Normal sezonun bitimine haftalar kala güç sıralamasının 15. Haftasında üst sıralarda kartlar yeniden dağıtıldı. Arizona Cardinals ve Tampa Bay Buccaneers düşüş yaşarken haftalardır zirve takibinde olan Kansas City Chiefs, Los Angeles Rams ve Dallas Cowboys lidere bir adım uzağa geldiler. Öte yandan haftalardır maç kaybetmeyen New England Patriots sıra kaybederken Indianapolis Colts ise ilk 10 içerisine girmeyi başardı. Orta sıralarda San Francisco 49ers ve Minnesota Vikings çıkış gösterirken Tennessee Titans en sert düşüşü yaşayan takım oldu. Alt sıralarda ise Detroit Lions sürprizi var!

1- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

NFC’de liderlik koltuğuna iyice alışan Packers, eksik Ravens karşısında zorlansa da maç içinde gösterdiği reaksiyonla kazanmayı bildi. Maça savunmada pekiyi başlamayan ve rakip TD’lerini durduramayan Packers, Aaron Rodgers’ın da oyunun kontrolünü eline almasıyla birlikte geriye düştüğü her anda yeniden maça ortak olmasını bildi. Her ne kadar kolay olmasa da Packers’ın kazanma kültürünü yakalaması playoff dönemi yaklaşırken çok değerli bir hal aldığı da bir gerçek.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Hem ilk maçın rövanşını almak, hem de AFC Batı’da liderliği almak için sezonun kritik virajlarından biri için Los Angeles deplasmanında boy gösteren Chiefs, çok kolay olmasa da iyi oyunculara ve iyi bir koça sahip olmanın verdiği güçle birlikte uzatmalara götürdüğü maçtan galip gelmeyi bildi. Patrick Mahomes’lu hücum alışılan gibi eski performansında olmasa da iş bitiriciliği ile sonuca gitmek bu maçı da kurtarmaya yetti. Lakin bu galibiyetin belki de büyük bir kısmı savunmaya yazsa daha doğru olacağı aşikâr. Özellikle rakibin önde olduğu bölümdeki mücadele ve normal sürenin sonunda sayıya izin vermeleri maç içindeki kırılma anları oldu. Öyle ki kırılgan bir görüntüde olsalar da maç kazanmalarıyla birlikte playoff’ta yeniden uçan kaçan bir Chiefs görmemiz olası.

3- Los Angeles Rams (NFC Batı, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Zorlansa da Seahawks karşısında kazanmayı bilen Rams, bu galibiyetle geçen haftaki zaferini de anlamlı hale getirmiş oldu. Buna rağmen Matthew Stafford’un playoff dönemi yaklaşırken ortaya koyduğu şu oyun akıllarda soru işareti bırakmadı değil. Nitekim Rams takım olarak son haftalarda iyi bir rutinde olsa da Stafford’un yapacağı işler takımın kaderini belirleyecek gibi gözüküyor. Öyle ki önlerinde üç zorlu Vikings, Ravens ve 49ers maçları var. Her türlü sonuç mümkün gözüküyor Los Angeles ekibi adına.

4- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Grubundaki takımlara maç kaybetmeme serisini New York deplasmanında sürdüren Cowboys, rahat bir galibiyeti cebine koyarken bir yandan da NFC liderliğini de göz kırptı. Dak Prescott’ın sezon başındaki grafiği biraz rölantide gözükse de Kellen Moore yönetiminde ligin en tehlikeli takımlarından biri oldukları da bir gerçek. Eğer hata yapmazlar ve şansları da yaver giderse, NFC liderliği neden olmasın?

5- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Tom Brady’nin gelişi sonrası NFC Güney’deki rakibi Saints’e karşı son zamanlardaki makûs talihini kıramayan Bucs, rakibine hiç sayı atamayarak sahadan dördüncü kez yenik ayrıldı. Fakat yenilgilerden ziyade Chris Godwin ve Leonard Fournette’in sakatlıkları sezonun geri kalanını ve playoffları bir hayli sıkıntıya soktu. Bakalım Florida ekibinin buna tepkisi nasıl olacak.

6- Arizona Cardinals (NFC Batı, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Yani Cardinals… Ne denir ki… Her şeyi yap ama Lions’a yenilmemeliydin. Kimi kesimlerin Super Bowl adayı olarak da gördükleri; NFC yarışını uzun süre önde götüren Arizona ekibinin bu mağlubiyeti birinci sıradan olmalarından ziyade karizmalarını da çizdi. Maçı kaybetmelerinin yanında yıldız oyuncu Deandre Hopkins’i de kaybetmeleri de işin diğer bir kötü boyutu oldu. Buralara kadar harikulade gelen takımın bundan sonra düşmesini görmek olmaz.

