Nihayet herkesin sevgilisi NFL, yeni sezona giriş yaparken heyecan yine üst seviyede. Özellikle bir sezon aranın ardından normal şartlarda pek ilgilenilmeyen hazırlık maçlarının bile kıyasıya izlenmesi, 2021 NFL sezonundaki rekabetin fragmanı olabilir.

Her sene olduğu gibi klasiklerimizden olan sezon öncesi güç sıralamasında ise bu sene sezon başına özel her takıma özgü temel sorulardan hareketle değerlendirmeler mevcut.

Sıralama açısından da bakıldığında Baltimore Ravens’ın düşüşü ve Tennessee Titans’ın çıkışı ilk 10 sırayı değiştirirken, Dallas Cowboys ve Arizona Cardinals ilk 10 sırayı zorlayan takımlar oldular. Alt sıralarda ise sonunculuk konusunda hiç kimsenin şüphesi olmazken Atlanta Falcons’un yeri dikkat çeken değişiklik oldu…

1- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney), Draft Sonrası Sıralama: 1  

Herkes tamamsa başlıyoruz?  

Tüm takımı aynı şekilde korumayı başaran son şampiyon, kuşkusuz yeni sezonda da Super Bowl’un en büyük favorisi. Tom Brady’nin her zamanki gibi aç oluşu ve Bruce Arians ve ekibinin oyuncu grubu üzerindeki sistemin tam manasıyla kurulmuş olması, başlıca temel etmenlerden. Bundan dolayıdır ki Bucs’un bu denli uyumlu birçok parçadan oluşması belki de onları son yılların en iyi takımları arasında hatırlamamıza neden olacak.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı), Draft Sonrası Sıralama: 2  

Tyreek Hill-Travis Kelce dışındaki WR ekibi takıma ayak uydurabilecek seviyede mi?  

Hücum hattına yaptığı düzenlemelerle off-season!a damga vuran Chiefs’te, yeni kurulan bu ekibinde nasıl bir oyun ortaya koyacağı da malum herkesin dilinde. Lakin madalyonun öteki yüzü diyebileceğimiz bir noktada is yıldız oyun kurucu Patrick Mahomes’un receiver kadrosunda Hill ve Kelce dışında elle tutulur bir isim olmamasının, sezonun ilerleyen bölümlerinde kırmızı beyazlı ekip adına soru işareti oluşturabilecek bir nokta olması muhtemel. Tamam, kabul, Hill-Kelce ikilisi ligin en iyi hücum ikililerinden hatta en iyisi ve ikisi de elit oyuncular, ancak Chiefs adına 2019 Sammy Watkins performansı gibi bir üçüncü yan parça olması da hiç fena olmaz gibi gözüküyor. Öte yandan bu görevi bu sene henüz rüştünü ispatlayamamış ikinci tur seçimi Mecole Hardman’ın üstlenecek olması da başka bir soru işareti olduğu söylenebilir.

3- Buffalo Bills (AFC Doğu), Draft Sonrası Sıralama: 3  

AFC Doğu’nun tek hâkimi olabilecekler mi?  

Josh Allen ile Super Bowl’un kapısından dönen kuzey ekibi, yeni sezonda da önce hücum hattını koruyup ardından takımını eksiklerine yönelik takviyeler yaparak çok ses getirmese de temiz bir sezon öncesi geçirdi. Özellikle takımının pass rush’ta sıkıntılarına çözüm olarak ilk turdan seçilen Gregory Rousseau, Sean McDermott’un elinde üst seviye bir oyuncuya dönüşebilir. Nitekim Bills için mühim sorulardan belki de en önemlisi geçen seneki başarıyı tekrarlayıp artık AFC Doğu’yu domine edebilmek ve sürekli bir playoff takımı haline gelebilmek. Bunun için ellerinde değerli bir koç ekibi ve kadro mevcut. Bu yüzden bu sezon onlar için güzel bir geçiş sezonu olacak.

4- Green Bay Packers (NFC Kuzey), Draft Sonrası Sıralama: 5  

O sene bu sene?  

