Bir haftalık bayın ardından geç olsa da yeni sezonun ilk güç sıralamasından herkese merhaba NFLTR okurları. Nihayet sevgilimiz NFL geçtiğimiz hafta geri dönerken ilk hafta birden fazla heyecanlı ve keyifli maçları da geride bıraktık. Sezon öncesinden hatta draft’tan itibaren sürdürülen güç sıralaması ise alınan sonuçlardan bayağı bir müteessir oldu.

Bu haftaki sıralama özelinde üst sıralar bir hayli karışık. Green Bay Packers ve Buffalo Bills’in kazanması; Kansas City Chiefs’in kaybetmesi ilk beş işinin sezon boyunca dalgalı geçeceğine işaret olabilir. Öte yandan Las Vegas Raiders ve Carolina Panthers ise playoff potasının sürpriz takımları olarak büyük sıçrama yapan takımlar oldular. Altı sıralarda ise Minnesota Vikings’in düşüşü göze çarptı.

1- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-0)  

Evindeki ikinci maçından da galibiyetle ayrılan Buccaneers, yoluna kayıpsız devam ederken Tom Brady – Rob Gronkowski ortaklığı da üretmeye ve takımı sırtlamaya devam ediyor. Savunmada ise bu maçta bir iki nüans gözükse de asıl performans değerlendirmeleri gelecek haftaki Rams maçıyla birlikte olacak.

2- Los Angeles Rams (NFC Batı, 2-0)  

Indianapolis deplasmanından zaferle dönen Rams, sezondaki ikinci galibiyetini alırken Stafford oyunuyla takımın hücumunu canlandırmış gözüktü. Özellikle Cooper Kupp’ın tecrübeli oyun kurucuyla birlikte yaptığı çıkışta gözlerden kaçmazken kritik noktalarda ekip olarak hata yapmayan bir Sean McVay takımı vardı sahada. Önlerindeki Buccaneers maçı bir nevi ne kadar dişli bir rakip olduklarına dair hoş ipuçları verecek.

3- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 1-1)  

Chiefs bu ligin en büyük favorilerinden ve bunun en büyük nedeni Andy Reid ve Patrick Mahomes ikilisi. Lakin kırmızı beyazlı takım yıllar sonra zafere ulaştığı yılda sadece bu ikilisi ile değil, üst düzey savunma performansının da meyvelerini hemen hemen her kritik maçta yemişlerdi. Nitekim bu sezon özelinde ise başta koşu savunması olmak üzere Chiefs defansı adeta savunma koordinatörü Steve Spagnuolo’dan önceki döneme dönmüş durumda. Bir mağlubiyet Chiefs’e pek zarar vermeyebilir ancak bu savunma ileriki maçlarda daha çok baş ağrıtacaktır.

4- San Francisco 49ers (NFC Batı, 2-0)  

İyi bir takım olmalarına rağmen adeta bir running back mezarlığına dönen 49ers’ta Raheem Mostert, çaylak koşucular Elijah Mitchell ve Trey Sermon sakatlar kervanına eklenen isimler oldular. Ana hücum planı koşu olan Shanahan için kuşkusuz henüz sezon başında zor bir durum. İşler Jimmy G’nin koluna kalırsa eğer bakalım neler olacak, orasını ilerleyen haftalarda görebiliriz.

5- Buffalo Bills (AFC Doğu, 1-1)  

Ezeli rakibi Dolphins karşısında net bir galibiyet alan Bills, rakibine hiç sayı izni tanımazken hem hücumda hem de savunmada ne kadar verimli olabileceğini de gösterdi. Bununla birlikte geçen hafta neredeyse hiç düşünülmeyen koşu hücumlarının bu hafta uygulanıp TD ile sonuçlanması da hücum çeşitliliği adına kazançlı vaziyetlerden dikkat çekeniydi.

6- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 1-1)  

Sezona yaptığı felaket başlangıcı unutturmaya çalışan Aaron Rodgers ve arkadaşları, Lions karşısında net bir galibiyet aldı. Her ne kadar ilk yarı maçı başa baş götürmüş gibi olsalar da Aaron Rodgers’ın ikinci yarı fişi çeken pasları zaferin temelini oluşturdu. Öte yandan yaptığı dört TD ile haftaya damga vuran Aaron Jones ise aldığı kontratın hakkını vermeye başladı. Nitekim Packers için asıl ölçü maçı gelecek haftaki 49ers maçı olacağı da şüphesiz.

7- Seattle Seahawks (NFC Batı, 1-1)  

Evindeki ilk maçta rakibine geriden gelerek galibiyet izni veren Seahawks, savunmada geçen yılki görüntüsüne devam etti. Özellikle hücumunda tıkandığı bölümde Titans’a karşı direnç gösteremeyen ekipte özellikle tecrübeli K.J. Wright’tan ikinci yılındaki Jordyn Brooks’a geçiş biraz sancılı olacak. En nihayetinde iş yine Wilson liderliğindeki hücumun verimliliğine bağlı olarak devam edecek gibi gözüküyor.

8- Arizona Cardinals (NFC Batı, 2-0)  

Kyler Murray. Aslında bu kadarı bile Cardinals’ı anlatmaya yeter ancak bir iki kelam edecek olursak playmaker’lığın dibine bu sezon itibari ile vurmuş durumda. Kaçıncı hak olduğundan bağımsız potansiyel bir sayı makinesine dönen Murray, yaptığı inanılmaz işlerle takımını Vikings karşısında galibiyete taşıdı. Arizona şehri böyle bir oyun kurucuya sahip olduğu için gerçekten çok şanslı.

9- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 1-1)  

Kendi klasmanında olmayan Texans’a karşı maçı son dakikalarda kazanan Browns, kafalarda soru işareti oluşturdu. Özellikle büyük yatırımın yapıldığı savunmanın yaptığı bariz hatalar karşı takımın sayı bulmasıyla sonuçlandı. Öte yandan takımın önemli isimlerinden Jarvis Landry’nin de sakat listesine konması da şüphesiz hücum gücünü etkileyecektir. Nitekim diğer bir yıldız isim Odell Beckham Jr.’da sahalara döneceği konuşuluyor ancak kendisi şu ana kadar saha dışı tüm etmenlerle öne çıktığı için “Takımın kurtarıcısı” olarak adlandırmak adına henüz erken.

10- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 1-1)  

Sezon başında sakatlıklarla sarsılıp üstüne bir de Raiders deplasmanından mağlubiyetle dönen Ravens, AFC konferansındaki en yakın rakibi Chiefs karşısında adeta “ölüm kalım” maçına çıktı ve hayatta kalmayı başardı. Birçok as oyuncusunu sakatlığa kurban veren takım için kuşkusuz bu galibiyet altın değerinde bir zafer ve moral motivasyon kaynağı oldu.

11- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 1-1)  

Savunmanın öne çıkmasıyla kazanılan maçtan sonra haftayı kayıpla kapatan Steelers’ta, Big Ben ciddi derecede alarm veren durumda. Cep içinde eski formunu kaybeden tecrübeli oyun kurucu, hücum hattının da defolarıyla birlikte ortaya koyduğu oyunda düşüş eğiliminde. Nitekim bu istenmeyen durumu da düzeltecek kendisi ve önlerindeki Bengals maçında bunun için iyi bir fırsat. Ancak tabii ki de sakatlık durumu el verip oynarsa… Yoksa Rudolph ve Haskins’ten biriyle işler zor.

12- Tennessee Titans (AFC Güney, 1-1)  

Açılış haftasındaki kötü Cardinals mağlubiyetinden sonra mutlak kazanma parolasıyla çıktığı Seahawks karşısında geri düşse de hem hücumda hem de savunmada ikinci yarı itibariyle toparlanan Titans, uzatmalarda da olsa kazanmayı bildi. Savunmaya yapılan yatırımlar meyvesini yavaş yavaş vermeye başlarken hücumda da Arthur Smith sonrası eski üretkenliği beklememek gerekebilir. Yine de Henry, Jones, Brown gibi playmaker’larla Titans bu işi götürebilecek kapasitede bir takım.

13- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 1-1)  

Los Angeles deplasmanından galibiyet çıkaran Cowboys, bu sezon savunmada iyi işler yapabileceğinin de sinyallerini verdi. Öte yandan 24 yaşındaki Tony Pollard’ın da 109 yard ve bir TD ile oynayıp yıldızlaşması da hücum adına harikulade bir haber. İyi bir yola girmiş gözüken Cowboys, önündeki favori olduğu Eagles maçını da kazanarak çıkışa geçmeye hazır.

14- Washington Football Team (NFC Doğu, 1-1)  

Öne geçtiği Chargers maçını son çeyrekte veren başkent ekibi, Taylor Heinicke’nin son dakikalardaki güzel oyununda yardımıyla Dustin Hopkins’in son saniyedeki alan golüyle yenerek ilk galibiyetini aldı. Nitekim Giants’ın bireysel anlamda çok şansız gününde olması da bu galibiyette önemli bir pay sahibiydi. Bu vaziyette göz önünde bulundurulduğunda iyi bir takım olmalarına rağmen Washington için “uçuyor, kaçıyor” demek için hala vakit var.

15- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 2-0)  

Flaş bir başlangıç yapan Raiders, zorlu Steelers deplasmanından da galibiyetle dönerek sezona iki de iki ile girmeyi başardı. Derek Carr, güzel bir sezon geçirebileceğinin işaretlerini verirken savunmada da seconadary sıkıntılı olsa da ön alan gayet formunda. Gelecek hafta Dolphins ile karşılaşacak olan Gruden’in öğrencileri 19 yıl aradan sonra sezona üçte üç ile başlayabilir.

16- Carolina Panthers (NFC Güney, 2-0)  

Sezonun çıkış yapan takımı kim sorusunun bu seneki cevabı bir hayli erken olsa da Panthers dersek yanlış olmaz. Gruptaki rakibine karşı alınmış bu galibiyet sezon başı olmasına rağmen çok değerli olduğu kesin. İlk haftaki Jets mağlubiyetinden sonra evinde Saints’e kök söktüren mavi siyahlı ekip maçı da farklı skorla kazandı. Sam Darnold maçtan maça ritim tuttururken performansını da arttırması hem kendisi hem de takımı adına iyiye işaret. Öte yandan iki maçta da rakiplerine koşu izni vermeyen ve üst düzey oyun ortaya koyan savunma ise tüm tebrikleri sonuna kadar hak ediyor.

17- New Orleans Saints (NFC Güney, 1-1)  

Birçok eksiğine rağmen Packers karşısında gövde gösterisi yapan ve oyunun her iki bölgesinde de mükemmel oynayan Saints, Carolina deplasmanında adeta yokları oynadı. Jameis Winston ise Buccaneers yıllarından attığı interception ile de Saints taraftarlarına fazla umutlanmamaları gerektiğinin sinyallerini verdi(!).  Çıkarım yapmak için henüz ikinci hafta doğru bir seçim olmayabilir lakin Saints dalgalı bir sezon geçirirse hiç sürpriz olmaz.

18- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 1-1)  

Evindeki ilk maçında Cowboys’a mağlup olan Chargers, savunma anlamında bu sezon iyi ibareler ortaya koysa da Anthony Lynn’in gidişinden sonra hücumda bir şeylerin eksildiği açık. Özellikle redzone’da yapılan hatalar kuşkusuz kazanabilecekleri maçtan mağlup olmalarına neden oldu. İki hafta itibariyle kırılgan bir görünümdeler ve bunu aşmak için kazanmaları lazım.

19- New England Patriots (AFC Doğu, 1-1)  

Zayıf rakibi karşısında zorlanmadan kazanan Patriots, sezonun ilk galibiyetini elde etti. Çaylak oyun kurucuların korkulu rüyası olan Belichick savunması yine rakibe ciddi üstünlük kurdu. Hücumda ise Mac Jones, maçı TD pası atamadan tamamlamasına rağmen kötü iyi bir performans sergiledi. Jones’un da sezon içerisinde form tutmasıyla Patriots zirveye yükselebilir.

