Running back pozisyonunda oynayan oyuncuların eskisi kadar üst sıralardan seçilmediği NFL Draftı’nda bu sene gelecek genç oyuncuların çeşitliliği birçok NFL takımının ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyele sahip. Gelin draft’ta üst turlarda seçilmesi muhtemel bu running back’lerin güçlü ve zayıf yönlerini beraber inceleyelim…

1. Travis Etienne, RB, Clemson
Boy: 1.78, Kilo: 98 kg
Tahmini Tur: 1-2. Tur

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Alvin Kamara

2020 İstatistikleri: 12 maç, 168 top taşıma, 914 yard koşu, 14 TD koşusu, 48 pas yakalama, 588 yard, iki TD

Clemson Tigers dediğimizde aklımıza ilk gelen isim Trevor Lawrance olsa da Etienne’nden bahsetmeden geçemeyiz. ACC konferansında rekorları alt üst ederek draft’a katılacak olan Etienne toplamda (top yakalama ve koşu yardı) 6,107 yard ve 78 TD ile kolej kariyerini en üst seviyede noktaladı.

Travis Etienne’i izlediğimizde ne kadar patlayıcı ve üst seviyede bir hıza sahip olduğunu görebiliyoruz. Çok iyi bir O-Line’a sahip olmasa da oyunu okuyuşu ve blokları takip etmekte güzel iş çıkararak her maçta seviyesinin üstüne koyarak devam etti. Açık alan bulduğunda yakalaması çok zor olan Etienne, yaptığı 78 touchdown’ın 16’sını 44 yard ve üzeri mesafeden bularak ne derece tehlike bir top taşıyıcı olduğunu ispatladı.

Ancak genç oyuncu dayanıklılık ve topu koruma konusunda endişeleri üzerine çekiyor. Fiziksel yapısı itibariyle aldığı darbelerde diğer koşuculara göre biraz daha zor toparlanan Etienne, NFL seviyesinde sakatlıklar yaşaması muhtemel gözle bakılıyor. Buna ek olarak bu sezon top ile ortalama 54 temasında bir kez top kaybı yaşayan oyuncu bir üst seviye zorluklar yaşayabilir.

2. Najee Harris, RB, Alabama
Boy: 1.88, Kilo: 104 kg
Tahmini Tur: 1-2. Tur

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Matt Forte

2020 İstatistikleri: 13 maç, 251 top taşıma, 1,466 koşu yard, 23 TD koşusu, 43 pas yakalama, 425 yard, dört TD

Alabama Crimson Tide’ın bu sezon şampiyon olmasındaki en büyük yapıtaşlarından bir tanesi olan genç oyuncu, Tuscaloosa ekibinin RB yetiştirme konusunda ne kadar başarılı olduğunu kanıtlar nitelikte.

Alabama’da geçirmiş olduğu dört sezonda top taşıma başına ortalama altı yard ve üzeri kazanım sağlayan genç oyuncu, draft’ta RB ihtiyacı olan takımların gözdesi olmuş durumda. Uzun boyu ve gücü göz önüne alındığında eski Crimson Tide koşucusu Derrick Henry’yi de andıran genç yetenek, çabukluğu ve atletizm ile çok yönlü bir koşucu olduğunu her maç gösterdi. Gerek kısa mesafe koşuları olsun gerekse pas oyunlarında istenilen görevlerin altından rahatlıkla çıkmayı başardı.

Fiziksel olarak büyük olmasının getirdiği avantajların yanında dezavantajlarda bulunuyor. Patlayıcılık konusunda bir tık yavaş olan olan Harris, hızı konusunda da soru işaretleri ile karşılaşıyor. NFL seviyesi için iyi bir profili olan genç oyuncu, zayıf olduğu yönleri geliştirmesi halinde ligde adından sıkça söz ettirebilir.

3. Javonte Willliams, RB, North Carolina
Boy: 1.78, Kilo: 100 kg
Tahmini Tur: 2-3. Tur

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Chris Carson

2020 İstatistikleri: 11 maç, 157 top taşıma, 1,140 yard koşu, 19 TD koşusu, 25 pas yakalama, 305 yard, üç TD

Draft’a girecek gözde RB’lerin en genci olan Javonte Williams, kolejde her yıl gelişimine devam etti ve 2020’de draft’taki en dinamik koşucularından biri haline gelerek NFL’e girmeye hazırlanıyor.

Büyük, fiziksel ve güçlü bir koşucu olan Williams, ilk müdahalelerde yıkılmayarak takımına ekstra yardlar kazandırabiliyor. Pas korumasında ve pas yakalama konusunda çok iyi olmasıyla birlikte açık alanda yakalanması zor bir oyuncu.

Williams üzerindeki en büyük soru işaretlerinden birisi North Carolina’da etrafına kurulmuş oyun planı ve oyuncu kurucu desteği olmadan NFL’de ne kadar ileriye gidebileceği. Lige hızlı adapte olması durumda yeteneklerini ortaya koymasıyla göze çarpan performanslar sergileyebilecek olan genç oyuncu, 20 yaşında olmasının getirdiği zaman ve gelişime açık olan süreç ile her sene ilerleme kaydedebilir.