Her sezon birisine layık olan meşhur “O sene bu sene mi?” sorusunun bu seneki sahibi tam bir off-season dramasının başkahramanı olan Aaron Rodgers’tan başkası değil. Başta genel menajer olmak üzere genel manada organizasyon ile sıkıntıları olan hatta hakkında ayrılık haberleri çıkan yıldız oyuncu, kampların başlamasıyla birlikte takımının başında yer aldı. Lakin burada bulunması elbette Green Bay’deki havayı günlük güneşlik yapmadığı da bir gerçek. Nitekim geçtiğimiz aylarda yaşanan olaylar rafa kaldırılmış ve yeni sezona hazırlıklar yapılmış gibi gözükse de olası bir başarısızlıkta Packers camiasını ne denli bir drama bekliyor, onu da sezon içinde göreceğiz.

5- Cleveland Browns (AFC Kuzey), Draft Sonrası Sıralama: 6  

Geçen sezonki başarıları kalıcı olacak mı? Artık Browns’un kültürü değişti mi?  

İnanması zor ancak Cleveland Browns birçok güç sıralamasının en tepesinde yer alırken aynı zamanda da playoff’a kalmak bile artık onlar için bir başarı görülmüyor. Çok değil daha dört sene önce sezonu sıfır galibiyetle kapatıp oyuncuların yok olup gittiği yer olarak görünen ve tüm kötü şakaların odak noktası olan Browns’un geldiği nokta takdire şayan. Nitekim artık Ohio ekibi için işlerin değiştiğini net olarak söyleyebilir miyiz? İşte o sezon bu sezon. Kevin Stefanski’nin gelişi kuşkusuz birçok şeyi değiştirirken en önemli Baker Mayfield’ı da çaylak sezonuna geri döndürdü. Savunmada ise çok sağlam bir off-season geçiren Browns, ligin en önemli savunmalarından birine dönüştü. Tüm bu gelişmelerin neticesinde Browns’un NFL’e vereceği en güzel cevap üst üste ikinci sezonunda da playoff’a kalmak olacaktır.

6- Baltimore Ravens (AFC Kuzey), Draft Sonrası Sıralama: 4  

Wide receiver hamleleri pas oyunlarını istenen seviyeye çekecek mi?  

Pas oyunları konusunda eleştirilen Ravens, önce serbest oyuncu piyasasından Sammy Watkins; draft’tan ise Rashod Bateman ve Tylan Wallace hamleleriyle bu derde deva olması adına takviyeler yaptı. Öte yandan “Pas atamıyor” diye eleştirilen Lamar Jackson’un da bu yeni isimlerle birlikte uyumu ve Ravens hücumunun pas ve koşu oyunlarında nasıl bir denge kuracağı zorlu AFC Kuzey yarışında Ravens’ın yerini belirleyecek gibi gözüküyor.

7- San Francisco 49ers (NFC Batı), Draft Sonrası Sıralama: 8  

Trey Lance ne zaman starter olacak?  

Savunma koordinatörü Robert Saleh olmadan yeni sezona başlayan 49ers, draft’ta yaptığı Trey Lance hamlesiyle dikkatleri epey bir üstüne çekmeyi başardı. Özellikle Lance’in hem pas oyunlarında hem de koşu oyunlarında iş yapabilecek yetenekte olması kuşkusuz Kyle Shanahan’in tam da aradığı gibi bir isim olarak öne çıkıyor. Kolej seviyesinde fazla rekabetçi bir ortamda olmaması olumsuz olarak hanesine yazılabilir ancak oyun kurucularla arası iyi olan Shanahan’ın elinde lige kolayca adapte olabilmesi de gayet olası. Öyle ki tek soru işareti Jimmy G’nin ne kadar daha bu takımda starter olarak kalabileceği. Olası bir işlerin iyi gidişinde Garoppolo yine de devam eder mi? Yahut bir iki maç takılıp ardından koltuğu Lance’e mi devreder? İşte bu sorunun cevabı Kaliforniya ekibinin kaderini belirleyecek gibi duruyor.

