77 yaşındaki tecrübeli koça 2014 yılında Alzheimer teşhisi konmuştu.

Son olarak 2002-2006 sezonlarında San Diego Chargers’ı çalıştıran Schottenheimer, NFL tarihinin en çok maç kazanan sekizinci head koçu konumunda bulunuyordu. 21 sezon head koçluk yapan Schottenheimer, bu süreç içinde Cleveland, Kansas City, Washington ve San Diego’yu çalıştırmış, 200 galibiyet, 126 mağlubiyet ve bir beraberlik elde etmişti.

Normal sezonda tarihin en başarılı koçlarından biri olan Schottenheimer, aynı başarısını playoff’larda gösterememesi ile zamanında çokça eleştirilmişti. Playoff derecesi 5-13 olan koçun halen Hall of Fame seçilmemesinin sebebi olarak ise Super Bowl kazanamaması gösteriliyordu.

NFL’deki son sezonunda Chargers’ın 14-2’lik rekor ile AFC’yi birinci bitirmesini sağlayan Schottenheimer, sezonun MVP’si running back LaDainian Tomlison önderliğindeki güçlü hücumuna rağmen playoff’ta iç sahada Tom Brady ve New England Patriots’a 24-21 mağlup olmuştu.

2006 sezonundan sonra savunma koçu Wade Phillips’in Dallas Cowboys’un head koçu olması ile birlikte kardeşi Kurt Schottenheimer’ı savunma koçu yapmak isteyen Schottenheimer’ın bu talebi Chargers2ın sahibi Spanos ailesi tarafından kabul görmeyince Marty’nin Chargers ile yolları ayrılmıştı.

Schottenheimer, son olarak 2011 yılında UFL takımı Virginia Destroyers head koçluğunu ve genel menajerliğini yapmış, yılın koçu seçilmiş ve Destroyers’ı UFL şampiyonluğuna taşımıştı.

Son olarak Marty Schottenheimer’ın oğlu Brian Schottenheimer, 2018-2020 yılları arasında Seattle Seahawks’ın hücum koçluğunu yapmış ve geçtiğimiz haftalarda Urban Meyer’ın Jacksonville Jaguars’ın başına geçmesi sonrası bu takımın pas hücumu koordinatörü ve quarterback koçu olarak atanmıştı…