Her şeyden önce başlıktaki sorunun cevabı Jauan Jennings. Hem 49ers – Rams hem de Chargers – Raiders maçlarıyla muhteşem bir Win and In gecesi yaşadık Pazar gecesinde sabaha karşı. Hakikaten uykusuz kaldığımıza değdi. Her ne kadar tüm dünyanın berabere kalmalarını istedikleri maçta son saniye alan golüyle Raiders sadece Chargers değil Steelers taraftarları hariç tüm NFL severleri üzmüş olsa da bu yazının asıl öznesi 17-0’dan geri dönerek adını 2021 NFL Playoffları’na yazdırmayı başaran San Fransisco 49ers olacak.

49ers’ın Rams deplasmanına çıktığı maç inanılmaz git geller ile dolu bir karşılaşma oldu. Maçın ilk yarısının, neredeyse son dakikasına kadar fırtına gidi esen bir Rams, sahada gerek savunması gerekse hücumuyla ne yaptığı belli olmayan bir 49ers ve ikinci yarıda tamamen ters esen momentum ile kontrolü ele alan bir koç, quarterback ve savunma. Uzun zamandır hasret kaldığımız bir geri dönüş ile hiç beklenmedik bir kahramanın parıldayışı.

Öncelikle yazıyı vücudumun bir kısmı olan, avuç içim kadar ekranı olan cep telefonumdan yazdığımı belirteyim. Fazla uzun olmayacak yazımda bu yüzden o göz boyayıcı hiçbir istatistik rakamı da kullanmayacağım. Maça Niners her hattıyla inanılmaz tutuk başladı. Geçen haftaki Texans maçının ikinci yarısındaki performansı sonrası neden ilk 11 başlamadığını sorguladığımız Tray Lance’ı doğrular nitelikte Garoppolo’nun ilk yarıda maça etkisi vasatın altındayken Stafford, 49ers savunma derinliğinin sıkıntısından ilk yarı boyunca yararlanmayı bildi ve hem sezonun MVP adayı Cooper Kupp hem de koca adam Tyler Higbee ile ilk yarıyı 17-0 önde kapatıyordu ki ilk yarını son 40 saniyesinde hem Jimmy Garoppolo, QB olduğunu hem de Kyle Shanahan, son beş senede bir kez hücum koordinatörü bir kez de head coach olarak Super Bowl oynamış olduğunu hatırlatan oyunlarla maçın ilk yarısını 17-3’e getirecek ve umutları ikinci yarıya taşıyacak hamleler yaptı.

17-3 biten ilk yarı sonrası bu maç burada bitti deyip yatanlar için sabah uyandıklarında karşılaştıkları sonuç, 28-3 gerideyken maçı izlemeyi bırakan Patriots taraftarınınki gibi oldu. O maç nasıl 28-31 bittiyse bu maç da geriden gelenin, uzatmada da olsa kazandığı maç oldu. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki hangi takım taraftarı olursanız olun müthiş bir maç oldu. Amerikan futbolunun ne kadar heyecanlı, ne kadar bilinmezlerle, sonu belirsiz olduğunun ispatı bir oyun vardı sahada. Hem bu maç hem de Chargers – Raiders maçı için aynısı geçerli. 17-3 ile başlayan ikinci yarının ilk çeyreği sonunda skor 17-17’ye gelmişti bile. İkinci yarı boyunca hem San Fransisco savunması Rams hücumu ve Matthew Stafford’a dünyayı dar ederken öte yandan Garoppolo, Deebo Samuel, Brandon Aiyuk ile birlikte en çok da Niners hücumunun adı sanı duyulmayan, sessiz adamı Jauan Jennings ile son çeyreğe skoru eşitleyerek girmişti bile.