8- Los Angeles Rams (NFC Batı), Draft Sonrası Sıralama: 7  

Her şeyin müsebbibi Jared Goff’muymuş?  

Daha Super Bowl oynanıp sezon tamamlanmamışken alelacele 2016’da ilk sıradan seçtiği oyun kurucusu Jared Goff’u Lions’a iki tane birinci tur hakkı ile beraber gönderip Matthew Stafford’u takıma katan Rams, son yılların en cafcaflı kumarını oynadı. Nitekim Goff’un kariyer sayfalarına bakıldığında kendisi özellikle 2018’deki Super Bowl senesinden sonra epey bir geriye gitmiş ve geçen senede Rams’i belki de mecburiyetten koşu ve screen pas ağırlıklı bir takıma evirilmişti. Bundan mütevellit Goff ile daha fazla devam edemeyeceğine inanan head koç Sean McVay, Stafford ile yola devam etme kararını ileride başına iş açabilecek bir kararla aldı. Ancak McVay’in bu hamlesinden sonra Rams adına işler kötü giderse o zaman “Yaptığın iş mi Sean hocam” eleştirileri de peşi sıra gelmeye başlayacaktır.  

9- Tennessee Titans (AFC Güney), Draft Sonrası Sıralama: 11  

Geçen sezon hücuma ayak uyduramayan savunma, bu sene ritim tutturabilecek mi?  

Sezona Baltimore Ravens yenilgisiyle noktaya koyarak playoff’lara daha wild card turunda veda eden Nashville ekibinde öne çıkan isim tabii ki de Derrick Henry idi. Fakat 27 yaşındaki oyuncu takımını sırtında taşırken savunma ise adeta ona köstek oldu. Geçtiğimiz sezonun savunma istatistiklerinde koşu oyunlarında lig ortalarında seyrederken özellikle pas oyunlarında ligin en çok yard veren üçüncü; en çok TD yaptıran ikinci takımı olarak bitiren savunmaya bir ayar verilmesi şarttı. Bunu bilen olan koç Vrabel; Bud Dupree, Janoris Jenkins, Denico Autry gibi veteranların yanında Elijah Molden ve Caleb Farley isimlerini ekleyerek sezon başlangıcına daha güçlü bir ekiple girdi. Ancak bu savunmanın kâğıt üzerinde olduğu gibi saha üzerinde de hücumun oyununa ayak uydurması Titans’ın bu sezonki akıbetini doğrudan belirleyecek gibi gözüküyor.

10- Seattle Seahawks (NFC Batı), Draft Sonrası Sıralama: 9  

Russell Wilson bu sene MVP olacak mı?  

Sezona MVP olarak başlayıp kendi seviyesinin epey altında bitiren Russell Wilson, geçtiğimiz yaz takas dedikodularının arasında ismi geçip Seattle şehrinin yüreğini ağzına getirse de yeşil mavi takımda kalmaya devam etti. Wilson’un blöfü karşısında hemen işe koyulan Seahawks yönetimi de önce hücum koordinatörü Brian Schottenheimer ile yollarını ayırarak geçtiğimiz yıllarda Rams’te pas oyunu koordinatörlüğü yapan Shane Waldron’u yeni hücum koordinatörü yaptı. Ardından Raiders’tan Gabe Jackson ve Gerald Everett’i kadroya katan Seahawks, Chris Carson ve Tyler Lockett ile sözleşme yeniledi. Drafttan da D’wayne Eskridge’ı seçerek off-season’ı kapatan Seahawks, umarız Russell Wilson’u mutlu edebilmiştir.

11- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey), Draft Sonrası Sıralama: 10  

Takımın savunması gidenlere rağmen hala aynı gücünde mi?  

11 galibiyetle namağlup sezon ortasına kadar gelen ve Super Bowl’un güçlü adaylarından olan Steelers, son altı maçında beş mağlubiyet alarak deyim yerinde dibe çakıldı. Özellikle playoff’taki felaket Browns yenilgisi ise Steelers adına “utanç” verici bir tablo oldu. Her ne kadar hücumdaki koşucu sorununu Najee Harris ile çözmüş olsalar da savunmadaki Steven Nelson, Mike Hilton ve Bud Dupree gibi önemli parçaların ayrılması Ravens ve Browns gibi ligin sağlam hücumları karşısında düşündürücü bir durum olarak öne çıkıyor. Yine de Mike Tomlin işini bilen ligin en iyi koçlarından birisi ve bu takımda başarıyı yakalayabilecek tek isim.

