Bir senelik pandemi arasından sonra yeniden gösterişli bir organizasyonla geri dönen fiziki NFL Draftı başta ilk turu olmak üzere büyük bir heyecana sahne olurken yapılan takaslar ve seçimler ile bizlere unutulmayacak üç gün yaşattı. Bu sene özelinde ilk sıra seçimi herkesin malumu Trevor Lawrence olurken, “Mr. Irrevelant” ise Houston çıkışlı linebacker Grant Stuard oldu.

Güç sıralamamız açısından ise Los Angeles Chargers ve Justin Fields’ı takasla yükselerek seçen Chicago Bears, oldukları sıradan yukarıya çıkan takımlar olurken New Orleans Saints ve Kral Gruden’in takımı Las Vegas Raiders aşağılara inenler arasında yer aldılar…

1- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney), Draft Öncesi Sıralama: 1  

Önce kadrosunu korumayı başaran Bucs, hemen akabinde ikinci turdan Florida çıkışlı oyun kurucu Kyle Trask’ı da seçti ve geleceğini teslim edeceği oyuncuyu belirledi. Öte yandan ilk turdan gelen Joe Tryon ise kuşkusuz ligin en iyilerinden olan Bucs pass rusher’ları arasında iş yapabilecek hatta starter olabilecek kalibrede bir isim olduğu söylenebilir.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı), Draft Öncesi Sıralama: 2  

Serbest oyuncu döneminde hücum hattına yaptığı hamlelerle ön plana çıkan Chiefs, bu bölge için son hamlesini de draft’tan yaparak Oklahoma çıkışlı center Creed Humphrey’i takıma kattı ve baştan aşağı yeni bir hücum hattını da kurmuş oldu. Öte yandan ikinci turdan seçilen linebacker Nick Bolton ise Chiefs savunmasına ilaç gibi gelecek türden bir oyuncu olduğunu da söylemek gerek.

3- Buffalo Bills (AFC Doğu), Draft Öncesi Sıralama: 4  

Geçtiğimiz yıl savunma hattında oynayan hiçbir oyuncusu beş sack’ten fazla yapamayan ve özellikle pass rush konusunda istediği verimi yakalamayan Bills, draft’tan Gregory Rousseau ve Carlos Basham Jr. gibi iki önemli savunma oyuncusunu seçerek buraya ciddi takviyeler yaptı. Güzel bir off-season geçiren Bills, Josh Allen liderliğinde yine üst sıraların en büyük adayı bir takım olarak yeni sezona giriş yapıyor.

4- Baltimore Ravens (AFC Kuzey), Draft Öncesi Sıralama: 5  

Rashod Bateman, Tylan Wallace, Ben Cleveland ve Jayson Oweh gibi isimlerle kadrosunu güçlendiren Ravens, özellikle receiver bölgesine yaptığı Bateman ve Wallace hamleleriyle pas oyunlarında da tehdit oluşturacak bir receiver kadrosunu da nihayet kurmayı başardı. Bakalım bu off-season hamleleriyle birlikte Lamar Jackson’un da oyunu koşudan öte pas üzerine de yoğunlaşabilecek mi?

5- Green Bay Packers (NFC Kuzey), Draft Öncesi Sıralama: 3  

Kuzey’in takımı için işler ne yazık ki pek güzel gitmiyor. Medya tarafından addedilen genel menajer Brian Gutekunst ve Aaron Rodgers arasındaki husumet, Packers’ın geleceğini soru işaretleri oluşturduğu aşikar. Nitekim bu draft özelinde iyi seçimler yaptıklarını belirtmek gerekir ki özellikle ilk üç seçimleri olan defansif back Eric Stokes, center Josh Myers ve wide receiver Amari Rodgers’ın ilk on bire hazır oyuncular olması da Packers adına önemli bir avantaj. Bakalım bu GM-QB atışmasında hangi sonuçları göreceğiz.

6- Cleveland Browns (AFC Kuzey), Draft Öncesi Sıralama: 7  

Gümbür gümbür yeni sezona hazırlanan Cleveland Browns, bu süreçte en iyi draft geçiren takımlar arasında da kendisine yer buldu. Özellikle savunmaya yapılan Greg Newsome, Jeremiah Owusu-Koramoah ve Tommy Togiai hamleleriyle birlikte güçlü bir savunma takımı kuran Browns, bir bakıma adını Super Bowl takımları arasına da yazdırmayı başardı.

