NFL Draftı’na artık bir aydan daha az bir süre kaldı; Combine’ı geride bıraktık ve yakın tarihin en fırtınalı transfer döneminin de en azından büyük sarsıntılarını atlattık. Draft dönemi yaklaşırken, dikkat ettiyseniz QB sınfının zayıflığı nedeniyle 2022 NFL Draftı’nın franchise oyuncusu bulmak yerine daha ziyade etkili yan parçalar bulma, sorunlu kısımlarını geliştirme fırsatı yakalama üzerine olduğunu düşünebilirsiniz. Yine de defensive end, wide receiver ve offensive sınıflarına bir bakmakta yarar var diyebilirim.

Bu yazımda bu sınıf yerine biraz daha yakın maziyi anımsatmaya çalışacağım. Son 10 senenin draft sınıflarından kimler lige damga vurdu, kimler o kadar olmasa da ismen akılda kaldı, kimler beklenmedik sürprizleri yaptı ve tabii ki kimler hayal kırıklığı oldu, buna odaklanacağım. Başlamadan önce ufak bir giriş yapmam gerekiyor, oyunculara lig performansı üzerinden bütünsel olarak bakacağım. Yani örneğin, draft edildiği takımda bekleneni veremeyip sonra lige damga vuran oyuncular, burada hayal kırıklığı kısmına girmeyecek (Örneğin: Leonard Fournette). Hazırsanız, hemen listeye geçelim…

2012 Draft Sınıfı

Tek cümle ile dönemi açıklamak gerekirse, Indianapolis Colts’un “Suck for Luck” kampanyası, geniş ve kaliteli QB sınıfı ve ilk turdan 14 oyuncunun Pro Bowl görmesi ile çok iyi bir sınıftan bahsediyoruz…

Damga Vuranlar:

Russell Wilson, QB, Seattle Seahawks, 3. Tur, 75. Sıra: Bir şampiyonluk, iki Super Bowl maçı, dokuz Pro Bowl. Seattle’da dümeni eline aldığından beri (son sezonunu sakatlıkla beraber hariç tutabiliriz), takımı hep rekabetçi seviyede tuttu, bilhassa liderliği ve yeteneği ile göz kamaştırdı. Şimdi de Denver’ı rekabetçi yapmaya, AFC West’te işleri herkes için karıştırmaya gidiyor.

Luke Kuechly, MLB, Carolina Panthers, 1. Tur, 9. Sıra Bir Super Bowl maçı, bir yılın savunma oyuncusu ödülü, bir yılın çaylak savunma oyuncusu ödülü, yedi Pro Bowl. Çaylak sezonundan erken emekliliğine kadar oynadığı her sezon Pro Bowl olmuş, bu kısa kariyeri sonrası NFL tarihinin en akıllı linebacker’larından biri olarak anılan savunma komutanı. Carolina’nın Super Bowl’a yükseldiği ve ligin en iddialı takımlarından biri olduğu dönemde savunmanın lideriydi. Kuechly, 2020 sezonu öncesi prime’ında emekli olarak sevenlerin içinde bir ukte bırakmış durumda…

Andrew Luck, QB, Indianapolis Colts, 1. Tur, 1. Sıra: Bir yılın en iyi geri dönüş yapan oyuncusu ödülü, dört Pro Bowl, 2014 sezonu NFL touchdown pası liderliği. Peyton Manning’in ardından Colts’ta ipleri eline almak ve bunu birinci sıra seçiminin baskısıyla yapmak hiç kolay değildi. Ancak Luck lige girdiği günden beri fark yaratan bir oyuncu olmuştu. Yaşadığı sakatlıklara rağmen sekiz sezon oynadıktan sonra erkenden emekliliğini açıklayarak herkesi şaşırtmıştı. Luck’ın emekliliği sonrası Colts, beşinci sezonuna beşinci farklı quarterback’i ile başlayacak.