12- Dallas Cowboys (NFC Doğu), Draft Sonrası Sıralama: 18  

Savunmayı toparlamak yeterli olacak mı?  

Dak Prescott’un ağır sakatlığına kadar ligin en dikkat çekici takımlarından olan Cowboys, mevzubahis husumetten sonra ortalıktan kayboldu. Her ne kadar son bir iki hafta playoff yarışı içinde kalmış olsalar da elde kalan oyuncu grubu yeterli kalibrede olmadığından bir sezon daha hayal kırıklığı ile tamamlandı. Lakin Prescott’un sakatlandığı döneme kadar bakıldığında Cowboys hücumda lig ortalamasının epey üzerinde rakamlar üretmesine rağmen yine de 1-3 konumundaydı ki bu da savunma anlamındaki sıkıntıları da gözler önüne sermişti.  Yeni sezonda ise bunun bilincinde olan yılların tecrübesi ve takımın sahibi Jerry Jones, savunmaya başta savunma koordinatörü olmak üzere eklemeler yapılarak yeni bir yapı oluşturdu. Artık oluşan bu yeni yapının sezon boyunca sağlıklı bir Prescott’lu hücuma eşit bir oyun kurması Cowboys adına elzem bir durum.

13- Arizona Cardinals (NFC Batı), Draft Sonrası Sıralama: 15  

Kliff Kingsbury, takımına bu sezon playoff yaptırabilecek mi?  

Yaz döneminde J.J. Watt ve A.J. Green takviyeleriyle birlikte “Bu sezon kazan” mantalitesine giren Cardinals’ta yine yaz döneminde Malcolm Butler’ın zorunlu emeklilik kararı moralleri bozdu. Nitekim başta ön taraf olmak üzere kalburüstü savunma takımları var. Öte yandan Kyler Murray liderliğindeki hücum ise olası bir fantasy draftında seçilebilecek isimler. Lakin Phoenix ekibi için deyim yerindeyse un, yağ ve şeker varken helva yapma işi de artık Kliff Kingsbury’e kaldı. Bu takımın en büyük sıkıntısı olan hücumda tekdüzeliğe getireceği çözümlerle Cardinals’ı artık playoff’a taşıması dışında başka bir şans gözükmüyor.

14- Los Angeles Chargers (AFC Batı), Draft Sonrası Sıralama: 14  

Koç ekibindeki değişiklik Justin Herbert’i nasıl etkileyecek?  

Bir gece ansızın starter olan Justin Herbert, her ne kadar takımı sezonu kötü bitirse de rüya gibi bir sezonu geride bıraktı ve çaylak rekorlarını da kırarak çaylak yılını ödülle kapadı. Yaz döneminde başta hücum hattına yapılan hamleler takım güç kazanmış olsa da head koç Anthony Lynn görevine devam edemezken Rams’in başarılı savunma koordinatörü Brandon Staley getirildi. Bu değişiklik şüphesiz savunmayı daha iyi hale getirecektir fakat benzer şekilde Herbert’in de oyununu etkileyeceğe benziyor. Genç oyun kurucunun bu yeniliğe olumlu vereceğine şüphe yok ancak yine de bekleyip görmek fena olmaz.

15- Miami Dolphins (AFC Doğu), Draft Sonrası Sıralama: 13  

Tua Tagovailova beşinci sıradan seçilmesinin hakkını verebilecek mi?  