4. Kenneth Gainwell, RB, Memphis
Boy: 1.80, Kilo: 86 kg
Tahmini Tur: 2-4. Tur

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Raheem Mostert

2020 İstatistikleri: COVID-19 nedeniyle oynamadı.

2019 İstatistikleri: 14 maç, 231 top taşıma, 1,450 yard koşu, 13 TD koşusu, 51 pas yakalama, 610 yard, üç TD

2020 sezonuna başlamadan önce ailesinden dört kişiyi COVID-19 nedeniyle kaybeden Gainwell, birçok oyuncu gibi oynamama opsiyonunu kullanarak 2020 sezonu pas geçti ve NFL Draftı’na hazırlandı.

Olağanüstü bir vizyona sahip ve son derece kurnaz bir koşucu olan genç oyuncu, rakiplerini gücü ile geçemeyeceğini bildiği için kendisine yapılan müdahalelerde ayaklarının çabukluğunu kullanmakta oldukça iyi ayrıca yeri geldiğinde ellerini kullanmakta iyi işler çıkarabiliyor. Açık alan bulduğunda ise yaydan çıkmış ok gibi boyalı alana ulaşan Gainwell, NFL’de “Home Run” koşularını görebileceğimiz türden bir oyuncu.

Ancak yazıda da belirttiğim gibi fiziksel olarak profesyonel seviyenin biraz altında kalıyor. Yapılan ilk müdahalelerde ayakta kalmakta zorluk çeken oyuncu, NFL seviyesinde kendisini bir üst noktaya çıkarmak için kas kütlesini ve gücünü arttırması gerekebilir.

5. Chuba Hubbard, RB, Oklahoma State
Boy: 1.83, Kilo: 94 kg
Tahmini Tur: 2-3 Tur.

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Tevin Coleman

2020 İstatistikleri: Yedi maç, 133 top taşıma, 625 yard koşu, beş TD koşusu, sekiz pas yakalama, 52 yard pas, bir TD

2019’da kolej futbolunun en iyilerinden birisi olarak gösterilen genç oyuncu, 2020 yılında ortalamanın altında kalan bir performans sergiledi. Peki, Chuba Hubbard kimdir? 2019 yılında top taşıma başına 6.4 yard, 2,094 toplam koşu yardı ve 21 TD koşan adam mı? Yoksa 2020’de top taşıma başına  4.7 yard, 625 toplam koşu yardı ve beş TD için koşan adam mı?

Oklahoma State koşucusunu izlediğimizde hız ve çabukluk konusunda adından söz ettirebilecek seviyede bir yeteneğe sahip. Topu eline aldığında oyunu okuma yeteneği ve vizyonu ile ekstralar yardlar sağlayabiliyor. Açık alanlarda ise yakalaması gerçekten zor olan Hubbard, uzun mesafeli koşu TD’larını her an yakalayabilecek potansiyelde bir oyuncu.

NFL seviyesinde “As koşucu olabilecek kadar donanımlı mı?” konusunda birçok kişinin aklında soru işareti uyandıran genç oyuncu,  gelişen oyun düzeninde birkaç noktada sınıfta kalıyor. Pas yakalama konusunda ortalamanın çok altında kalmasıyla birlikte pas korumalarındaki hataları ise draft’taki sırasını gerilere çekebilir.

6. Trey Sermon, RB, Ohio State
Boy: 1.83, Kilo: 98 kg
Tahmini Tur: 2-3. Tur

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Marshawn Lynch

2020 İstatistikleri: Sekiz maç, 116 top taşıma, 870 koşu yardı, dört TD, 12 pas yakalama,  95 yard

Trey Sermon, 2017-2019 yılları arasında Oklahoma Sooners’ta oynadı. Ancak önümüzdeki sezon draft’a girecek olan Kennedy Brooks’un arkasında kaldıktan sonra J.K. Dobbins’in yerini doldurmak için arayışta olan Ohio State Buckeyes’a transfer oldu ve kariyeri için önemli bir adım atmış oldu.

Sezon başında Master Teague ile ikili RB olarak dönüşümlü bir performans sergileyen Sermon için Northwestern maçı adeta adına draft’ta üst sıralara çıkarmaya yetti. Takımını Ulusal Şampiyonluk Maçı’na bireysel bir performans ile çıkararak bütün gözleri üzerine çekti. Sert oyun stili, ilk darbede yıkılmayan yapısı ve topu korumakta olan başarısı ile koşu-pas çeşitliliğini arttırmak isteyen takımlar için aranan kan olabilecek seviyede bir oyuncu. Ayrıca ayaklarına çok hakim olan koşucu, orta ve kısa mesafe koşularda ekstra yardlar almakta oldukça başarılı.

NFL Draft’ında kendisini seçme potansiyeli olan takımların Trey Sermon’ı ikili RB rotasyonu için seçmesi oldukça muhtemel. Hız konusundaki devamlılığı çok iyi olmayan genç oyuncu, iyi uyum yakaladığı durumda takımına oldukça katkıda bulunabilecek yeteneğe ve çeşitliliğe sahip…