Stephon Gilmore, CB, Buffalo Bills, 1. Tur, 10. Sıra: Bir Yılın Savunma Oyuncusu Ödülü, bir şampiyonluk, beş Pro-Bowl. Gilmore kariyerine Bills’te nispeten durgun bir başlangıç da yapsa, Patriots’a geldiğinden itibaren hanedanlığın devamına kritik katkılarda bulundu. SBLII’daki Rams maçının gizli kahramanıydı. Carolina’da eski günlerinden biraz uzak son sezon geçirdi. Şu an serbest oyuncu konumundaki en önemli isimlerden biri.

Bobby Wagner, MLB, Seattle Seahawks, 2. Tur 47. Sıra : Bir şampiyonluk, sekiz Pro Bowl. Tıpkı eski takım arkadaşı Russell Wilson gibi, o da Seattle’ın son 10 yılına sekiz Pro Bowl ile damga vurdu. Deyim yerinde ise güneyde Kuechly, batıda Wagner NFL’e MLB nedir dersleri verdiler. Seattle’ın yapılanma planlarının ardından, Gilmore gibi şu an serbest oyuncu piyasasının en önemli isimlerinden.

Yıldız İsimler:

Chandler Jones, DE, New England Patriots, 1. Tur 21. Sıra: Bir şampiyonluk, dört Pro Bowl. Lige geldiği ilk andan beri Patriots’un pas savunmasına ivme kazandıran Jones, 2016’da takaslandığı Arizona Cardinals’ta ise savunmanın komutanına dönüşmüş durumdaydı. 2020’deki sakatlığı hariç üst üste altı sezon 10 sack’in üstüne çıktı. Bu yaz Las Vegas Raiders’ın yolunu tutarak, AFC West’te işleri karıştıracak son halkayı da kendisi oluşturdu diyebiliriz.

Fletcher Cox, DT, Philadelphia Eagles, 1. Tur 12. Sıra: Bir Şampiyonluk, altı Pro Bowl. Cox, lige giriş yaparken scout’lar tarafından ülkedeki beşinci en iyi DE olarak görülüyordu. Bu tahmine nazire yaparcasına, sadece hücum çizgi oyuncularının korkulu rüyası olmakla kalmadı, sack rakamları ile QB’lere karşı da Philadelphia Eagles savunmasının belkemiğini oluşturdu. Philadelphia Eagles’ın tek şampiyonluğunda, Malcolm Jenkins ile beraber savunmanın liderliğini üstleniyordu.

Mitchell Schwartz, OT, Cleveland Browns, 2. Tur 37. Sıra: Bir şampiyonluk, bir All-Pro. 2010’lu yıllar Cleveland Browns için genellikle yüksek sıradan kötü draft seçimleriyle ile hatırlanır. Belki de o makus talihe paralel Schwartz, Kansas City Chiefs’e geçtiği dört sezonda da bölgesinde NFL’in bir numaralı oyuncularından biriydi. Patrick Mahomes önünde hanedana dönüşümün belki de gizli kahramanlarından biri olan tecrübeli tackle, giderayak bu başarısını bir şampiyonluk ile de süsledi.

Ryan Tannehill, QB, Miami Dolphins, 1. Tur 8. Sıra: Bir Yılın Geri Dönüş Yapan Oyuncusu Ödülü, bir Pro Bowl. Sekizinci sıradan draft edildiği ve kendisinden hemen sonra Kuechly, Gilmore, Fox gibi isimlerin olduğu düşünülürse; insan daha görkemli bir kariyer bekleyebilir. Lakin çaylak sezonundan beri TD-INT oranı birin yukarısında olan; sakatlıktan döndüğü 2018’den 2020’ye kadar 10’dan az interception ile sezonu noktalayan, güvenilir ellerden bahsediyoruz. Orta seviyede başlattığı, ancak sakatlığa kadar da pozisyonunu kaybetmediği Miami Dolphins kariyerinden sonra Tennessee Titans’ta daha da yükselişe geçti. Nashville ekibi, her sezonun en formda ekibi olup, playoff’ta beklentileri karşılayamamakla meşgul. 2022 hem Titans hem de Tannehill için zincirin kırılabileceği bir yıl olabilir mi, göreceğiz.