Tua ile yeni bir başlangıç yapmayı hedefleyen Dolphins, geçtiğimiz off-season’da özellikle hücum hattına önemli takviyeler yaparak dikkatleri üzerine çekti. Nitekim turkuaz beyazlı takım için en önemli hedef kuşkusuz playoff yapmak iken bir yandan da genç oyun kurucunun gelişmesini ve takımı taşımasını da bekleyecektir. Yeni ofansif koordinatörleriyle de hedefleri yüksek olan Florida ekibinde geçen senenin altıncı sırasından seçtiği Tua’nın oyununu üst seviyeye çekmesi sadece bu sezon adına değil gelecek adına da elzem konuların en üstünde yer almakta.

16- Indianapolis Colts (AFC Güney), Draft Sonrası Sıralama: 12  

Carson Wentz, Colts’u ne kadar ileriye taşıyabilecek?  

Geçtiğimiz yıl “Bizi şampiyon yap” diye getirdikleri Philip Rivers’tan umduğunu bulamayan Colts, bu sezon Frank Reich’in eski öğrencisi Carson Wentz’i ile şansını denemeye karar verdi. Koç Reich’in eski öğrencisi olması Colts adına yapılabilecek en doğru hareket iken Wentz penceresinden bakıldığında da hem Colt gibi eli yüzü düzgün bir organizasyonda oynamak hem de koç Reich ile çalışmak kendisi için büyük bir talih. Fakat 28 yaşındaki oyuncunun da Eagles’taki son zamanlarından daha iyi olup kendisine güvenenlerin güvenini boşa çıkarmaması ve taraftarlara da o eski Wentz’i göstermesi gerek.

17- Washington Football Team (NFC Doğu), Draft Sonrası Sıralama: 19  

Ryan Fitzpatrick hücumu istenen seviyeye taşıyabilecek mi?  

Yüzde ellinin altında kalarak playoff’a kalan ve bunu da dört farklı oyun kurucuyla yapan başkent ekibi, bu derdine derman olarak geçtiğimiz sezon Dolphins’i playoff potasında tutan Ryan Fitzpatrick getirildi. Bunun yanı sıra playoff maçında şampiyon Buccaneers’a karşı iyi mücadele eden Taylor Heinicke’de takımda ikinci oyun kurucu olarak tutuldu. Nitekim kâğıt üzerinde ligin en iyi savunmalarından birine sahip olan Washington, Fitzpatrick eşliğinde hücumunu da belirli bir seviyenin üstüne çekebildiği takdirde ki bunun için Gibson, McLaurin, Samuel gibi yetenekli isimleri de mevcut. Bu takım NFC’de playoff adayları arasında rahatlıkla yer alabilecek bir takım. Tabii ki başta da olduğu gibi 38 yaşındaki Fitzpatrick, koç Rivera’nın istediği istikrarı sağlayabilecek biri isim olup olmadığı da Washington’un sezonunda anlaşılacak.

18- New Orleans Saints (NFC Güney), Draft Sonrası Sıralama: 17  

Jameis Winston ve Taysom Hill ile devam etmek doğru karar mı?  

Drew Brees’siz ilk sezonuna hazırlanan Saints, yeni bir başlangıcın hesaplarını yaparken akıllardaki soru işaretlerinden biri de koç Sean Payton’un, Jameis Winston ve Taysom Hill ikilisinden nasıl verim alacağı olacak. Her ne kadar Winston starter olarak açıklansa da Taysom Hill’in de bu hücumda azımsanmayacak derece rolü olacağı herkesin aklında ve fikrinde. Lakin yine de bu iki oyuncunun Brees sonrası takımı yine de zirveye tutacak kalibre olup olmadıkları büyük soru işareti.

19- New England Patriots (AFC Doğu), Draft Sonrası Sıralama: 16  

Bir sezon aranın ardından tekrardan favori olabilecekler mi?  

Yıllar boyu domine ettiği AFC Doğu’yu kaybedip playoff potasının dışında kalan Bill Belichick’in takımı, off-season’da agresif bir tutumla kadrosunu doldururken, en sıkıntılı bölgesi olan oyun kurucu pozisyonu içinse sürpriz bir kararla tecrübeli isim Cam Newton’u takımdan keserek draft’tan 15. sıradan seçtiği Mac Jones ile devam etme kararı aldı. Yapılan takviyeler ve takıma geri dönenlerle birlikte Patriots’un daha güçlü olacağından şüphe yok ancak kurt hocanın karşısında da eski rakipleri yok ve yeniden dominant olmaları hele de çaylak bir oyun kurucuyla pek kolay olmayacak.