20- Indianapolis Colts (AFC Güney, 0-2)  

Carson Wentz ile istediği galibiyeti alamayan Colts, çok kötü bir takım olmamasına karşın henüz bir galibiyet alamaması kafalarda soru işaretlerine neden oluyor. Ancak ilk iki haftada karşılaştıkları Seahawks ve Rams takımlarının kendilerinden de daha favori oldukları da bir gerçek. Nitekim önlerinde başta gruptaki rakibi olan Titans olmak üzere üç dış saha maçı var. Bu döngüyü bu maçlardan en az ikisinde kırmaları gerekecek.

21- Miami Dolphins (AFC Doğu, 1-1)  

İlk hafta aldığı galibiyetten sonra gruptaki bir diğer rakibi olan Bills ile oynayan Dolphins, adeta sahadan silindi ve son yıllardaki kötü Bills mağlubiyetlerine bir yenisini daha ekledi. Savunma yine sahada yüzde yüzü ile mücadele edip turnover’lar üretirken hücumun bir arpa boyu ilerleyememesi Adam Gase dönemini de hatırlatmadı değil. Öte yandan karşılaşmada sack olurken sert bir müdahaleye maruz kalan Tua’nın kaburgasında çatlak oluşması ve bir süre forma giyemeyecek olması zaten sıkıntılı olan hücum adına olumsuz bir durum oluşturdu. Nitekim Dolphins adına yine yedek oyun kurucuyla devam edilen bir sezon olacak gibi gözüküyor ki bu sene bu isim Jacoby Brissett.

22- Denver Broncos (AFC Batı, 2-0)  

Tutuk başladığı maçta ilk yarının sonlarına doğru açılan Broncos, geriden gelip kazanarak ligdeki ikinci galibiyetini aldı. Teddy Bridgewater, iki maçta dört TD pasına ulaştı ve oynadığı oyunla daha da starter olarak kalacak gibi gözüküyor. Özellikle üstüne yapışan “Game manager” tarzı oyunundan kurtulmaya çalışır gibi uzun paslar deneyip farklı işler yapmaya çalışması da fena gözükmüyor. Nitekim Teddy’nin bu tarz bir oyunu sezon geneline yayıp yayamayacağını geri kalan maçlarda görmemiz muhtemel.

23- Chicago Bears (NFC Kuzey, 1-1)  

Son dakikalara doğru rahat kazanabileceği maçta rakibini ortak eden Bears, neyse ki karşılaşmadan galip ayrılmasını bildi. Normal şartlar altında böyle bir galibiyet için çok olumlu konuşmak doğru olmayabilir ancak Bears’ın durumunu göz önünde bulundurduğumuzda bu tarz galibiyetler takım bütünlüğünün sağlanması açısından kabul edilebilir. Nitekim kuzey ekibi için asıl haber bu hafta geldi ve çaylak ilk tur seçimi Justin Fields’ın starter olacağı açıklandı. İşte şimdi başlıyoruz…

24- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 1-1)  

Eagles bu sezonun enteresan takımlarından biri olmaya aday bir ekip olarak performansını sürdürüyor. İlk haftaki üstün oyunuyla galip gelmesinin ardından geçtiğimiz hafta 49ers karşısında basit hatalar yapan ve eline geçen fırsatları cömertçe harcayan Nick Sirianni ve öğrencileri, inişli çıkışlı bir görüntü verdi. Nitekim aynı şeyleri Hurts için de söyleyebiliriz. Önlerindeki Cowboys maçı et mi balık mı olduklarına karar vermek için güzel bir sınav olacak.

25- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-1)  

Sezon açılışında aldığı galibiyetle 2021 adına ümit veren Bengals, son oynanan Bears gibi bir savunmaya karşı ortaya koyduğu oyunla henüz hazır olmadığını ve kendisine ümit besleyenlere beklemelerini söyledi. Özellikle hücum hattının Joe Burrow’u koruyamaması da dikkat çeken noktalarından başında gelmekte.