Donta Hightower, LB, New England Patriots, 1. Tur 25. Sıra: Üç şampiyonluk, iki Pro Bowl. Gilmore’un da sonradan geldiğini düşünürsek, Patriots bu draft sınıfının çok ekmeğini yedi. Sakatlıklar nedeniyle nispeten kaçırdığı dönemler olsa da New England Patriots’un dört Super Bowl üç şampiyonluk halkasının önemli parçalarından biriydi. 2016’dan beri takım kaptanlarından biri olduğu Patriots ile sözleşmesi Mart ortasında bitti. Serbest oyuncu piyasasında göz ardı edilmeyecek isimlerden biri olacaktır.

Sürprizler:

Nick Foles, QB, Philadelphia Eagles, 3. Tur 88. Sıra: Bir şampiyonluk, bir Super Bowl MVP ödülü, bir Pro Bowl. Bu ilk sırayı çok düşündüm. Hatta Russell Wilson’un 75. Sıradan seçilmiş olması bile yeterince sürprizdir. Foles’un önünde Harrison Smith, Lavonte David, Kirk Cousins gibi istatistiksel olarak daha başarılı isimler vardı. Ancak yedek QB olarak playoff’larda mecburen oynadığınız takımın şampiyonluğunun baş mimarıysanız ve tarihin en yüksek skorlu Super Bowl’unda kusursuza yakın performansınızı bir de Touchdown pası tutma ile süslediyseniz unutulmaz bir isim olursunuz. Üstelik Philadelphia’nın tek şampiyonluğunun…

Kirk Cousins, QB, Washington Redskins, 4. Tur 102. Sıra: Üç Pro Bowl. Washington’un bu draft’taki ikinci QN seçimi, yani yedeğiydi. Hem RGIII’den formayı kaptığından beri her sezon belli bir çizgide kaldı, hem de bunu üç kez Pro Bowl olması ile süsledi. Kariyeri boyunca kontratları nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde olsa da dördüncü tura göre oldukça etkili sezonları oldu. Kirk Cousins’i, şahsına münhasır en önemli tanımlayabileceğimiz özelliklerinden biri de asla belli bir seviyenin altına inmeyen tabanı. Hiçbir zaman ikinin altına inmeyen TD-INT oranı, üst üste yedi sezondur 90 üzeri pas reytingi.

Lavonte David, LB, Tampa Bay Buccaneers, 2. Tur 58. Sıra: Bir Şampiyonluk, bir All-Pro, bir Pro Bowl. Lige geldiği ilk zamandan, Super Bowl kazanana kadar sadece yedi maç kaçıran tecrübeli linebacker, Tom Brady’den önceki Tampa Bay Buccaneers’ta Mike Evans ve Shaq Barrett ile beraber istikrar kelimesinin karşılığı gibiydi. Brady’nin gelişi sonrası kazanılan Super Bowl’da da hem savunmanın liderliği hem de kendisinin bir nevi 2.0 versiyonu olan Devin White’ın gelişimine katkısı ile fark yarattı. 2012 sizi yanıltmasın, David’in önünde daha güzel yıllar var. Brady’nin dönüşü ile beraber bitmemiş işi tamamlamak için koşu hücumlarının bir numaralı düşmanı olmaya devam etmek isteyecektir.

Harrison Smith, S, Minnesota Vikings, 1. Tur 29. Sıra: Altı Pro Bowl. Seçim sırasını göz önüne aldığımızda; başarının bu kadar sürpriz olmaması gerektiğini düşünebiliriz. Ancak 2010’ların ve günümüzün en iyi safety’lerini düşünürken aklımıza gelen Tyrann Mathieu, Devin McCourty, Minkah Fitzpatrick, Malcolm Jenkins gibi isimlerin bile iki-üç Pro Bowl’u varken; kendisinin altı Pro Bowl ile önemli bir istikrara ulaştığını unutmamak lazım. Bir cornerback olmamasına karşın son 5 sezonda 46 INT yapması ve linebacker olmamasına karşın sene başına yaklaşık 90 tackle tutturması da takdire şayan. Üstelik, 2021’de bu alanda kariyer zirvesini görmesi, savunmada zayıflayan Minnesota Vikings için kendisini can simidi haline getiriyor.