20- Minnesota Vikings (NFC Kuzey), Draft Sonrası Sıralama: 20  

Mike Zimmer’in savunma hamleleri işe yarayacak mı?  

Dalvin Cook, Adam Thielen ve Justin Jefferson’lu hücum gücü olmasına rağmen özellikle savunmasıyla da ön plana çıkan Zimmer’ın takımı, 2018’teki üst düzey savunma performansından sonra 2019 ve 2020 sezonlarında geriye giderek beklenenin çok altında kaldı. Bu kötü gidişatın farkında olan tecrübeli çalıştırıcı ise Patrick Peterson, Mackensie Alexander, Dalvin Tomlinson, Sheldon Richardson, Nick Vigil, Xavier Woods ve Bashaud Breeland hamleleriyle savunmayı iyicene istediği gibi şekillendirdi. Yeni sezonda da Vikings savunması yine ön plana çıkan ekiplerden birisi olması Zimmer’in önceliği gibi gözüküyor.

21- Chicago Bears (NFC Kuzey), Draft Sonrası Sıralama: 22  

Justin Field kurtarıcı olacak mı?  

Mitch Trubisky ile yola devam etmeme kararı alan Bears, draft günü bir girişkenlik yaparak üst sıralara tırmandı ve Ohio State oyun kurucusu Justin Fields’i kadroya kattı. Nitekim yine serbest oyuncu döneminde takıma katılan Andy Dalton’ın starter olacağı açıklandı ancak sezon sonuna kadar mı yoksa araç yolda giderken şoför mü değiştirecekler orası işin bilinmeyen kısmı. Öyle ki eğer Bears yine hücumda sıkıntılar yaşar ve Fields oyuna girerse ki en muhtemel senaryo bu gözüküyor, çaylak oyun kurucunun performansı hem Nagy için hem de Fields’a yapılacak yatırımların değerini gösterecek.

22- New York Giants (NFC Doğu), Draft Sonrası Sıralama: 23  

Saquon Barkley, çaylak sezonundaki gibi geri dönüş yapabilecek mi?  

Çaylak yılında fırtınalar estirerek neredeyse tüm NFL kitlesini (Eagles fanları dışında) kendisine hayran bırakan Saquon Barkley, ikinci sezonunda geçirdiği bilek sakatlığından dolayı çok fazla etkili olamazken geçtiğimiz sezonun ikinci haftasında yaşadığı ACL ve MCL sakatlığından ötürü de sezonu erken kapatmak zorunda kalmıştı. Bu sezon Kenny Golladay, Sterling Shephard, Darius Slayton, Kadarius Toney ve Evan Engramlı hücumun en önemli parçası olarak kabul edilse de son iki senedir yaşadığı bu sakatlıklardan sonra eski gücünde olup olamayacağı kafalarda ciddi bir soru işareti olarak duruyor. Hele ki bu sezon ya tamam ya devam sezonuna giren Daniel Jones için sağlıklı bir Saquon Barkley, çok büyük bir fırsat ve şans olacaktır.

23- Denver Broncos (AFC Batı), Draft Sonrası Sıralama: 24  

Oyun kurucu sorunu bu sene çözülecek mi?  

Ligin gerek hücum gerekse savunma anlamında kağıt üzerinde kalburüstü ekiplerinden olan Broncos, oyun kurucusu Drew Lock’a henüz tam güvenememiş olması takımın akıbetini ne yazık ki ciddi şekilde etkiliyor. Buna mukabil Broncos’un Teddy Bridgewater’ı alıp starter olarak açıklaması da bu vaziyetin bir ispatı. Eğer turuncu beyazlı ekip bu sene istikrarlı bir oyun kurucu başarısı yakalayamaz ise hem şansları zor hem hücuma ve savunmaya bu kadar yatırımlar heba olacak.

