New England Patriots’ın simge isimlerinden Julian Edelman, Amerikan futbolunu bıraktığını açıkladı. 34 yaşında kariyerini sonlandıran oyuncunun bu kararı, sağlık kontrolünü geçemeyip, New England Patriots’ın kendisini serbest bırakmasından bir saat sonra geldi.

Patriots forması altında üç Super Bowl şampiyonluğu yaşayıp bir defa da Super Bowl MVP ödülünü kazanan Edelman ile ilgili konuşan head koç Bill Belichick, yaptığı açıklamada, “Elit bir NFL kariyerini tanımlayan ne varsa, galibiyetler, şampiyonluklar, üretkenlikler, bunların hepsi Julian’da var. Çok az oyuncu Julian başarabildiklerini başarabilirdi, nokta, ancak onun profesyonelliğini üretkenlik ve uzunkluk bakımından ele aldığımızda içinde bulunduğu grup çok daha seçkin. Bu tarihi bir durum. Bu, onun efsanevi rekabetçiliğine, mental ve fiziksel sertliğini ve başarma arzuna bir saygı duruşu” ifadelerini kullandı.

Efsanevi head koç Bill Belichick aynı zamanda Julian Edelman’a koçluk yapmanın bir ayrıcalık olduğunu da sözlerine ekledi.

Kolej kariyerinde quarterback olarak oynayan ve üç sezon formasını giydiği Kent State’te sadece bir defa pas yakalayan Edelman, 2009 NFL Draftı’nın yedinci turundan Patriots tarafından seçilip, wide recevier pozisyonuna kaydırılmıştı. Çalışkanlığı ve azmi ile hep önce çıkan başarılı oyuncu 2013 sezonu itibari ile Patriots hücumunun en önemli parçalarından biri haline gelmişti.

Slot receiver olarak oynamaya başladığı ilk sezonunda 1,056 yard ve altı touchdown’lık bir performans ortaya koyan Edelman, Patriots’ta adeta kendisine benzer tarzda oynayan Wes Welker’ın yokluğunu aratmayarak Tom Brady’nin en önemli silahlarından biri haline gelmiş ve pas oyunlarında favori hedefi olmuştu.

2016 sezonunu takiben ise New England Patriots’ın muhteşem bir geri dönüş ile Atlanta Falcons’ı dize getirdiği Super Bowl’da yere düşerken yakaladığı pas ile maçın kırılma anına imza atan Edelman, sadece o hareketi ile birlikte dahi NFL tarihinin unutulmayacak sembollerinden biri haline gelmişti.

İki yıl sonra ise Patriots’ın Los Angeles Rams’i devirdiği Super Bowl’da ise 12 pas yakalayıp, 141 yarda imza atan Edelman, karşılaşmanın en değerli oyuncusu seçilmiş, Patriots forması ile üçüncü ve son şampiyonluğunu kazanmıştı.

Geçtiğimiz sezon Tom Brady’nin takımdan ayrılması sonrası sakatlıklarla da boğuşan Edelman sezonu altı maçta forma giyerek, 315 yard ile tamamlamıştı. Tecrübeli oyuncunun NFL kariyerinde ise normal sezonda 85’i ilk 11 olmak üzere toplam 137 maç, 620 pas yakalama, 6,822 yard ve 77 touchdown bulunuyor…