2020 sezonunu Super Bowl şampiyonu olarak tamamlayan Tampa Bay Buccaneers, 2021 sezonuna tüm starter’larını takımda tutarak iddialı bir başlangıç yapmıştı. Özelikle wide receiver ve tight end pozisyonunda kadro genişliği ile korkutucu bir hücum hattı ile sezona girilmişti…

Sezon içinde Antonio Brown’un uzun süren sakatlığının üstüne malum sahte aşı kartı skandalı ve geçtiğimiz haftaki New York Jets karşılaşmasında tabir-i caizse “dellenmesi”, medyada Bruce Arians ve Tom Brady’i hedef alması ile gündemi son haftalarda oldukça meşgul etti. Sezon sonu incentive’lerini almak için fazla target alamadığından dolayı olay çıkarıldığı konuşuldu. Fakat geçtiğimiz hafta Carolina Panthers karşısında Rob Gronkowski’nin hedefe ulaşıp tüm takımın sevinci desteklerinin gösterdiği üzere olayın sadece incentive’lerden dolayı olmadığı aşikârdı. Bu olaylardan sonra Antonio Brown’un NFL’de çıkardığı sorunlar listesi su kasidesi uzunluğuna ulaşsa da kendisini önümüzdeki senelerde başka bir takımda görme ihtimalimiz olabilir. Bu konuda verebileceğim en iyi örneklerden birisi Arizona Cardinals GM’i Steve Keim’in 2015 NFL Draftı öncesi adayların saha dışı sorunları ile ilgili “Eğer Hannibal Lecter 4.3 koşarsa onun yeme bozukluğu olduğu tanısını koyarız” demeci aklıma geliyor. İleriki zamanlarda Tampa Bay Antonio Brown tartışması nasıl devam edecek bunu off season’da merak konusu olacak şüphesiz. Her ne olursa olsun bu konudaki tek beklentimiz Antonio Brown’un yeni bir rap albümü yapmaması olacak…

Antonio Brown olaylarını geride bırakırsak, Tampa Bay sezonun son bölümünde sakatlıklar ve skandalların uğraşmasına rağmen sezonu 13-4 ile NFC South’u lider bitirip, NFC’de ikinci sırayı alarak wild card turunda Philadelphia Eagles ile eşleşti. İki takım sezon içinde altıncı haftada Lincoln Financial Field’de karşı karşıya gelmişti. Bu mücadele Tampa Bay Buccaneers’in 28-22’lik üstünlüğü ile sona ermişti. Fakat altıncı haftadaki Eagles ile bu hafta Buıcs’ın karşılaşacağı Eagles arasında büyük farklar var. Bu karşılaşma öncesinde koşu oyununu az kullanması eleştirilen Nick Sirianni sezon içinde Jordan Howard eklentisi sonrası koşuyu birinci öncelik yapıp sezonu ligdeki rushing attack sıralamasını zirvede bitirdi. Sezon başında sadece Miles Sanders üzerinden zayıf bir koşu hücumu varken, Jalen Hurts’ün lider olduğu Jordan Howard, Miles Sanders, Boston Scott ve Kenneth Gainwell ile birlikte beş başlı ejderli koşu komitesi olarak lige damgasını vurdu.

Tampa Bay’in koşu savunması her ne kadar iyi olsa da Pazar günü oynanacak karşılaşmada yüzde 70 yağışlı hava beklentisi var. Bu da Eagles için büyük etken olabilir. Özellikle Tampa Bay’in kaybettiği Washington Football Team karşılaşmasının sonundaki gibi uzun drive’lar ile Tom Brady’i topla az buluşturmak Eagles’ın maçta öncelikli hedefi olacaktır.

Pas savunmasını iyi yapan takımlardan biri olan Eagles savunması karşısında koşu hücumunun önemli olduğu bu maçta, Tampa Bay Buccaneers’da bu hafta içinde antrenmana başlayan Leonard Fournett, Giovanni Bernard’ın geri dönmesi ve Le’Veon Bell eklentisi takımın elini biraz daha rahatlatacaktır. Savunma tarafında ise Shaq Barret’in durumu belirsiz olsa da Lavonte David’in anrenmana geri dönesi Eagles’ın koşu hücumunu durdurmak için iyi bir haber. Özellikle sezonun son iki haftası NFL’deki en kötü iki hücum takımlarından New York Jets ve Carolina Panthers hücumuna karşı zorlanması oldukça endişe verici. Secondary’de ise sakatlar iyileşse de sezon içinde tecrübesiyle katkı sağlayan Richard Sherman aşil sakatlığı nedeniyle ikinci kez IR listesine girerek sezonu kapattı.

Wide Receiver bakımından zengin kadroyla başlayan Bucs, Chris Godwin’in sakatlığı ve Antonio Brown olayları sonrasında bu karşılaşmada gözler yıldız isim Mike Evans’a çevrilecek. Eagles secondary’sinin yıldız ismi Darius Slay ile eşleşmesi şüphesiz karşılaşmanın en ilgi çekici noktalarından biri olacaktır.

Wide receiver kadrosunda oluşan büyük eksiklikler olsa da son haftalarda Cyril Grayson ile Breshad Perriman’ın yaptığı önemli catch’ler ve Tom Brady ile yakaladığı uyum iyiye işaret olarak değerlendirebiliriz. Sakatlıktan dönen Scotty Miller’ın yanı sıra bu hafta Bruce Arşans ile birlikte daha önce Arizona Cardinals’ta çalışan veteran wide receiver John ”Smoke” Brown’un antrenman kadrosuna eklenmesiyle katkı sağlayabilir. Sezon öncesi bir yıllık imza attığı Las Vegas Raiders tarafından sezon öncesi kesildikten sonra Denver Broncos ve Jacksonville Jaguars practice squad’larında yer bulan John Brown aktif olduğu karşılaşmalarda genellikle decoy yani yem olarak olarak kullanıldı ve sezonu pas yakalama olmadan sıfır yard ile tamamladı. Tampa Bay Buccaneers’da da benzer bir rolü üstlenebilir veya daha önceden bildiği Bruce Arians sisteminde tecrübesiyle playoff’larda fayda sağlayabilir.

Tampa Bay Buccaneers cephesinde bu karşılaşmada en çok fark yaratacak bölüm ise Rob Gronkowski ile tight end pozisyonu olacak. Ligde tight end’lere karşı savunmada son sırada bulunan Eagles savunmasına karşı son iki haftada 100 yard üstü pas tutan Rob Gronkowski, Tom Brady’nin bu karşılaşmada bir numaralı silahı olacak. Gronk’un yanı sıra Cameron Brate ve altıncı haftadaki Eagles karşılaşmasında ilk touchdown pasını tutan O. J. Howard maçın kilit isimleri olabilirler.

Gelelim karşılaşmanın kaderi olan bir numaralı ismine: Tom Brady. Tecrübeli oyuncunun, bu sezon 5,316 yard ve 43 touchdown pası ile sezonu en iyi geçiren QB olarak MVP’nin en büyük adayı olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar karşılaşmada kötü hava şartları beklense bile Tom Brady’nin New England Patriots zamanlarından soğuk havalarda oynan playoff maçlarına alışkın olduğunu ve bunlardan etkilenmediğini söylemek mümkün. Tampa Bay Buccaneers sezon başındaki yıldız isimlerle dolu kadrosundan önemli eksiklerle playoff’a girse de Brady faktörü ile halen takımı şampiyonluğun en iddialı ekiplerinden biri olmasını sağlıyor. Dolayısıyla maçın favorisi de Tampa Bay Buccaneers…