7- New England Patriots (AFC Doğu, 9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Haftalardır süre gelen galibiyet serisini Indianapolis deplasmanında bırakan Patriots, uzun zaman sonra hücumda tıkandığı; savunmada da rakibe cevap veremediği bir maçı geçirmiş oldu. Bu mağlubiyetle birlikte AFC liderliğini kaybetmiş olsalar da bundan ders çıkarılacak birçok durum da olduğu bir gerçek ve Belichick gibi kurt hoca çoktan takımına güzel bir konuşma yapmıştır. Öyle ki önlerindeki Bills maçından istenmeyen bir sonuç çıkarsa Patriots adına sallantılar boy gösterebilir.

8- Indianapolis Colts (AFC Güney, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Sezonun başından beri olumlu anlamda epey bir yol kat eden Colts, evinde ağırladığı Patriots karşısında da galip gelerek AFC’nin güçlü adayları arasında yerini ispatlamış oldu. Özellikle Patriots gibi bir savunmaya karşı daha maçın başından üstünlüğü ele alıp farkı açmaları Frank Reich’in hücumunun ne kadar etkili olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Nitekim koşu Jonathan Taylor’un MVP kalibresindeki oyunu Colts’un hem şimdi hem de akıbeti için çok değerli olduğu da bir gerçek. Artık önlerindeki Cardinals maçından da yara almadan kotarırlar ise ligi de çok iyi bir yüzdeyle bitirebilirler.

9- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Kazansa idi hem AFC Batı’da liderliği alacak hem de AFC liderliği için de göz kırpacak olan Chargers, öne geçtiği maçı son saniyelerdeki basit hatalarla rakibine hediye ederek eline geçen değerli bir fırsatı harcamış oldu. Yine de sahadaki şu Chargers’ı izlemek gerçekten büyük keyif verirken aynı zamanda da oyunlarındaki hataları giderdiklerinde çok başka bir takıma daha evrilme şansları da mevcut. Tabii bir gerçek var ki bu maçı kaybetmiş olsalar da önlerindeki üç maçı da kayıpsız bir şekilde alabilecek kapasitedeler; buradan çıkacak bir mağlubiyet bile Los Angeles ekibi için hiç de yakışık olmaz.

10- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Lamar Jackson olmadan evinde Packers’ı ağırlayan Ravens, sahadan üst üste üçüncü kez yenilgiyle ayrılırken beklenenden daha iyi bir mücadele sergilediler. Özellikle Tyler Huntley’in takımını maç içinde tutuşuyla birlikte Mark Andrews ve Marquise Brown’un da devreye girmesiyle belirli bir bölümde öne bile geçtiler. Nitekim son haftalarda son derece cesur kararlar verme konusunda hiç tereddüt etmeyen head koç John Harbaugh, alan golü yerine iki puanlık oyun deneyip direkt olarak maçı kazanmak istemesi Ravens’a bir galibiyete daha mâl oldu. Neyse vardır Harbaugh’un da bir bildiği. Boş yere takımına mağlubiyet aldıracak değil ya!

11- Buffalo Bills (AFC Doğu, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Ucu ucuna kaçan Buccaneers maçı sonrası evinde Panthers’ı yenerek moral toplayan Bills, hata yapmadı. Lakin Buffalo ekibi için asıl “ölüm-kalım” maçı ilk seferlerinde kötü kaybettikleri Patriots karşısında olacak. O maçtan bu yana pek de uzun bir süre olmasa da oyun anlamında daha iyi olan Bills’in bu denli mühim bir maçtan önce kendi lehlerine bir durum olarak öne çıkıyor.

