Sezon ortasına resmen giriş yapmış olduğumuz yedinci haftanın sonunda Kansas City Chiefs’in son çırpınışları yetersiz kaldı ve zirveden ciddi bir düşüş yaşadı. Öte yandan iki haftadır kazanan Tennessee Titans ilk beş sıranın sürpriz takipçisi olurken beşer galibiyeti bulunan Las Vegas Raiders ve Cincinnati Bengals, üst sıraların dikkat çeken ekipleri haline geldiler. Orta kulvardan kopup gelen Indianapolis Colts ve New England Patriots haftanın en büyük sıçramalarını yaparken Carolina Panthers ve Chicago Bears ise düşüşe geçtiler.

1- Arizona Cardinals (NFC Batı, 7-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Texans karşısında çok rahat bir galibiyet alan Cardinals, namağlup unvanını korumayı da bildi. Takıma yeni katılan Zach Ertz ile ne kadar doğru bir hamle olduğunu ilk maçında da gösterdi ki ilerleyen süreçlerde de kırmızı beyazlı takıma daha çok şeyler de katacaktır. Nitekim Texans’ın kendi kalibrelerinde bir takım olmadığı apaçık ortada ve Kyler Murray ve arkadaşları için asıl sınav hafta içi oynayacakları Packers maçı olacak ve ne yazık ki bu mühim maçta yıldız isim JJ Watt’tan yoksun olarak çıkacaklar. Şayet bu karşılaşma için ayrıyeten sadece unvan maçı değil aynı zamanda da NFC Konferansındaki liderlik mücadelesi için yüksek derecede önem arz ettiği de söylenebilir.

2- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Bears karşısında beklenenden de kolay bir galibiyet alan Buccaneers, hücum anlamında durdurulması zor bir ekip olarak dikkatleri de üzerine çekmeye devam ediyor. Tom Brady bu sezonki 21. TD pasını atarken Mike Evans’ta bu maçta üç olmak üzere toplam yedinci pasını yakaladı. Özellikle Leonard Fournette’in de koşu oyunlarındaki verimliliği ile birlikte üretkenlik anlamında hiç sıkıntı yaşamayan Bucs, Tom Brady liderliğinde daha çok can yakacağa benziyor. Lakin önlerindeki mühim karşılaşma olan Saints’in savunmasına karşı verecekleri mücadele ise belirleyici olacak.

3- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Savunmadaki sakatlara rağmen kazanmayı bilen Packers, yoluna devam etmeyi yine bildi. İki maçtır yüzde 70’lerde pas isabeti ile oynayan Aaron Rodgers, üç TD pasıyla galibiyeti getirdi. Nitekim Packers adına önlerindeki yenilgisizi Cardinals karşılaşması bu kadar kolay olmayabilir. Hele ki savunmadaki eksiklerin yanında Allen Lazard ve Davante Adams’ın da olmaması tökezlemeye vesile olabilir. Yine de A-Rod’un olduğu yerde her zaman umut vardır.

4- Los Angeles Rams (NFC Batı, 6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Kendisinden epey bir gömlek küçük Lions karşısında şaşırtıcı derecede zorlanmasına rağmen kazanmayı bilen Rams galibiyet serisini üç maça çıkarmayı da bildi. Ligin en çok pas yakalayan ve en çok yardına sahip olan Cooper Kupp bu maçta da 156 yard top tutarak son iki maçta hem 100 yardı geçti hem de toplam 286 yard top tutarak güzel performansını sürdürdü. Eski takımına karşı mücadele eden Stafford ise iki maçta yedi TD pasına ulaşarak çıkışını devam ettirdi. Şu an için Rams’te işler yolunda gözüküyor ve önlerindeki Texans maçını da kayıpsız geçmek pek de zor olmasa gerek.

5- Buffalo Bills (AFC Doğu, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Titans yenilgisinden sonra bay haftasına giren Josh Allen liderliğindeki Bills, evinde Dolphins’i ağırlayarak sezona ikinci başlangıcını yapmaya hazırlanıyor. Nitekim önlerinde görece kolay bir takvim olması Bills’i seri galibiyetlerle yeniden üst sıraya çıkarabilir lakin sezonun geri kalanında minimum yol kaybı ile tamamlamak konferans liderliği kovalayan New York ekibi için bir hayli önemli.

6- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Yakaladığı beş maçlık galibiyet serisinin ardından dinlenmeye çekilen Cowboys, Minnesota deplasmanıyla tekrardan sahalara dönüyor. Mevzubahis ilk beş maçlık serinin son dört maçında Dak Prescott, 13 TD pası atarak son derece formda bir görüntü vermesi hücum anlamında gelecek takvim için iyi bir done olduğu söylenebilir. Öte yandan savunmanın da geçtiğimiz sezona göre daha iyi rakamlar ortaya koyması, komple bir takım olma yolunda olduklarının da bir emaresi. Artık hedef en az hatayla sezonun kalan bölümünü oynayıp NFC Konferansı şampiyonluğunu kovalamak.

7- Tennessee Titans (AFC Güney, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

AFC yarışında Bills’ten sonra bir diğer direkt rakibi olan Chiefs karşısında da galip gelen Titans, altın değerinde art arda iki zaferi cebine koydu. Özellikle A.J. Brown’un da hücum denklemine 133 yard gibi yüksek bir sayıyla dâhil olması ve savunmanın da belki de sezonun en iyi maçını çıkarması Titans adına nitelendirilebilecek pozitif durumlardı. Şimdi önlerindeki Colts maçını da alıp AFC Güney için de liderliklerini perçinleme fırsatları var.

8- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Justin Herbert’li Chargers hücumuna karşı planları bir bir tutan John Harbaugh ve ekibi, Joe Burrow karşısında benzer işleri yapmakta zorlandı. Hücumda Lamar Jackson üzerine kurulan baskıdan bir türlü kaçamazken koşu oyunlarında da etkisiz kaldılar. Savunmada ise kalabalık savunma hattı ve rakip oyun kurucuyu çabuk pasa zorlama planı arka alanda tehlikeli boşluklara neden olurken iki basit koşu TD’si ile birlikte bunun bedelini de 41 sayıyla ödediler. Neticede kendi evinde yenilerek hem rakibini AFC Kuzey’deki yarışa ortak ederken aynı zamanda ciddi bir avantajı da kaçırmış oldular.

9- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

İyi bir gidişatı var iken Ravens karşısında sahadan silinen Chargers, bay haftasından geçtiğimiz sezon 45-0 yenildiği Patriots karşılaşmasıyla çıkıyor. Nitekim önlerindeki dişlerine göre takvim ile birlikte ritim yakalayabilirler ise Chiefs’in sallantı da olduğu bu dönemde AFC Batı’yı kazanıp konferans liderliğine göz dikmeleri pek hayal olmaz.

10- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

John Gruden ile namağlup yoluna devam eden Raiders, bu sezon evindeki üçüncü galibiyetini de almayı başardı. Derek Carr tam bir lider oyunu ortaya koyarken belki de kariyerinin en güzel maçlarından birini oynadı. Hele ki Chiefs’in sallantıda olduğu bir sezonda AFC Batı liderliğini de ele geçiren Raiders, ligin gözde takımlarından biri de olmayı başardığı söylenebilir.

11- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Bayanlar ve baylar işte karşınızda sezonun en büyük sürprizlerinden biri olmaya aday Bengals. Joe Burrow ile ikinci senesinde iyi işlere imza atan Ohio ekibi önce Steelers’ı ardından da Ravens’ı yenmeyi başarark AFC Kuzey’de yarışmacı bir konuma geldiler. Öte yandan belki pas korumasında Penei Sewell’i seçmemek ile hata yaptıkları ilk aşamada düşünülse de hem Ja’Marr Chase’in hücuma kattıkları hem de pas korumasındaki hücum hattının şemaları Bengals’ın ana planının çok iyi işlemesine neden olduğu söylenebilir. Bununla birlikte Joe Burrow’da cep içindeki rahat hareketleri ve doğru kararlarıyla birlikte kendince bir standardı da yakalamaya başladı. Bu gidişatla birlikte Bengals’ın önü ziyadesiyle açık gözüküyor.