7- Los Angeles Rams (NFC Batı), Draft Öncesi Sıralama: 6  

İlk turdan seçim yapmanın kulüp yasalarına aykırı olduğu (!) Los Angeles Rams, draft’taki seçimleriyle kafa karıştıran takımlarında birisiydi. Özellikle ilk seçim hakları olan ikinci turdan takıma dâhil edilen Tutu Atwell’in “reach” olduğu, yani gerekenden yüksekten seçildiği de konuşulanlar arasında. Neyse, vardır bir McVay hocamın bildiği deyip Stafford ile birlikte güzel işlere imza atacağını umalım en iyisi.

8- San Francisco 49ers (NFC Batı), Draft Öncesi Sıralama: 9  

Üçüncü sıradan Trey Lance’ı seçen 49ers için yeni bir döneminde startı verilmiş oldu. Nitekim Trey Lance gibi bir isim, hücumunu çeşitli koşu şemaları üzerinden şekillerinden ve ana planı da çoğunlukla bu olan Shanahan’ın elinde çok farklı profilde bir oyuncuya dönüşebilir. Nitekim Shanahan içinse bu sene yeniden çıkışa geçme yılı olarak gözüküyor. “Sakatlık Tanrısı”nın gazabına uğramadıkları sürece bu takım, zirvenin en yakın takipçisi olarak öne çıkıyor.

9- Seattle Seahawks (NFC Batı), Draft Öncesi Sıralama: 8  

Sadece üç seçim hakkıyla draft’a giren Seahawks, bu seçimlerini en çok ihtiyacı olduğu düşünülen pozisyonlar olan wide receiver, cornerback ve hücum hattına harcadı. Her ne kadar NFC Batı’daki diğer takımlar kendilerinden daha çok ses getirecek hamleler yapmış olsa da Russell Wilson ismi Seattle ekibinin üst sıralara olmasındaki en büyük neden olarak değerlendirilebilir.

10- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey), Draft Öncesi Sıralama: 11  

Running back ihtiyacını sürprize mahal vermeden ilk turdan Najee Harris’i seçerek gideren Steelers, ikinci turdan tight end Pat Freiermuth ile birlikte de kâğıt üzerinde ligin sağlam bir hücum takımı kurmayı başardı. Bu seçimler dışında hücum hattına yaptığı iki hamle ve savunmaya da alt turlardan potansiyelli isimler katan Pittsburgh ekibi, Mike Tomlin liderliğinde yine başarı vaat eden bir ekip olarak öne çıkıyor.

11- Tennessee Titans (AFC Güney), Draft Öncesi Sıralama: 10  

Mart ayındaki savunma hamlelerine Nisan ayında da devam eden Titans, Caleb Farley, Monty Rice, Elijah Molden ve Rashad Weaver ile kadrosunu güçlendirirken geçtiğimiz yıldan daha iyi bir savunma takımının temellerini de atmış oldu. Öte yandan uğruna üç draft hakkı verilen wide receiver Dez Fitzpatrick ise önümüzdeki yıllarda ya da sezon içinde takımın ikinci receiver’ı olabilecek bir isim olarak değerlendirilebilir. Mavi beyazlı takım için kafalardaki tek soru Arthur Smith sonrası hücumda ayın verimde olup olamayacakları.

12- Indianapolis Colts (AFC Güney), Draft Öncesi Sıralama:12  

Anthony Castanzo’nun emekliliğinden sonra hücum hattına takviye yapacağı düşünülen Indianapolis Colts, mevzu bahis durum yerine Kwity Paye ve Dayo Odeyingbo hamleleriyle savunmayı güçlendirdi. Öte yandan Carson Wentz için de iyi bir savunma takımı olması da kendisi için bir şans. Bununla birlikte Colts’un en dikkat çekici seçimi ise altıncı turdan seçtikleri Texas çıkışlı oyun kurucu Sam Ehlinger oldu.

13- Miami Dolphins (AFC Doğu), Draft Öncesi Sıralama: 14  

İlk turdan gerçekleştirilen Jaylen Waddle ve Jaelen Philips seçimleriyle eksikliğini en çok hissettiği bölgelere takviyeler yapan Dolphins, genel anlamda yaptığı seçimlerle başarılı oldu ve kadrosunu da geçen seneden çok daha iyi bir yere taşıdı. Brian Flores’in takımı için artık hedef geçen sene yarım kalan işi tamamlayıp playoff’larda kendisine yer bulmak.

