Sezonun başlamasına sayılı haftalar kala takımlar son sürat hazırlıklarını sürdürürken bir yandan da az buz da olsa imza haberleri de lig gündemine düşerek biz NFL severleri meşgul etmeye devam ediyor. Fakat hali hazırda boşta olan oyunculara bakıldığında ise bu imzaların sonu geleceğe benzemiyor. Özellikle bazı oyuncular için playoff takımlarına gitmek veya ileri yaşlarına rağmen starter olabilecek kalibrede olmaları bu savı destekler nitelikte. Öte yandan bir de tabii “Last Dance” misali “Son bir kontrat kapıyım da öyle bırakıyım” diyen isimler de yok değil tabii…

Le’Veon Bell, Running Back 

En Uygun Takım: Los Angeles Rams, Atlanta Falcons  

1229 koşu denemesi, 5336 koşu yardı ve 35 touchdown koşusu; 2660 yard pas yakalama ve yedi touchdown. Sonrasında ise kontrat meselesi, ayrılık ve geriye kalan birkaç “highlight”… Tüm bunları Le’Veon Bell’in kariyer özeti olarak nitelendirilebiliriz. Ligin en iyi koşucuların başında gelirken 2019 yazında son yıllarda ligin en kötü organizasyonu New York Jets’e gidip kariyerini heba eden Bell, her ne kadar geçtiğimiz sezon ortasında Chiefs’e giderek üzerinden bu yükü atmış olsa da artık bizlere “O eski halimden eser yok şimdi” şarkısını kendisine itham etmekten başka seçenek bırakmadı. En azından akıllarda kötü kalmamak adına running back komitesi olan bir takıma gidip ufaktan da olsa bir başarı yakalarsa kendisi için en iyi son bu olur. Nitekim eski patlayıcılığının ve fiziksel kuvvetinin olmaması madalyonun öteki ve acı yüzü.

Todd Gurley, Running Back

En Uygun Takım: Los Angeles Rams, Buffalo Bill, New York Jets  

Hey gidi Todd Gurley, sen buralara düşecek adam mıydın? 2015’in en iyi çaylağı, 2017’nin en iyi hücum oyuncusu, 2017-18 yıllarında üst üste iki kez All-Pro… 87 defa starter olduğu maçta 67 touchdown. Henüz 26 yaşında olan Gurley, bu listede belki de iş bulmaya en yakın isim olarak nitelendirilebilir. Lakin Rams’in Super Bowl yolundayken yaşadığı sakatlıktan sonra gözler önünde eriyen Gurley, artık ikinci sınıf bir koşucu konumuna geldiği söylenebilir. Toparlanıp erken yaşta emekli olmayacağını umut etsem de kötü bir senaryoya da hazırlıklı olmak gerek.

Golden Tate, Wide Receiver

En Uygun Takım: Kansas City Chiefs, New Orleans Saints, Los Angeles Rams  

Seahawks, Lions, Eagles ve Giants derken şu an kendisine takım arayan konuma gelen Golden Tate, belki de boşta olan veteran wide receiverler arasında en çok iş yapabilecek isim. Rota takibinin yüksek olması ve gerektiğinde rakip cornerback’lere fiziksel üstünlük de sağlayabilmesi ile Tate, red zone’da da gideceği takıma katkı sağlayabilir ki bu sayede 32 yaşındaki oyuncu, playoff potasındaki takımlar için ideal bir hücum opsiyonu olarak da düşünülebilir. Öte yandan istatistiki olarak en iyi yıllarını geçirdiği Lions macerasından sonra Matthew Stafford ile bu sefer Rams çatısı altında buluşabileceği de gelen haberler arasında. Nihayetinde Tate hangi takıma giderse gitsin, iyi bir receiver ekibinin parçası olabilecek kalibrede bir oyuncu.

Kenny Stills, Wide Receiver

En Uygun Takım: Chicago Bears, Cincinnati Bengals, Philadelphia Eagles, Saints, Jets  

Meşhur Laremy Tunsil takasının bir parçası olan Kenny Stills, iki yıllık Houston Texans kariyerinden sonra, boştaki receiver’lar arasına ismini yazdırdı. Kariyeri boyunca hiç birinci isim olarak düşünülmese de özellikle Dolphins macerasında fena işlere imza atmayan 29 yaşındaki oyuncu, gideceği takıma bağlı olarak hala ideal bir yan parça olabilir. Özellikle 2019 sezonunda Deshaun Watson ile oynarken üstlendiği uzun paslardaki rolünü, gideceği takımda da uygulayarak hücum envanterlerini genişletebilir.