Bu süreçte hem Fred Warner ve Nick Bosa ve arkadaşları beş sack ve 13 QB hit ile Rams hücum hattına hatırı sayılır bir üstünlük kurarken öte yandan Garoppolo, Deebo Samuel ve Aiyuk ile geliştirdiği hücumları Jauan Jennings ile touchdown’a dönüştürerek maça ortak olmayı başardı. Tam tüm momentum 49ers’a dönmüşken, rakip redzone’unda hücum anında Jimmy Garoppolo’ya yapılan ve çalınması net roughing the passer cezası çalınmayınca oluşan top kaybı sonrası son iki dakikaya bir skor, yeedi sayı geride girdik. Tam ben dahil pek çok kişi için her şey bitti demişken NFL’de QB son topu fırlatmadan hiçbir şey bitmiş sayılmaz kuralı gereği Niners o sürede skor bulduğu gibi Stafford’a elit bir QB için beki de bir alan golü bulma şansı yaratacak 24 saniyelik süre bile bırakmıştı ancak Stafford sadece bir kez pas denedi.

Sonrası ayrı bir heyecan fırtınası… Para atışını kaptan Fred Warner kazandı. Bu 49ers’a istediği kadar uzun süre kullanımı ve muhtemel bir touchdown ile maçı kazanma şansı vermişti ancak Niners topu en çok Redzone’a getirip bir alan golü ile üç sayı öne geçmeyi başardı. Yine sekiz dakikalık uzun ve hem süreyi harcayan hem de Deebo ve hem de Jennings ile parıldayan bir drive oldu. Kalan iki dakikalık sürede Stafford’un ikinci denemesinin bu yılın en büyük hayal kırıklıklarından biri olan 2021 yılı üçüncü tur seçimi Ambry Thomas’ın top çalması ile sonuçlanması ayrı bir tuhaflıktı. Cornerback pozisyonundaki son haftalarda meydana gelen eksiklikler nedeniyle kadroda yer bulan Thomas’ın son maçlarda sürekli ortaya çıkan eksikliklerini bu maçta playoff getiren bir top çalma ile telafi etmiş olması hem sevindirici hem de tedirgin edici oldu. Sonuç olarak maçın ikinci yarısı boyunca savunmanın Stafford ve Rams hücum hattına uyguladığı amansız baskı ile Deebo Samuel, Brandon Aiyuk ve sürpriz yumurta Jauan Jennings ile elde edilen altıncı üst üste Rams galibiyeti “Acaba olur mu?” dedirtmeye yetti.

Playoff resmine bakacak olursak; birincisi Cowboys gibi son haftalarda belirgin bir düşüş trendi içindeki takımla özellikle deplasmanda oynayacak olmak bir avantaj. Özellikle deplasman dedim çünkü nedense 49ers, son senelerde evinden çok dışarıda kazanan bir takım hüviyetine büründü. Eğer eski defterleri açıp Cowboys’u bir şekilde geçmeyi başarırsak Bucs – Eagles kanatından kim gelirse gelsin eleriz diye düşünüyorum zira Eagles bize rakip olamayacağı gibi Buccs’ın da neredeyse hiçbir hücum silahı kalmadı. Tabi bizim defensive back sorunumuzun nasıl çözüleceği bu denklemdeki en büyük değişken. Zira her ne kadar Cowboys son haftalarda pek de formda görünmese de gerek Amari Cooper gerekse Ceedee Lamb her şartta bu zayıf Niners arkasını çok zorlayacak isimler.

Bu arada kapamadan önce Shanahan hocamın bir başka Rams maçında bir kez daha Sean McVay’i özellikle maçın ikinci yarısında outchoaching ettiğini söylemem gerek. Hele 17-17 beraberliği sağlayan o Deebo Samuel’in touchdown pasındaki playcall’ı muhteşemdi. Deebo Samuel, hem tutuyor, hem koşuyor derken hem de toucdown pası atıyor. Bundan sonrası cidden her şeye açık, yeter ki Jimmy Garoppolo birazcık ona verilen paranın hakkını versin…