2020 sezonunu yılın en iyi geri dönüş yapan oyuncusu seçilerek tamamlayan Alex Smith, Amerikan futboluna veda ettiğini açıkladı. 36 yaşındaki oyun kurucu, sezon bitiminde takımı Washington Football Team tarafından serbest bırakılmıştı.

Kansas City Chiefs’ten ayrılıp Washington ile anlaştığı 2018 sezonunda bacağı kırılan, kariyeri bitme noktasına gelen, geçirdiği ameliyatlar sonucunda bacağı iltihap kapıp ampute edilme riski ile karşı karşıya kalan Smith, her şeye rağmen bir buçuk sene içinde sahalara geri dönmeyi başarıp taraflı tarafsız herkesin sevgisini ve takdirini kazanmıştı.

Geçtiğimiz sezon Washington’ın playoff yapmasında büyük rol oynayan Smith, dizindeki sakatlıktan ötürü playoff maçında yer alamamış ve Taylor Heinicke bu maçtaki başarılı performansı sonrası off-season’da takımdan kesilmişti.

Halen, tecrübesiyle birçok takıma bir şeyler katabilecek Alex Smith ile ilgilenen takımlar olduğu belirtiliyordu. Smith de off-season’ın başında kendisine gelen tekliflerini değerlendireceğini söylemişti. Ancak gelinen noktada tecrübeli oyuncu, muhteşem geri dönüşü sonrası kariyerinde başarması gereken her şeyi başardığını hissederek, kendi şartları altında emekliliğini açıklamış oldu…

Kramponlarını asma kararını Instagram sayfasından paylaştığı duygusal bir video ile duyuran Smith, bu videoda “Halen oynayabileceğim bir çok snap olsa da” derken hayatta ve Amerikan futbolunun ötesinde kendisini nelerin beklediğini keşfetmek konusunda sabırsızlandığını da belirtti.

2005 NFL Draftı’nın ilk sırasından San Francisco 49ers tarafından seçilen ve sekiz sezon bu takımın formasını giyen Alex Smith, kariyerinin başlarında oldukça inişli-çıkışlı performanslar çizerek eleştirilerin hep odağında olmuştu. Aynı draft’ın 24. sırasından seçilen Aaron Rodgers’ın da kendisini kanıtlamaya başlamasıyla birlikte iyice “bust” olarak nitelendirilen Smith, Jim Harbaugh’nun 2011 yılında takımın başına geçmesinden sonra adeta küllerinden doğmuştu.

2011 sezonunda takımının NFC Finali oynamasında büyük pay sahibi olan Alex Smith, takip eden sezona da oldukça iyi başlamış ancak 10. haftada sakatlanarak formasını Colin Kaepernick’e kaptırmıştı. Kaepernick ile 49ers’ın Super Bowl’a yükselişini kenardan izlemek zorunda kalan Smith, 2013 sezonu öncesi free agent olarak takımdan ayrılıp Kansas City Chiefs ile anlaşmıştı.

Chiefs forması altında bir game manager quarterback’e evrilen Smith, bu beş sezonun dördünde playoff’a çıksa da playoff’larda bir türlü kendisinden beklenen başarıları elde edemeyince 2018 sezonu öncesi formasını genç Patrick Mahomes’a teslim ederek Washington Football Team’in yolunu tutmuştu.

2018 yılında yaşadığı talihsiz sakatlık sonrası bitti denilen kariyerini tekrar canlandırıp, 2020 yılında muhteşem bir azimle sahalara dönen Alex Smith’in kariyeri ve başarı öyküsü uzun yıllar boyunca hafızalardan silinmeyecek…