Alshon Jeffery, Wide Receiver  

En Uygun Takım: Jets, Ravens, Colts, Washington  

Eagles’in tarihindeki ilk şampiyonluğu olan 2017 senesinde Zach Ertz ve Nelshon Agholor ile takımın hücumunda önemli pay sahibi olan Jeffery, yaşadığı sakatlıklar ve performans düşüklüyle kendisini buralarda buldu. 31 yaşındaki oyuncu için artık kariyerini endzone tehdidi olarak bitirmekten başka çare gözükmez iken eski takım arkadaşı Carson Wentz ile bu sefer yollarının Indianapolis’te kesişmesi fena bir senaryo olarak gözükmüyor.

Russell Okung, Offensive Tackle

En Uygun Takım: Cincinnati Bengals, Pittsburgh Steelers  

2010 NFL Draftı’nın altıncı sıra seçimi olan Russell Okung, Seahawks macerasından sonra gittiği Broncos, Chargers ve Panthers’ta da zaman zaman sakatlık yaşasa da ilk 11ê ismi yazılan oyunculardan oldu. Hem pas hem de koşu oyunlarında ilerleyen yaşına rağmen ortalamanın altına düşmeyen 32 yaşındaki oyuncunun son iki yılda sakatlıkların peşini bir türlü bırakmaması olumsuz durumlardan biri. Yine de Okung’un eğer sağlıklı kalabilirse atacak son bir kurşunu daha var.

Mitchell Schwartz, Offensive Tackle

En Uygun Takım: Cincinnati Bengals, Pittsburgh Steelers, Tennessee Titans, Las Vegas Raiders  

2020 yılındaki sakatlığa kadar ligin en iyi sağ tackle’larından olan ve yine geçtiğimiz sezona kadar hiç maç ve snap kaçırmadan oynayan 32 yaşındaki oyuncu ne yazık ki sakatlıkların kurbanı oldu. Nitekim en son oynadığı takım olan Chiefs, tüm hücum hattını baştan aşağı yenilemesinden ötürü Schwartz’ı serbest bırakmış olsa da tecrübeli lineman, hala ligde kendisine bir yer bulabilecek bir isim. Lakin yinelemek gerekirse yaşadığı ve operasyon geçirdiği sırt sakatlığından yüksek tempoyu kaldırabilecek şekilde dönerse bu durum geçerli olur. Öte yandan bir Super Bowl yüzüğü bulunan oyuncu için emeklilik de pek uzak bir ihtimal gibi gözükmüyor.

Jurrell Casey, Defensive Tackle

En Uygun Takım: Cincinnati Bengals, Buffalo Bills, Arizona Cardinals, Packers, Vikings, Chiefs  

Geçtiğimiz sezonun başında dokuz yıl formasını giydiği Titans’tan ayrılıp Broncos’un yolunu tutan Casey, ne yazık ki beklenen etkiyi Broncos forması altında yapamadan üçüncü haftada biceps sakatlığına kurban gitti. Şu an kendisine takım arayan 31 yaşındaki oyuncu, yaşına rağmen yüksek oyun bilgisiyle beraber birçok takıma gerek pass rush gerekse koşu savunmaları konusunda katkı sağlayabilecek potansiyelde bir isim. Her ne kadar artık kenar oyuncusu olarak eski gücünde olmasa da defansif tackle olarak güzel bir tamamlayıcı parça olarak gözüküyor.

Geno Atkins, Defensive Tackle

En Uygun Takım: Arizona Cardinals, Green Bay Packers, Buffalo Bills, Chiefs, Chargers  

Zamanın en iyi iç pass rusher’larından olan Geno Atkins, 11 yıllık Bengals macerasından sonra free agent konumuna düştü. Eski gücünde olmaması ve sakatlık karnesinin de bulunması eksileri olarak kabul edilse de pozisyon bilgisinin yüksek olmasıyla birlikte iyi bir ekibin parçası olabilecek kapasitede bir oyuncu profiline sahip.

