Geçtiğimiz yıllarda sezonun ilk çeyreği diye adlandırılan dördüncü hafta, her ne kadar çeyrek olmasa da kimin iyi kimin kötü; kimin dalgalı kimin “belki başka zamana” sezonu geçireceğinin az çok belli olduğu bir hafta oldu. Yine de sezonun ikinci çeyreğine giriş yaptığımız beşinci haftada işler değişebilir, kim bilir?

Neyse deyip tekrar güç sıralamamıza dönecek olursak, güzel bir haftayı geride bıraktığımız söylenebilir. Liderliğin yine el değiştirdiği ve üst sıralarda kartların yeniden dağıtıldığı bu haftada Los Angeles Chargers ve Dallas Cowboys ilk 10 içine zıplayan takımlar oldular. New York Giants ve Cincinnati Bengals, alıkları galibiyetlerle alt sıralardan nefes alırken Miami Dolphins ve Philadelphia Eagles düşen takımlar oldular.

1- Arizona Cardinals (NFC Batı, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Sezonun flaş takımı Rams’i üstelik Los Angeles’ta mağlup eden Cardinals, tüm dikkatleri de üzerine çekmeyi başardı. Kyler Murray, oyunuyla erken sezon MVP adaylarının arasında ismi geçerken kâğıt üzerinde ligin en iyisi olmayan savunmanın yaptığı işlerde takdire şayan. Artık bu çıkışı 49ers karşısında da sürdürüp NFC Batı grubu için ciddi bir avantaj yakalayabilirler.

2- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 3-1),  Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Yine maçın skorunun alan golüyle tayin edildiği bir galibiyet alan Bucs, öyle veya böyle kazanarak bir engeli daha aştı. Nitekim secondary’deki sakatlıklar ise can sıkmaya devam ederken son kurban Carlton Davis oldu. Bakalım bu gidişat son şampiyonu nerelere götürecek.

3- Buffalo Bills (AFC Doğu, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Artık kazanmaktan da öte rakiplerini domine etmeye başlayan Bills, topun her iki tarafında da mükemmel bir oyun ortaya koyuyor. Emmanuel Sanders hamlesi meyvesini çabucak verirken savunmada geçit vermeyen bir ekip güzel işlere imza atıyor. Bununla birlikte New York ekibi Kansas City deplasmanıyla birlikte bu sezonki en büyük sınavını verecek.

4- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Aaron Rodgers liderliğinde kazanmaya devam eden Packers, Randall Cobb ve A.J. Dillon’un da hücumdaki görevlerinin artmasıyla birlikte yavaş yavaş hücumda daha üretken bir takım haline dönüşebileceğinin sinyallerini verdi. Fakat savunmada Jaire Alexander’ın sakatlığı ise moralleri bozdu ki kendisinin yokluğu savunma direncini kırma ihtimali yüksek. Önümüzdeki beş haftada Bears, Chiefs ve Cardinals gibi dişli takımlarla dışarıda oynayacak olan Packers’ı ise zor bir takvim bekliyor.

5- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Buccaneers’ı yenen Rams, göğe çıkmış olsa da Cardinals karşısında NFC Batı rekabetinde önemli bir maçı kaybettiler.  Hücum ve savunmada hiç de günlerinde olmadıkları aşikâr ki sanırım takımın kafası hala bir önceki Bucs maçında kalmış gibi. O maçta ortaya koyulan efordan sonra Cardinals karşısında tutuk kaldıkları da gözlerden kaçmadı.  Nihayetinde yol kazası deyip geçmek ve önlerindeki Seahawks maçını almak Rams adına daha mantıklı bir senaryo olacaktır.

6- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Eagles karşısında galip gelerek yaralarını saran Chiefs’te, Patrick Mahomes liderliğindeki hücum bildiğimiz gibi tıkır tıkır oynarken Tyreek Hill’de 186 yard ve üç TD ile yine yıldızlaştı. Savunma ise bu maçta yeter seviyede oynarken gelecek haftaki Bills maçında kuşkusuz bundan daha fazlarını yapmaları gerekecek.

7- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Her ne kadar iyi oynamasa da kazanmanın bir yolunu bulan Kevin Stefanski yönetimindeki Browns, üçüncü galibiyetini elde ederek AFC Kuzey’de liderliğe yükseldi. Eskiden “bir şekilde” kaybetmenin bir yolunu bulan takımın artık “bir şekilde” kazanabilecek bir ekip haline dönüşmesi ziyadesiyle hoş bir durum. Nitekim sadece savunmanın değil takımın liderlerinden olan Myles Garrett’in da bu başarıdaki payı şüphesiz yadsınamaz ve kendisi sezonun en iyi savunmacısı ödülüne şimdiden adaylığını koymuş durumda.

8- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Dak Prescott, sakatlıktan gerçekten harikulade dönmüş. Öyle ki son iki maçta attığı yedi TD pasıyla da bu durumu süsledi. Öte yandan Dan Quinn liderliğindeki savunma daha şimdiden geçtiğimiz seneden daha iyi olduğu şüphesiz ve bununla birlikte Trevon Diggs bir yıldız gibi parlıyor. Sonuç olarak Cowboys’ta ilk haftaki mağlubiyetten sonra işler düzelmiş ve her şey yolunda gözüküyor. Artık Giants karşısında da kazanıp NFC Doğu için avantajı kaçırmamalılar.

9- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Çaylak head koç Brandon Staley bu takıma her ne yapmışsa işe yaramış. Özellikle en büyük sorunlardan biri olan savunmayı toparlaması ve hücumda kritik anlarda afallamamaları Chargers’ı bu noktaya getiren etmenlerin başında geliyor. Eğer sakatlığa kurban vermeyip bu form durumunda devam edebilirler ise sezonun güzel hikâyelerinden birisi olabilirler.

10- Seattle Seahawks (NFC Batı, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Daha sezonun başında “ölüm kalım” maçlarından birine çıkan Seahawks, neyse ki sürprize mahal vermeden kazanmayı bildi ve yarışın içinde kaldı. Henüz istediği ritmi bulamayan Pete Carrol’un öğrencileri adına bu galibiyet muhakkak sezon akıbeti içinde önemliyken önlerindeki zorlu Rams maçı da henüz sezon başında vermeleri gereken ikinci önemli test gibi duruyor.

11- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Son derece değerli bir galibiyet alan Ravens, galibiyet serisini üç maça çıkarırken savunma da iyi maçlarından birini oynadı. Hücumda Marquise Brown nihayet top düşürmezken, sıkıntılı olacağı düşünülen koşu hücumlarında takımca iyi idare edildiği söylenebilir. Bu hususta Latavius Murray şu an ana top taşıyıcısı olurken kendisi Le’Veon Bell ile de önümüzdeki haftalarda top paylaşması muhtemel. Bundan sonraki üç maçını da evinde oynayacak olan AFC Kuzey ekibi bay haftasına kadar kayıp vermemek ilk hedef olmalı.

12- San Francisco 49ers (NFC Batı, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

En sonunda Trey Lance’in sezonu başladı ve beklenildiği gibi Jimmy G, sakatlanarak yerini çaylak oyun kurucuya bıraktı. Nitekim Lance için ise yük daha şimdiden omuzlarına binmiş gözüküyor ki takımı kaybedilen bir NFC Batı sonrası ligin en flaş ekiplerinden olan Cardinals karşısında “mutlak galibiyet” parolası ile çıkacak. 49ers avantajı erkenden kaybetmek istemiyorsa Lance ile kazanmanın formülünü çabucak bulmalı.

13- Tennessee Titans (AFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

“Maşallah dediğimiz üç gün yaşamıyor” sözünün vücut bulmuş hali olan Titans, favori olarak çıktığı Jets karşısında uzatmalarda kaybederek galibiyet serisini sonlandırdı. A.J. Brown ve Julio Jones’un yokluğunda hücumda elde ettiği fırsatları bir türlü sayıya çeviremeyen Titans’ta gidenlerin yeri tam olarak dolmamış. Nitekim geçen sene bu kadroda Julio Jones olmasa bile Jonnu Smith ve Corey Davis’in varlığı çoğu zaman takımı yeter seviyede tutarken şimdi Tannehill’in bu manada elini güçlendirebilecek güvenilir bir yan parçası ne yazık ki yok. Hücumdaki bu tıkanıklık aynı zamanda pamuk ipliğine bağlı savunmayı da etkiledi ve etkilemeye de devam edecek gibi gözüküyor.

14- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Üç haftada hücumda ortalama 30 sayı ve 45 yard ile oynayan hücum ne yazık ki Chargers karşısında işlemedi. Bu kadar iyi başlamışken sezona kendi gruplarındaki takıma yenilmeleri moralleri biraz bozmadı değil. Yine de bu sezon yakaladığı uyumu yakalayıp tekrardan zirveye oynamaları gayet muhtemel.

15- Carolina Panthers (NFC Güney, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Sam Darnold, Panthers serüvenindeki ilk mağlubiyeti alırken Panthers’ta, Cowboys karşısındaki direnci sadece üçüncü çeyreğe kadar sürdü ve sonrasında ani bir çöküş yaşayarak maçtan koptu. Bardağın dolu tarafından bakılırsa maça ortak olduğu bölümlerde hücumda güzel işlere imza attılar; bardağın boş tarafı ise rakip takımlar Panthers savunmasına karşı ilk üç haftada hücumda ortalama 191 yard elde ederken Cowboys tek başına 433 yard elde etti.