24- Las Vegas Raiders (AFC Batı), Draft Sonrası Sıralama: 25  

Bu sezon playoff gelecek mi?  

John Gruden ile ömürlük sözleşmesinin dördüncü yılına giren Raiders, bu sezona da ciddi değişikliklere başlıyor. Nitekim hücum hattında Gabe Jackson, Rodney Houston ve Trent Brown’un gidişinden sonra Alex Leatherwood’un ilk turdan seçilmesi veya Josh Jacobs’un yanına Kenyan Drake’in alınması gibi düşündürücü hamlelerle yine Gruden dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Her sezon bir galibiyet daha fazla alarak devam eden siyah beyazlı takım bakalım bu sene yüzde ellinin üzerine çıkıp playoff potasında yer alabilecek mi?

25- Atlanta Falcons (NFC Güney), Draft Sonrası Sıralama: 21  

Rebuilding’e ne zaman başlıyoruz?  

2018 sezonundan beri sürekli geriye giden Falcons için değişim çanları bir süredir çalıyordu. Bu sesleri duyan Falcons yönetimi önce Dan Quinn ile yollarını ayırdı ardından ise Julio Jones’a kontrat sıkıntıları yüzünden elvada dedi. Bunlar dışında her ne kadar kırmızı siyahlı takımın yenilenmeyi geçtiğimiz draft’ta yeni bir oyun kurucu ile yapması beklenirken, dördüncü sıradan Kyle Pitts’i seçerek bu işi biraz daha erteledikleri söylenebilir. Nitekim artık bu takım için ciddi bir değişiklik şart ve bu sezon takımın başına geçen Arthur Smith, bu iş için doğru bir aday olarak gözüküyor.

26- Philadelphia Eagles (NFC Doğu), Draft Sonrası Sıralama: 26  

Super Bowl artık bir hayal mi?  

Carson Wentz ve koç Doug Pederson’u takımdan göndererek Super Bowl kazanan ekibin en önemli isimleriyle yollarını ayıran Eagles, şu an girdaplı bir döneme girmiş durumda. Yeni head koç Nick Sirianni’nin deneyimsizliği ve Jalen Hurts hakkındaki soru işaretleri şu an Eagles’in sahada çözmesi gereken asıl suallerden biri. Bundandır ki Eagles için bir süre şampiyonluk falan kenara koyup takımın temellerini yeniden inşa etmeleri şart.

27- Carolina Panthers (NFC Güney), Draft Sonrası Sıralama: 27  

Sam Darnold bu takımın aradığı oyun kurucu mu?  

Jets’in ikinci sıradan yeni bir oyun kurucu seçmek adına feda ettiği 2018 üçüncü sıra seçimi Sam Darnold’u çok ucuza kapan Panthers, bir senelik Teddy Bridgewater macerasından sonra koltuğu genç isme devretmiş durumda. İki senedir savunmaya yaptığı yatırımların yanında hücuma da takviyeler yapan Panthers’ta yıldız koşucu McCaffrey’in de dönüşü ile birlikte Darnold, daha derli toplu bir organizasyonda kariyerini toparlamaya çalışacak. Sürecin sıkıntılı olacağı malum fakat Darnold, daha önce Joe Burrow ile çalışmış Joe Brady ile kolej günlerine dönerse kariyerini yeniden canlandırabilir.

28- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey), Draft Sonrası Sıralama: 30  

Penei Sewell yerine Jamar Chase’i seçmekle doğru seçim mi yaptılar?  

Joe Burrow ile temiz bir sayfa açmak isteyen Bengals, geçtiğimiz sezonun ortasında Burrow’un yaşadığı kötü sakatlıkla birlikte ecel terleri döktü. Öyle ki Burrow’da bu sakatlıktan ameliyat izleriyle de olsa kurtularak sahalara dönüş yapmanın planlarını yaparken Bengals yönetimi de hücuma takviye yapmak isterken beşinci sıradan seçtikleri Ja’Marr Chase ile eleştiri oklarının da hedefi oldu. Zaten Burrow’u kötü hücum hattı yüzünden kaybetmişken üstüne bir de önümüzdeki yılların en iyi tacklelarından birisi olduğu düşünülen Penei Sewell’i epey bir başlarını ağrıtabilir ki ligin en kötü hücum hatlarından birine sahip oldukları da bir gerçek.