14- Los Angeles Chargers (AFC Batı), Draft Öncesi Sıralama: 17  

Off-season’da üzerine düştüğü hücum hattını drafttan ilk seçimi olan Rashawn Slater ile süsleyen Chargers, Justin Herbert’e gereken O-Line’ı da kurmuş oldu. Öte yandan başta ikinci turdan seçilen Asante Samuel Jr. olmak üzere yaptıkları savunma seçimleriyle de işin savunma kısmı için de iyi bir takım kurdukları söylenebilir.

15- Arizona Cardinals (NFC Batı), Draft Öncesi Sıralama: 15  

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine ilk tercihini savunmadan yana kullanan Arizona Cardinals, Tulsa çıkışlı linebacker Zaven Collins seçerek topun diğer tarafı için önemli bir değerli ismi takıma kazandırdığı söylenebilir. Öte yandan ikinci turdan seçilen Rondale Moore ise Cardinals hücumuna çeşitlilik katıp güzel işlere imza atabilecek bir oyuncu olarak öne çıkıyor. Bu hamlelerle birlikte Cardinals’tan beklentiler yine yüksek.

16- New England Patriots (AFC Doğu), Draft Öncesi Sıralama: 16  

Belichick’in masaya yumruğu vurmasıyla son derece hareketli bir off-season geçiren Patriots, drafta da 15. sıradan Alabama çıkışlı oyun kurucu Mac Jones’u seçerek damga vurmayı başardı. Nitekim 69 yaşındaki çalıştırıcı oyun kurucusu ve diğer seçimleriyle birlikte kadrosunu büyük ölçüde şekillendirirken yeni sezona da bir yıllık aranın ardından yeniden iddialı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Tabii Patriots’un bu süreçteki en büyük mimarlarından birisi olan Belichick’in köpeği “Nike”i es geçmemek gerekiyor.

17- New Orleans Saints (NFC Güney), Draft Öncesi Sıralama: 13  

Altı seçim hakkının üçünü savunmaya kullanan Saints, defansif end, linebacker ve cornerback bölgeleri için ihtiyacı olan seçimler yaptı ki özellikle ikinci turdan seçilen linebacker Pete Warner, takımın ihtiyacı olan bir isim olarak gözüküyor. Nitekim Winston-Hill ikilisi arasında geçecek bu oyun kurucu rekabetinde dördüncü turdan seçilen Ian Book ise ancak -belki- Saints’in gelecekteki oyun kurucusu olabilir.

18- Dallas Cowboys (NFC Doğu), Draft Öncesi Sıralama: 18  

İlk turdan bir cornerback seçeceği konuşulsa da beklenen seçimi yapamayan Dallas Cowboys, onun yerine belki de daha önemli bir seçim yaparak linebacker Micah Parsons’u takıma kattı. Bununla da kalmayan Cowboys, 11 seçim hakkının sekiz tanesini savunmaya harcayarak takdirleri de topladılar. Bu seçimlerle birlikte Dan Quinn’in savunmayı geçen yıldan daha iyi yerlere getirebileceğini hesaba katarak Cowboys’un çift haneleri galibiyeti görmesi gayet muhtemel.

19- Washington Football Team (NFC Doğu), Draft Öncesi Sıralama: 20  

Linebacker pozisyonundaki eksiğini Jamin Davis ile hücum hattındakini ise Samuel Cosmi ile dolduran WFT, oyun kurucu seçmeyerek draft’ı tamamlasa da özellikle üçüncü tur seçimi Dyami Brown’un katılmasıyla birlikte hücumda da geçen yıl ki savunmada olduğu gibi etkili olabilecek bir kadro kurdu. İlk senesinde playoff’a çıkan Ron Rivera’nın takımı bu senede Fitzpatrick-Heinicke ikilisiyle de olsa yarışmacı kimliğini sürdürecektir.

20- Minnesota Vikings (NFC Kuzey), Draft Öncesi Sıralama: 19  

Sıkıntılı olan hücum hattına Wyatt Davis ve Christian Darrisaw gibi iki önemli parça katan Vikings, Kirk Cousins sonrası planı için de alt turlardan Kellen Mond’u seçti. Off-season ve draft hamleleriyle birlikte Vikings’in kağıt üzerinde vaat ettikleriyle birlikte geçen yıldan daha yarışmacı olacağı muhtemel.