Olivier Vernon, Defensive End

En Uygun Takım: Chiefs, Falcons, Ravens  

Geçtiğimiz yıl Browns’un yıldızı Myles Garrett’tan sonra takımın en çok sack yapan oyuncusu olan Vernon, aynı zamanda savunmada takımın en çok forma giyen isimlerinden birisi olmuştu. Fakat geçtiğimiz sezonun 17. haftasında geçirdiği sakatlık ne yazık ki 30 yaşındaki oyuncunun bu seneki durumunu da soru işaretine dönüştürdü. Özellikle iki numaralı pass rusher rolü için aranan isimlerden biri olabilecek 30 yaşındaki oyuncu, playoff hedefi olan takımlar için de ideal bir isim olarak öne çıkıyor.

K.J. Wright, Linebacker

En Uygun Takım: Miami Dolphins, Cardinals, Chargers, Cowboys, Steelers, Vikings, Washington  

Seahawks savunmasında yıldız ismi Bobby Wagner’in yıllarca partnerliğini yapan K.J. Wright, istikrar kelimesinin vücut bulmuş hali diyebiliriz. 10 sezonda 144 maçın 140’ına ilk 11 olarak başlayan 32 yaşındaki oyuncu, sadece 2018 yılındaki diz sakatlığından dolayı beş maç oynayarak sezonu erken kapatmak dışında ciddi bir sakatlığı bulunmuyor. Son kontratını almanın peşindeyken aynı zamanda da sezonun büyük bir bölümünü oynama garantisi vermesiyle birlikte line arkasındaki çok yönlü oyunu kendisini iyi bir linebacker ekibinin içinde sağlam bir parça olarak görebiliriz. Bu hususta playoff takımları için de 32 yaşındaki oyuncu harikulade bir ekleme olabilir.

Richard Sherman, Cornerback

En Uygun Takım: Cleveland Browns, Baltimore Ravens, New Orleans Saints, Dallas Cowboys  

Döneminin en iyi cornerback’lerinden olan Richard Sherman, yaşına göre üst seviyede oynayabilen ender oyunculardan biri. Yüksek pozisyon bilgisi dışında takıma liderlik edebilecek bir karaktere de sahip. Fakat yaşadığı sakatlıklar ve saha dışı sorunlardan sonra Sherman için takım bulmak pek bir zorlaştığını söyleyebiliriz. Eğer kendini bu olaylardan çabucak aklar ve minimum ceza ile kurtulursa sezon içerisinde yeni takımına kavuşabilir.

Tre Boston, Safety

En Uygun Takım: Los Angeles Chargers, Colts, Lions, Jaguars, Vikings, Washington  

Son dört senedir düzenli forma giyen Tre Boston, son olarak 2019 ve 2020 senelerinde Panthers forması giymiş ve secondary’nin önemli bir oyuncusu haline gelmişti. Gerek ön alana verdiği destekle gerekse coveragelarıyla fena işlere imza atmayan 29 yaşındaki oyuncu, secondary’de ihtiyacı olan takımlar için derinlik artırabilecek bir oyuncu olarak öne çıkarken aynı zamanda starter olma potansiyeline de sahip ki bu da playoff takımları için önemli bir durum.

Kenny Vaccaro, Safety

En Uygun Takım: Jacksonville Jaguars, Detroit Lions, Minnesota Vikings, Saints  

2013 NFL Draftı’nın ilk tur seçimi olan Kenny Vaccaro, beş senelik Saints ve üç senelik Titans maceralarından sonra Titans’ın maaş bütçesi durumlarından dolayı serbest bırakıldı. Bu, Tennessee ekibine yaklaşık dört milyon dolarlık bir avantaj sağlarken kendisi işsiz bıraktı. Nitekim halen takım bulabilme potansiyeli olan Vaccaro’nun çok ciddi bir sakatlığı bulunmaması da kendisi adına büyük bir avantaj. Playoff kalibresinde bir takım olmasa bile yapılanma sürecindeki takımlar için savunma kurulurken geçiş oyuncularından birisi olması yahut takımın ikinci veya üçüncü safety’si olması ihtimaller arasında…