16- Washington Football Team (NFC Doğu, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Sıkıntılı başladıkları çevirmeyi başaran başkent ekibi, geçen haftaki Bills mağlubiyetini unutturmak için Atlanta deplasmanına giden başkent ekibi sıkıntılı başladığı maçı Taylor Heinicke’nin sahneye çıkmasıyla birlikte kazanmayı bildi. Lakin geçen seneki savunma güçlerinden de uzak oldukları bir gerçek. Özellikle ligin en çok pas yardı veren takımı olan Washington’un bu sorunu çözmesi playoff yarışı içinde kalmalarını sağlayacaktır. Son olarak: Terry McLaurin ne adam bee!!

17- New Orleans Saints (NFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Geçen haftaki güç sıralamasında da belirtildiği üzere ne yazık ki Saints, her maç aynı seviyede olacağının garantisini vermemeye devam ediyor. Bir kazanıp bir kaybetmeleri dışında her haftaki performansları son derece dalgalı olması Sean Payton’un takımının en büyük problemi olarak gözüküyor.

18- Denver Broncos (AFC Batı, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

İlk ciddi sınavında sınıfta kalan Broncos, aynı zamanda sezonun ilk mağlubiyetini de tatmış oldu. Yine de bir ayrım yapmak gerekirse sınıfta kalan ekip savunma değil bariz bir şekilde hücumdu. Özellikle Teddy Bridgewater’ın maça devam edemediği bölümde Drew Lock’un aşırı etkisiz kalması kafalarda da soru işareti bıraktı. Eğer Drew Lock’un içinden çaylak sezonundaki performansından esintiler ortaya çıkmazsa oyun kurucu muhabbeti sezon sonuna kadar yapılacak gibi gözüküyor.

19- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Joe Burrow ile çıkışını sürdüren Bengals, iki farklı geride olduğu Jaguars karşısında son çeyrekte açılarak saniyeler tükenirken bulduğu alan golüyle kazanmayı bildi. Tabii bu galibiyet ile AFC Kuzey’de üst sıraları kovalıyor gibi gözükse de bay haftasına kadar olan ki beş maçta da oyunlarını sürdürebilir kalmaları potada kalmaları için yegâne şart.

20- Indianapolis Colts (AFC Güney, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Bir mağlubiyete daha tahammülü olmayan ve mutlak kazanması gereken bir maçtan istediğini elde eden Colts, nihayet ilk galibiyetini aldı. Öte yandan zrlu bir takvime giriş yapmaya hazırlanan mavi beyazlı takım için hücumdaki kıpırdanmalar ve savunmanın oyuna sadece bu maç özelinde değil ilerisi için de öne çıkan noktalardı.

21- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Zorlu Green Bay deplasmanından sağ çıkamayan Steelers’ın serbest düşüşü devam ederken benzer şekilde Big Ben’de kendisi için uzatmaları oynuyor. Bengals’ın bile üç galibiyetle playoff yarışında olduğu bir senaryoda Steelers’ın üç mağlubiyetle dibi boylaması gerçekten çok acı. Bakalım bu işin sonu nereye varacak.

22- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Bir türlü ritim tutturamayan takımlardan birisi olan Vikings, evinde Browns’a kaybederek çıkış yakalama şansını da tepti. Özellikle hücumun toplamda sadece 255 yard ilerleyebilmesi haliyle takım savunmasını da olumsuz etkiledi. Bu hücum performansından daha üretken olmaları en azından savunmanında işini yapabilmesi için şart.

23- New York Giants (NFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Ligin zor deplasmanlarından olan Saints karşısında ilk galibiyetini alan New York’un mavileri, maçın ortalarına doğru tökezlese de dördüncü çeyreğin sonlarına doğru vites arttırarak uzatmada da olsa kazanmayı bildi. Nitekim önceki haftaların temel eleştiri odağı olan savunmada Saquon Barkley, çaylak sezonundan kesitler sunarken Daniel Jones’ta kariyerinde ilk defa 400 yard pas barajına ulaşmasının yanında iyi de bir oyun sergiledi. Her ne kadar Giants hücum anlamında doğru işlere imza atsa da bunu her maç yaptıklarını görmek gerek.

24- Chicago Bears (NFC Kuzey, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Koltuğu ısınan koçların başında olan Matt Nagy, dişine göre bir rakibe karşı ilk galibiyetini alırken Justin Fields, oynadığı oyunla da kalitesini ortaya koydu. Nitekim kalıcı olabilmek adına Bears’ın hücum anlamında oturtması ve Fields çevresinde bir takım kurması için hala zamana ihtiyacı var. Öte yandan David Montgomery’nin dört veya beş hafta arası sahalardan uzak kalması şüphesiz Bears’ın koşu oyunlarından alacağı verimi etkileyecektir ki bu da Fields’e ek yük gelmesi anlamını da taşıyabilir.