21- Atlanta Falcons (NFC Güney), Draft Öncesi Sıralama: 21  

Atlanta Falcons, dördüncü sıradan oyun kurucu seçmek yerine Kyle Pitts ile devam edip ve aynı zamanda yedekte durup starter olmayı zorlamayacak bir ismi takıma dahil etmeyerek Matt Ryan’a 36 güvenini göstermiş oldu. Ancak her ne kadar kağıt üzerinde güçlü bir hücumları olsa da savunmaları için aynı şeyi söylemek zor. Görülüyor ki Falcons bu sene bol skorlu maçlar oynaması muhtemel ekiplerin başında geliyor.

22- Chicago Bears (NFC Kuzey), Draft Öncesi Sıralama: 24  

Draft günü takas yaparak yükselip Justin Fields’ı seçerek oyun kurucu tartışmalarına noktayı koyan Chicago ekibinde, bu seçimle birlikte olumlu bir hava da yakalanmış oldu. Nitekim artık oyun kurucu pozisyonu bir sorun olarak gözükmezken, Fields’ta daha sahaya çıkmadan takımın çehresini değiştirdiği söylenebilir. Öte yandan Fields’ın, Andy Dalton ve Nick Foles gibi iki ligin tozunu yutmuş oyun kurucu yanında pişecek olması da bir başka öne çıkan nokta olduğu söylenebilir. Artık Dalton’dan normal sezondan neler yapacağı; Foles’tan da nasıl playoff maçları oynanacağını öğrenir.

23- New York Giants (NFC Doğu), Draft Öncesi Sıralama: 23  

İlk turdan Kadarius Toney’i seçerek receiver havuzunu genişleten Giants, savunmaya Azeez Ojulari ve Aaron Robinson gibi hazır ve direkt olarak katkı verebilecek isimleri katarak belki de son yılların en verimli off-sezonunu geçirdiler. Belki de beş yıl sonra yeniden bir winning-season olabilir New York’un mavileri adına.

24- Denver Broncos (AFC Batı), Draft Öncesi Sıralama: 25  

Güzel bir draft geçiren Broncos, hem secondary sınıfının en iyileri arasında gösterilen Patrick Surtain’i hem de running back sınıfının üst sırasında olan Javonte Williams’i katarak oyunun her iki yönüne takdir toplayan seçimler yaptılar. Bu hamleler dışında alt turlardan seçtikleri potansiyel isimlerle de beğeni toplayan Broncos’un tek sıkıntısı şu an oyun kurucu pozisyonu olarak gözüküyor. Drew Lock’un geçen seneki gibi bir oyunu ve takıma yeni katılan Teddy ile bu takımın yüksek bir tavanı yok ne yazık ki.  Aslında Aaron Rodgers hamlesi de fena olmaz, değil mi?

25- Las Vegas Raiders (AFC Batı), Draft Öncesi Sıralama: 22  

Yine verdiği kararlarla ön plana çıkan Gruden-Mayock ikilisi kimilerine göre ikinci turdan seçebileceği Alex Leatherwood’u ilk turdan seçerek hata yaptığı düşünülse de başta safety Trevon Moehrig olmak üzere savunmaya yapılan hamleler ile fena işlere imza atmadılar. Öte yandan Leatherwood’dan ziyade belki de asıl düşünülmesi gereken nokta ise, takımın receiver kadrosu AFC Batı’daki diğer takımlarla karşılaştırıldığında çok geride kalırken Gruden-Mayock ikilisinin buraya bir takviye yapmaması olabilir.

26- Philadelphia Eagles (NFC Doğu), Draft Öncesi Sıralama:  26  

İlk turdan receiver’ını ikinci turdan da hücum hattı oyuncusunu seçerek eksiklerini bir nebze de olsa kapatan Eagles, beşinci tur haricinde savunma ağırlıklı bir strateji izleyerek draft dönemini kapattı. Neticede Jalen Hurts bu takımın starter’ı olarak gözükmesi dışında gerek hücumda gerekse savunmada neler yapabileceğini kestirmesi zor bir takım olarak öne çıkıyorlar. Önümüzdeki sezon Philly için belirleyici bir yıl olacak.