David Decastro OG, Pittsburgh Steelers, 1. Tur 24. Sıra: Altı Pro Bowl. QB korumak konusunda belki Mitchell Schwartz kadar ön saflarda anmayacağız kendisini; lakin kendisini ligin hemen hemen tüm Guard’larından ayıran 2015-2020 arası tam altı Pro Bowl ile, Big Ben, Le’Veon Bell, Antonio Brown çekirdeğine sahip Steelers’ın gizli kahramanlarından olduğu da su götürmez bir gerçek.

Hayal Kırıklıkları:

Robert Griffin III, QB, Washington Redskins, 1. Tur 2. Sıra: Bir Pro Bowl, Yılın Çaylak Hücum Oyuncusu Ödülü. Yıldızlaştığı çaylak sezonundan sonra kendisinin yüzü gülmedi. Seahawks maçında yaşadığı ACL sakatlığını takiben, dört sezonluk suskun Washington macerasını noktalayıp Cleveland Browns’a umut olmaya gitti, olamadı. 2018’de Baltimore’a Lamar’ı yedeklemeye gitti, bu macera da iki yıl sürdü. Şu an NFL analistliği yapıyor ve yakın zamanda da kısa kariyeri üzerine kitap çıkardı.

Trent Richardson, RB, Cleveland Browns, 1. Tur 3. Sıra: Cleveland’ın hüzünlü draft hikayelerinden sadece biri. Sadece beş sezonluk NFL macerası sonrası 2016’da CFL’e yolculuğa çıktı. Orada da tutunamadıktan sonra şu an Meksika Futbol Ligi’nde mücadele ediyor.

Justin Blackmon, WR, Jacksonville Jaguars, 1. Tur 5. Sıra: Çaylak sezonunda 64 top yakalama ve 865 yardı düşününce aslında kariyerine kötü başlamadı diyebiliriz. Ancak kalan kariyeri sadece dört maç sürdü ve bunun sebebi sakatlık veya takım içi sorunlar değildi, performans arttırıcı madde bağımlılığıydı. O yıldan beri birkaç kez soruşturma geçiren oyuncu, NFL’den de apar topar men edildi ve bir daha adını duymadık. Kendisi de Jacksonville’in makus draft facialarından sadece biri.

Matt Kalil, OT, Minnesota Vikings, 1. Tur 5. Sıra: Bir Pro Bowl. Yukarıda Mitchell Schwartz için yazdıklarımızı kendisi için de yazmak isterdik; ancak onun kariyeri de daha çok RGIII gibi oldu. Adrian Peterson’un MVP olduğu senede ışıl ışıl parlayan bir çaylak kariyeri sonrası eski günlerini aratan, bolca ceza yiyen ve her maçta oynadığı halde o performansın yanından geçmeyen bir kariyer ve 2017’de gelen erken final.

Morris Claiborne, CB, Dallas Cowboys, 1. Tur 6. Sıra: Dallas Cowboys, genellikle ligin draft seçim kalitesi üst düzey takımlarından biri olarak bilinir, hatta beklenmedik yerlerden sürpriz oyuncular çekerek kendilerini bir şekilde rekabetçi havuzda tutmaya başarırlar. Lakin, scout’larının Deion Sanders’tan beri alacağımız en iyi cornerback gözüyle baktığı altıncı sıra seçiminin, ligde oynadığı 85 maçta yedi interception’u bulunmakta. Basında Dallas Cowboys tarihinin en büyük hayal kırıklıklarından biri olarak geçen oyuncu, en azından Kansas City döneminde kazanılan şampiyonlukla, kariyerine ufak da olsa güzel bir anı eklemiş oldu.

Dipnot: Kicker Justin Tucker ve punter Jonny Hekker. Bu sınıfta draft edilmeden alınan iki oyuncunun, şu anda pozisyonlarının en iyi oyuncuları olduğunu belirtelim…