12- New Orleans Saints (NFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Zorlu Seattle deplasmanında Russell Wilson’suz Seahawks’ı geçmeyi başaran Saints, kendileri adına sezonun ikinci yarısına galibiyetle başladılar. Jameis Winston hemen hemen pek bir şey üretemezken hücumda tüm yük yine yıldız koşucu Alvin Kamara’nın omuzlarına bindi ve yıldız oyuncu da kendisine güvenenleri boşa çıkarmadı. Bununla birlikte topun diğer tarafında savunma da iyi bir maç çıkarırken linebacker Demario Davis ortaya koyduğu oyunla öne çıkan isim oldu. Gelecek hafta Buccaneers’i ağırlayacak olan Saints için çok zorlu bir karşılaşma olacak.

13- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Nick Chubb ve Kareem Hunt gibi iki önemli isimden yoksun çıktığı maçta Case Keenum ve D’Ernest Johnson ile kazanmayı bilen Browns, değerli bir galibiyet elde etti. Evet, Baker Mayfield’in eksikliği çok da hissedildiği de söylenemez. Özellikle Browns kariyerinde takımına sağlam bir koşu hücumu oturtan head koç Kevin Stefanski, üçüncü koşucusuyla bile sonuca ulaşmaya başarması çok değerli. Umarız aynı etkiyi Baker üzerinde de yapar.

14- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Andy Reid’in takımının bu hallere düşmesi gerçekten inanılmaz. Chiefs kariyerinde en son 2015 yılında Alex Smith ile oynarken 1-5 durumuna düşen Reid, o sezon muhteşem bir çıkışla on maç üst üste kazanıp sezonu playoff potasında bitirmişti. Lakin durum şu an farklı gözüküyor. Savunma ligin en çok oyun başına yard ve en çok sayı izni veren ekibi konumunda. Patrick Mahomes’lu hücum ise 17 turnover ile hücumda ligin en çok top kaybı yapması dışında eski veriminden epey bir uzakta. Oyun mekaniğinin bu denli dağılan Chiefs’in nasıl ve ne zaman toparlanacağı yahut toparlanamayacağı ise büyük bir soru işareti.

15- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Şüphesiz ki Steelers adına ilk altı maçlık periyod hiç iyi geçmedi. Ancak yine de yüzde elliye ulaşarak bay haftasına girmeleri yapabilecekleri en iyi senaryo idi ve bunu da gerçekleştirdiler. Şimdi ise karşılarındaki rakip Browns ve bu maç AFC Kuzey akıbeti için son derece mühim bir müsabaka olarak öne çıkıyor. Hele ki Bengals ve Ravens’in kendilerine göre oyun ve galibiyet anlamında önde oldukları düşünülünce alınacak bir galibiyet yarışa tutunmak adına belirleyici olacak.

16- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Galibiyetten başka şansı olmayan Colts, yağmurlu bir San Francisco akşamı 49ers karşısında mühim bir zafer elde etti. Her ne kadar galibiyetin geliş şekli çok iyi olmasa da Wentz’in kritik anlarda öne çıkması ve savunmanın maçın ilerleyen bölümlerinde toparlanması bu maç özelinde ziyadesiyle yeterli oldu. Şimdi sırada son haftaların formda takımı Titans var ve AFC Güney rekabeti için belki de tamam mı devam mı maçı olacak.

17- New England Patriots (AFC Doğu, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Bu sezon evindeki ilk zaferini ezici bir galibiyet ile çıkaran Patriots, son haftalardaki oyunun meyvesini alırken izlemesi de son derece keyifli bir takımada dönüşme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Mac Jones’un gelişimi devam ederken Josh McDaniels’in kurduğu hücumda ritim tutmaya ve bir düzüne oturmaya başlıyor. Tekrardan eski takımına dönen Jamie Collins ise takımın iyi bir parçası olacak bir. Şu ana kadar off-sezonda kurulan takımın geçiş sürecini tamamladığı gözükürken büyük maçları da kazanmaya başlarlar ise bir sonraki seviyeye geçmiş olurlar.

18- San Francisco 49ers (NFC Batı, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Maça çok iyi başlayan, öne geçen hatta farkı açmak için de birçok fırsatı eline geçiren ancak harcayan 49ers, bay haftasından sonra sezona mağlubiyetle başladı. Çaylak Elijah Mitchell ile koşu oyunlarında çok iyi işler çıkaran 49ers, kim bilir kaçıncı kez bir oyun kurucu eksikliğini de hissetti. Çok kötü bir takım olmadıkları aşikar ama Jimmy G ile tavanları şu an için ancak bu kadar gözüküyor.

19- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Bay haftasından çıkan Vikings, kaderinin belli olacağı bir dört haftalık zorlu takvime giriş yapmaya hazırlanırken bu süreçte ise Cowboys, Ravens, Chargers ve Packers gibi sezonun en gözde takımlarıyla mücadele edecek. İlk altı maçlık seride istenilen seviyede olmadığı bariz bir şekilde gözüken Mike Zimmer’ın takımı buradan alacağı neticelere göre de sezonun son çeyreğini göremeden lige havlu atabilir.

20- Atlanta Falcons (NFC Güney, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Jets’ten sonra bir başka AFC Doğu takımını daha mağlup eden Falcons, yüzde elli galibiyete ulaşmayı da başardı. Özellikle Matt Ryan ile birlikte hücumda da yapılan güzel işler meyvesini verirken dördüncü sıra seçimi Kyle Pitts’te form tutmaya başladı. Head koç Arthur Smith’in takıma dokunuşları yavaş yavaş gün yüzüne beliriyor. Lakin yinelemek gerekirse savunma çok güven veren bir ekip değil ve ilerleyen bölümlerde başlarını ağrıtabilir.

21- Carolina Panthers (NFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Sezonun flaş takımlarından olduğu düşünülen Panthers, saman alevi gibi gür parladı lakin çabuk söndü ve geriye sadece külleri kaldı. Peş peşe gelen mağlubiyetlerden öte takımı taşıyacak ve franchise oyun kurucu olacak diye düşünülen Sam Darnold, son haftalardaki oyunuyla Panthers’ın kendisini seçmesini sorgulatacak dereceye getirdi. Nitekim Deshaun Watson için masada olduğu konuşulan Carolina ekibinin bu girdabın içinden nasıl çıkacağı da soru işareti.

22- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

İki haftalık galibiyet serisinden önce Aaron Rodgers ardından da Tom Brady’den darbe yiyen Bears, son iki haftada gösterdi ki herhangi bir playoff kalibresindeki bir takım ile mücadele etmeleri pek mümkün gözükmüyor. Hele ki Buccaneers karşısında maça gelmeyi unutan hücum, savunmayı da epey bir hırpalarken deyim yerindeyse sahadan silindiler. Öte yandan beş top kaybı yapan Justin Fields’da Browns maçından sonra kariyerine kara bir maç daha yazdırmış oldu. Nitekim Bears adına şu an en büyük sorun head koç Matt Nagy olarak gözüküyor ve ne yazık ki kendisinin koltuğu da ciddi şekilde sallanıyor.

23- Seattle Seahawks (NFC Batı, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Üst üste üç maçını da kaybeden Seahawks, normal şartlarda yenildiği son iki karşılaşmayı Russell Wilson ile oynasa kim bilir belki de kazanmış olacaktı. Ancak Wilson yerine geçen Geno Smith, anlık çıkışlar dışında son derece yetersiz kalması fena bir performans ortaya koymayan savunmayı da olumsuz anlamda etkilediği bir gerçek. Artık ne yapıp edip Wilson’un hızlıca sahalara dönmesi ve direksiyonu tekrar eline alması şart. Lakin o sürece kadar playoff treni kaçarsa çok da sürpriz olmaz.

24- Denver Broncos (AFC Batı, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Hücumdaki noksanlar zaten takımın başını epey ağrıtmışken başta Alexander Johnson olmak üzere hemen hemen bütün linebacker ünitesini sakatlığa kurban veren Broncos, üst üste dördüncü mağlubiyetini alarak gidişata dur diyemedi. Şu an Broncos’a nasıl olduğu fark etmeden acil bir galibiyet lazım ve önlerindeki Washington maçı bunun için fena gözükmüyor.

25- Washington Football Team (NFC Doğu, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:21

Packers karşısında maçın kontrolünü rakibe teslim eden başkent ekibi üstüne bir de eline geçen fırsatları harcayınca mağlubiyet serisinin üç maça çıktı. Hücumda Taylor Heinicke ile tavanları ancak ve ancak ortalama seviyesinde olur daha da olmayacağının sinyalleri bu maçla birlikte bir kez daha vuku bulmuş oldu. Artık Washington’da oyun kurucu pazarına giriş yaptı diyebilir miyiz?