25- New England Patriots (AFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Her ne kadar haftayı yenilgi ile kapatmış olsa da son derece mücadeleci bir oyun ortaya koyan Patriots, deyim yerindeyse galibiyetin kıyısından döndü. Özellikle Mac Jones’un haftadan haftaya üzerine koyarak gitmesi pozitif hususlardan birisi. Nitekim kontrat meselesi yüzünden anlaşılamayan Stephon Gilmore’un takımdan ayrılışı ise kafalarda soru işareti bıraktı. Gilmore’u arayıp aramadıkları tartışılır ancak bu seviyedeki bir cornerback şu takıma çok şey katabilirdi dersek de yanılmayız herhalde. Tekrar saha içine dönersek artık bu takımın kazanması gerek.

26- Miami Dolphins (AFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Kötü. Çok kötü. Rezalet. Berbat. Eğer Dolphins’in durumunu özetleyecek başka olumsuz sıfat varsa eklenebilir ancak şimdilik ortaya çıkanlar bunlar. Ki zaten bu kelimeler bile her şeyi özetliyor. Hücum son derece kötü ve Jacoby Brissett’in oyunu da adeta bu kötülüğün üzerine mum dikiyor. Öte yandan Will Fuller da sakatlar listesine gitti. Hücum hattı zaten içler acısı. Daha söylenecek ne kaldı ki? Ha birde bu iki ofansif koordinatörlük var.

27- New York Jets (AFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Evinde nihayet kazanan Jets, taraftarlarına sezonun ilk galibiyetini hediye etti. Her ne kadar bu zafer playoff takımlarından birine karşı gelmiş olsa da New York trenine hemen atlamamak gerekebilir. Yine de savunmadaki oyun en sonunda hücumunda devreye girmesiyle birlikte meyvesini verdi. Hücum demişken Corey Davis ve Jamison Crowder ikilisi yaptığı işlerle takıma çok büyük katkı sağlarken Zach Wilson’da kolej günlerinden minik de olsa enstantaneler gösterdi. Önümüzdeki maçı Londra’da oynayacak olan Jets için momentum açısından güzel bir galibiyet oldu.

28- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Eagles’ta kıpırdanmalar olsa da henüz büyük maçları çevirecek güç ne yazık ki yok. Başta Jalen Hurts olmak üzere hücumda sürpriz çıkışlar yapıp “big play” üretebilecek isimler de yok. Hal de böyle olunca başa baş giden mücadelelerde Eagles’in şansı ne yazık ki yok. Çok fazla “yok” oldu sanırım. Zaten Eagles ile ilgili başka bir şey de yok.

29- Atlanta Falcons (NFC Güney, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Kendi evinde galibiyete çok yaklaşan Falcons, savunmada başta en son pozisyon olmak üzere hemen hemen her kritik anda hata yaparak adeta maçı kendi elleriyle rakibine teslim etti. Öte yandan hücumda küçük maçların büyük oyuncusu hüviyetine bürünen Cordarrelle Patterson, hücumun ana taşıyıcısı olarak öne çıkarken genel anlamda Matt Ryan’ın çok kötü olduğunu söylemek haksızlık olabilir. Nitekim mevzubahis savunma yetersizlikleri kendilerini epey bir geriye götüreceğine benziyor.

30- Detroit Lions (NFC Kuzey, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Dan Campbell’in takımı şu dört haftada gösterdi ki o kadar da kötü veya rezalet değiller. Fakat her ne kadar maçın içinde kalmaya çalışsalar da kondisyonsuz bisikletçi gibi yokuşun başına geldiklerine tıkanıyorlar. Bu durum nereye kadar böyle devam edecek bilinmez ancak kendilerinde o son atılımı yapabilecekleri gücü bulduklarında sahadan zaferle ayrılabileceklerdir. Elbet bir gün…

31- Houston Texans (AFC Güney, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Tyrod Taylor sonrası dümeni alan üçüncü tur seçimi Davis Mills henüz hazır değil ve bu Bills maçıyla birlikte acı bir şekilde öğrenilmiş oldu. Şüphesiz ki Taylor’a yeniden ihtiyaçları var. Ee tabii asıl ihtiyaçları Watson ama neyse o başka konu.

32- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Jaguars adına değişen bir şey ne yazık ki bu haftada da yok. İyi başladığı ve önde götürdüğü maçı son dakikadaki alan golüyle kaybederek mağlubiyet hanesine bir çentik daha attırdılar. Özellikle skor 14-0 iken elde ettikleri TD fırsatında dört denemede de topu bir türlü çizgiden geçirememeleri maçın kader anlarından birisi oldu. Öte yandan son gelişen olaylar çerçevesinde Jaguars’taki haberler saha içinden de önemli hale geldi…