Utanç verici bir haftanın ardından selamlar değerli NFLTR okurları. Arizona Cardinals, Detroit Lions karşısında beklenmedik derecede kötü bir oyunla 30-12’lik mağlubiyet aldı ve bizler halen olayın şoku içerisindeyiz. Herkesin garanti galibiyet olarak gördüğü bu maçta Cardinals, tahmin edildiği gibi kazansaydı playoff’u da garantilemiş olacaktı fakat bunu başaramadı. Artık şoktan çıkıp ligin en üst seviye takımlarından olan Cardinals’ın ligin sonuncusu olan Lions’a nasıl yenildiğini detaylı bir şekilde anlatıp sonrasında da Cardinals’ın playoff yolundaki macerasını değerlendirelim.

Öncelikle sezon başından beri bahsettiğimiz gibi Cardinals’ın hem hücumda hem de defansta belli başlı kilit oyuncuları var. Onlardan biri sakatlandığında ve rakip takım bu eksikliği kullanmayı iyi bildiği zaman Cardinals’ın üstünden adeta bir silindir gibi geçmeyi başarabiliyorlar. Bu hafta hücumda Center Rodney Hudson’un ve özellikle WR DeAndre Hopkins’in eksikliği ön plandaydı. Bu maçta Rodney Hudson’un yerinde Max Garcia oynadı ve maç boyunca Kyler Murray snap’i aldığı anda karşısında bütün Lions defansını gördü. Garcia’nın QB korumasındaki yetersizliğinin yanı sıra running back’lere açılamayan boşluklarda Rodney Hudson’un eksikliğiyle beraber, bütün offensive line ekibin disiplinsiz oynamasının da büyük etkisi vardı. Daha önceki haftalarda Hudson’un oynamadığı maçlarda bu kadar kötü etkilenmemiştik. Ancak bu sefer ondan da daha önemli bir eksiklik DeAndre Hopkins’in yokluğuydu. Aslında bu haftaya kadar sezon geneline baktığımızda DeAndre Hopkins’in istatistiklerinin kendi seviyesindeki diğer WR’lardan düşük olması onun performansının düşük olduğu anlamına gelmiyordu. Rakip takımlar Kyler Murray ve DeAndre Hopkins ikilisini durdurmak için yıl boyunca ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Hemen her pozisyonda Hopkins’in başında bekleyen iki rakip secondary oyuncusu olması bunun en büyük kanıtıydı ve bu sayede Cardinals’ın diğer WR’ları oldukça rahat oynuyorlardı. Bu sayede Christian Kirk, Rondale Moore ve A.J. Green rotalarını koştuklarında çok rahat bir şekilde boşluğa çıkabiliyorlardı. Bu maçta Hopkins’in yokluğunda doğal olarak rakip takımın bütün secondary oyuncuları Cardinals WR’larına ve TE Zach Ertz’e odaklıydı. Zach Ertz’ü bir nebze durdurmuş olsalar da Christian Kirk 94 Receiving yard ve bir touchdown ile güzel bir iş çıkarttı fakat diğer receivler’ların toplam yard sayısı Ertz ve Kirk olmadı ki bu da Hopkins’in eksikliğinden ne kadar fazla yararlandıklarını kanıtlıyor.

Hücum tarafında Kyler Murray 257 pas yardı, bir touchdown ve bir interception ile 72.9 passer rating’e ulaşabildi. Maçın sonlarına doğru maçtan umudunu kesen Kliff Kingsbury sakatlanma riskine karşı sahaya yedek QB Colt McCoy’u aldı. Koşu hücumunda bu maç ile birlikte IR listesinden geri dönen Chase Edmonds ve James Conner’ın toplamda 92 yardları vardı fakat maça pek etkileri dokunmadı. Pas kısmında Christian Kirk, Zach Ertz ve A.J. Green toplamda 232 pas yardına sahip olsalar da Kyler Murray’nin endzone’a yakın olan pozisyonlarında gelen bir interception ve bir fumble sebebiyle ataklar duraksadı.

Defans tarafında ise bu hafta Markus Golden ve Jordan Philips birer sack sayıları ve Jared Goff’un üstünde oluşturdukları baskılar ile öne çıktı fakat burda da defansın kilit oyuncusu J.J. Watt olmadığından beri hiçbir zaman defans eski baskı seviyesine ulaşamıyor. Chandler Jones, Markus Golden, Jordan Philips gibi pass rusher oyuncular ne kadar uğraşsa da Lions hücumu bir şekilde touchdown’a ulaştı. Secondary kısmında ise sadece Jalen Thompson sekizi solo olmak üzere toplam 10 tackle’ı ve bir QB hit’i ile ön plandaydı fakat diğer secondary’lerin performasının düşük olması sebebiyle bir sonuca varmadı.

Peki bu gidişle Cardinals nereye varacak? Lig birinciliği hedefi ile yola çıkan Cardinals önce NFC birinciliği hedefinden uzaklaşmışken şimdi de NFC West’i kaybetme yolunda ilerliyor. Eğer böyle devam ederse düşük bir ihtimal de olsa playoff’a bile girilemeyebilir. Aslında Cardinals kazanacağı tek bir maç ile Wild Card’ı garantileyebilecek durumda fakat Lions’a yenildikten sonra kalan Indianapolis Colts, Dallas Cowboys ve Seattle Seahawks naçları hakkında kesin galibiyet gibi bir tahmin yapmak artık mümkün değil. Cardinals’ın playoff ihtimali bütün NFC’deki takımların  galibiyet ve mağlubiyet senaryoları dahilinde halen %90’lar seviyesinde olsa da Lions’a karşı alınan bu ağır mağlubiyetten sonra bizim için her şey korkulu hale geldi. Şunu kabul etmek lazım ki, J.J. Watt, DeAndre Hopkins ve Rodney Hudson’ın  eksiklikleriyle beraber Cardinals resmen sıradan bir takım haline büründü. Şu anda takımın tek hedefi sadece o bir galibiyeti alıp playoff’u garantilemesi. Bu da Cardinals için en iyi regular season senaryosu olacak.

Haftaya Colts maçı incelemesiyle görüşmek üzere…