29- New York Jets (AFC Doğu), Draft Sonrası Sıralama: 29  

Robert Saleh Jets’in makûs talihini değiştirebilecek mi?  

San Francisco 49ers’ta yaptığı işlerle tüm dikkatleri üzerine çeken Robert Saleh, beklenildiği üzere head koç arayan Jets’in yolunu tutarak elini taşa değil adeta bir meteorun altına koydu. Son yıllarda zaten iyice dağılmış olan Jets organizasyonuna bir darbe de ben vurayım diyen Adam Gase’den sonra çok zorlu bir vazifeye soyunan tecrübeli çalıştırıcının, New York’un yeşillerinde işleri rayına sokması da pek kolay gözükmüyor. Neyse ki şu an elinde Zach Wilson gibi potansiyel bir oyun kurucu olması en büyük artısı olarak nitelendirilebilir. Nitekim bu takımın temel ihtiyacı ne Super Bowl ne de playoff; planı ve sistemi olan bir takım olabilmeye ihtiyacı var ve Saleh bunu pekâlâ yerine getirebilecek kalibrede bir isim.

30- Detroit Lions (NFC Kuzey), Draft Sonrası Sıralama: 28  

Bu sezon yeni bir rebuilding’in başlangıcı mı?  

Motor City için söylenebilecek pek bir şey yok. Dan Campbell yeni head koç olarak Matt Patricia ile dağılan bu organizasyonu toparlamaya çalışacak fakat elindeki değerli seçim hakları da yeni kadro kurmadaki en büyük kozu olacak. Öte yandan Rams’ten alınan Goff, geçiş sürecindeki oyun kurucusu olacakken bir yandan da yeni adaylar değerlendirilmeye başlaması Campbell’in bugün için görevi olmasa da yarın için yapması gereken görevlerden biri. Sözün özü, Lions adına asıl yorumlar bir belki iki sezon sonra kurulan takım üzerinden yapılacak gibi gözüküyor.

31- Jacksonville Jaguars (AFC Güney), Draft Sonrası Sıralama: 31  

Urban Meyer doğru seçim olabilecek mi?  

NFL tarihinde kolej futbolundan lige birçok isim geldi geçti ve Urban Meyer’da bunların arasına adını yazdıran isim oldu. Kariyerinde ilk kez bir NFL takımı çalıştıracak olan Meyer, NCAA’de Florida ve Ohio St. İle birçok başarı yakalamış bir isim. Lakin yeni bir maceraya atılmak için Jaguars ne kadar doğru bir seçim orası tartışılır. Öte yandan Trevor Lawrence gibi, son yılların en sükseli oyuncusuyla gözü yükseklerde olan Jacksonville ekibinin de Urban Meyer tercihi hala ve hala kafalarda soru işareti bırakıyor. Artık Urban Meyer’ın Jaguars’ta bir kültür oturtup oturmayacağını zaman güzel bir şekilde bize gösterecek.

32- Houston Texans (AFC Güney), Draft Sonrası Sıralama: 32  

Olası Deshaun Watson takasından ne elde edecekler?  

Her sezon Browns’un 2017 sezonundaki sıfır galibiyetli sezonunu tekrarlamak isteyen bir takım çıkar ki bu sene de bunun en büyük adayı Texans oldu. Açıkçası bu takım adına söylenebilecek ne yazık ki fazla bir şey yok. Yalnızca tek takip edilmesi gereken durum Deshaun Watson hakkındaki davaların ne zaman sonuçlanacağı ve Texans yönetiminin Watson takasından ne elde edeceği olarak gözüküyor. Son gelen haberlerde Texas ekibinin son derece yüklü bir teklif istediği de tahmin ediliyor. Olası bir veya iki tane birinci tur draft hakkı elde ederseler ki o zaman belki bu ekip hakkında elimizde yorumlamak için ideal bir done olur…