Herkese müthiş bir Pazar gecesinin ardından selamlar! Bu yazının benim NFLTR’deki ilk yazım olması itibariyle farklı bir heyecan ile klavyenin başına oturdum. AFC ve NFC konferans maçlarını değerlendirerek, bilgilerinize farklı bir perspektif katmaya çalışacağım. Umarım yazı bilgilerinize bilgi katarak, Super Bowl öncesi maçların nasıl geçtiği hakkında sizlere bir nebze hatırlatma niteliğinde olur. Fazla zamanınızı da almadan yazıya geçelim o zaman. Herkese şimdiden keyifli okumalar dilerim…

AFC Finali | Kansas City Chiefs VS Cincinatti Bengals: Peri Masalı Devam Ediyor

Özel olmak eşsiz olmaktır, eşsiz olmak ise bulunduğun her ortama yenilik getirebilmenin bir sonucudur. NFL tarihi söz konusu olduğunda; Joe Montana, Joe Namath, Peyton Manning ve son olarak da emekliliğini resmi olarak geçtiğimiz günlerde açıklayan, bu sporun gelmiş geçmiş en iyisi; Tom Brady eşsiz olarak gösterilebilecek en iyi örneklerin başında gelen isimler. Keza son yılların prensi, Patrick Mahomes’da bu tabire en yakın isimlerin başını çekiyor.

Joey Franchise lakaplı; Tam ismiyle Joseph Lee Burrow, 2020 NFL Draftı gecesi birinci sıradan seçildiğinde herkes ondan benim tabirimle “eşsiz” olmasını bekliyordu. Bengals’ta ondan, takıma en ihtiyacı olan yeniliği getirmesi isteniyordu. 2022 yılına gelindiğinde, bu görev Joe Burrow adına resmi olarak tamamlanmış olacaktı ki Cincinnati Bengals’a 1988 yılından sonraki en başarılı sezonu yaşattı. Şimdi gelin, bu sezonun Bengals adına resmen hikayesi olan bu maçı alt başlıklar halinde, konuşmaya başlayalım.

Joe Burrow’un İki Yüzü

Gidişatı sayesinde Burrow’un iki yüzünü gördüğümüz maçın hikayesi de bu yüzler üzerine yazıldı desek yalan olmaz. İlk yarının bütününde yüzünü umutsuzluk kaplayan Burrow’u, yarı bitiminden önce yaptığı harika savunma sekansıyla savunma takımı motive etmeli olacaktı ki, Burrow ikinci yarıya bambaşka bir mentalite ile çıktı. Diğer tarafta ise mental olarak Patrick Mahomes’u bir rehavet kaplamıştı sanki, yüz ifadesi adeta pre-season maçı edasına sahipti.

‘’Fazla rehavet yüzünden kaybedilen maçlara örnek gösterir misin?’’ gibi bir soru sorulsa en önce göstereceğim örneklerden biri kesinlikle bu maç olurdu. İkinci yarı başladığında, Burrow ve Mahomes rolleri değiştirmişti. Sanki yıllardır AFC Konferans Finali maçlarını Burrow oynuyor, Patrick Mahomes ise bir çaylak izlenimi veriyordu. Chiefs adına kesinlikle maçın ellerinden kaydırtan en büyük etken Mahomes’un bireysel hatalarıyla savunma tempolarının düşmesi oldu. Keza zaten savunma tempolarının düşeceğinin sinyallerini ilk yarı bitmeden de vermişlerdi fakat Mahomes etkeni, şapkadan tavşan oldu onlar adına. İlk yarı bütünüyle Ja’Mar Chase’i ikileyen Chiefs savunması, ikinci yarı dominantlığını gösteremedi ve yaptığı TD ile bir darbeyi de ondan yedi. Hatta ve hatta Chiefs savunması ilk yarıda Chase’i o kadar iyi kitledi ki; 49ers ve Deebo Samuel’den alışık olduğumuz ‘’Receiver Back’’ tabirini Zach Taylor, Chase’in üzerinde de denemeye çalıştı fakat istediğini alamadı. Maçın momentumu ne zaman Bengals’a geçtiği sorusunun cevabına da; Burrow’un üst üste iki kez savunmaları zekasıyla yerle bir edip, koşarak aldığı iki first down’u göstererek ile verebilirim. Atletizmiyle gelecek vaat eden Chiefs cornerback’i L’Jarius Sneed, Mahomes’un aksine momentumu dengelemeye çalışsa da maçı takımına kazandırmaya yetmedi.

Neden Mahomes Neden?

Patrick Mahomes, karşılaşmanın ilk yarısında, Tyreek Hill, Kelce, Hardman, yer yer Pringle gibi hücum silahlarını bol bol devreye soktuğu maçın ikinci yarısında bizlere adeta geçen yılın Super Bowl’unu hatırlatarak ikinci yarı boyunca oradan oraya koşarak, tepindi durdu. Özellikle Tyreek Hill ve Travis Kelce’nin ilk yarı gösterdiği performanslar itibariyle ikinci yarıda Mahomes’un onların üzerine yoğunlaşmasını beklerdim ki, bu ikiliye attığı toplam pas sayısı ikinci yarıda beşi geçmedi.

Artık bunun üzerine söyleyecek pek bir şey yok; Mahomes maçı resmen elinin tersiyle itti. Bu kadar tecrübeli oyuncuların bu tarz maçları elinin tersiyle ittiğine çok nadir rastlarız ki geçtiğimiz hafta Buffalo Bills’e karşı sergilediği performanstan sonra bu hafta bu tarz hatalar yapması fazlaca ironik oldu. Bengals’ın para atışını kaybettiği anda Josh Allen’ın attığı Tweet de taraftarların ilgisini fazlaca çekti…

İlk yarısı 21–10 biten ikinci yarısında adeta yokları oynayan Chiefs için yaşananlar geçen haftanın ardından fazlaca ironik ve üzücü olduğu kadar da Bengals için sevindirici. C.J. Uzomah’ın erken sakatlığı sonrası da dağılmayan takım, uzatmalarda kazandığı yardlar ve takımın çaylak kicker’ı Evan McPherson sayesinde Super Bowl’a uzanmayı başardı.

Zafer!

Burrow ve arkadaşlarını ciddi bir şekilde tebrik etmek lazım. Sezon başında; “Bengals Super Bowl’a gidecek’’ tarzında bir yorum yapsaydınız Amerika’da kendinizi bir akıl hastanesinde bulmanız çok muhtemel olurdu. Şimdi hikayenin geri kalanında, tarihe geçmek adına Super Bowl’da, Rams’e karşı, Rams’in stadyumunda mücadele verecekler. Bakalım müthiş Cindirella hikayesi yani benim tabirimle “Peri Masalı’’, masallardaki gibi mi sona erecek yoksa hayatın adaletsizliği onların yüzüne bir su mu serpecek, hep birlikte göreceğiz…