26- New York Giants (NFC Doğu, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Panthers karşısında eksiklerine ve son haftalardaki performans düşüklüklerini de baz alındığında sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir galibiyet alan New York’un mavileri başta savunma olmak üzere iyi bir oyun ortaya koydular. Lakin savunmanın önemli parçalarından olan Jabrill Peppers’ın sezonu kapatması zaten pamuk ipliğine bağlı olan Giants için nahoş bir gelişme oldu. Zaten bu kadar sakatın olduğu yerde harika bir pas yakalayan Daniel Jones, yakında savunmada da oynamaya başlar artık.

27- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Eagles’ta işler her geçen gün kötüye gitmeye devam ediyor. Hücumdaki yapılan hatalar, verimsizlikler takıma ciddi şekilde köstek olurken ikinci senesindeki oyun kurucu Jalen Hurts topun ağzına gelmiş durumda. Yeni head koç Nick Sirianni ise süreci nasıl yönetecek soru işareti. Neticede epey dağılmış bir Eagles organizasyonu olduğu söylenebilir.

28- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Londra dönüşü dinlenmeye çekilen Jaguars, sezonun ikinci bölümüne Seattle deplasmanıyla giriş yapacak. Özellikle ilk galibiyetin gelip uzun süreli mağlubiyet serisinin bitmesi Jaguars’ta kara bulutları az da olsa dağıtmış gözükürken önlerindeki Seahawks maçında da Russell Wilson’un olmayışları kendileri adına büyük şans. Acaba bir sürpriz çıkar da Jaguars ikinci galibiyetini de yine evinden uzak yerde alır mı?

29- Miami Dolphins (AFC Doğu, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Bu sezon epey bir dağılan Dolphins, ilk haftadan sonra belki de iyi mücadele ettiği kötü oynamasına rağmen skoru da yakaladığı bir maçtan son saniyedeki alan golüyle yenilgi ile ayrıldı. Nitekim Tua, çok kötü oynadığını söylemek zor. Kritik anlarda yaptığı güzel işler de var. Lakin her “Maşallah” dedikten sonra yapılan interception’lar ise tadı tuzu kaçırdığı aşikâr. Nihayetinde Dolphins için sezon bitti. Artık bu saatten sonra eğer devam etmeye kararlılar ise Tua’nın gelişimine odaklanmak gelecek sezonlar için daha doğru bir tercih olacaktır.

30- Detroit Lions (NFC Kuzey, 0-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Los Angeles deplasmanında kazanmak için her yolu deneyen Lions, güçlü rakibi karşısında son çeyreğe önde girmesine rağmen galip gelmeye nefesi yetmedi ve sahadan yedinci kez boynu bükük ayrıldı. Yine de oynadığı oyunla hiç nagalip bir takım gibi gözükmedikleri ve diğer tek galibiyetleri takımlardan da daha iyi bir performans gösterdikleri aşikâr. Ama elbet bir gün o galibiyet gelecek.

31- Houston Texans (AFC Güney, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Beklenildiği gibi Cardinals karşısında pek bir varlık gösteremeyen Texans, sahadan bir kez daha mağlup ayrıldı. Nitekim Houston ekibi adına artık saha içi değil saha konuşulmaya da başladı. Başta tam bir bilmeceye dönen Deshaun Watson’ın yeni durağından sonra Brandin Cooks’un da takas olma ihtimali de göz önünde değerlendiriliyor. Önlerinde saha dışı olaylar varken de Texans’ın daha maç kazanması pek beklenir bir durum da değil.

32- New York Jets (AFC Doğu, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Jets kötü. Çok kötü. Hatta o kadar kötüler ki galibiyetsiz takım olan Lions’tan bile kötüler. Keşke Jets’in bir galibiyetini alıp Lions’a verebilsek ama nafile. Neyse tekrardan New York’un yeşillerine dönersek tek kaleleri savunma dedik ama o da C.J. Mosley’in yokluğunda darmadağın bir ekibe dönüştü. Robert Saleh gibi savunma konusunda kendisini kanıtlamış birine pek de yakışmayan bir netice oldu. Tabii bir de büyük umutlarla seçilen Zach Wilson’un sakatlanması var ki zaten gelişme sürecini son derece sancılı geçiren genç oyun kurucu için işler daha da vahim bir hal aldı. Neyse ki kurtarıcı Flacco geri geldi.