26- New York Giants (NFC Doğu, 0-2)  

Çok acı bir mağlubiyet. Daha fazla söylenecek bir söz yok. Darius Slayton bomboş pozisyonda topu elinden kaçırmasa yahut Dexter Lawrence, snaptan önce topa atlamasa şu an maviler için hücum anlamında da kıpırdanmalar var diyebilirdik. Nitekim iyi yolda oldukları gözükürken Washington karşısındaki oyunu sürdürebilirler ise üst sıralara tırmanabilirler.

27- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 0-2)  

Cardinals karşısında son saniyedeki alan golünü sayıya çeviremeyerek kaybeden Vikings, ikinci mağlubiyetini aldı. Hücumda Cousins, Dalvin Cook, Adam Thielen, Justin Jefferson; savunmada ise Danielle Hunter, Nick Vigil, Harrison Smith ve Eric Kendricks varlarını yoklarını ortaya koydular ancak çok şanssız bir mağlubiyetten kurtulamadılar. İlk maça göre daha derli toplu gözüken Vikings, hatalarından ders çıkarıp aynı oyunla devam ettikleri müddetçe istedikleri galibiyetleri elde etmeleri yakındır.

28- Atlanta Falcons (NFC Güney, 0-2)  

Ligin zayıf ekiplerinden olan Falcons, geriden gelip maça ortak olsalar da Matt Ryan’ın interception’ları ve kötü savunma sonrasında maçı başladıkları gibi bitirerek ikinci kez farklı bir mağlubiyet aldılar. Hücum ve savunmada eksikler bir hayli fazla ve say say bitmez. Anlaşılan o ki zor ve uzun bir sezon olacak Georgia ekibi için.

29- Houston Texans (AFC Güney, 1-1)

Sezon öncesi ligin dibine demir atması beklenen Texans, henüz beklenen çöküşü gerçekleştirmemesinin yanında Browns gibi bir takıma karşı maçı son çeyreğin ortalarına kadar başa baş götürmesiyle herkesi şaşırttı. İlk head koçluk dönemini yaşayan David Culley’in takıma etkisi gerçekten iyi gözüküyor. Ancak Tyrod Taylor’un sakatlığından sonra koltuğu devralacak olan çaylak oyun kurucu Davis Mills ile aynı performansı gösterebilecek mi orası soru işareti.

30- Detroit Lions (NFC Kuzey, 0-2)  

Gruptaki rakibi Green Bay Packers karşısında ilk yarıda bir kıpırdama emaresi gösterse de kendine has yaptığı hatalarla maçtan kopan Lions, sezonun ikinci mağlubiyetini aldı. Başta hücumdaki yetenek havuzunun dar olması tekdüze bir hücum planı ortaya çıkarırken savunma anlamdaki bireysel hatalar ise mağlubiyetin nedenlerinden oldu. Dan Campbell ile çok iyi başlangıç yapamayan Lions için bu kadroyla alınabilecek bir galibiyet gayet anlamlı olabilir.

31- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 0-2)  

Urban Meyer ile ikinci mağlubiyetini de alan Jaguars, ilk maçtan çok farklı bir oyun ortaya koyamadı. Trevor Lawrence ise iki maçta dört TD pasına ulaşırken aynı zamanda beş de interception atmayı başardı. Çaylak isim en azından sahada fazla sırıtmazken, Meyer’ın bu mentalite ile takıma bir şeyler kazandırması zor gözüküyor.

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-2)  

İkinci yenilgisini Patriots’a karşı alan Jets’te bu sezona dair umut beslemek zor. Savunmada başta tecrübeli C.J. Mosley olmak üzere Marcus Maye ve Sheldon Rankins gibi isimler bireysel anlamda öne çıksa da geri kalan ekip için tamamlayıcı olduğunu söylenemez. Öte yandan dört interception atan Zach Wilson ise oyun kurucu olarak kol gücü başta olmak üzere temel becerilere sahip olsa da oyun bilgisi açısından kendini geliştirmesi ligdeki akıbetini belirleyecek…