12- San Francisco 49ers (NFC Batı, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

İki hafta önceki kaybını süre gelen iki maçı kazanarak telafi eden 49ers, yeniden yarışın içine dâhil olurken son altı maçtan da beş galibiyet çıkararak sezon sonuna doğru iyi bir ritim yakaladı. Nitekim eleştiri odaklarının hedeflerinden olsa da Jimmy G bu süreçteki oyunuyla takımına birçok kez yardımcı olduğu da bir gerçek. Neyse nazar değmesin şimdi durdur yere…

13- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

İki haftalık mağlubiyet serisini Denver deplasmanında sonlandıran Bengals, bu galibiyetle birlikte haftayı grubunda lider olarak kapattı. Her ne kadar oyunları bu sezon alışıldığından biraz uzak olsa da “bir şekilde kazan” mentalitesini sahaya takım olarak iyi yansıtan Cincinnati ekibi savunmada da hoş bir performans ortaya koydular. Nitekim artık final maçına sezonun ilk bölümünde yendikleri Ravens karşısında çıkıyorlar. Kazanmaları dahilinde AFC Kuzey’i lider bitirmeyi de başaracaklar.

14- Tennessee Titans (AFC Güney, 9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Pittsburgh deplasmanından eli boş dönen Titans, her ne kadar AFC liderliğinden bir galibiyet uzak olarak tablolarda gözükse de saha içindeki oyunun playoff takımına yakışır bir görüntüde olduğunu söylemek zor. Tamam, savunmayı bu durumun dışında bırakırsak Derrick Henry, Julio Jones ve A.J. Brown’un yokluğunda elde kalan isimler bekleneni vermekten bir hayli uzak. Nitekim Titans hücumu da Ryan Tannehill’in büyük özverisine veya D’onta Foreman’ın Henry’den kalan koşu oyunlarını gerçekleştirmeden öteye gittiği söylemez iken endzone’da bitiricilikte de sıkıntılar ayan beyan ortada. Hele ki bu durumun üstüne Steelers karşısında da olduğu gibi dört turnover eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal aldığı da ortada. Nihayetinde son dört maçta hücumda 13 turnover yapan bir takım için olumlu konuşmaya sıra gelmiyor.

15- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Kazanmanın elzem olduğu Chicago deplasmanından galibiyet çıkarmayı bilen Vikings, her ne kadar iyi bir oyun ortaya koymasa da zorlu son üç maç öncesi ideal bir konuma kendini getirdi. Artık mevzubahis bu üç maçla birlikte Kirk Cousins’a da büyük iş düşüyor. Tabii bu süreçte yıldız isim Dalvin Cook’un olmaması da takımın hanesine şimdiden eksi yazan bir durum oldu.

16- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 7-6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Tam bittiler derken yeniden canlanan Steelers, ilk yarısında zorlandığı maçta rakibinde hatalarını fırsat bilerek kazandı ve yine kendisini ilk yedi takımı zorlayacak pozisyona geldi. TJ Watt liderliğindeki savunmanın büyük özverisi galibiyeti getirirken Big Ben’li hücum adına sezon başındaki eleştiriler halen devam etmekte. Bu takım artık ite kalka sezon sonunu en azından yarışı takip ederek göreceğe benziyor. Yine de önlerindeki Chiefs, Browns ve Ravens maçları da çok kolay rakipler değil.

17- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Tam her şey bitti derken bu sefer de Browns karşısında son dakika alan golüyle kazanmayı bilen Raiders, yine bir şekilde sezonunu canlı tutmayı başardı. Fakat Derek Carr, son saniyedeki oyunuyla bir kez daha bu takımın her şeyi olduğunu ispatladı. Eğer Raiders bu konumdaysa en başta Derek Carr’a çok şey borçlu. Mesela başta iyi bir head koç…

18- New Orleans Saints (NFC Güney, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Head koç Sean Payton’un Covid-19’dan dolayı olmadığı maçta sezonun en iyi hücumlarından birine karşı hiç sayı şansı tanımayarak sahadan galibiyetle ayrılan Saints, özellikle ne denli kuvvetli savunmasının olduğunu da bir kez daha göstermiş oldu. En kötü hallerinde bile Buccaneers’ı bir sezonda iki kez yenerek kolay lokma olmadıklarını göstermeleri güzel. Kalan üç maçta da hata yapmayıp rakiplerinin kaybetmesini bekleyerek bir şekilde playoff’u görmeleri şu an olası bir senaryo haline dönüşmüş durumda.

19- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Covid-19’dan dolayı birçok oyuncusundan yoksun çıktığı Raiders karşısında son saniyedeki alan golüyle kaybeden Browns, çok değerli bir fırsatı da harcamış oldu. O kadar eksiğe rağmen maçı kazanacak pozisyona gelmek ne kadar güzelse; son dakikalardaki savunma hatalarıyla rakibe kazanama şansı tanımak da bir o kadar kötü. Nitekim bu da takım hafızasının ve kenardaki koç tecrübesinin de ne kadar önemli olduğunun vuku bulduğu durum oldu. Öte yandan Browns adına zorlu üç maç kalması da sezonun geri kalanı için bir hayli sıkıntılı bir durum gibi gözüküyor.

20- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Kazanması dâhilinde hem NFC Doğu’da ikinci sırayı kapacak hem de Playoff yolunda önemli bir adım atacak olan Eagles, geride başladığı maçta iyi toparlayarak kazanma refleksi gösterdi ve istediği neticeyi de elde etmeyi başardı. Sakatlıktan dönen Jalen Hurts, Eagles kariyerindeki iyi maçlarından birine imza atarken head koç Nick Sirianni’nin kurduğu hücum düzeninin tıkır tıkır işlemesi de Eagles’i önemli bir ekip haline getirdi. Nitekim böyle bir dönüşümü henüz sezon içinde yaşamaları gerçekten takdire şayan. Sezon başında eleştirilen Hurts’lu Eagles, ezeli rakibi Giants’ı ve bu hafta yendiği Washington’u da yenerse kendisini playoff’ta izlemek epey bir zevkli olacak.

21- Miami Dolphins (AFC Doğu, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Bay haftasından Jets maçıyla çıkan Dolphins, hücumda Jaylen Waddle; savunmada da Jevon Holland’ın yokluğunu büyük ölçüde hissederken maça da iyi başladığını söylemek zor. Nitekim maç içinde iyi bir reaksiyon veren turkuaz beyazlı takım son bölümdeki oyunuyla ritim tutturmayı başardı ve sahadan da galip ayrılarak yüzde elli galibiyete ulaşmış oldu. Her ne kadar daha dominant kazanması gerekse de eksiklere rağmen şuradan çıkarılan galibiyet sezon adına çok şey ifade ettiği söylenebilir. Özellikle Tua’nın da hatalarına rağmen işleri yoluna koymak için gösterdiği özveri işin güzel taraflarından biriydi. Lakin son üç maçı dişli rakiplere karşı olan Dolphins, sırasıyla Saints, Titans ve Patriots ile oynayacak. Neticede mevzubahis maçlarda bu denli bir oyunun kabul görmeyeceği de aşikâr.

22- Washington Football Team (NFC Doğu, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:18

Bay haftasından çıktığı onuncu haftadan itibaren müthiş bir çıkış yakalayan başkent ekibine ne olduysa son iki haftada oldu. Önce Cowboys’a karşı kötü kaybettiler ardından Covid-19’dan olumsuz etkilendikleri diğer bir final maçı olan Eagles karşısında da bütün o çıkışı buruşturup çöpe attılar. Bu saatten sonra yeniden bir çıkış yaşasalar da pek bir şey ifade etmez ki zaten mevcut görüntüyle işleri pek kolay değil.

23- Denver Broncos (AFC Batı, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Evinde Bengals’ı ağırlayan Denver ekibi, kazanması halinde çok önemli bir avantaj yakalayacağı maçta ağırlıklı olarak hücumda etkisiz kalarak sahadan yenik ayrıldı. Playoff semalarında dolaşsan takım olsalar da oyun kurucudaki sorunlarını çözememiş olmaları bu gibi kader maçlarında etkisini hücumda etkisiz kalmalarına vesile olan bir durum oldu. Öte yandan Teddy Bridgewater’ın sakatlığından dolayı Drew Lock formayı almışa benziyor. Bakalım o neler yapacak; takıma ne verebilecek?

24- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

İki hafta önce 49ers’a karşı yaptıkları sürprizi yinelemek isteyen Seahawks, son bölüme kadar maçı beraberlikte götürse de son bölümde nefesi yetmeyerek sahadan yenilgiyle ayrıldı. Bu mağlubiyetle beraber yüzde ellinin altında kalması kesinleşen Seattle ekibi, kötü sezonlarından birine de böylelikle imza atmış oldu. En azından sezonun son bölümü takımın eksikleri hakkında koç Carroll’a güzel ipuçları vermiştir.

25- Atlanta Falcons (NFC Güney, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Kaliforniya deplasmanından mağlubiyetle ayrılan Falcons, yine pek kimseleri şaşırtmayarak rakip savunmayı aşma konusunda hücumda epey bir sıkıntı yaşarken yine rakip hücumları da savunmada durdurmada başarılı olamadılar. Ki zaten bu takımın sınırlı kapasitesi haftalardır dillere pelesenk olduğu da bir gerçek. Son üç maçtan ikisini kazanıp yüzde elliyi aşmak Falcons adına telafi olabilir.

26- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Rekabetçi seviyeden uzak oldukları açık. Zaten sezonları bitmiş iken vitrin maçı olarak bile sahaya bir şey katamayan Panthers, özellikle hücumunu izlemesi acı verici. Head koç Matt Rhule’un eğer takımda kalacaksa ne yapıp edip bu hücumu gelecek yaz toparlaması ve oyun kurucusuna net bir biçimde karar vermesi gerekiyor. Yani bu takımın daha çok işi var halletmesi gereken.

27- Detroit Lions (NFC Kuzey, 2-11-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Ne? Nasıl? Lions iki galibiyet mi? Bu NFL bize daha neler gösterecek kim bilir. Fakat Dan Campbell’in takımı şu ana kadar ortaya koyduklarıyla şaşırtmaya devam ediyor. Öyle ki Lions için bir galibiyet yeterli der iken çıkıp bir de ikinciyi almaları hem de bunu Cardinals gibi Super Bowl takımına karşı yapmaları güzel iş. Nitekim saha içinde koşuculardan maksimum verim almayı bilen Detroit ekibinde Craig Reynolds sürpriz çıkışı yapan oyuncu olurken, savunmada da Amani Oruwariye, AJ Parker ve Will Harris gibi adı sanı duyulmamış isimlerden de güzel katkılar aldılar. Sezon sonunda eli yüzü düzgün Lions görmek demek gelecek adına da umutları arttıran bir durum olduğu söylenebilir.

28- New York Giants (NFC Doğu, 4-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Koskoca Giants’ın son haftalarda bir tane iyi oynadığı bir maç olmaz mı? Belki sekizinci haftadaki Chiefs maçı ama onun üzerinden de iki ay geçti neredeyse. Sahada ruh gibi dolanan bir Giants izlemek hele ki bu kadar yetenekli isme rağmen acı verici. Öte yandan head koç Joe Judge’ın dokuz yılda sadece altı maç kazanabilmiş Mike Glennon’dan ne medet umduğu da ayrı bir soru işareti. Neyse ki Jake Fromm sahne almaya başlayacak da en azından yeni bir yüz sahada görünecek.

29- Chicago Bears (NFC Kuzey, 4-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Son dokuz maçtan sadece bir galibiyet çıkarabilen Bears, NFC Kuzey’deki ezeli rakibi Vikings karşısında evinde mağlup olarak taraftarlarına Chicago’da beş maçtır galibiyet sevinci gösteremezlerken en son Ekim ayının başında kendi statlarında maç kazanmışlardı. Lakin karşılarında kazanabilecekleri bir ekip varken bir türlü skor üretememeleri mağlubiyeti kaçınılmaz kıldı. Öte yandan yüzde 99,9 görevinden kovulacak olan head koç Matt Nagy, takımına oynattığı şu oyunla ileriki sezonu için eski görevi olan hücum koordinatörlük işini bile riske attığı bir gerçek.

30- Houston Texans (AFC Güney, 3-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

“Kötüyüm ama o kadar değil” maçını kazanan Texans, rakibine karşı iki maçı da kazanmayı bilerek büyük (!) iş başardı. Nitekim Tyrod Taylor’un yerine sahaya çıkan Davis Mills’in gösterdiği performans ilk sıradan seçilen rakibine göre ziyadesiyle iyiydi. Çaylak oyuncu bu şekilde oynamaya devam ederse draft zamanı takımının kafasını karıştırabilir.

31- New York Jets (AFC Doğu, 3-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Miami deplasmanında kazanmak için her türlü fırsatı yakalayan Jets, Zach Wilson’un henüz son dakikalarda maç kazandıracak kabiliyetinin olmaması hem de takımdaki yetenek eksikliği ile yine rakibine boyun eğmek zorunda kaldı. Ligin sonlarına doğru iyice havlu atan Jets’te Jaguars maçında şöyle dolu dolu bir galibiyet görmek bir sezon daha şans tanımak adına önemli bir karşılaşma olacak.

32- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 2-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Urban Meyer sonrası ilk maçına çıkan Jaguars, her ne kadar sahadan mağlup olarak ayrılsa da aslında istediğini aldı. Lions’un haftayı galibiyetle kapatmasıyla beraber drafttan ilk sıraya oturan Jacksonville ekibi, koltuğu da sezon sonuna kadar götürecek gibi duruyor. Lakin yeni önceliğin head koç olması gerektiği şüphesiz.