27- Carolina Panthers (NFC Güney), Draft Öncesi Sıralama: 27  

Sam Darnold’ı takıma katan Panthers, akabinde Teddy Bridgewater’ı takaslayıp ve Darnold’ın beşinci yıl opsiyonunun kullanılacağını açıklamasıyla birlikte genç oyun kurucuya güvenoyunu teslim etti ki bu da USC çıkışlı oyuncu adına büyük bir şans. Nitekim Sam Darnold’ın da etrafını güçlendirmek isteyen Panthers ofisi, draft’ta Terrace Marshall Jr., Brady Christensen, Tommy Tremble ve Chuba Hubbard gibi hücuma önemli takviyelerde de bulunmayı ihmal etmedi. Umarız artık Darnold’da Panthers’ta kolejdeki günlerine geri döner ve yok olup hafızalardan silinmez.

28- Detroit Lions (NFC Kuzey), Draft Öncesi Sıralama: 29  

Her ne kadar Lions için önümüzdeki sezon özelinde “başarı” kelimesini telaffuz etmek zor olsa da bu takımın en azından gelecek adına ışık verdiğini söylemek gerek. Serbest oyuncu dönemine nazaran daha verimli bir dönemini geride bırakan Lions, Penei Sewell, Levi Onwuzurike, Amon-Ra St.Brown ve Derrick Barnes gibi doğru seçimler yaparak gelecek yıllardaki takımının iskeletini kurma şansını elde etti. Ayrıyeten önümüzdeki draft’larda da birden fazla ilk tur hakkı olduğunu da düşününce Lions adına kıpırdanmalar var diyebiliriz.

29- New York Jets (AFC Doğu), Draft Öncesi Sıralama: 30  

Genel menajer Joe Douglas, göreve iş başladığında verdiği kararlarla çok eleştirilmiş olsa da son zamanlardaki tercihleriyle de bu eleştirileri unutturmayı başardığı söylenebilir. Özellikle head koç olarak Saleh’in getirilmesi ve ikinci sıradan Zach Wilson seçimi dışında da son derece başarılı bir draft geçiren Jets, hücumu Elijah Moore, Michael Carter, Alijah Vera Tucker gibi isimlerle güçlendirirken savunmada da secondary’e yapılan seçimler son derece yerinde oldu. Bu şekilde bir toparlanma sürecine giren Jets için en büyük sıkıntı ise şu aralar zaten çıkışta olan ve üst sıraları zorlayan AFC Doğu takımlarıyla mücadele edecek olmaları.

30- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey), Draft Öncesi Sıralama: 28  

OL ihtiyaçlarına rağmen WR Ja’Marr Chase seçimi ile Joe Burrow’u kolejdeki “kankasıyla” buluşturan Cincinnati Bengals, hücum hattındaki eksiklerini alt turlardan kapatırken savunmaya da hamle yapmayı ihmal etmedi. Yine de son yılların en iyi tackle’larından gösteren oyuncuyu seçmemeleri olası bir Burrow’un pas korumasından kaynaklı sakatlığında başlarını ağrıtabilir. Yine de kağıt üzerindeki iyi bir hücum takımlarının olduğu bir gerçek ki ellerindeki hazır olmayan bu savunmayla tüm umutları hücumdaki verimleri olacak gibi.

31- Jacksonville Jaguars (AFC Güney), Draft Öncesi Sıralama: 31  

Nihayet aylardır beklediği Trevor’una kavuşan Jaguars, yıldız adayı oyun kurucu dışında da Trevor’un Clemson’dan ortağı running back Travis Etienne, cornerback Tyson Campbell ve safety Andre Cisco gibi öne çıkan güzel hamlelerle takımın yetenek havuzunu genişlettiler. Artık tek yapmaları gereken Lawrence’nin etrafında bir takım olmaları…

32- Houston Texans (AFC Güney),Draft Öncesi Sıralama: 32  

Texas ekibi adına bu kadar kısa sürede bir şeylerin değiştiğini söylemek zor. Draft’ta sadece beş seçim hakları mevcuttu ve bu yüzden son derece kısıtlı tercihler üzerinden ilerleyebildiler. Nitekim ilk seçim haklarıyla üçüncü turdan Stanford çıkışlı QB Davis Mills’i almaları ise Deshaun Watson’dan doğabilecek her türlü sıkıntıya karşı sigorta hamleleri oldu.